Farebný protest pred bytom premiéra sa skončil. Protestujúcim sa rozdalo 5000 červených kariet

Farebný protest pred bytom premiéra sa skončil. Protestujúcim sa rozdalo 5000 červených kariet

Bratislava 20. júna 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Približne 3000 ľudí prišlo dnes pred bytový komplex Bonaparte v bratislavskom Starom Meste protestovať proti údajnému prepojeniu ministra vnútra Roberta Kaliňáka a premiéra Roberta Fica (obaja Smer-SD) s podnikateľom Ladislavom Bašternákom.

Na snímke predseda SaS Richard Sulík (v zelenej šiltovke) a predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič (vpravo) počas protestného zhromaždenia občanov, ktoré pred obytným komplexom Bonaparte v Bratislave zorganizovala opozícia
Na snímke predseda SaS Richard Sulík (v zelenej šiltovke) a predseda strany OĽaNO-NOVA Igor Matovič (vpravo) počas protestného zhromaždenia občanov, ktoré pred obytným komplexom Bonaparte v Bratislave zorganizovala opozícia

Dav ľudí si priniesol so sebou aj transparenty s nápismi „Nie Fico!“ či „Kaliňák do basy.“ Pred rečníckym pultom sa dokonca nachádzala hnedá rakva s bielym nápisom „Zlodejinu treba pochovať.”

Reklama

Organizátori protestu rozdávali prítomným červené karty, v ktorých upozorňovali, že podľa nich daňový podvodník Bašternák len za rok 2012 podvodne vylákal od štátu osem miliónov eur cez fiktívne odpočty DPH.

S príhovorom pred komplexom Bonaparte vystúpili viacerí opoziční lídri. „Prvýkrát v histórii Slovenskej republiky budeme predsedať Európskej únii. A Slovensko bude viesť človek, ktorý býva v byte, na ktorý nemá, oficiálne teda, a ktorý bol zrejme postavený z peňazí ukradnutých cez daňové vratky. Toto je obrovská hanba pre Slovensko,“ prihováral sa zhromaždeným europoslanec a predseda SaS Richard Sulík.

Reklama
Na snímke protestné zhromaždenie občanov pred bytovým komplexom Bonaparte, ktoré zorganizovala opozícia
Na snímke protestné zhromaždenie občanov pred bytovým komplexom Bonaparte, ktoré zorganizovala opozícia

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) uviedla, že dnes na Slovensku už asi nikto neverí, že 12 miliónov eur sa dá zaplatiť v hotovosti. „Dnes nikto neverí, že je normálne najprv kúpiť byty za jedno euro, potom ich predať za 12 miliónov, opätovne ich predať za 1,3 milióna a popri tom si od štátu zinkasovať skoro dva milióny eur za nadmerný odpočet DPH,“ povedala okrem iného.

Ich príhovory boli prerušované skandovaním ľudí „Dosť bolo Fica“ či „Kaliňák do basy.“

Šéf OĽaNO-NOVA Igor Matovič doplnil, že tie isté byty sa točili cez osem ďalších firiem v priebehu dvoch rokov. „Čiže koľko tých podvodov Kaliňák zakryl?“ opýtal sa.

Názory na celkový počet ľudí, ktorí sa protestu zúčastnili, sa rozchádzali aj medzi samotnými organizátormi. Námestie pred komplexom však bolo celkom plné a ľudia stáli aj v priľahlých uličkách. Poslanec Martin Poliačik (SaS) odhadol ich počet na viac ako 2000, Igor Matovič asi o štvrť hodinu neskôr tvrdil, že prítomným rozdali zhruba 5000 červených kariet.

Poslanec Gábor Grendel (OĽaNO-NOVA) si presný počet odhadnúť netrúfol a hovoril a niekoľkých tisícoch ľudí. Podľa ďalšieho z organizátorov ich prišlo asi 3000.

Reklama

Dnešný protest pred bytovým komplexom Bonaparte zorganizovali opozičné politické strany SaS a OĽaNO-NOVA. Podľa ich vyjadrení na sociálnej sieti k tejto iniciatíve pristúpili pre to, že „na povrch vyplávali jednoznačné prepojenia ministra Kaliňáka a exministra Počiatka na daňové podvody podnikateľa Bašternáka. Ba čo viac, obaja členovia vlády sú na jeho výplatnej páske a premiér si od neho prenajíma byt.“

Fico: Ak sa potvrdí, že majiteľ môjho bytu je zločinec, vysťahujem sa

Kaliňák má však ďalej dôveru Fica a celého Smeru-SD. „Každý politik, ktorý prichádza z podnikateľského prostredia, si nesie so sebou svoju minulosť a kontakty. Robert Kaliňák na dennej báze vysvetľuje, predkladá dokumenty a komunikuje,“ uviedol počas víkendu Fico v diskusnej relácii TA3 V politike. Podľa neho Kaliňák dokázal, že nebral od Bašternáka peniaze.

Fico taktiež opätovne odmietol vysťahovať sa z bytu Bašternáka v komplexe Bonaparte. Urobí tak, ak sa preukáže Bašternákova vina v prípade podozrenia z daňových únikov. „Ak sa preukáže, že majiteľ môjho bytu je zločinec, vysťahujem sa. Ale nebudem sa sťahovať len preto, že si to želá pán Matovič,“ zdôraznil počas víkendu. Poukázal na to, že v komplexe Bonaparte bývajú aj iní významní ľudia, napríklad šéf zahraničnej banky.

Organizácia protestu, keď sa rozdávali červené karty, najviac pripomína známy protest proti prezidentovi Českej republiky Milošovi Zemanovi. Tam tiež rozdávali ľuďom prichádzajúcim na míting červené karty a podľa očitých svedkov išlo aj o ľudí hovoriacich anglicky. Niektorí svedkovia dokonca vtedy vyslovili podozrenie, že to boli zamestnanci americkej ambasády v Prahe.

Reklama

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali