Prezidentské voľby 2014: Chronologický prehľad druhého kola – Všetky volebne miestnosti sa zatvorili

Prezidentské voľby 2014: Chronologický prehľad druhého kola – Všetky volebne miestnosti sa zatvorili

Slovensko 29. marca (HSP/TASR/Foto:TASR)

 

Chronológia volebného dňa v jednotlivých častiach Slovenska

Slováci si dnes v druhom kole volia nového prezidenta republiky. O ich priazeň sa uchádzajú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola – premiér Robert Fico (Smer-SD) a podnikateľ a filantrop Andrej Kiska.

Reklama
Ilustračné foto

Voliči môžu svojmu favoritovi odovzdať hlas v 5958 okrskoch. Čas majú do 22.00 h. Voliť môžu plnoletí občania SR s trvalým pobytom na Slovensku aj bez neho, ktorí sú dnes na Slovensku. Volebné právo má vyše 4,3 milióna občanov. Voľbu treba na hlasovacom lístku vyznačiť krížikom do rámčeka pri mene preferovaného kandidáta.

 

Reklama

23:53: Andrej Kiska predstúpil pred novinárov za hlasných ovácii svojich podporovateľov. Poďakoval sa voličom, že prišli voliť a volili ho. Uviedol, že to čo sľúbil aj splní. Bude prezidentom všetkých občanov, chce ľudí spájať.

 23:35: Atmosféra vo volebnom štábe Andreja Kisku začína byť euforická. Každé ďalšie spočítané okrsky zatiaľ prinášajú Kiskovi väčší náskok pred Robertom Ficom, čo sa v jeho štábe v jednom z bratislavských hotelov prejavuje hlasnými pokrikmi a tlieskaním.

“Ciki-caki-ciki-cak” a “Kiska, Kiska” kričali desiatky hostí, ktorí prijali Kiskovo pozvanie. Medzi nimi sú aj poslanci NR SR Daniel Lipšic, Jana Žitňanská, Miroslav Beblavý (všetci nezaradení) či Daniel Lipšic.

23:30: Rober Fico predstúpil pred novinárov. Svojmu protikandidátovi zablahoželal k prezidentskému kreslu, aj napriek tomu, že ešte nie sú oficiálne výsledky.

23:15: Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) volil zodpovedného prezidenta. Netipol si, či vyhrá, ale verí, že Slovensko bude mať dobrého prezidenta.

Reklama

Každá seriózna strana podľa neho ale musí počítať aj s prehrou. “Každá seriózna strana musí rátať so všetkými výsledkami. Voľby sú na to, aby ste ich buď vyhrali, alebo prehrali,” povedal dnes pri príchode do centrály Smeru-SD v Bratislave.

23:04: Po sčítaní hlasov z takmer desatiny volebných okrskov v 2. kole prezidentských volieb vedie Andrej Kiska (57,34 percenta) pred Robertom Ficom (42,65 percenta).

22:40: Vo volebných obvodoch Prešov, Svidník, Stropkov a Bardejov uzavreli volebné miestnosti presne o 22.00 h. Nič mimoriadne sa od 18.30 h. do konca volieb nestalo. Pokoj bol aj v obci Jarovnice v Prešovskom okrese, kde počas dňa boli pochybnosti o korektnosti volieb potom, čo tam niekoľko negramotných ľudí volilo so sprievodom, ktorý im nedal na výber, ale ukázal im, koho voliť.

22:38: Úderom 22.00 h sa zatvorili volebné miestnosti aj vo volebných obvodoch na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne. S výnimkou incidentu s dieťaťom, ktoré v Novom Meste nad Váhom vhodilo do urny obálku namiesto rodiča, neriešili komisie žiadne podnety.

Úplne pokojný priebeh druhého kola prezidentských volieb nahlásil v okresoch Považská Bystrica a Púchov predseda obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Považskej Bystrici Marián Sopčák. Žiadny podnet neriešila podľa člena ObVK v Trenčíne Jána Krátkeho ani komisia zastrešujúca okresy Trenčín a Ilava. V okresoch Myjava a Nové Mesto nad Váhom mali až na spomínaný incident voľby rovnako hladký priebeh.

Reklama

22:35: Dnešný volebný deň v regióne Trnavy a Záhoria nepriniesol žiadne výnimočné situácie. Predsedovia obvodných volebných komisií (ObVK) v Trnave, Senici a Piešťanoch konštatovali pokojný priebeh bez komplikácií.

22:30: Brány volebných miestnosti v južných okresoch Trnavského samosprávneho kraja v Dunajskej Strede a Galante sa uzavreli o 22.00 h s konštatovaním, že aj druhé kolo prezidentských volieb bolo pokojné, bez incidentov a mimoriadnych udalostí.

22:18: Čaká nás dlhá a napínavá noc. S týmito slovami prišiel do svojej volebnej centrály v jednom z bratislavských hotelov prezidentský kandidát Andrej Kiska. Jeho priaznivci ho privítali potleskom.

“Všetci sme v napätí, čakáme, ako to dopadne. Antikampaň bola silná, uvidíme, aké dôsledky to malo. Počul som, že účasť je vysoká, čo ma osobne teší,” povedal novinárom. Ďalšie vyhlásenie dá Kiska po zverejnení prvých priebežných výsledkov.

22:17: Robert Fico prišiel do centrály strany Smer-SD.

22:00: Všetky volebné miestnosti v SR sa zatvorili. Volebné komisie teraz začínajú počítať hlasy. Prvé priebežné neoficiálne výsledky by sa mali na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk objaviť približne o 22.30 h. Skončilo sa zároveň volebné moratórium.

21:50: Účasť voličov v druhom kole prezidentských volieb v Hrušovanoch v okrese Topoľčany bude vyššia ako v prvom kole. V rodnej obci jedného z kandidátov na prezidenta Roberta Fica prišlo k voličských urnám doteraz zhruba 60 percent z celkového počtu 930 oprávnených voličov, informoval starosta Jozef Benca. „Ľudia chodia ešte aj teraz, mnohí si to nechali na poslednú chvíľu,“ skonštatoval zhruba desať minút pred zatvorením volebnej miestnosti.

21:45: V okrese Levice je aj tesne pred zatvorením volebných miestností priebeh druhého kola prezidentských volieb pokojný a bezproblémový. Ako uviedla predsedníčka Obvodnej volebnej komisie v Leviciach Beáta Pintérová, ani vo večerných hodinách neboli zaznamenané žiadne incidenty, či podnety, ktorými by sa musela komisia zaoberať. 

21:00: Vyššiu účasť voličov, ako tomu bolo pred dvoma týždňami pri prvom kole prezidentských volieb, evidovali dnes o 20.00 hodine členovia komisie vo štvrtom zvolenskom okrsku na Štefánikovej ulici. Konštatoval to člen okrskovej volebnej komisie Peter Novák. Volebná účasť vtedy presiahla 53 percent.

20:00: Na najmladšom žilinskom sídlisku Hájik zaznamenali v okrsku číslo 56 v budove Základnej školy na Námestí mladosti počas dnešného dňa volebnú účasť porovnateľnú s prvým kolom volieb prezidenta SR.

Reklama

19:30: Druhé kolo volieb prezidenta SR je zatiaľ na severozápade Slovenska pokojné a Obvodné volebné komisie (ObVK) v Žiline, Čadci a Martine nezaznamenali žiadne problémy. Aj druhé kolo prezidentských volieb má obdobne ako prvé zatiaľ na hornej i dolnej Orave s celkom 116 volebnými okrskami úplne pokojný priebeh. 

18:50: V priebehu dnešného volebného dňa zatiaľ neprišlo k prípadu dvojitého alebo podvodného hlasovania. Po skončení popoludňajšieho zasadnutia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) to povedala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Volebnú účasť si zatiaľ netrúfla odhadnúť.

18:30: Vo volebnom okrsku 43 v Trenčíne na Veľkomoravskej ulici vhodila volička omylom do urny občiansky preukaz. Vrátia jej ho až ráno, prípadne v noci po skončení volieb.

18:00: Sobáš, gratuláciu jubilantom, uvedenie do života nových obyvateľov a futbalový zápas stihol absolvovať primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko počas dnešného volebného dňa.

17:45: Na dnešný volebný deň pripadá environmentálna aktivita s názvom Hodina Zeme, pri ktorej sa na niektorých miestach symbolicky vypína svetlo v čase od 20.30 do 21.30 h. Do akcie sa po celom svete zapájajú samosprávy, firmy, školy aj jednotlivci. Ústredná volebná komisia (ÚVK) vyzvala všetky mestá a obce, aby v súvislosti s Hodinou Zeme brali na zreteľ to, aby pri výpadkoch alebo úsporách elektrickej energie nebol narušený priebeh voľby. 

Reklama
V Turí pri Žiline sa konal celoslovenský turnaj so zahraničnou účasťou v hre boccia pre telesne postihnutých na vozíčkoch 29. marca 2014. Niekoľko účastníkov turnaja s doprovodom prišlo s voličskými preukazmi a odvolili do prenosnej urny.

17:35: Do druhého kola volieb prezidenta SR sa zapojili aj účastníci celoslovenského turnaja v hre boccia, určenej pre muskulárnych dystrofikov, ktorých v telocvični Základnej školy (ZŠ) v Turí (okres Žilina) navštívili členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou urnou.

17:25: Priebeh volieb bez podnetov či kuriozít zaznamenali obvodné volebné komisie (ObVK) v Prievidzi a Bánovciach nad Bebravou. Aj v okresoch Dunajská Streda a Galanta nezaznamenali členovia volebných komisií v prvej polovici dňa žiadne mimoriadne situácie, voľby sú pokojné.

17:05: Záujem voličov, ktorí sú v čase konania druhého kola prezidentských volieb hospitalizovaní v nemocniciach v regióne Trnavy, sa líši. Kým vo Fakultnej nemocnici v Trnave zaznamenali nárast žiadostí o voľbu do prenosnej urny, v Skalici je na rovnakej úrovni ako v prvom kole, takisto aj v Piešťanoch.

17:00: Menej voličov ako v prvom kole prezidentských volieb registrovali do 14.30 h členovia okrskovej volebnej komisie v obci Slatinské Lazy v okrese Detva. Naopak, viac ľudí prišlo do toho času do volebnej miestnosti v Dobrej Nive v okrese Zvolen.

16:50: V bratislavskom Lamači sa dnes do volebnej miestnosti jedna z voličiek dobýjala ešte pred jej otvorením. Zmýlila si totiž deň, kedy sa prechádza na letný čas. V Devínskej Novej Vsi zase dvom občanom neprišiel voličský prekaz včas, dovolili im voliť aj bez neho. V Ružinove volič zistil, že už svoj hlas odovzdal. Aj takto dnes prebieha druhé kolo volieb na slovenskú hlavu štátu v hlavnom meste.

Reklama

16:15: V obvode Rožňavy a Košice- mesto je priebeh volieb bez rušivých momentov. Taktiež druhé kolo prezidentských volieb v Bratislavskom kraji prebieha zatiaľ bez problémov. V troch okresoch kraja – Malacky, Pezinok a Senec, dosiaľ nevznikol žiadny incident, ktorý by mohol priebeh volieb nejakým negatívnym spôsobom ovplyvniť.

16:10: Prostredníctvom voličského preukazu a prenosnej volebnej urny sa na prezidentských voľbách zúčastnili aj príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ktorí dnes slúžia na stanici v bratislavskej Dúbravke. Hasiči by boli radi, ak by sa nový prezident zaujímal aj o problémy a potreby tých, ktorí vykonávajú toto povolanie. “Bolo by dobré, keby dokázal aj hasiť spory v politike i spoločnosti,” dodali.

16:00: Dvom obvodným volebným komisiám v Považskej Bystrici, sídliacim v základnej umeleckej škole, spríjemňoval dnešný volebný deň zvuk fláut. V rámci kurzu hry na flaute v koncertnej sieni vyučoval popredný český hudobný pedagóg Ladislav Daniel.

15:50: Druhé kolo prezidentských volieb v Domove dôchodcov na Garbiarskej ulici v Košiciach dnes dopoludnia veľký záujem nevzbudilo. Pred dvoma týždňami v tomto okrsku v mestskej časti Staré mesto bola účasť prekvapivo len 17 percent, dnes chodili ľudia voliť v podobnom počte.

15:40: Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes upozornila okrskové volebné komisie, aby dohliadali na zákonnosť volieb. ÚVK totiž riešila podnet, že na internetovej stránke bola uverejnená reklama, kde 10-ročné dieťa vhadzovalo obálku do urny s tým, že malo ísť o návod správneho hlasovania. 

“Preto sme upozornili okrskové volebné komisie, aby dohliadali na zákonnosť voľby, pretože podľa zákona každý volič vhadzuje obálku do volebnej urny sám,” priblížila Chmelová. Ako dodala, môže ju zaňho vhodiť iný volič v prípade, že dotyčný má nejaké problémy.

15:35: Priebeh volieb na strednom Považí a v kopaničiarskom regióne je zatiaľ pokojný, jediný podnet riešila Obvodná volebná komisia v Novom Meste nad Váhom. Volilo tam dieťa v náručí rodiča. “Uzniesli sme sa, že je potrebné dodržiavať ustanovenie zákona, podľa ktorého môže hlasovať volič a špecifikuje prípady, kedy nemusí hlasovať osobne. Dieťa by teda hlasovať nemalo, no je samozrejmé, že v tomto prípade nedošlo k mareniu priebehu volieb. Poslali sme usmernenie na okrskové volebné komisie, aby sa niečo podobné neopakovalo,” doplnil Kozáček.

Reklama

15:30: O druhé kolo prezidentských volieb bol v najväčšej nemocnici na Slovensku – Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) neporovnateľne vyšší záujem ako o prvé kolo. Uviedla to hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. 

15:25: Volilo sa dnes aj na Chatu pod Soliskom. Členovia najvyššie položenej volebnej miestnosti na Štrbskom Plese sa dnes s prenosnou urnou vybrali aj na Chatu pod Soliskom. „Dôvodom je, že nám prišla požiadavka z chaty, že dvaja zamestnanci by chceli odvoliť, no nemajú sa ako dostať dole, keďže celý deň pracujú,“ zdôvodnila zapisovateľka okrskovej volebnej komisie na Štrbskom Plese Štefánia Srebalová.

Na snímke telesne postihnutá volička vhadzuje hlasovací lístok do prenosnej urny v druhom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky v bratislavskej kaviarni Luxor, 29. marca 2014

15:15: Ľudia s postihnutím dnes mohli v Bratislave odovzdať hlas svojmu kandidátovi na prezidenta SR v bezbariérovej kaviarni v centre mesta. Popoludní dnes za nimi prišli do kaviarne na Grösslingovej ulici pracovníci s prenosnou volebnou urnou. Na vozíčku tam takto odvolili piati.

15:10: V obci Jarovnice v okrese Prešov, kde je početná rómska komunita, sú tri volebné okrsky. V dvoch z nich sedia aj poslanci Národnej rady SR za stranu SaS Lucia Nicholsonová a Martin Poliačik. V 2. kole prezidentských volieb už zaznamenali v obci aj niekoľko incidentov. Išlo o problémy s voličmi, ktorí nevedeli čítať ani písať a na pomoc si podľa zákona môžu zobrať poradcu.

15:00: Možnosť uplatniť si volebné právo prostredníctvom voličských preukazov využili viacerí účastníci dnešného prvého kola Slovenského pohára v tanečného športe v Ružomberku. Prenosnú volebnú schránku mali k dispozícii predpoludním a bude do podvečera priamo vo vestibule mestskej športovej haly.

Kandidát na prezidenta SR a premiér Robert Fico (vľavo), syn Michal (uprostred) a manželka Svetlana (vpravo) spoločne vhadzujú volebné lístky do urny v 2. kole prezidentských volieb vo volebnej miestnosti v Kultúrnom dome vo Veľkých Dvoranoch, okres Topoľčany.

14:50: Krátko po dvanástej hodine vošiel do volebnej miestnosti v kultúrnom dome vo Veľkých Dvoranoch v okrese Topoľčany kandidát na prezidenta SR Robert Fico. Súčasný premiér spolu s manželkou a synom vhodili do urny volebné lístky. V rovnakej obci volil Fico s manželkou aj v prvom kole prezidentských volieb. Dôvodom je podľa jeho slov skutočnosť, že v obci žije jeho matka a voľby sú jednou z mála príležitostí, keď ju môže navštíviť.

14:30: Dlhé cesty za voličom majú členovia volebnej komisie každé voľby v Hornom Tisovníku v okrese Detva. Veľa vzdialených osád, ktoré má obec vo svojom rozľahlom, kopcovitom katastri, totiž nedáva možnosť najmä starším obyvateľom, aby prichádzali voliť do dediny, a tak sa za nimi vyberá komisia s urnou.

Reklama

14:20: V najmladšom slovenskom meste – Krásne nad Kysucou vládol dnes od rána čulý ruch vo volebnom okrsku číslo 6, ktorý pre prezidentské voľby zriadili v reštaurácii v miestnej časti Zákysučie. Zriadenie volebného okrsku v Zákysučí je podľa 27-ročného Adama výhodnejšie hlavne pre starších ľudí.

14:10: V jednej z najmenších obcí v okrese Bánovce nad Bebravou – Trebichave, majú domácich voličov málo. Odovzdať svoj hlas v druhom kole voľby prezidenta SR chodia najmä obyvatelia iných miest a obcí, ktorí tam trávia víkend na chate či záhrade.

14:00: Druhé kolo prezidentských volieb prebieha vo volebných okrskoch na Spiši zatiaľ bezproblémovo, jednotlivé obvodné volebné komisie (ObVK) nezaznamenali žiadne narušenia. „U nás je zatiaľ všetko v poriadku, len v dvoch menších obciach, Matysová a Starina, sme museli dopĺňať hlasovacie lístky, keďže sa tam objavilo viacero voličov s voličskými preukazmi. 

13:35: Aj v najmenšej obci Dunajskostredského okresu je volebná nálada dobrá a podľa predsedu okrskovej volebnej komisie Ladislava Pošlanca bude účasť na druhom kole prezidentských volieb pravdepodobne vyššia ako na prvom kole.

13:30: Lošonec je jednou z tých obcí pod Malými Karpatmi, kde svoje voličské právo zvyknú tradične využívať chatári s voličskými preukazmi. Nie je tomu inak ani dnes, keď už boli odvoliť viacerí majitelia chát v blízkej chatovej oblasti. Záujem o voľby je i medzi miestnymi, podľa zapisovateľky okrskovej volebnej komisie Margity Janáčovej popri stabilných voličoch v ich okrsku prišli dnes aj takí, ktorí v prvom kole voliť neboli.

“Chodia húfne, tešíme sa, budeme mať čo počítať,” skonštatovala napoludnie predsedníčka okrskovej volebnej komisie v Trnave na Vančurovej ulici Helena Lukáčová. Priebeh volieb je v tomto okrsku pokojný, z účasti má komisia, ako dodala, dobrý pocit.

Na snímke bývalý prezident SR Michal Kováč vhadzuje volebný lístok do prenosnej volebnej urny v 2. kole voľby prezidenta Slovenskej republiky v Bratislave v sobotu 29. marca 2014

13:10: Prvý prezident Slovenskej republiky Michal Kováč očakáva, že dnešné voľby hlavy štátu budú pre Slovensko zlomové. Exprezident sa aj spolu s manželkou Emíliou zúčastnil na nich vo svojom domácom prostredí, kam za ním predpoludním prišli členovia okrskovej volebnej komisie s prenosnou volebnou urnou.

Reklama

13:00: Na Ústrednú volebnú komisiu (ÚVK) prišiel podnet od občanov, ktorí sa sťažovali na prácu okrskovej volebnej komisie č. 52 v Ružinove. Tá sídli na Drieňovej 16 a nachádza sa približne 100 metrov od sídla ÚVK.

“Tento podnet na okrsok 52 v Ružinove je vlastne prvý podnet nespokojných občanov s prístupom okrskovej volebnej komisie a takýto podnet v takomto rozsahu sme nezaznamenali ani v prvom kole voľby prezidenta,” informovala zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

12:50: Zvýšenú účasť voličov v prezidentských voľbách oproti prvému kolu zaznamenali dnes v rómskej osade v Trebišove, kde svoj hlas od rána odovzdávajú mladí i starší voliči.

V osade sú zriadené dva volebné okrsky, celkovo je tam zapísaných zhruba 1700 voličov. V prvom kole bola volebná účasť na úrovni 12,9 a 9,4 percenta.

Na snímke prezident SR Ivan Gašparovič (vľavo) s manželkou Silviou vo volebnej miestnosti počas 2. kola voľby prezidenta SR v sobotu 29. marca 2014 v Bratislave

12:40: Krátko po 11.00 h odvolil v priestoroch Základnej školy na Jelačičovej ulici v Bratislave prezident SR Ivan Gašparovič s manželkou Silviou.

“Od budúcej hlavy štátu si sľubujem, aby pokračovala v pozitívnych veciach, ktoré kancelária prezidenta robila, čím si stabilne v prieskumoch verejnej mienky držala popredné miesto v dôveryhodnosti medzi občanmi,” uviedol bezprostredne po volebnom akte.

12:05: Slováci žijúci v zahraničí dnes volia aj vo Vranove nad Topľou. Jedným zo Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí si dnes nenechali ujsť druhé kolo voľby prezidenta SR, je aj Stanislav Repka pochádzajúci z mesta Vranov nad Topľou. Voličské právo si uplatnil naposledy vo svojom rodisku pred 16 rokmi.

Reklama

“Rozhodol som sa voliť preto, že rozdiel medzi dvoma kandidátmi zrejme bude veľmi tesný. Chcel som teda podporiť svojho favorita, ktorý je určite dobrou voľbou pre Slovensko,” skonštatoval dnes Repka po opustení volebnej miestnosti na vranovskom Sídlisku II. 

11:55: Ústredná volebná komisia (ÚVK) dnes na svojom prvom zasadnutí vo volebný deň prerokovala 10 podnetov, ktoré poukazovali na porušenie volebného moratória. Jeden z nich odstúpila Rade pre vysielanie a retransmisiu. Pri ostatných konštatovala, že nie je príslušná konať. Informovala o tom zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová.

Členovia ÚVK sa nateraz rozišli na kontrolu volebných miestností. Stretnúť by sa mali opäť okolo 15.00 h.

Na snímke 2. kolo voľby prezidenta Slovenskej republiky v Krásne nad Kysucou v sobotu 29. marca 2014

11:50: V Krásne nad Kysucou v okrese Čadca museli dnes nanovo zvoliť predsedu jednej zo šiestich okrskových komisií pre druhé kolo volieb prezidenta Slovenskej republiky, pretože neprišla predsedníčka ani podpredsedníčka komisie.

Podľa primátora Krásna nad Kysucou Jozefa Grapu nominovali do jedenásťčlennej okrskovej komisie náhradníčku. “Na druhé kolo volieb neprišli do volebného okrsku číslo 3 ani jedna, ani druhá. Jedna sa ospravedlnila pre chorobu, druhá neprišla. Komisia si vyžrebovala novú predsedníčku, ktorá bude podpisovať zápisnice a odovzdá ich okresnej volebnej komisii,” dodal Grapa.

11:45: Zvýšený záujem voličov sprevádza druhé kolo prezidentských volieb na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach. V dvoch volebných okrskoch je zapísaných 3744 voličov, v prvom kole tu účasť dosiahla len 1,57 percenta. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov okrskové komisie nezaznamenali.

Na snímke kandidát na prezidenta SR Andrej Kiska (uprostred) s dcérou Natáliou (vpravo) a otcom Andrejom (vľavo) vo volebnom okrsku číslo 2 v Poprade počas 2. kola voľby prezidenta Slovenskej republiky v sobotu 29. marca 2014

11:35: Krátko pred 11. hodinou prišiel do volebného okrsku číslo 2. na Mestskom úrade v Poprade dnes odovzdal svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb aj jeden z kandidátov Andrej Kiska v sprievode so svojou dcérov Natáliou a otcom Andrejom. Novinárom neskôr povedal, že sa cíti pokojne a vyrovnane. „Myslím, že dnešný deň je už všetko v rukách ľudí, základ je, aby prišli voliť. Dva roky som robil, čo sa dalo a čo som vedel, teraz je to naozaj už len na nich,“ dodal Kiska.

Reklama

11:30: Druhé kolo prezidentských volieb v severných okresoch Nitrianskeho kraja sa začalo dnes vo všetkých volebných okrskoch načas a bez problémov. Nemáme žiadnu vedomosť o nejakých problémoch. Zatiaľ sme nemali ani žiadne telefonické otázky.

Na snímke čerstvá mamička Zuzana Elliottová na gynekologicko - pôrodníckom oddelení v Nemocnici na Karmároch vhadzuje hlasovací lístok do prenosnej volebnej urny v 2. kole voľby prezidenta Slovenskej republiky v Bratislave v sobotu 29. marca 2014

11:15: Voľbu prezidenta už majú za sebou mamičky v pôrodnici na Kramároch. Medzi 180 pacientmi Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), ktorí prejavili záujem zúčastniť sa na dnešnom druhom kole volieb prezidenta SR, sú aj dve mamičky, ktoré priviedli na svet svoje deti na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Slovenskej Zdravotníckej univerzity (SZU) na bratislavských Kramároch. Členovia okrskovej volebnej komisie za nimi s prenosnou volebnou urnou prišli krátko po 10.00 h.

10:55: V Študentskom domove na Ulici 17. novembra hneď vedľa Prešovskej univerzity v Prešove sídlia dva volebné okrsky. Ani v jednom dnes ráno nezaznamenali zvýšený počet študentov. Predpokladajú ho až v neskorších hodinách. Voliči od rána chodia k volebným urnám priebežne a voľby prebiehajú pokojne.

10:30: Do volebnej miestnosti v liptovskej obci Smrečany napochodovala jednotka v historických uniformách 1. Československého armádneho zboru. Takmer stovka účastníkov tradičného stretnutia klubov vojenskej histórie z rôznych kútov Slovenska i Česka sa utáborila priamo v areáli obecného úradu.

“Schádzame sa tu rok čo rok pri príležitosti pamätných oslobodzovacích bojov o Liptovský Mikuláš. Zhodou okolností to vyšlo na termín prezidentských volieb. Mnohí z nás spojili príjemné s užitočným,” uviedol pre TASR Roman Moravec z Nemšovej.

Reklama

10:20: V okresoch Galanta a Dunajská Streda sa všetky volebné miestnosti otvorili načas, nastúpili všetci členovia okrskových volebných komisií. Voľby sú zatiaľ pokojné. Potvrdili to predsedovia obvodných volebných komisií Pavol Kurbel a Iva Lanczosová.

Možno pre pekné jarné počasie účasť zatiaľ nie je veľmi vysoká. Podľa členov okrskových komisií ľudia pracujú zrejme od rána vo svojich záhradách, k urnám prídu až vo večerných hodinách.

10:15: Začiatok druhého kola voľby prezidenta SR prebehol v obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou bez problémov.

Na snímke bývalý prezident SR Rudolf Schuster počas 2. kola voľby prezidenta SR vo volebnom okrsku č. 12 mestskej časti Košice – Sever v Košiciach v sobotu 29. marca 2014

10:10: Voliť prišiel aj bývalý prezident SR Rudolf Schuster. Svoj hlas volil vo volebnom okrsku v priestoroch Univerzity veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. 

“Každý prezident má svoju etapu, v ktorej nastupuje. Vždy sú iné podmienky. My sme bojovali o vstup do Európskej únie a NATO, teraz je iná ekonomická a medzinárodná situácia,” dodal Schuster. Prezident by však podľa neho mal byť pripravený na výkon funkcie, aby sa nemusel učiť, ale aby mohol od prvého dňa naplno začať pracovať.

10:05: Všetky volebné miestnosti vo volebnom obvode Žiar nad Hronom boli otvorené o 7.00 hodine a voľby zatiaľ prebiehajú bez problémov. Volebný obvod Žiar nad Hronom zahŕňa okresy Žiar nad Hronom, Žarnovica a Banská Štiavnica. Obyvatelia 68 obcí z týchto okresov majú v dnešných prezidentských voľbách k dispozícii 112 volebných okrskov.

10:00: V bratislavskej väznici – Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody začali dnes odsúdení a obvinení voliť krátko po 8.00 h do prenosnej urny, keďže tu nie je zriadený osobitný volebný okrsok. V súčasnosti sa v tomto väzení nachádza 292 obvinených a 404 odsúdených. Z nich je oprávnených voliť 643 väzňov.

09:55: Otvorenie volebných miestností o 7. hodine pre dnešné druhé kolo volieb prezidenta SR vo voleb nom obvode Banská Bystrica prebehlo v poriadku, informoval TASR predseda obvodnej volebnej komisie Jozef Haško. V tomto obvode je 132 okrskov.

09:50: Všetky volebné miestnosti pre druhé kolo prezidentských volieb dnes otvorili v trnavskom regióne načas, obvodné volebné komisie (ObVK) v Trnave, Piešťanoch a Senici neregistrujú žiadne mimoriadne udalosti ani žiadne zmeny oproti prvému kolu.

09:40: Volebné právo si aj počas dnešného druhého kola prezidentských volieb môžu uplatniť pacienti hospitalizovaní v košickej Univerzitnej nemocnici L. Pasteura (UNLP). Podmienkou je, že si vybavili v mieste svojho trvalého pobytu voličský preukaz.

Chodiaci pacienti, ktorí sú hospitalizovaní v nemocnici na Rastislavovej 43, môžu hlasovať v čase od 14.00 h do 15.00 h v X. pavilóne. Možnosť voliť tu môžu využiť aj pacienti susedného Východoslovenského onkologického ústavu.

V nemocnici UNLP na Triede SNP bude pripravená miestnosť na voľby v čase od 15.00 do 16.00 h v lôžkovom pavilóne v Kluboch zamestnancov na 1. poschodí.

09:20: Vo volebnom obvode Brezno dnes o 7.00 h otvorili volebné miestnosti pre druhé kolo voľby prezidenta SR. Zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie v Brezne Peter Štefančík uviedol, že zatiaľ je všetko v poriadku.

09:10: Prvým voličom v bratislavskej Záhorskej Bystrici bol dnes 47-ročný Ján. Svoju voľbu v druhom kole prezidentských volieb uskutočnil hneď po otvorení volebnej miestnosti o 7. hodine. Pred dvomi týždňami sa na prezidentských voľbách zúčastnilo 60 percent z 3242 oprávnených voličov.

Voľba prezidenta nie je dnes v Záhorskej Bystrici jedinou voľbou pre obyvateľov obce. Nadnes je naplánovaná aj pravidelná jarná akcia, v rámci ktorej rozdajú obyvateľom mestskej časti ovocný krík. Ten si môžu zasadiť v záhrade. Bystričania majú na výber medzi ríbezľami a egrešom.

Reklama

08:40: Ústredná volebná komisia (ÚVK) sa na svojom zasadnutí, ktoré sa začalo o 8. hodine zaoberá 12 podnetmi. Potvrdila to jej zapisovateľka Eva Chmelová.

“Voliči vyjadrujú nespokojnosť s tým, ako sa rozhodlo v súvislosti s voličskými preukazmi. Tiež sú tu podnety vyjadrujúce nespokojnosť s porušením volebného moratória, ale aj upozornenia na možnosť kupovania hlasov,” priblížila Chmelová s tým, že ÚVK k podnetom príjme uznesenie. Po zasadnutí by sa členovia ÚVK mali rozísť do terénu, budú kontrolovať volebné miestnosti.

08:35: Vo väčšine obcí sa volí od 7. hodiny. Výnimkou sú Lazany v banskom regióne Prievidza. “Jedna volebná miestnosť v tejto obci v okrese Prievidza sa otvárala o hodinu skôr, o 6. hodine, všetky ostatné sme otvorili o 7. hodine,” potvrdila zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Eva Chmelová. Ako dodala, všetko je na volebný deň pripravené.

“Preverili sme aj spojenie s registrom obyvateľov za účelom overovania trvalého pobytu pre slovenských občanov bez trvalého pobytu na území Slovenskej republiky,” dodala Chmelová. ÚVK začne zasadať o 8. hodine.

07:00: Volebné miestnosti sa otvorili, Slováci si volia nového prezidenta

Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna. Zvolený kandidát sa ujíma funkcie prezidenta SR zložením sľubu. Skladať ho bude 15. júna, keď sa skončí funkčné obdobie súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi.

jf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali