Prerušená odysea: osudy detských utečencov mali premiéru v poľskom divadle

Prerušená odysea: osudy detských utečencov mali premiéru v poľskom divadle

Varšava/Skopje 21. novembra 2016 (TASR/HSP)

 

Divadelnú hru o osude detských utečencov z Grécka do Poľska v dôsledku gréckej občianskej vojny uviedli cez víkend v poľskom meste Legnica. Informovalo o tom divadlo v Legnici na svojej stránke. Prerušenú odyseu predstavia dnes aj v poľskom meste Vroclav, ktoré je Európskym hlavným mestom kultúry 2016.

V prípade hry pod názvom Prerušená odysea ide o spoločný poľsko-macedónsky projekt pod taktovkou režiséra Jaceka Glomba. Macedónske národné divadlo a Divadlo Heleny Modrzejewskiej v Legnici pracovali na projekte dva roky. “Predstavenie má svoje posolstvo a téma utečencov je osobitne aktuálna v uplynulých rokoch. Otázkou je, ako je možné, že vojnou zničené a chudobné Poľsko v roku 1948 prijalo utečencov z rôznych krajín a dnes si 70 percent Poliakov neželá prijať utečencov do svojej krajiny,” citoval režiséra macedónsky server Start.mk. “Prerušená odysea je most medzi Macedónskom a Poľskom,” dodal Glomb.

Reklama

Hra mala v septembri premiéru v macedónskej metropole Skopje. Riaditeľ Macedónskeho národného divadla Dejan Projkovski vtedy upozornil, že predstavenie nie je učebnicou histórie, ale divadelným aktom, ktorý sa zaoberá výlučne osudmi a utrpením detských utečencov. Kvôli gréckej občianskej vojne opustili Grécko desaťtisíce ľudí, ktorí utiekli do Juhoslávie, Rumunska, Poľska, Československa, Bulharska, Maďarska či Sovietskeho zväzu. Tisícky detí do 15 rokov boli evakuované v rámci organizovanej kampane v rokoch 1948 a 1949. Grécko v nasledujúcich rokoch prijalo zákony, ktorými zbavilo tieto deti občianstva i dedičských práv a zakázalo im návrat do vlasti.

“Premiéra v Skopje dopadla skvele a nesmierny úspech zožalo aj deväť repríz predstavenia, ktoré sa konali v deviatich rôznych macedónskych mestách. Spomínam si, že septembrová premiéra v Macedónskom národnom divadle bola vypredaná, pretože množstvo týchto deportovaných detí – v súčasnosti starých ľudí – žije v súčasnosti Macedónsku. Navyše som si uvedomil, že mnoho mojich priateľov pochádza z Egejského Macedónska (Egejska Makedonija – severná časť Grécka, kde prebiehali deportácie, pozn. TASR), pretože ma požiadali o rezervovanie lístkov na predstavenie – ich dedovia, staré mamy a blízki príbuzní nechceli vynechať predstavenie, ktoré sa týkalo ich vlastnej otázky,” povedal pre TASR autor hudby Prerušenej odysey Goran Trajkoski.

Reklama

Otázka deportovaných detí je medzi ľuďmi v Macedónsku stále živá, dodal. “Túto otázku udržujú pri živote ľudia, samotní protagonisti ‚odysey‘. Zhruba 50.000 detí bolo len v poľských zberných centrách, nehovoriac o ďalších postkomunistických štátoch.

Títo ľudia a ich dnešné potomstvo sa nemôžu vrátiť do svojich domovov v severnom Grécku. Nemôžu uplatniť svoje právo na majetky, ktoré im boli skonfiškované gréckym štátom po skončení občianskej vojny… Grécke zákony garantujú možnosť opätovného navrátenia majetku, ktorý bol po občianskej vojne zoštátnený, iba ľuďom gréckeho pôvodu. Následne sa stala aktuálnou ‚otázka názvu‘, ktorá sa zneužíva na zakrytie skutočného problému,” povedal Trajkoski v súvislosti s dlhoročným sporom Grécka s Macedónskom o názve krajiny. Ten pretrváva od rozpadu Juhoslávie. Grécko nesúhlasí s názvom Macedónsko (Makedonija), pretože sa zhoduje s názvom severogréckeho regiónu Makedónia. Atény to dávajú do súvislosti s možnými územnými nárokmi zo strany Skopje. Spor blokuje členstvo Macedónska v NATO i EÚ.

V hre účinkuje približne 30 hercov z oboch krajín a hrá sa v poľskom i macedónskom jazyku. “Oblasť Legnice bola jedným z hlavných bodov, kde boli tieto deti umiestnené.

Preto je táto otázka vlastne domácou záležitosťou pre Divadlo Heleny Modrzejewskiej v Legnici, ktoré na ňu reagovalo nanajvýš umeleckým spôsobom,” vyzdvihol spoluprácu s poľskými kolegami Trajkoski.

Projektom s rovnakou tematikou bol dokumentárny film Macedónec z roku 2014 od poľského režiséra macedónskeho pôvodu Petra Aleksowského. Skúma rodinnú históriu detského utečenca – príbeh vlastného otca Mita, ktorý bol spolu s tisíckami ďalších detí prinútený na útek do Poľska. Dokument Macedónec, ktorý uviedli pri príležitosti 65. výročia ukončenia druhej svetovej vojny, získal ocenenie v kategórii najlepší dokumentárny film na filmovom festivale v poľskom Gdansku. V apríli tohto roka film predstavili na pôde Európskeho parlamentu (EP).

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali