“Prorodinný” Hollande vzdal hold všetkým rodinám

“Prorodinný” Hollande vzdal hold všetkým rodinám

Paríž 2. decembra (HSP/Foto:TASR)

 

„Vývoj v spoločnosti sa uberá takým smerom, že dnes už nemáme iba jeden rodinný model, ale existujú viaceré formy rodiny.“ To sú slová, ktoré predniesol francúzsky prezident Francois Hollande pri príležitosti udeľovania „rodinných medailí“. O udalosti, ktorá sa uskutočnila minulú sobotu, informoval na svojom webe týždenník Le Point v článku pod názvom Hollande vzdal hold „všetkým rodinám“.

Na snímke francúzsky prezident Francois Hollande

Tradícia týchto „rodinných medailí“ siaha do obdobia krátko po prvej svetovej vojne. Vtedy Francúzsko čelilo veľkému úbytku obyvateľstva v dôsledku vojny a cieľom ocenenia bolo „povzbudiť pôrodnosť“ a „odmeniť ženy, ktoré mali početnú rodinu“. Táto tradícia pretrvala až do dnešných dní v súlade s doterajšou rodinnou politikou – široká sieť predškolských zariadení, detských centier, povinná predškolská dochádzka, pričom máte nárok na miesto v škôlke najbližšej k bydlisku, štátny príspevok na opatrovateľku, možnosť zladenia rodinného a pracovného života nielen dostupnosťou čiastočných úväzkov, ale aj školských družín od ranných až do večerných hodín, univerzálne rodinné prídavky, výška školských poplatkov vrátane obedov a záujmových krúžkov v závislosti na príjme rodiny, výrazné daňové úľavy od tretieho dieťaťa a existencia tzv. rodinných pasov umožňujúcich rôzne zľavy na dopravu pre rodiny s minimálne tromi deťmi – to všetko umožnilo Francúzsku stále si udržiavať relatívne vysokú natalitu v rámci európskych krajín.

Reklama

Sobotňajšia ceremónia udeľovania medailí matkám viacpočetných rodín by teda logicky mala byť v súlade s tradíciou a cieľom, s ktorým vznikla. Týždenník ďalej cituje z prejavu prezidenta predneseného pri tejto príležitosti: “Existujú rodiny spojené, oddelené, znovu zjednotené, rodiny s rodičom samoživiteľom a takisto rodiny homosexuálne“ a podľa týždenníka prezident podčiarkol, že „na všetky rodiny musí byť takto nazerané“ vo svojej „rôznosti“. Prezident takisto zdôraznil, že „úspech krajiny závisí od rodinnej politiky.“

Tento prezidentov prejav okamžite strhol lavínu negatívnych reakcií čitateľov Le Point. Nie kvôli obsahu, ale preto, že proklamovaná pro-rodinná politika je v ostrom kontraste s vládnymi krokmi.

Reklama

Čitatelia prezidenta nešetria. “La manif to tiež boli rodiny. Pre prezidenta mám jediné slovo: Pokrytec.“… “Prezident a jeho banda robí všetko preto, aby zničil význam rodiny. Ja nevzdávam hold jeho vízií rodiny, kde si každý robí čo chce, bez ohľad na dôsledky pre deti a iných členov rodiny.“ Mnohí sa pozastavujú nad tým, že o význame rodiny prednáša človek, ktorý verejne deklaroval, že manželstvo je „buržoázny prežitok“, nikdy sa neoženil ani s matkou jeho štyroch detí a momentálne žije v ďalšom voľnom vzťahu.

Proti súčasnej rodinnej politike protestuje aj hnutie La manif. Už niekoľko týždňov prebiehajú po celom Francúzsku obnovené demonštrácie hnutia pod sloganom: „Rodina v ohrození = dieťa v nebezpečenstve.“ „Stop rodinofóbii“.

Hnutie sa v „druhej sezóne“ sústreďuje na tieto ciele:

1. Zabrániť liberalizácii PMA (umelé oplodnenie) pre lesbické páry a slobodné ženy. Definitívy zákaz GPA, ako praxe vykorisťujúcej ženy a „produkujúcej biologické siroty“.

2. Stop finančnému priduseniu rodín nasledovnými vládnymi krokmi: zrušením stropu tzv. rodinného koeficientu, od ktorého sa odvíja výpočet výšky rodinných prídavkov a zároveň aj školských poplatkov, zrušenie daňovej úľavy pre rodičov samoživieľov, zrušenie penzijného zvýhodnenie pre rodičov, ktorí vychovali tri a viac detí, nedodržaný sľub na zníženie DPH na predmety dennej spotreby, avizované zvýšenie DPH na dopravu, zdanenie nadčasov pre zamestnancov s najnižšími príjmami.

Reklama

3. Zrušenie projektu rodinnej reformy, ktorá by skrátila už aj tak pomerne krátku materskú dovolenku.

4. Prepracovanie tzv. teritoriálneho vzdelávacieho programu voľnočasových aktivít (TEPT), ktorý nahradzuje slobodný výber aktivity a tým aj rodičovskej kontroly a zároveň otvára možnosť pôsobeniu militantných skupín presadzujúcich genderovú teóriu.

5. Zrušenie štatútu nevlastného rodiča, zníženie vekovej hranice pre dosiahnutie plnoletosti a spochybnenie plných adopcií pre heterosexuálne páry, v budúcom zákone o rodine.

V sobotu 23. novembra protestovalo v Nantes niekoľko tisíc ľudí, proti hore uvedenej rodinnej politike vlády. V ten istý deň sa konala aj kontra demonštrácia zhruba stovky demonštrantov, ktorí priaznivcov hnutia La manif obvinili z podpory fašizmu. Na budúci týždeň je oznámená demonštrácia v Paríži a o týždeň neskôr sa bude konať ďalšia vo Versailles.

Na jar budúceho roku sa budú konať komunálne voľby a nespokojnosť s vládou je priam hmatateľná. Predvolebné heslá ako „Konečne budete môcť povedať, čo si myslíte o socialistoch.“ „Socialisti nepoznajú krízu. Sú jediní.“ odrážajú nálady verejnosti.

Reklama

Ako to zhrnul jeden z čitateľov týždenníka Le Point: “Veľmi ma to prekvapuje, ale odkedy sa dostal k moci Hollande, znásobil útoky proti rodine. Napr. pravicu by nenapadlo zrušiť každú malú finančnú výhodu pre rodiny s deťmi…“ 

Katarína Hanzlíková, Paríž

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali