Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine

Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine

Bratislava 12. augusta 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:TASR/AP,Screenshot)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

ukrajina vojna
Ilustračné foto

 

Reklama

20:20 – Množiace sa výzvy na zastavenie vydávania víz pre ruských turistov do krajín schengenského priestoru zasiahli Moskvu na citlivom mieste. V piatok to uviedla estónska premiérka Kaja Kallasová. Urobila tak len deň po tom, čo jej vláda schválila prísnejšie podmienky pre návštevníkov z Ruska.

 

Reklama

20:15 – Na okupovaných ukrajinských územiach sa v priebehu augusta zrejme začnú súdne procesy s ukrajinskými vojnovými zajatcami. Prvé procesy sa očakávajú v Mariupole na Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta, povedal na piatkovej tlačovej konferencii starosta mesta Vadym Bojčenko.

 

20:10 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok na Twitteri oznámil, že absolvoval telefonát s pápežom Františkom, ktorého informoval o ruských vojnových zločinoch na Ukrajine.

 

19:25 – Ruský rozpočtový deficit v júli dosiahol 892 miliárd rubľov, čím sa jeho prebytok za celý rok 2022 znížil o dve tretiny.

Reklama

Informuje o tom ruské vydanie denníka Kommersant.

Článok uvádza, že príjmy za sedem mesiacov stále prevyšujú výdavky, ale rozdiel sa znížil z 1,4 bilióna (približne 23 miliárd USD) na 482 miliárd rubľov (8 miliárd USD), teda o dve tretiny.

“Kommersant uvádza, že júlové príjmy dosiahli 1,76 bilióna rubľov, čo je o viac ako štvrtinu (26 %) menej ako pred rokom. Príjmy z predaja ropy a zemného plynu v júli klesli o 23 % a príjmy z predaja iných komodít ako ropy a zemného plynu o 29 %.

Naopak, rozpočtové výdavky za júl medziročne vzrástli o 25 %, čo viedlo k mesačnému deficitu 892 mld. rb. júlové výdavky predstavovali 2,65 bil. rb, čo je viac ako mesačný priemer 2,11 bil. rb v prvom polroku.

Ruská vláda však predpokladá, že rozpočet bude do konca roka deficitný.

Reklama

Deficit sa pokryje z Fondu národného blahobytu, ktorý na začiatku júla predstavoval približne 210 miliárd USD.

 

19:15 – Amnesty International uviedla, že rozmiestnenie ruských jednotiek v jadrovej elektrárni Záporožie ohrozuje civilné obyvateľstvo. Uvádza sa to na Twitteri organizácie.

„Rusko využíva jadrovú elektráreň v regióne Záporožie na Ukrajine ako vojenskú základňu. Vyhlásenia, ktoré dostávame priamo z Energodaru, mesta ležiaceho v blízkosti jadrovej elektrárne, výstižne hovoria o strašnom dopade ruskej militarizácie na civilné obyvateľstvo,“ uviedla Amnesty International.

 

19:00 – Pozostatky 109 ľudí zabitých počas vojenských operácií boli vyňaté zo spontánnych hrobov v meste Rubižné v Luhanskej ľudovej republike. Informoval o tom člen medzirezortnej pracovnej skupiny pre hľadanie hrobov obetí ukrajinskej agresie, ich identifikáciu a zvečnenie pamiatky Sergej Belov.

Anna Soroka, poradkyňa šéfa LĽR a vedúca medzirezortnej pracovnej skupiny, sa domnieva, že v Rubižnom, Severodonecku, Lysyčansku a Popasnej, ktoré boli oslobodené počas špeciálnej vojenskej operácie, môže byť 1 500 spontánnych hrobov.

 

18:50 – Protivzdušná obrana zostrelila raketu nad obcou Domanevka v Nikolajevskej oblasti. Oznámil to guvernér Vitalij Kim na svojom kanáli Telegramu.

 

Reklama

18:20 – V Záporoží hlásia výbuchy. Primátor mesta vyzýva všetkých, aby urýchlene išli do úkrytov.

 

18:00 – Večerné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

– V slovanskom smere postupovali Rusi v smeroch Včelín – Bogorodichne a Ticho – Dolina, ale neúspešne.

– V smere na Kramatorsk zlyhal pokus Rusov o vykonanie prieskumu v sile v smere Belogorovka – Grigorievka.

Reklama

– V smere Bachmut sa ruské jednotky neúspešne pokúšali postúpiť v smeroch Disputed, Ivano-Daryevka, Vjemka, Jakovlevka, Kodema, Vershina a Zaitsevo. Boje v niektorých oblastiach pokračujú.

– V smere Pokrovskoje – Bakhmut mali Rusi čiastočný úspech, snažia sa presadiť.

– V smere Avdeevka boli všetky pokusy o ruské útoky v oblastiach Spartak, Pesok a Marinka potlačené ozbrojenými silami Ukrajiny.

– V smere Záporožie ruské jednotky postupovali v smere Jegorovka – Pavlovka, ale boli zatlačené späť.

 

Reklama

17:50 – Zmenili sa pravidlá pre vstup na nekontrolované územie cez Záporožský región: Od 12. augusta sa budú žiadosti podávať výlučne elektronickou formou pomocou aktualizovaného formulára. Uvádza sa to v správe na stránke ZOVA.

Odchod na dočasne okupované územie, ako aj pohyb tovaru sa vykonáva v rámci kolón cez určitý kontrolný bod v obci Kamenskoje. Vytváranie konvojov na odchod sa uskutočňuje na mieste na adrese kontrolného bodu: Záporožie, diaľnica Orekhovskoye, 36, denne od 6:00 do 17:00.

 

17:15 – Stanné právo a mobilizácia na Ukrajine sa od 23. augusta (do 21. novembra) predĺžia na 90 dní. Uvádza sa to v návrhoch zákonov, ktoré prezident predložil Rade.

 

17:10 – Ukrajina navrátila z oblastí bojov tela 522 ukrajinských vojakov, ktorí boli vedení v zoznamoch nezvestných. Podľa serveru Ukrajinska pravda to povedal ombudsman pre otázky nezvestných Oleh Kotenko. Ombudsman upresnil, že telá pochádzajú z oblastí okolo Donecka, Luhanska a Charkova.

 

Reklama

15:40 – Stav na frontoch 12. augusta 2022

ukrajina vojna
Mapa bojov
ukrajina vojna
Mapa bojov

15:35 – Ukrajinské ozbrojené sily opäť zasiahli Novú Kachovku, uviedol zástupca náčelníka vojenskej a civilnej správy Chersonskej oblasti Kyrylo Stramousov.

Úder na Novú Kachovku uskutočnili ukrajinské ozbrojené sily raketometmi HIMARS, bolo vypálených šesť rakiet, niektoré z nich padli, niektoré boli zostrelené, uviedol zástupca náčelníka ukrajinskej civilno-vojenskej správy.

Most vodnej elektrárne Kachovka nebol po ostreľovaní Novej Kachovky ukrajinskými ozbrojenými silami poškodený, dodal Stremousov.

 

15:30 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Viac ako 2 000 mužov stratila 14. mechanizovaná brigáda AFU pri spojeneckej ofenzíve pri Soledare

Reklama

– Ruské letectvo pri útoku na 28. mechanizovanú brigádu AFU v Mykolajivskej oblasti zničilo do 100 bojovníkov a deväť vozidiel

– 3. prápor 66. mechanizovanej brigády ruských ozbrojených síl utrpel straty na životoch vo výške viac ako 50 percent

– Ruské letectvo zničilo protiraketový radarový systém AN/MPQ-64 americkej výroby dodaný Kyjevu

– Príslušníci 23. práporu 56. mechanizovanej pešej brigády ukrajinských ozbrojených síl dobrovoľne opustili svoje bojové pozície

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili päť ukrajinských bezpilotných lietadiel, zachytili dve rakety HIMARS a štyri rakety Olha

 

15:05 – Bezpečnostné a obranné sily Ukrajiny v spoločnom vyhlásení požadujú vyslanie OSN a Červeného kríža na miesta, kde sú držaní ukrajinskí vojnoví zajatci.

Reklama

“Všetky štátne inštitúcie pracujú na tom, aby sa vrátili obrancovia Mariupolu a všetci, ktorí sú zajatí nepriateľom. Ruská federácia medzitým nedodržiava svoje záväzky a zanedbáva dohody. Ukrajina preto vyzýva celý civilizovaný svet, aby zabránil ohlásenému súdnemu procesu s ukrajinskými obrancami a obhajcami v Mariupole,“ uvádza sa vo vyhlásení.

 

14:45 – Wizz Air poskytne ukrajinským utečencom 10 000 bezplatných leteniek do Británie. Informovala o tom facebooková stránka spoločnosti.

 

14:35 – Lotyšsko a Estónsko opúšťajú Čínou podporované zoskupenie, ktorého cieľom je posilňovanie vzťahov s východoeurópskymi krajinami. Tallin a Riga takto reagujú na posilňovanie čínskych vzťahov s Ruskom.

 

13:55 – Ukrajina v konflikte s Ruskom prišla o viac ako 60 percent svojich uhoľných ložísk, rovnako ako o 20 percent nálezísk zemného plynu a 11 percent ložísk ropy. Podľa denníka The Washington Post to vyplýva z analýzy, ktorú vypracovala kanadská organizácia SecDev.

Reklama

 

13:17 – Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské sily v piatok zničili radarový systém AN/MPQ-64 vyrobený v USA, a že zostrelili dve rakety HIMARS americkej výroby.

 

13:16 – Ukrajina potvrdila, že dostala peniaze za tranzit ropy ropovodom Družba. Uviedla to ruská spoločnosť Transnefť.

 

13:15 – “Čo môžem povedať… Nemali by sme zabúdať, že v Európskej únii sú jadrové elektrárne. A aj tam sú možné nehody,” napísal zástupca šéfa Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev na Telegrame v súvislosti so Záporožskou jadrovou elektrárňou.

 

Reklama

13:10 – V Černoviciach demontovali pamätník sovietskeho vojaka z Pamätníka víťazstva vo vojne v rokoch 1941-1945. Stál na Katedrálnom námestí v centre mesta.

“Len za hodinu odstránili pamätník vojaka Červenej armády z podstavca na Katedrálnom námestí. V žiadnom prípade ho nezničíme. Ale presunieme ho tam, kam patrí,” uviedla v telegrame mestská rada.

 

12:05 – Mnohí obyvatelia východných častí Ukrajiny nepočúvajú dôrazné výzvy úradov, aby sa z oblasti evakuovali, informuje CNN. Dostatočnou motiváciou k odchodu pre nich nie sú približujúce sa boje ani vyhliadky, že si v zime nezakúria.

 

Reklama

12:00 – České predsedníctvo v Rade Európskej únie chce otvoriť diskusiu o pozastavení víz pre občanov Ruskej federácie členskými štátmi EÚ.

 

11:55 – Útok na Arťomovsk a Soledar pokračuje.

Útočným skupinám spojeneckých síl sa podarilo získať oporu na severovýchode Bachmutu (Arťomovsk). V meste už prebiehajú boje.

Smerom na Soledar odporujú jednotky, ktoré sa skrývajú v solných baniach.

ukrajina vojna
Mapa bojov

11:00 – V školách v Kyjeve na roky 2022-2023 nie je zabezpečená výučba v ruštine a neexistuje žiadne štúdium ruského jazyka ako predmetu alebo voliteľného predmetu. Uvádza sa to v odpovedi Stálej komisie pre vzdelávanie a vedu, rodinu, mládež a šport mestského zastupiteľstva v Kyjeve na žiadosť verejnej organizácie „Klub mládeže Jura“.

 

10:55 – Starosta Melitopolu Ivan Fedorov prezradil podrobnosti o výbuchu v meste, ku ktorému došlo ráno.

Podľa neho vyhodili do vzduchu jedného zo šéfa centrály Jednotné Rusko Olega Šestaka, blízkeho spolupracovníka “hlavy” Jevgenija Balitského. Súdiac podľa príspevku, došlo k výbuchu v aute pod sedadlom vodiča.

 

10:50 – Rusko pripravuje provokácie na Deň nezávislosti a proti Zelenskému, povedal v relácii Channel 24 tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Alexej Danilov.

Danilov ubezpečil, že Ukrajina si je vedomá plánov nepriateľa.

“Robia to neustále. Prechádzame mnohými vecami a predvídame. Máme tiež informácie o plánoch nepriateľa takmer vo všetkých oblastiach,” povedal.

 

10:20 – V Záporoží odhalila SBU schému odsunu mužov vo vojenskom veku na nekontrolované územie.

Reklama

Prechod bol organizovaný cez okupovaný Melitopol, muži tam chodili pod rúškom dobrovoľníkov, alebo vraj za príbuznými a potom na Krym.

Náklady na “služby” sú 5000-10000 hrivien (približne 131 – 262 eur). Schému organizoval obyvateľ Melitopolu, „kandidátov“ vyberali personálne prepojenia. Zadržali ho spolu s dvoma “cestujúcimi”.

 

9:45 – Nové systémy M270 z Veľkej Británie dorazili na Ukrajinu, uviedol minister obrany Oleksij Reznikov.

Plány na presun troch systémov M270 na Ukrajinu včera oznámil minister obrany Spojeného kráľovstva Ben Wallace.

 

9:35 – Ruský centrálny depozitár podal na Súdnom dvore EÚ žalobu kvôli sankciám. Ich zavedenie Rusku znemožnilo uhradiť dlh zahraničným veriteľom.

 

8:50 – Nemecký exkancelár Schröder podal žalobu na parlament, chce tak získať späť peniaze na kanceláriu. Prišiel o ne kvôli svojim väzbám na Rusko.

 

8:00 – Na Charkov v noci na dnešok dopadlo päť ruských rakiet. Nepokojnú noc zažil aj Cherson na juhu Ukrajiny, kde sa v noci zatýkalo a prebiehali domové prehliadky, oznámil zástupca šéfa miestnej správy Jurij Sobolevskyj.

 

7:35 – Podľa britského ministerstva obrany nie je príčina výbuchov na letisku Saky na Kryme doteraz jasná, hríbovité mračná viditeľné na videozáznamoch očitých svedkov však takmer určite vznikli v dôsledku detonácie až štyroch muničných skladov. Najmenej päť stíhacích bombardérov Su-24 FENCER a tri viacúčelové lietadlá Su-30 FLANKER H boli pri výbuchu zničené alebo vážne poškodené.

 

6:55 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

Reklama

– Pri Seversku nepriateľ postupoval na Verchnekamenskoye a Ivano-Daryevka. Útok odrazený.

– Počas ofenzívy z Gorlovky na Zajcevo mali Rusi čiastočný úspech. Dochádza k útoku na Kodema, bitka pokračuje.

– Ofenzíva pri Donecku v priestoroch Avdiivka zo Spartaka a Marinky zlyhala. Bitka pokračuje v Pieskoch.

 

6:53 – Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval na ukončenie bojov v okolí Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine. Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z jej ostreľovania.

 

6:50 – Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia vo štvrtok prisľúbil, že Moskva umožní expertom z Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) prístup k Záporožskej jadrovej elektrárni. Zariadenie by podľa neho mohli navštíviť ešte v auguste. Nebenzia to uviedol na zasadnutí Bezpečnostnej rady (BR) OSN v New Yorku.

 

6:45 – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval predstaviteľov Ukrajiny, aby verejne nehovorili o vojenských taktikách Kyjeva. Vynášanie takýchto informácií je podľa neho “úprimne nezodpovedné”.

 

6:40 – V Záporožskej jadrovej elektrárni momentálne “nie je žiadna bezprostredná mimoriadna situácia”, ale táto situácia sa môže kedykoľvek zmeniť.

Takýto záver možno vyvodiť z najnovších informácií, ktoré MAAE získala z elektrárne.

Šéf organizácie Rafael Grossi to povedal na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN. Vyzval Ukrajinu a Rusko, aby čo najskôr umožnili misii expertov navštíviť elektráreň. Šéf MAAE je pripravený viesť takúto misiu sám.

Grossi dostáva informácie o elektrárni z Ukrajiny aj z Ruska. Tieto informácie si však často navzájom odporujú, preto je potrebná naliehavá návšteva nezávislých odborníkov na mieste.

 

Reklama

6:35 – Situácia na Ukrajine a na Donbase 11. augusta 2022

– Ukrajinské ozbrojené sily dvakrát ostreľovali Záporožskú jadrovú elektráreň

– Ťažké plameňometné systémy použité proti zvyškom ukrajinských jednotiek v Peskach

– Míny Lepestok opäť zhodili nad Doneckom

– Kyjev vyhlásil evakuáciu z Charkovskej, Záporožskej a Chersonskej oblasti

– Dmitrij Medvedev sa stretol s hlavami donbaských republík a uskutočnil bezpečnostné stretnutie

– Obnovili prepravu ropy cez ukrajinský úsek ropovodu Družba

ukrajina vojna
Mapa bojov

6:30 – Najmenej 11 ruských stíhačiek bolo poškodených alebo zničených pri výbuchoch na letisku Saki na Kryme.

K tomuto záveru dospel nemecký denník Bild na základe porovnania satelitných snímok pred výbuchmi a po nich.

letisko Saki na Kryme
Na snímke letisko Saki na Kryme

6:25 – Hlavné z večerného prehľadu ukrajinského generálneho štábu:

– Na Kramatorskom smere sa Rusi neúspešne pokúšali o postup v oblastiach Grygorievky, Verchnekamenskoge a Ivano-Darievka.

– Na Bachmutskom smere sa ruské jednotky pokúšali prelomiť obranu a postupovať v smere na Jakovlevku, Bachmutsko, Zajcevo, Veršinu a Daču. Všade boli zastavení.

– Na predmestí Donecka sa Rusi pokúsili postúpiť smerom na Marinku a Peski, ale neuspeli.

– AFU zastavila pokus o ofenzívu v smere na Pavlovku (juhovýchodne od Záporožia).

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali