Washington 17. septembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Flickr)
V časopise Scientific American sa uvádza, že po celé desaťročia vedci považovali hormóny, ktoré produkovali nadobličky za príčinu reakcie “bi alebo utekaj“ ako odpoveď na stresové situácie. Teraz odborníci objavili nový hormón osteokalcín, ktorý zodpovedá za reakcie organizmu a vzniká v ľudských kostiach
Lekár a odborník na genetiku Gerrard Karsenty z Kolumbijskej univerzity skúmal osteokalcín 20 rokov. Spoločne s kolegami zistil, že pokusné myši, ktoré nemali túto látku, trpeli obezitou a nerozmnožovali sa. Táto skutočnosť donútila vedcov predpokladať, že osteokalcín je hormón, ktorý sa vylučuje z kostry do krvi, aby pomohol regulovať rôzne funkcie organizmu.
Výskumy potvrdili teóriu o tom, že osteokalcín hrá úlohu v reakcii na stres. Neurolog James German z univerzity v Ohiu uviedol, že jeho kolegovia urobili veľmi zaujímavý objav.
Dodal, že chemické prvky z iných častí tela tiež ovplyvňujú stres. Osteokalcín je hlavný kostný proteín, ktorý sa podieľa na vytváraní kostného tkaniva. Vedci prvýkrát objavili rovnomenný hormón, ktorý zodpovedá za prejavy stresu.
Vedci zistili, čo môže zapríčiniť narušenie činnosti mozgu
Vedci z univerzity v Yale v Spojených štátoch zistili, že strava s vysokým podielom tukov prispieva k poškodeniu mozgovej funkcie. O informácii sa píše v tlačovej správe na MedicalXpress.
Počas štúdie kontrolovali odborníci vplyv rôznych druhov stravy na zvierací organizmus. Ukázalo sa, že použitie vysokého obsahu tukov a uhľohydrátov prispieva k zápalovým procesom v hypotalame po dobu troch dní, a to ešte predtým, ako sa objavia prvé známky obezity. Okrem toho pozorovali zmeny v štruktúre mikroglie, čo sú imunitné bunky v centrálnej nervovej sústave.
Pri nezdravej strave sa mikroglie stávajú nadmerne aktívne kvôli poklesu mitochondrií – intracelulárnych organel, ktoré produkujú energiu. V procese bol aj odpojovací proteín UCP2, ktorý pomáha hypothalamickým bunkám regulovať homeostázu glukózy a energetickú rovnováhu. Blokovanie UCP2 pomohlo zvieratám, ktorých jedlo bolo bohaté na tuk, jesť menej a nepriberať.