Projekt Vianočná knižka sa otvára ponúkne deťom 290 podujatí

Projekt Vianočná knižka sa otvára ponúkne deťom 290 podujatí

Košice 28. novembra 2019 (HSP/Foto:Viera Ristvejová)

 

V pondelok 2. decembra 2019 sa otvorí Vianočná knižka Knižnice pre mládež mesta Košice, aby ponúkla autorské besedy, adventné čítania, hudobné a divadelné predstavenia a nevynechá ani vianočné knižné tipy z katalógu Najlepšie detské knihy roka 2019

Vianočná knižka sa otvára

Knižnica projekt „Vianočná knižka sa otvára“ slávnostne uvedie 2. decembra 2019 v pobočke Nezábudka. „Otvorenie, na ktoré všetkých srdečne pozývam, začne o 9.30 hod. Celé to odštartuje uvedením nášho, z tlačiarne ešte teplučkého, katalógu knižných odporúčaní – Najlepšie detské knihy roka 2019, ktorý nám pomohli zostavovať ľudia špecializujúci sa práve na detskú literatúru. Našimi hosťami budú aj deti a preto sme do programu zaradili divadielko a tiež mikulášske tvorivé dielne, ktoré robíme v spolupráci so združením Feman. Toto však bude len začiatok nášho projektu, pretože následne deťom do 20. decembra ponúkneme ešte ďalších až 290 pestrých predvianočných podujatí a čítaní vo všetkých dvadsiatich pobočkách knižnice“, informuje Kamila Prextová, riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice.

Reklama

 

Najlepšie detské knihy roka 2019 – katalóg knižných tipov

Reklama

Katalóg je už niekoľko rokov súčasťou predvianočného projektu knižnice a fundovane vyberá knihy, ktoré  stojí za to prečítať si. Kamila Prextová prezrádza, že medzi jeho zostavovateľmi boli vysokoškolský a liečebný pedagóg, redaktori, detský knihovník, editori, recenzenti či blogeri. Kde tohto malého pomocníka a sprievodcu knižným trhom nájdete? „Katalóg sme vydali v náklade dvetisíc kusov a je dostupný v našich pobočkách po celom meste. Rovnako ponúkame možnosť jeho zaslania poštou na základe prejaveného záujmu. A nahliadnuť do neho môžete aj z pohodlia  kedykoľvek a kdekoľvek, pretože je dostupný online na webovej stránke knižnice,  www.kosicekmk.sk.“ Čo je možno ešte také zaujímavé? „Náš katalóg knižných odporúčaní má svojho predskokana. Ide o katalóg známeho slovenského vydavateľstva, ktorý ho vydal v naozaj slušnom, až v polmiliónovom náklade. Prečo predskokanom? Vyšiel o čosi skôr a časť venovanú detskej literatúre sme zostavovali my spoločne s našimi lektormi. Rozdiel je, že náš katalóg odporúča výlučne detské knihy a vtesnali sme do neho až po desať knižných topiek pre každú vekovú kategóriu.“ Kategórií je spolu šesť. Ide o knihy pre najmenších 0-3 roky, knihy pre deti 4-6 rokov, knihy pre deti 7-10 rokov, knihy pre deti 11-13 rokov, knihy pre deti  14-16 rokov a knihy pre všetkých, táto kategória je vyčlenená pre rodinné čítanie. Preto ak si neviete poradiť, čo svojmu potomkovi odporučiť, určite siahnite po tomto katalógu.

 

Adventné čítania aj s literárnymi hosťami

Celý mesiac bude knižnica ponúkať rôzne adventné čítania a nevynechá ani tie autorské. „Pozvali sme spolu osem detských autorov, ktorí sa stretnú s malými čitateľmi priamo v knižniciach, či už na školách, alebo na mimoškolských pobočkách. Tento rok sme vybrali Andreu Gregušovú, Martu Hlušíkovú, Paulínu Feriancovú, Gabrielu Futovú, Kristínu Mišovičovú, Stanislava Repaského, Katarínu Škorupovú a Barboru Vanickú. Doplní ich tiež nadaná ilustrátorka Noémi Ráczová.“ Čítaniami knižnica zároveň podporí projekt Celé Slovensko číta deťom a k čítaniam pridá veselé divadielka Crocus Theatre, vianočnú BABY knižnicu a hudobné podujatia s Jankom Hrubovčákom. „Nevynecháme ani pomoc deťom, ktoré to potrebujú. V rámci dobrovoľníckej pomoci, ktorú, podotýkam vyvíjame po celý rok, sa zapojíme do aktivít Centra včasnej intervencie a pomôžeme pri výrobe senzorických učebných pomôcok. Tie deťom pomáhajú hravou formou trénovať zrak či jemnú a hrubú motoriku. Finančnou zbierkou zamestnancov prostredníctvom OZ Maják nádeje prispejeme rodinám v sociálnej alebo materiálnej núdzi. Budeme mať tiež Vianočný turnaj v stolnom tenise v domove sociálnych služieb DOMKO a pokračujeme čítaniami pre deti v detskej nemocnici a deti v Spojenej škole pre deti s autizmom.“ Celý program knižnice určite podčiarknu pekné výstavy a vianočné burzy. „V tomto období ponúkame návštevníkom až tri výstavy. Dve predstavujú tvorbu detí. Ide o výstavu Nemocnica očami detí a Zázračná krajina. Tretia poodhalí talent výtvarníka Vladimíra Kráľa, pretože predstaví jeho ilustrácie z knihy Vianočné mystérium. Naši čitatelia sa s nami môžu stretnúť aj na vianočných trhoch jednotlivých mestských častí. S burzou a prezentáciou Katalógu podporíme program MČ Sever, MČ Západ a MČ KVP. A mne neostáva len poďakovať našim čitateľom a popriať im všetkým krásny predvianočný čas s knižnicou a ešte krajší, ten vianočný, v kruhu najbližších.“

Projekt z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Reklama

Redakciu informovala Viera Ristvejová, Knižnica pre mládež mesta Košice

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali