Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Ruská federácia má v úmysle „zopakovať 24. február“ a plánuje ofenzívu najmenej v troch smeroch

Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Ruská federácia má v úmysle „zopakovať 24. február“ a plánuje ofenzívu najmenej v troch smeroch

Bratislava 4. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

20:15 – Približne 50 ľudí zablokovalo dopravu na 185. kilometri diaľnice M-09 Ternopil-Ľvov-Rava-Russkaja. Oznámil to predseda Ľvovskej regionálnej štátnej správy Maxim Kozitsky na svojom kanáli Telegramu.

Vodiči veľkých kamiónov sa podľa jeho slov pokúšali protestovať, pretože musia čakať na prekročenie hranice až štyri dni. Na kontrolnom stanovišti Rava-Russkaya momentálne čaká v rade 950 kamiónov.

Reklama

 

19:25 – Zelenskyj sa ostro vyjadril k dialógu s Ruskom

„Všade hovoria, že sú pripravení na dialóg. Ale to je lož. Čo je to za dialóg…? Zviažu nám ruky, odrežú jazyk a potom povedia, že sú pripravení hovoriť. Toto nie je dialóg, toto je terorista, ktorý v sebe cíti moc a je bezohľadný k ľudskému životu,“ hovorí hlava štátu.

„Neponúkajú dialóg. Ponúkajú nám, aby sme sa vzdali, aby sme prijali ich ‚mier‘, aby sme zabudli, že máme svoju zem, svoju zástavu, že toto je naša história, aby nás jednoducho vymazali,“ dodal prezident.

 

Reklama

19:20 – Rusi posilňujú svoje sily v Krivorožskom a Záporožskom smere.

Na brífingu to povedal Oleksij Gromov, zástupca náčelníka Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu AFU.

„Okupant presunul tri prápory-taktické skupiny z novopavlovského smeru na Krivoj Rog a jednu takúto skupinu presunul aj na záporožský smer,“ povedal.

Podľa Gromova Rusko dopĺňa svoje sily a prostriedky cez Kerčský most a územie Krymu. Ostrov sa používa aj ako predmostie pre personál a zbrane.

Na územie Krymu bolo presunuté vojenské letectvo Východného vojenského okruhu. Rusko tiež pokračuje vo vyprázdňovaní skladov zo zakonzervovanými zbraňami určených na dlhodobé skladovanie.

Reklama

„V rámci doplnenia stavu ruských vojsk sa zvažuje možnosť presunu ruských vojakov zo Sýrie na územie Ukrajiny,“ dodal Gromov.

 

19:15 – Severné Macedónsko odovzdalo Ukrajine štyri útočné lietadlá Su-25, informovala MKD.

V článku sa uvádza, že krajina kúpila lietadlá od Ukrajiny počas konfliktu na svojom území v roku 2001 za 4 milióny eur, pričom súčasné prípravy na ich presun prebiehali v tajnosti.

„V júni od dôstojníkov pracujúcich v armáde presiaklo, že lietadlá Suchoj sa kontrolujú a opravujú na vojenskom letisku AR.

„Podľa získaných informácií tieto opravy vykonávajú ukrajinskí vojenskí inžinieri, čo naznačuje, že sa to robí preto, aby sa dostali na Ukrajinu ako dar z našej strany, aby boli pripravené na použitie na fronte,“ uvádza sa vo vyhlásení.

macedonsko stihacky
Severné Macedónsko odovzdalo Ukrajine štyri útočné lietadlá Su-25

19:00 – SBU oznámila, že najvyššie „vedenie“ obsadených okresov Záporožskej oblasti je podozrivé.

Podľa špeciálnej služby sú účastníkmi schémy na odoslanie 650 ton ukrajinského obilia z dočasne okupovaných oblastí Cherson a Záporožie.

Uvedený objem obilia sa odhaduje na viac ako 200 miliónov USD.

Na základe tejto skutočnosti SBU oznámila podozrenie voči trom činovníkom:

Reklama

– Evgenij Balickij – vedúci „Záporožskej správy“;

– Aleksandr Saulenko – zastupujúci „starosta“ mesta Berďansk;

– Vladimír Stelmačenko, „riaditeľ“ námorného prístavu Berďansk.

Sú podozriví zo spolupráce s agresorským štátom a z porušovania vojnových zákonov a zvyklostí.

 

Reklama

18:10 – Hlavne z vyjadrení ruského ministerstva obrany:

– Podieľanie sa USAID na vzniku Covid-19 sa vyšetruje,

– Biologický program Pentagonu Labyrinth Global Health skúmal koronavírusy a opičie kiahne;

– V roku 2019, ešte pred objavením sa prvých prípadov COVID-19, sa v USA uskutočnilo cvičenie, na ktorom sa nacvičovalo zvládnutie dovtedy neznámej epidémie koronavírusu;

 

Reklama

18:03 – Manželka amerického prezidenta Joea Bidena Jill je znepokojená stavom svojho manžela, ktorý sa výrazne zhoršil v súvislosti s pandémiou, ruskou vojenskou operáciou na Ukrajine a ďalšími závažnými problémami, ktorým čelí Washington, uviedla CNN s odvolaním sa na zdroje z okolia prvej dámy.

 

18:00 – Stav na frontoch 4. augusta 2022 večer

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

17:50 – Dnešné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– V Charkovskej oblasti sa ruské jednotky pokúšajú prelomiť obranu Ozbrojených síl Ukrajiny pri Gusarovke (južne od Balaklije), boje pokračujú.

– Na Slavjanskom smere Ozbrojené sily Ukrajiny odrazili útočné pokusy v oblastiach Doliny a Bogorodičnyj.

– V smere na Bachmut sa Rusi pokúsili postúpiť v oblastiach Bachmut, Soledar, Jakovlevka a Veršina, no neúspešne.V blízkosti Maisky a Kodema boje pokračujú.

Reklama

– Severozápadne od Donecka sa ruské jednotky opäť pokúsili postúpiť v oblasti Pesok. Momentálne neúspešne, ale boje pokračujú.

– Západne od Donecka sa Rusi neúspešne pokúsili prelomiť obranu pri Maryinke.

– V Chersonskej oblasti Ozbrojené sily Ukrajiny zastavili útoky v oblastiach Belogorka a Lozovoe.

 

17:10 – Ozbrojené sily Ukrajiny sa stiahli z okupovaných línií v oblasti Avdiivka a smerom na Bakhmut, uviedol zástupca náčelníka Hlavného operačného riaditeľstva Generálneho štábu Alexej Gromov.

„V smere na Avdiivku nepriateľ zintenzívnil útočné operácie s cieľom vytlačiť ukrajinské jednotky z okupovaných línií s cieľom dobyť Avdiivku a Peski,“ povedal.

Po masívnom použití letectva a delostrelectva 30. júla boli ozbrojené sily Ukrajiny nútené opustiť baňu Butovka a prejsť na obranu južne od Avdiivky.

Reklama

Hlavné úsilie Kremľa sa v poslednom čase sústredilo na smer Kramatorsk Bachmut a Avdeevsk, uviedol Gromov.

Ozbrojené sily Ukrajiny v priebehu týždňa zlepšili svoje taktické postavenie a postúpili do hĺbky nepriateľskej obrany severne od Slavjanska – v oblastiach Mazanovka, Bražkovka, Suligovka a Dmitrievka. Mazanovka a Dmitrievka boli oslobodené.

Avdijivka
Avdijivka

15:30 – Prestaňme dodávať zbrane na Ukrajinu, apeluje bývalý šéf britských labouristov Jeremy Corbyn. Argumentuje, že sa tak len predlžuje trvanie konfliktu. Vojna je podľa neho katastrofou ako pre Ukrajinu, tak aj pre Rusko. Svet by sa viac ako na zbrane mal sústrediť na vyjednávanie mieru, hovorí politik, ktorý má za sebou rad kontroverzií súvisiacich okrem iného s antisemitizmom. Vedenie strany jeho výroky odmieta.

 

14:55 – Ukrajinská prezidentská kancelária sa domnieva, že „referendá“ na okupovaných územiach sa konať nebudú, pretože Ukrajina ich dovtedy získa späť pod svoju kontrolu.

Zástupca vedúceho ukrajinskej prezidentskej kancelárie Igor Žovkva to povedal v rozhovore pre LB.

„Predtým sme hovorili o 11. septembri, pretože sa zhoduje s jedným volebným dňom v Rusku, potom sa začali objavovať správy, že tieto pseudoreferendá sa možno nebudú konať v septembri, ale neskôr. V každom prípade by som to ani nechcel analyzovať, pretože sme si istí, že žiadne takéto ‚referendum‘ sa konať nebude, pretože tieto územia nebudú pod ruskou kontrolou,“ povedala Žovkva.

Reklama

Podľa jeho názoru sú neustále vyhlásenia o „referendách“ zamerané na ruské publikum a naznačujú nedostatok dôvery Moskvy v jej schopnosť udržať si zabraté územia.

Spravodajská služba predtým uviedla, že Rusko už začalo s prípravami na „referendá“ na okupovaných územiach Záporožskej a Chersonskej oblasti.

 

14:40 – V obci Toreck v Doneckej oblasti hlásia po útoku ukrajinských ozbrojených síl 8 mŕtvych civilistov a 3 zranené deti

po útoku ukrajinských ozbrojených síl
Na snímke obete útoku ukrajinských ozbrojených síl
po útoku ukrajinských ozbrojených síl
Na snímke obeť útoku ukrajinských ozbrojených síl

14:30 – Aktuálne informácie z ruského ministerstva obrany:

– Ruské ozbrojené sily zlikvidovali až 400 vojakov AFU pri útoku na miesto rozmiestnenia v Kosťantynovke;

– Jednotky troch brigád AFU pri Soledare, Artemovsku a Avdejevke opustili svoje pozície kvôli ťažkým stratám;

Reklama

– Ruské ozbrojené sily zničili dva sklady zbraní v Záporožskej oblasti a sklad paliva pre AFU;

– Ruské ozbrojené sily zasiahli dva kontrolné body vrátane 95. výsadkovej brigády v DĽR a nacionalistických formácií v Záporožskej oblasti.

 

14:10 – V Kazachstane odsúdili manželský pár na päť rokov väzenia za podporu „ruského sveta“ a presvedčenie, že severná časť krajiny by mala byť pripojená k Rusku.

Rodina z Petropavlovska (ruskojazyčné mesto v severnom Kazachstane) sa dostala do hľadáčika polície po tom, ako sa zúčastnila rozhovoru na internete s ukrajinským blogerom z Čerkassov „Mikolom“.

Mikola sa svojich spolubesedníkov pýtal na príslušnosť Krymu a rozoberal aj otázku jazyka, konkrétne aby sa Ukrajinci naučili ukrajinsky a Kazachovia kazašsky.

Obyvatelia Petropavlovska povedali, že sa nebudú učiť štátny jazyk, pretože v ich regióne všetci hovoria po rusky.

Reklama

Mikola sa spýtal náhodných používateľov internetu, či ich v Petropavlovsku čaká „ruský svet“, na čo dostal kladnú odpoveď. Bloger pohrozil milovníkom všetkého ruského, že ich čakajú problémy, a nemýlil sa.

Rodina vypátrali a postavili pred súd. Súd ich slová považoval za „propagandu porušovania jednoty a celistvosti republiky“ podľa článku 180 Trestného zákona – Separatistická činnosť. Manželia boli odsúdení na päť rokov väzenia. Hlavným dôkazom na súde bola nahrávka z chatu,“ uviedol PravdaRu.

 

13:35 – Ruská federácia mieni „zopakovať 24. február“ a plánuje ofenzívu minimálne v troch smeroch. Podľa vojenského experta Olega Ždanova má nepriateľ v úmysle stiahnuť sily ukrajinskej armády z juhu na smer Charkov a Doneck.

Ruská federácia tiež sústreďuje všetky výsadkové jednotky, ktoré má na území Ukrajiny, do smeru Krivoj Rog. „Ide o pokus ruského velenia o vytvorenie ilúzie masívnej ofenzívy. Snažia sa zopakovať niečo ako 24. február, keď vstúpili na Ukrajinu zo štyroch smerov,“ hovorí Ždanov. Podľa jeho názoru je cieľom posadiť Ukrajinu za rokovací stôl.

Reklama

 

13:30 – Minister obrany Alexej Reznikov odvolal šéfov najväčších štátnych podnikov obchodu so zbraňami.

Vadym Nozdrya bol odvolaný z postu generálneho riaditeľa Ukrspetsexportu a Jevgenij Larin z postu riaditeľa Spetstechnoexportu. Obaja boli vymenovaní do vedúcich funkcií v januári 2020.

 

13:20 – V ruskej Rostovskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou očití svedkovia nakrútili vlak plný čínskej vojenskej techniky. Výstroj pravdepodobne nie je určená do vojny na Ukrajine.

Na konci augusta sa v Ruskej federácii začnú Medzinárodné armádne cvičenia, ktorých sa Čína plánuje aktívne zúčastniť.

 

13:05 – Európa je v najnebezpečnejšej situácii od druhej svetovej vojny, uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Povedal tiež, že Aliancia sa snaží zabrániť tomu, aby sa konflikt na Ukrajine zmenil na „veľkú vojnu“

Americká tlač už skôr napísala, že pri najhoršom scenári vývoja situácie okolo Taiwanu by sa pozornosť Ameriky odvrátila od Ukrajiny.

 

12:55 – Poradca šéfa prezidentskej kancelárie Michail Podoljak vymenoval štyri vyjednávacie pozície, ktoré Kyjev potrebuje na rokovania s Ruskom.

„Ak chcete hovoriť s Ruskom, musíte mať správnu vyjednávaciu pozíciu. Obsahuje štyri jednoduché komponenty,“ napísal Podoljak.
Medzi nimi:

– Diaľkové delostrelectvo, MLRS a ATAСMS, „na zničenie ruskej logistiky.“

– Protivzdušná obrana/protiraketová obrana, „chrániť mesto.“

– Útočné drony sú „najlepší lovci“.

Reklama

– Obrnené vozidlá na protiofenzívu.

 

12:05 – V Central Parku v New Yorku sa objavila červená socha ruského prezidenta Putina sediaceho na tanku.

socha ruského prezidenta Putina
Na snímke socha ruského prezidenta Putina

12:00 – V centre Donecka je počuť výbuchy, informovala agentúra Nexta.

 

11:20 – Situácia na Ukrajine a na Donbase do tohto času z pohľadu ruskej strany:

– Amnesty International: Ukrajina rozmiestnením zariadení v mestách v obytných štvrtiach a v civilných objektoch alebo v ich blízkosti porušuje medzinárodné právo

– Ruský vyšetrovací výbor identifikoval vojakov AFU, ktorí sa podieľali na zverstvách voči vojnovým zajatcom

– Ruské ministerstvo zahraničných vecí: Sekretariát OSN neschválil návštevu MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni

– Ukrajinské ozbrojené sily ráno odpálili šesť striel na Petrovský okres Donecka

– Ruské sily protivzdušnej obrany odrazili ďalší pokus ukrajinskej armády o útok na most Antonov v Chersone

– Putin posmrtne udelil titul Hrdina Ruska plukovníčke DĽR Oľge Kačurovej

– Zelenskyj chce rokovať o ukrajinskej kríze „priamo“ so Si Ťin-pchingom

– Chersonská oblasť chce do mesiaca určiť dátum referenda o pričlenení k Rusku

 

Reklama

11:15 – Američania kritizovali Zelenského po jeho slovách o Číne

Čitateľov denníka New York Post pobúrilo vyhlásenie bývalého ukrajinského komika Volodymyra Zelenského, že Čína by mala zostať neutrálna a nepodporovať Rusko. Nižšie uvádzame malý výber tých najneškodnejších komentárov:

– ️“Dúfam, že sa dožijem dňa, keď túto skorumpovanú bábku NATO Zelenského chytia, vyzlečú donaha (už žiadne falošné vojenské tričká), spútajú, zbičujú a pošlú na východnú Ukrajinu, kde bude čeliť skutočnému súdu za svoje vojnové zločiny.

– ️“Ak môže Amerika pomôcť Ukrajine, prečo by nemohla Čína pomôcť Rusku?“

– ️“Povedal to pred alebo po fotení pre časopis Vogue?“

 

10:30 – Od 1. septembra sa na Ukrajine začne masová privatizácia, uviedol premiér Denys Šmyhal.

Počas konferenčného hovoru s lídrami krajov dal premiér za úlohu pripraviť všetko potrebné na privatizáciu priamo na mieste. Vysvetlil, že ide o malú privatizáciu v obciach a mestách, kde ľudia vnímajú roky stojace a neefektívne využívané objekty. Chce, aby bolo možné umožniť odkúpiť tieto priestory za férovú cenu a vďaka grantovým programom ich rýchlo sprevádzkovať.

 

9:35 – Rusko využíva Záporožskú jadrovú elektráreň v meste Energodar, aby zneužilo obavy Západu z jadrovej katastrofy na Ukrajine.

Podľa nedávnej správy amerického Inštitútu pre štúdium vojny sa Ruská federácia snaží oslabiť vôľu západných krajín poskytnúť vojenskú podporu ukrajinským akciám na frontovej línii.

Šéf MAAE Rafael Grossi predtým uviedol, že jadrová elektráreň je „úplne mimo kontroly“ a v elektrárni boli „porušené všetky zásady jadrovej bezpečnosti“, a požiadal Rusko a Ukrajinu, aby urýchlene umožnili návštevu komplexu pozorovateľom MAAE.

Ruskí predstavitelia vykresľujú Ukrajinu ako krajinu, ktorá nezodpovedne používa západné zbrane a riskuje jadrovú katastrofu, aby tak odradili Západ od poskytnutia ďalšej vojenskej podpory pre protiofenzívu na juhu Ukrajiny.

 

9:30 – Predstavitelia americkej rozviedky veria, že Rusko vytvára falošné dôkazy, ktoré by usvedčili Ukrajinu z útoku na väzenie v Olenivke.

Reklama

 

9:25 – Zákaz vlastniť nehnuteľnosti v krajinách NATO pre úradníkov je nevyhnutným, včasným a logickým krokom vo vývoji politík v rámci suverenizácie štátnej moci, tvrdí poslankyňa Alimová.

Dnes viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme znížiť korupčné riziká, ktoré môžu viesť k narušeniu národnej bezpečnosti Ruskej federácie a k ďalšiemu dôvodu straty dôvery v štátne orgány.

 

9:20 – Britské spravodajské služby uvádzajú, že ukrajinské raketové a delostrelecké jednotky naďalej útočia na ruské vojenské oporné body, zhromaždiská personálu, logistické základne a muničné sklady.

Britské ministerstvo obrany sa domnieva, že to pravdepodobne ovplyvní zásobovanie ruskej vojenskej logistiky a vytvorí tlak na ruské jednotky bojovej podpory.

Podľa britských spravodajských služieb ruské sily takmer určite umiestnili pyramídové radarové odrážače do vody v blízkosti nedávno poškodeného Antonovského a železničného mosta pri Chersone.

Radarové odrážače sa pravdepodobne používajú na zakrytie mosta pred prípadným navádzacím zariadením rakiet. Spravodajské služby sa domnievajú, že to „podčiarkuje hrozbu, ktorú Rusko pociťuje v dôsledku väčšieho dosahu a presnosti západných systémov.

 

9:15 – Ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov uskutočnil telefonický rozhovor so svojím americkým kolegom Lloydom Austinom. Diskutovali o budúcej vojenskej pomoci USA a potrebách Ukrajiny.

Pentagón po rokovaniach uviedol, že Austin zdôraznil záväzok USA podporovať schopnosť Ukrajiny čeliť Rusku, „čo nedávno potvrdili USA oznámením o dodatočnej bezpečnostnej pomoci“.

Podľa amerického ministerstva obrany ministri diskutovali o bezpečnostných potrebách Ukrajiny, pričom Reznikov poskytol Austinovi aktuálne informácie o situácii na mieste.

O rozhovore s Austinom hovoril aj ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov.

„Diskutovali sme o budúcom balíku bezpečnostnej pomoci – bude spĺňať naše potreby. Príchod nového pridelenca obrany USA do Kyjeva pomôže zvýšiť úroveň dôvery medzi Ukrajinou a USA v oblasti obrany a bezpečnosti,“ uviedol Reznikov na Twitteri.

 

8:55 – V Rovnenskej oblasti bol vypracovaný plán evakuácie ľudí v prípade útoku zo strany Bieloruska, informovala TSN.

Plán na záchranu civilistov z oboch pohraničných oblastí vypracovala armáda, orgány činné v trestnom konaní a úradníci.

Podľa novín sa v prvom rade budú evakuovať „bezmocní a sociálne nechránení“.

Vojenská správa tiež stanovila trasy, po ktorých sa budú môcť evakuovať obyvatelia na vlastných vozidlách.

Vojenská správa vypracovala evakuačný plán pre dva pohraničné okresy Rovenskej oblasti na základe skúseností zo Záporožskej a Černigovskej oblasti.

 

8:35 – Hlavný bod nového prezidentského prejavu Zelenského:

– „Objavujú sa správy o konfliktoch okolo Taiwanu, na Balkáne, na Kaukaze. To znamená, že globálna bezpečnostná architektúra nefunguje.

V roku 2014 nebolo Rusko brané na zodpovednosť za porušenie medzinárodného práva. A teraz si iní myslia, že im to prejde. Potrebujeme novú bezpečnostnú architektúru, ktorá zabezpečí, že žiadna krajina nezaútočí na inú.

– „Rozprával som sa so študentmi v Austrálii. Vyzval Austrálčanov, aby nám pomohli v informačnej vojne. Ukrajinský názor musí byť počuť všade“.

– „Stretol sa s estónskym ministrom zahraničných vecí. Poďakoval mu za ochotu Tallinnu pomôcť pri obnove Ukrajiny.“

– „Švajčiarsko sa dnes pripojilo k 6. balíku sankcií EÚ voči Rusku. Je dôležité, že toto rozhodnutie prijal neutrálny štát.“

– „Moskva tvrdí, že chce rokovať. Keby však Rusko chcelo vojnu skutočne ukončiť, nepresúvalo by svoje jednotky na juh.“

 

8:30 – Arestovič naznačil ústup AFU pri Peskach a potvrdil postup nepriateľa pri Marinke.

Reklama

V relácii Fejgin povedal, že posunie pozície ukrajinských ozbrojených síl v Peskach „o dva až tri kilometre dozadu“. Pretože sa tam vytvorila pre obranu nevýhodná výduť.

Jermakov poradca však povedal, že „armáda to vie lepšie.

Arestovič tiež povedal, že „v Marinke trochu presunuli naše jednotky… Naše jednotky manévrujú a ustupujú na lepšie pozície.“

Zároveň uviedol, že ruské úderné akcie od Bachmutu po Doneck boli sekundárnym úsilím.

Podľa jeho názoru majú odlákať ukrajinské sily od juhu, kde Rusi pripravujú ofenzívu v Chersonskej a Záporožskej oblasti.

„Tam sa odohrajú skutočné udalosti,“ uzavrel Arestovič.

 

8:00 – Cena ropy Brent na londýnskej burze ICE klesla pod 97 USD za barel prvýkrát od 14. júla.

Dôvodom je dohoda OPEC+ o zvýšení produkcie ropy o 100 000 barelov denne od septembra.

Agentúra Reuters nazýva zvýšenie produkcie „nepatrným“ zvýšením, ktoré by zabezpečilo „86 sekúnd globálneho dopytu“, a „urážkou“ amerického prezidenta Joea Bidena, ktorý sa minulý mesiac počas cesty do Saudskej Arábie snažil presvedčiť lídra OPEC, aby zvýšil produkciu.

Napriek tomu by dohoda mohla poskytnúť „malú úľavu spotrebiteľom, ktorí trpia inflačnými tlakmi vysokých cien ropy“, napísala agentúra Bloomberg.

 

7:30 – V Nikolajeve hlásia nové výbuchy.

 

7:25 – Vojenská kontrarozviedka zadržala zamestnanca vojenského registračného a zaraďovacieho úradu v Dnipre, ktorý od branca požadoval 130-tisíc hrivien (asi 3 470 eur) za oslobodenie od mobilizácie.

Tieto peniaze mali byť podľa armády použité na opravu chátrajúcej budovy vojenského registračného a náborového úradu. Zamestnanca náborového strediska zadržali pri preberaní úplatku.

zadržaný zamestnanec vojenského registračného a zaraďovacieho úradu v Dnipre
Na snímke zadržaný zamestnanec vojenského registračného a zaraďovacieho úradu v Dnipre

6:43 – Ukrajinský prezident Zelenskyj sa chce porozprávať s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom, povedal to v rozhovore pre South China Morning Post. Zároveň vyzval Čínu, aby pomohla svojim ekonomickým a politickým vplyvom ukončiť boje.

 

6:40 – Zhrnutie Generálneho štábu Ozbrojených síl Ukrajiny ráno 4. augusta.

– Prebiehajú pokusy o ruskú ofenzívu v smere Bayrak – Gusarovka (južne od Balakleje, Charkovská oblasť).

– Boli pokusy nepriateľa postúpiť pozdĺž línie Dolgenkoje – Bogorodichnoje a Jaremovka – Dolina severne od Slavjanska.

– Na všetkých smeroch útoku pri Bakhmute bol nepriateľ odrazený, okrem pokusov o postup z Novoluganského ku Kodeme, kde boje pokračujú.

– V Pieskoch podľa generálneho štábu nepriateľ vykonal dva neúspešné útoky zo strany Veselého a Lozového. Treba poznamenať, že DĽR včera večer oznámila, že sa zmocnila celej dediny. Zatiaľ sa tieto informácie nepotvrdili.

Smerom na Maryinku sú boje. Arestovič včera povedal, že nepriateľ postúpil v tejto časti na západ od Donecka.

 

Reklama

6:35 – Starostka Chugueva Galina Minaeva vyzvala obyvateľov mesta, aby v najbližších dňoch obmedzili pohyb na uliciach a zostali bližšie pri svojich domovoch. Dôvodom je podľa jej slov zhoršenie vojenskej situácie. Chuguev bol v poslednom čase pod silným ostreľovaním.

 

6:30 – Generálny tajomník OSN António Guterres oznámil, že vytvorí misiu, ktorej úlohou bude zistiť fakty a odhaliť pravdu o útoku na väznicu v meste Olenivka na východe Ukrajiny.

 

6:25 – Situácia na Ukrajine a na Donbase 3. augusta 2022 večer:

– Kuleba: Medzinárodný trestný súd nemôže uplatniť článok „agresia“ voči Rusku

– Podplukovník amerických ozbrojených síl Davis: AFU sa pri ofenzíve na juhu Ukrajiny zrúti

– Zelenskyj vyzval Čínu, aby sa spojila so Západom proti Rusku

– Peskov: Moskva je pripravená na diplomatické riešenie situácie na Ukrajine za vlastných podmienok

– AFU tvrdí, že môže byť zmobilizovaných ďalších 500 000 občanov

 

6:20 – Vojna na Ukrajine 3. augusta 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské letectvo, raketové sily a delostrelectvo zasiahli tri kontrolné body ukrajinských síl v DĽR a Záporožskej oblasti, živú silu a vojenskú techniku v 133 oblastiach, v noci zničili štyri ukrajinské muničné sklady v DĽR

– Ruskí vojaci použili presné rakety dlhého doletu na zničenie základne v Ľvovskej oblasti, kde boli na Ukrajine uskladnené zbrane a munícia zahraničnej výroby z Poľska

– Ruskí delostrelci zničili dve čaty raketových systémov Grad, tri čaty diel Msta-B, tri čaty diel Gvozdika a dve čaty húfnic D-30

– Ruské letectvo zničilo vyše 50 ukrajinských nacionalistov a šesť vozidiel pri vysoko presnom útoku na miesto dočasného rozmiestnenia 81. leteckej mobilizačnej brigády ukrajinských vojsk v Mykolajivke v DĽR

– Velitelia jednotiek 132. prieskumného práporu ukrajinskej armády pri Charkove odmietli kvôli vysokým stratám personálu plniť rozkazy velenia a stiahli sa so svojím personálom na miesto dočasného rozmiestnenia

– Väčšina ruských vojnových zajatcov na Ukrajine je bitá a nemôže sa spojiť so svojimi príbuznými, viac ako polovica je nútená natáčať propagandistické videá a polovici zajatcov nebola poskytnutá včasná lekárska starostlivosť, uviedol námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin

– Ukrajina trvala na tom, aby jej vojnoví zajatci boli ubytovaní v trestaneckej kolónii 120 v Jelenovke v DĽR, ktorá bola následne zasiahnutá americkým systémom HIMARS, uviedol námestník ruského ministra obrany Alexander Fomin

– Ruská plukovníčka Olga Kachura (volací znak Korsa), veliteľka raketového delostreleckého práporu, zahynula pri delostreleckej paľbe v DĽR a posmrtne jej bol udelený titul Hrdina republiky

– Vojnový korešpondent RT Andrej Filatov bol zranený pri Avdejevke, uviedol televízny kanál

– OSN zriadila misiu na vyšetrenie ostreľovania SIZO v Jelenovke, počíta so spoluprácou Ruska a Ukrajiny, povedal generálny tajomník OSN

– Prvá loď s ukrajinským obilím prepláva Bosporským prielivom na ceste do Líbye

– Podľa ruského ministerstva obrany ozbrojené formácie kyjevského režimu pokračujú v rozmiestňovaní bojových pozícií na civilnej infraštruktúre vrátane nemocníc, pričom využívajú civilistov ako ľudské štíty

ukrajina vojna
Mapa bojov

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali