Putin odmieta, že jeho skorý odchod zo summitu G20 je dôsledkom nátlaku

Putin odmieta, že jeho skorý odchod zo summitu G20 je dôsledkom nátlaku

Brisbane 16. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Putin odcestoval z Brisbane pred pracovným obedom, na ktorom Rusko podľa jeho slov zastupoval minister financií, i pred vydaním záverečného komuniké zo summitu

Ruský prezident Vladimir Putin opustil dnes austrálske Brisbane, kde sa konal summit G20, ako prvý z jeho účastníkov. Informovala o tom agentúra AP, podľa ktorej Putin poprel, že by príčinou skoršieho odchodu bol nátlak a kritika, ktoré naňho v súvislosti s krízou na Ukrajine vyvíjali západní účastníci schôdzky.

Reklama
Ruský prezident Vladimir Putin

AP spresnila, že Putin odcestoval z Brisbane pred pracovným obedom, na ktorom Rusko podľa jeho slov zastupoval minister financií, i pred vydaním záverečného komuniké zo summitu. Odišiel súčasne krátko pred tým, ako prezident USA Barack Obama a európski lídri začali rokovať o situácii na Ukrajine, kde Rusko podporuje separatistov na východe krajiny po tom, ako v marci anektovalo Krymský polostrov.

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa ešte viac skomplikovali po tom, ako sa v júli za zatiaľ nevysvetlených okolností počas letu nad východnou Ukrajinou zrútilo lietadlo malajzijskej leteckej spoločnosti, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube.

Reklama

Putin v noci nadnes (SEČ) pred novinármi vysvetľoval, že z Brisbane odchádza skôr, lebo si pred návratom do práce potrebuje oddýchnuť po deviatich hodinách letu z Brisbane do Vladivostoku a ďalších deviatich hodinách letu do Moskvy.

Na polhodinovej tlačovej konferencii s austrálskym Tonym Abbottom Putin uviedol, že pred návratom do práce si potrebuje “štyri alebo päť hodín pospať”. “Povedal som to Tonymu a on bol veľmi chápavý. Nemá to žiadny iný dôvod,” vyhlásil Putin.

Austrálske médiá však špekulujú, že príčinou Putinovho skoršieho odchodu z Brisbane je chladné prijatie, ktorého sa mu tam dostalo. Abbottov úrad ale informoval, že Putinov skorší odchod bol naplánovaný vopred.

Putin však bol na summite vystavený tlaku: Spojené štáty, Austrália aj Japonsko vydali vyhlásenie, ktoré odsudzuje počínanie Ruska voči a na Ukrajine, a kanadský premiér Stephen Harper na situáciu, keď mu Putin podával ruku na pozdrav, reagoval: “Ruku vám asi podám, ale mám pre vás len jeden odkaz: musíte odísť z Ukrajiny”.

Ako uviedla agentúra AP, austrálsky premiér Abbott je vo svojej kritike na adresu Ruska tiež veľmi tvrdý po tom, ako pri júlovom páde malajzijského civilného lietadla na východe Ukrajiny zahynulo aj 38 Austrálčanov. Abbott údajne plánoval “fyzickú konfrontáciu” s Putinom, napísala AP.

Reklama

  Na otázku novinárov, aký je teraz jeho vzťah s Putinom, Abbott povedal, že mali veľmi tvrdú diskusiu o situácii na Ukrajine.

“Nesmierne odsudzujem to, čo sa – zdá sa – deje na východnej Ukrajine,” vyhlásil Abbott. “Žiadam, aby Rusko plne spolupracovalo pri vyšetrovaní, pri trestnom vyšetrovaní zostrelenia MH17, jedného z najhorších zverstiev v poslednej dobe,” apeloval.

Putin vyhlásil, že na oficiálnych rokovaniach sa o Ukrajine nehovorilo, ale bola témou každého jeho stretnutia v kuloároch summitu G20. “Tieto diskusie boli veľmi úprimné, zmysluplné a veľmi užitočné,” povedal Putin.

“Počas mojich súkromných stretnutí sme všeobecne hovorili trochu aj o sankciách a bola tam zhoda, že sankcie sú zlé pre obe strany. Hovorili sme aj o tom, čo treba urobiť, aby sme sa dostali z tejto situácie,” informoval Putin.

Na otázku, či počas summitu pociťoval nejaký nátlak voči svojej osobe zo strany kolegov z krajín G20, Putin uviedol, že “s výsledkom (summitu) a atmosférou je veľmi spokojný”.

Reklama

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali