Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine-Zelenskyj: Krym je ukrajinský a nikdy sa ho nevzdáme

Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine-Zelenskyj: Krym je ukrajinský a nikdy sa ho nevzdáme

Bratislava 10. augusta 2022 AKTUALIZUJEME (HSP/Foto:TASR/AP-Kostiantyn Liberov)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Ukrajinské mesto Mykolajiv po bombardovaní
Na snímke žena kráča okolo budovy zničenej pri nočnom bombardovaní v Mykolajive na juhu Ukrajiny

20:45 – Newyorská spoločnosť vyzbiera viac ako 120 000 dolárov, aby vytvorila akčnú postavu Zelenského.

Reklama

FCTRY, spoločnosť zaoberajúca sa produktovým dizajnom so sídlom v Brooklyne, spustila kampaň Kickstarter na financovanie výroby 15 centimetrov vysokého hlineného prototypu prezidenta Volodymyra Zelenského.

akčná postava Zelenského
Na snímke akčná postava Zelenského

20:41 – Estónsky vzdušný priestor v utorok večer narušil ruský vrtuľník. Estónske ministerstvo zahraničných vecí si preto v stredu predvolalo ruského veľvyslanca a v súvislosti s incidentom podalo sťažnosť.

Reklama

 

19:23 – Švajčiarsko v stredu oznámilo, že Ukrajina ho požiadala, aby ju diplomaticky zastupovalo v Rusku. Bern však zdôraznil, že s takýmto krokom bude ešte musieť súhlasiť Moskva.

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí v stredu informovalo, že Kyjev ho požiadal, aby zaňho v Rusku prevzalo „mandát ochrannej mocnosti“. Bern tým potvrdil správu, ktorú predtým zverejnil denník Luzerner Zeitung.

 

19:17 – Ukrajinská armáda v stredu oznámila, že most v meste Nova Kachovka na juhu Ukrajiny, ktorý sa nachádza v Ruskom okupovanej časti Chersonskej oblasti, zasiahli rakety a je nepoužiteľný

Reklama

 

18:58 – Utorkové výbuchy na ruskej leteckej základni Novofedorivka na Kryme spôsobili ukrajinské špeciálne jednotky. Informácie zverejnil americký denník The Washington Post a britská spravodajská stanica Sky News.

 

18:57 – Ruská armáda údajne zničila na juhu Ukrajiny samohybný protilietadlový systém Gepard z Nemecka.

 

Reklama

18:56 – Ukrajinská národná garda zverejnila 10. augusta vide ktoré má dokazovať, ako jej vojak zostrelil ruské lietadlo Su-25 pomocou prenosného systému protivzdušnej obrany.

 

 

18:54 – Ročná inflácia na Ukrajine dosiahla v júli 22,2 %.

Podľa správy Štátnej štatistickej služby Ukrajiny sa spotrebiteľské ceny na Ukrajine v júli v porovnaní s minulým rokom zrýchlili na 22,2 %.

Začiatkom júla Národná banka Ukrajiny uviedla, že inflácia na Ukrajine dosiahne v roku 2022 viac ako 30 %, pričom sa očakáva, že HDP krajiny sa tento rok zníži o tretinu v dôsledku rozsiahlej ruskej invázie, ktorá spôsobuje ukrajinskej ekonomike značné straty.

 

18:52 – Spojené štáty sa domnievajú, že ruská armáda začala s výcvikom na iránskych útočných dronoch Shahed-191 a Shahed-129.

Informuje o tom CNN. Táto skutočnosť môže naznačovať, že Ruská federácia má v úmysle takéto UAV kúpiť, píšu noviny.

Reklama

„Počas posledných týždňov ruskí predstavitelia cvičili v Iráne ako súčasť dohody o presune UAV z Iránu do Ruska,“ povedal americký predstaviteľ CNN.

 

15:45 – Veľvyslanectvo Uzbekistanu v Moskve vydalo vyhlásenie, v ktorom pripomína existenciu článku 154 (žoldnierstvo) Trestného zákonníka, podľa ktorého je účasť na nepriateľských akciách na území cudzieho štátu trestným činom. Za tento čin hrozí trest odňatia slobody až na desať rokov.

Takto reagovali uzbecké úrady na správu o vytvorení dobrovoľníckych práporov Uzbekov v Rusku.

 

Reklama

15:40 – Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba sa vyjadril k myšlienke zákazu vstupu Rusov do Európy:

„Rusi v drvivej väčšine podporujú vojnu na Ukrajine. Mali by im odobrať právo prekračovať medzinárodné hranice, kým sa ich nenaučia rešpektovať,“ napísal na Twitteri.

 

15:37 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

– Ruské letectvo zničilo muničný sklad a až 30 ukrajinských vojakov v Krasnogorovke v DĽR

Reklama

– Ruské letectvo zlikvidovalo do 100 nacionalistov údermi na miesta dočasného rozmiestnenia jednotiek brigády AFU v Charkovskej oblasti

– Ruské letectvo zostrelilo tri lietadlá ukrajinských vzdušných síl nad Mykolajivskou oblasťou

– Údery ruského letectva znefunkčnili 56. motorizovanú pechotnú brigádu ukrajinských ozbrojených síl a zničili až 70 percent personálu jej jednotiek

– Ruské ozbrojené sily zničili v Mykolajivskej oblasti systém SAM Gepard dodaný Nemeckom

– Ruské sily protivzdušnej obrany zničili deväť ukrajinských bezpilotných lietadiel a dve rakety Tochka-U, zachytili sedem rakiet HIMARS a štyri rakety Smerč

Situácia na frontoch
Situácia na frontoch

 

Situácia na frontoch
Situácia na frontoch

15:29 – Dôchodcovia a zdravotne postihnutí v Záporožskej oblasti dostávajú materiálnu pomoc – 10 000 rubľov od ruskej vlády

Reklama

Dôchodcovia tvrdia, že predchádzajúca vláda (ukrajinská vláda) sa o nich až tak nestarala: „Ukrajinský dôchodok bol malý a my to považujeme za dobrú pomoc. Mali sme dôchodok 1 500 – 2 500 hrivien (2 250 – 3 750 rubľov), takže podpora je vďaka ruskej vláde hmatateľná.“

O týchto ľudí sa Ukrajina veľmi nestarala, teraz sa o nich stará Rusko. Poštári im prinášajú peniaze a vyplácajú im ich do rúk. Niektorí dôchodcovia nedokážu zadržať slzy…

„Ďakujem. Ďakujeme. Ďakujeme. Ste moji milí záchrancovia,“ hovorí dôchodkyňa z Melitopolského okresu.

Obyvatelia Záporožskej oblasti očakávajú referendum ako najdôležitejšiu udalosť, ktorá zmení ich životy k lepšiemu, hovorí sa v reportáži ruskej televízie.

 

15:15 – Ministri zahraničných vecí G7 vyzvali Rusko, aby „okamžite odovzdalo“ Záporožskú jadrovú elektráreň pod kontrolu Ukrajiny, uvádza sa v ich vyhlásení.

Diplomati sa obávajú hrozieb v jadrových zariadeniach na Ukrajine.

Reklama

Podporili tiež opatrenia MAAE na posilnenie bezpečnosti jadrových zariadení a trvali na tom, aby tam boli vyslaní experti.

Pripomíname, že Rusko chce zvolať na 11. augusta zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN o situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni, ktorú podľa nich ostreľuje ukrajinská armáda.

Ukrajinské ozbrojené sily môžu vyradiť z prevádzky elektrické vedenie vedúce do Záporožskej jadrovej elektrárne, ak ju Rusko začne odpájať od ukrajinského energetického systému, uviedol šéf Enerhoatomu Petro Kotin v rozhovore pre RBC-Ukrajina.

„Z pohľadu Ukrajiny by to bolo správne rozhodnutie – prerušiť im linky, ktoré sa chystajú pripojiť. Myslím si, že naše ozbrojené sily budú v prípade potreby pripravené to urobiť,“ povedal Kotin.

Deň predtým Kotin uviedol, že Ruská federácia spustila plán pripojenia Záporožskej JE k ruskej energetickej sústave.

 

15:00 – V Moldavsku bola v očakávaní energetickej krízy zakázaná preprava palivového dreva v noci (od 23:00 do 6:00).

Reklama

Takéto rozhodnutie prijala Komisia pre mimoriadne situácie na svojom zasadnutí 8. augusta.

K dispozícii bude aj evidencia vyťaženého a predaného dreva, ako aj kontrola miest skladovania.

Ťažiari budú predávať drevo len spotrebiteľom v domácnostiach a vládnym agentúram.

Stanovený limit je 3 metre kubické palivového dreva na domácnosť.

Pripomeňme, že v dôsledku plynovej krízy sa dopyt po palivovom dreve v Moldavsku výrazne zvýšil a v súčasnosti výrazne prevyšuje dostupné zásoby.

 

14:55 – Rusko zvyšuje tempo dodávok ropy do južnej Európy, aby obišlo sankcie, píše agentúra Bloomberg.

Reklama

Novinári sledovali lodnú dopravu v regióne a zistili, že zásielky ropy smerovali do prístavov v Taliansku a Turecku a počet plavidiel, ktoré obchádzali zákaz dovozu, sa zvyšoval.

Dodávky z Ruska do stredomorského regiónu boli najvyššie od polovice júna a Španielsko a Grécko dostali ruskú ropu prvýkrát za štyri mesiace.

Pripomeňme, že médiá predtým napísali, že Moskva požiadala Turecko o pomoc pri obchádzaní sankcií.

 

14:49 – „Zákonodarcovia chcú pre Ukrajinu lepšie zbrane. Ale nie Biden,“ píše Daily Beast.

Vo Washingtone rastú obavy demokratov aj republikánov, že Bidenova administratíva zdržiava dodávky určitých zbraní Ukrajine, ktoré by jej poskytli výhodu vo vojne proti Rusku.

Senátori vyčítajú Bielemu domu nerozhodnosť a strach, že poskytnutie rakiet dlhého doletu ATACMS Ukrajine povedie k eskalácii.

Reklama

Dokument pripomína, že rovnaké obavy existovali aj pred presunom HIMARSov.

Zatiaľ čo niektorí sa domnievajú, že Biely dom sa bojí dodávok rakiet s dlhým doletom, iní sa domnievajú, že americké tajné služby jednoducho nemajú potrebné množstvo informácii na ich účinné použitie.

 

13:35 -Tony Blinken:

„Ak dovolíme, aby veľká krajina tyranizovala menšiu, jednoducho ju napadla a obsadila jej územie bez odporu, potom to bude otvorená sezóna nielen v Európe, ale na celom svete.“

 

Reklama

13:31 – Analytik OSINT Def Mon ukázal približnú polohu ruských bataliónových taktických skupín na ukrajinskom území.

Najväčší počet BTG je v súčasnosti sústredený na Chersonskom smere 22. Na hranici Chersonskej a Záporožskej oblasti na ľavom brehu Dnepra sa však nachádza 27 BTG, ktoré by mohli byť nasadené na západe smerom na Cherson aj na východe smerom na Záporožie, kde je teraz sústredených 17 BTG, v závislosti od toho, kde Rusi budú potrebovať posily.

Pri Charkove je sústredených 10-12 BTG, na línii Balakleja-Izjum-Slavjansk 17-20 BTG a na línii Seversk-Bahmut-Avdejevka-Mariinka 13-15 BTG, kde ruské sily dosahujú najväčšie úspechy pri postupe.

Celkovo Def Mon napočítal na Ukrajine 106-111 BTG. Ich stav sa odhaduje na 60-80 %. Okrem toho sa v Ruskej federácii nachádza ďalších približne 10 BTG.

Podobný výpočet urobil Def Mon už 25. júna, vtedy napočítal až 99 BTG na území Ukrajiny + 10 v zálohe. Na prelomenie obrany AFU pri Severodonecku a Lysyčansku musela Ruská federácia sústrediť 54 BTG v tomto smere.

približná poloha ruských bataliónových taktických skupín na ukrajinskom území
Približná poloha ruských bataliónových taktických skupín na ukrajinskom území

 

10:30 – Situácia na Ukrajine a v Donbase do tohto času z pohľadu ruskej strany:

– Starosta Gorlovky Prichodko hovorí, že ukrajinská armáda ostreľovala zábavné centrum

– Ukrajinské jednotky ostreľujú Doneck a Holmivskyj ťažkými strelami

– Vojsko DĽR: Spojenecké sily oslobodili dedinu Gladošovo

– Rusko požiadalo o zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN na 11. augusta v súvislosti s útokmi Kyjeva na Záporožskú jadrovú elektráreň

– Hovorca Bieleho domu Jean-Pierre vyzval na vrátenie Záporožskej jadrovej elektrárne pod kontrolu Ukrajiny

– Rogov, člen štátnej správy Záporožskej oblasti: Kyjev zámerne ostreľuje Záporožie, aby donútil Rusko stiahnuť svoju armádu

– Guanča: Zelenskyj sa rozhodol predať Ukrajinu, aby sa obohatil

– V4: Ukrajinskú poľnohospodársku pôdu od roku 2024 môžu kupovať neznáme právnické osoby

Reklama

– Politico: USA poskytnú Ukrajine 89 miliónov dolárov na odstránenie nášľapných mín Zajcevo (10.08.22 o 9:00)

Dnes ráno prišli informácie o postupe vojsk DĽR pri obci Zajcevo.

Nejde o Zajcevo, ktoré sa nachádza južne od Artemovska (Bachmut), ale severne od Gorlovky.

Dnes ráno na úsvite armáda DĽR skutočne vpadla do jedného z „okrskov“ tejto osady a prerazila prvú líniu zákopov nepriateľa a súdiac podľa konfigurácie frontu v tomto priestore má všetky šance tento výbežok do večera získať vo svoj prospech.

 

Situácia na Ukrajine a v Donbase do tohto času z pohľadu ruskej strany
Situácia na Ukrajine a v Donbase do tohto času z pohľadu ruskej strany

 

10:13 -Mnohé ruské vlaky na území Litvy sprevádzajú vrtuľníky, uviedol denník The Wall Street Journal.

Podľa novín sa to robí preto, aby sa uistili, že sa nezastavia a nie sú ničím naložené alebo z nich nie je niečo vyložené.

Po prehratej bitke o závod Knauf sa AFU zrejme stiahla na ďalšiu vhodnú obrannú líniu, ktorá sa opiera o bane Artemsol a výškovú zástavbu v centre mesta. Preto je celkom normálne, že dnes môžu prísť správy o zabratí polovice mesta a ústupe Ukrajincov z mesta Bachmutskoje.

To všetko sa deje dôsledkom prehratej bitky o továreň Knauf

Soledar (10.08.22 o 8:00)
Soledar (10.08.22 o 8:00)

 

9:32 – „Zatiaľ čo sa všetci tešia zo správ o Kryme (výbuchy na letisku), 56. brigáda opakuje osud 57. brigády v Severodonecku,“ napísala Anna Kornická, zdravotníčka 56. brigády AFU.

Poukázala najmä na problémy s presnosťou ukrajinských delostreleckých úderov a uviedla, že „v prípade 56. brigády je delostrelectvo skôr prekliatím ako krytím“.

„+/- pár km – úžasný výsledok…. pechota je zabíjaná po celých húfoch,“ napísala.

Podľa nej nepriateľ „bez rozpakov“ útočí na predné pozície ukrajinskej armády, pričom tá má problémy s delostreleckou podporou.

Reklama

Jednotky 56. brigády teraz bojujú v Peskách pri Donecku.

 

8:04 – Britské spravodajské služby naznačujú, že Rusko vytvorilo novú veľkú jednotku pozemných síl, ktorá sa zúčastňuje na vojne na Ukrajine. Ide o 3. armádny zbor so sídlom v Muline (Nižnonovgorodská oblasť).

Má pozostávať najmä z bojovníkov z novovytvorených dobrovoľníckych práporov, ktoré sa regrutujú po celej krajine.

Ruskí regionálni politici potvrdili, že potenciálnym regrútom do 3. AK ponúkajú lukratívne peňažné bonusy po odchode na Ukrajinu, uviedli spravodajské služby. Nábor je otvorený pre mužov mladších ako 50 rokov a postačuje len stredoškolské vzdelanie.

Armádny zbor zvyčajne pozostáva z 15 – 20 000 vojakov, ale Rusko bude mať pravdepodobne problém dosiahnuť tento počet vzhľadom na veľmi obmedzenú mieru nadšenia obyvateľstva pre dobrovoľnú účasť na bojoch na Ukrajine, tvrdí britské ministerstvo obrany.

Rozviedka z toho vyvodzuje, že vplyv vytvorenia nového armádneho zboru pravdepodobne nebude pre kampaň rozhodujúci.

 

8:02 – Generál Dmytro Marčenko, jeden z veliteľov obrany v Mykolajivskej oblasti, poskytol rozhovor pre RBC-Ukrajina o situácii na juhu.

Hlavné tézy sú:

1. Počas dvojdňového zákazu vychádzania v Mykolajive „bolo odhalených viac ako 400 porušovateľov, vrátane približne dvoch desiatok kolaborantov“.

2. V Chersonskej a Záporožskej oblasti sa nachádza približne 25 práporovo-taktických skupín Rusov. Cieľom je „ovládnuť časť juhu“.

3. Nepriateľ sa bude snažiť postupovať dvoma smermi – Nikolajev a Krivoj Rog. „Ak sa im podarí preraziť aspoň v jednom smere, presunú tam zvyšok svojich síl a urobia z toho prioritu.“

4. „Chcú dobyť Krivoj Rog, aby si vytvorili predmostie pre ofenzívu na Voznesensk a Južnoukrajinsk. Potom sa môžu pokúsiť dostať Nikolajeva do obkľúčenia.“

5. Pre Rusov nie je výhodné rozvíjať útočné akcie na Záporožskom smere kvôli ťažko priestupnému terénu.

Reklama

6. Rusi kontrolujú Snegirevku.

7. Do konca roka bude Cherson „stopercentne“ oslobodený a tým sa skončí aktívna fáza vojny, verí Marčenko.

A na jar 2023, ak Západ dodá dostatok zbraní, „budeme oslavovať víťazstvo“.

 

7:28 -„Inštitút pre štúdium vojny (USA) v komentári k výbuchom na ruskej leteckej základni na Kryme napísal, že neexistujú dôkazy o ukrajinskom útoku na letisko.

„Rusko z nich neobvinilo Ukrajinu a Ukrajina za ne neprevzala zodpovednosť,“ uviedli vojenskí experti.

Organizácia odmieta hypotetické odpaľovanie amerických rakiet ATACMS, pretože „AFU nemá takéto systémy“.

Inštitút ako vlastnú hypotézu uvádza, že Kyjev dokázal upraviť svoje protilodné rakety Neptun, ktoré majú potrebný dolet na zasiahnutie základne (280 km).

Rusi urobili to isté so svojimi protilodnými a protilietadlovými raketami.

„V súčasnosti však neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by túto hypotézu potvrdzovali,“ tvrdia odborníci z ISW.

výbuch na ruskej leteckej základni na Kryme
Na snímke výbuch na ruskej leteckej základni na Kryme

 

7:25 – V Nikopole zahynulo počas noci jedenásť ľudí a v Marganci desať, uviedol gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Valentin Rezničenko. Ďalších 24 ľudí bolo zranených.

Dôvodom boli zásahy raketami Grad na obytné budovy.

Zásahy raketami Grad na obytné budovy
Zásahy raketami Grad na obytné budovy

 

7:23 – Najdôležitejšie body zo správy Generálneho štábu AFU z rána 10. augusta.

1. Na severe Charkovskej oblasti nepriateľ zaútočil na dedinu Udy. Na juhu nepriateľ zaútočil na Husarovku zo smeru Bairak.

V prvom prípade bol útok odrazený, v druhom pokračujú boje.

2. Niekoľko neúspešných útokov pri Bachmute: na Soledar, Spornoe a Jakovlevku.

3. Nepriateľ obnovil ofenzívu na Pesky, boje pokračujú.

4. Útoky na Avdijevku zo smeru Mineralnye a Spartak boli neúspešné.

 

7:20 -V poslednom čase niektoré prozápadné kruhy na Ukrajine zvýšili svoju kritiku vlády vo vojenskej oblasti. Upozorníme na dva prelomové prípady.

Prvý súvisí s obvineniami, s ktorými prišiel šéf Centra pre boj s korupciou (žijúceho zo západných grantoch) Vitalij Šabunin na adresu ministerstva obrany v súvislosti s jeho údajnou neochotou vytvoriť IT logistický systém pre ukrajinskú armádu, čo podľa Šabunina ovplyvňuje jej bojovú pripravenosť.

Druhým prípadom je spor o nové menovania a vo všeobecnosti o charakter vzťahov medzi politickým vedením krajiny a vojenským velením.

To všetko sa odohráva na pozadí intenzívnejšej diskusie v západných médiách o viacerých pre ukrajinské orgány nepríjemných témach, od kontroly používania zbraní dodávaných na Ukrajinu až po otázky týkajúce sa Zelenského vnútornej politiky.

 

7:13 – Ruské letecké spoločnosti začali s demontážou lietadiel, aby získali náhradné diely, ktoré už nie je možné zakúpiť v zahraničí v dôsledku západných sankcií.

Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Agentúra uviedla, že najmenej jedno ruské lietadlo Suchoj Superjet 100 a Airbus A350 – podľa zdroja takmer nové – sa demontujú na súčiastky.

Vybavenie bolo odstránené aj z niekoľkých lietadiel spoločnosti Aeroflot, Boeing 737 a Airbus A320, uviedla agentúra Reuters.

Reklama

 

7:09 – Rusko vypustilo z Bajkonuru iránsky satelit, informuje The Guardian.

Denník Washington Post predtým informoval, že Moskva údajne Teheránu oznámila, že „plánuje satelit používať niekoľko mesiacov alebo dlhšie na zlepšenie sledovania vojenských cieľov“ na Ukrajine.

Uviedla, že satelit vyrobilo Rusko a obsahuje kameru s vysokým rozlíšením, ktorá Teheránu poskytne nové možnosti na monitorovanie dôležitých cieľov v Izraeli a Perzskom zálive.

Irán však odmieta, že by družica Chajjám, ktorú na obežnú dráhu vyniesla raketa Sojuz vypustená z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane, niekedy prešla pod ruskú kontrolu.

 

7:07 – V najbližších mesiacoch sa očakáva nové zvýšenie cien na Ukrajine.

V rozhovore pre NV to povedala Olena Vdovičenková, generálna riaditeľka maloobchodnej a veľkoobchodnej siete Metro Ukrajina.

“ Od začiatku vojnových akcií vidíme nárast cien o 15 – 20 %. Existujú skupiny tovarov, ktorých cena sa takmer zdvojnásobila, napríklad pohánka. Ďalšia zmena cien sa predpokladá v najbližších mesiacoch,“ povedala.

Podľa Vdovyčenkovej sú dôvodom nadchádzajúceho zvýšenia cien vyššie logistické náklady, náklady na suroviny a znehodnotenie hrivny.

 

7:02 – Vedúci Stredoázijskej spoločnosti Uzbekov z Permského regiónu Jakhongir Jalolov navrhol, aby sa vytvoril uzbecký dobrovoľnícky prápor pomenovaný po Tamerlanovi, ktorý by bojoval na strane Ruska na Ukrajine.

Videozáznam jeho prejavu zverejnil miestny televízny kanál Vetta.

„Naše deti navštevujú škôlky, chodia do škôl a na univerzity. Žijeme a pracujeme v Rusku. Nielenže máme, ale musíme si zaslúžiť chlieb, ktorý jeme.“

Navrhujem, aby sme vytvorili dobrovoľnícky prápor a pomenovali ho po veľkom mužovi Amirovi Timurovi (Tamerlanovi).

Timúr (Tamerlán) bol stredoázijský vládca a dobyvateľ 14. storočia, zakladateľ rozsiahlej ríše s hlavným mestom Samarkand.

 

6:56 – Konflikt s Ruskom na Ukrajine sa neskončí dovtedy, kým nebude oslobodený Krymský polostrov v Čiernom mori, vyhlásil v noci na stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Krym je ukrajinský a nikdy sa ho nevzdáme,“ povedal Zelenskyj v svojom pravidelnom videopríhovore.

„Región Čierneho mora nikdy nebude bezpečný, kým bude Krym okupovaný,“ upozornil ukrajinský prezident.

„Nebude stabilný a trvalý mier v mnohých krajinách na pobreží Stredozemného mora dovtedy, kým bude Rusko schopné využívať náš polostrov ako vojenskú základňu,“ dodal

 

6:50 – To hlavné z večerného prehľadu Generálneho štábu AFU:

1. Na Bachmutskom smere sa Rusi neúspešne pokúsili zaútočiť v oblasti Spornovo.

2. V tom istom smere sa pokúšali aktivovať prieskumné skupiny v oblastiach Ivano-Darjevka, Veseloe, Jakovlevka a Soledar a viesť prieskumné boje v oblastiach Podgorodne a Bachmut. Vo všetkých prípadoch neúspešne.

Reklama

3. Neúspešná bola aj ofenzíva ruských síl na smeroch Jakovlevka, Bachmut a Zajcevo.

4. Ruská ofenzíva v smere na obec Veršina bola čiastočne úspešná.

5. V smere na Avdijivku viedli jednotky Ruskej federácie ofenzívne boje pri Krasnogorovke, Avdijivke a Peskách, ale bez úspechu.

Mapa bojov 9. augusta 2022
Mapa bojov 9. augusta 2022

 

6:35 – Situácia na Ukrajine a na Donbase 9. augusta 2022 pohľad z ruskej strany:

– Zacharovová: Americkí politici stoja za Zelenského vyhlásením, že Rusom by sa mal zablokovať vstup na Západ

– Medvedev prirovnal Zelenského slová o kolektívnej zodpovednosti všetkých Rusov k Hitlerovým myšlienkam

– Ukrajina zastavuje tranzit ruskej ropy južnou časťou ropovodu Družba, (ktorý zásobuje aj Slovensko – pozn. redakcie)

– Orgány LĽR sa prikláňajú k tomu, aby sa Popasna neobnovila

– Steven Seagal navštívil väznicu pre vojnových zajatcov v Jelenovke (Olinevka)

– Oslobodené územia Mykolajivskej oblasti budú pripojené k Chersonskej oblasti

– Úrad generálneho prokurátora Ukrajiny uviedol, že vyšetruje organizáciu referenda v Záporožskej oblasti

– Peskov: Ak bude na Ukrajine postavený závod na výrobu Bajraktarov, okamžite bude demilitarizovaný

 

Vojna na Ukrajine, 9. augusta 2022
Vojna na Ukrajine, 9. augusta 2022

 

6:30 – Vojna na Ukrajine, 9. augusta 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

– Ruské ministerstvo obrany: raketové údery pri Voronivciach vo Vinnickej oblasti zničili zakopané veliteľské stanovište ukrajinských vzdušných síl, úder na sklad pri meste Uman v Čerkaskej oblasti zničil vyše 300 rakiet HIMARS

– Od začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine bolo zabitých viac ako 2 600 zahraničných žoldnierov. Najväčší počet vyradených zahraničných žoldnierov pochádza z Poľska (643), nasledujú Spojené štáty (241) a Kanada (213).

– Na Ukrajine je v súčasnosti 2 192 žoldnierov, z ktorých väčšina pochádza z Poľska, Rumunska, Spojených štátov, Kanady a Gruzínska.

– Peskov k možnosti stretnutia Putina a Zelenského na summite G20 uviedol, že zatiaľ neexistujú žiadne predpoklady na takéto stretnutie.

– Rusko dúfa, že MAAE vyšle misiu do jadrovej elektrárne v súvislosti s novými útokmi zo strany Kyjeva, tvrdí ministerstvo zahraničných vecí

– Ruskí odmínovači v Doneckej a Luhanskej ľudovej republike zneškodnili viac ako 248 000 výbušných zariadení

– Ďalšie dve lode s kukuricou a múkou vyplávali z ukrajinského Černomorska do Libérie a Turecka, celkovo v auguste opustilo ukrajinské prístavy 12 lodí

– Od 24. februára prekročilo ukrajinské hranice viac ako 10,5 milióna ľudí, tvrdí UNHCR

– Referendum v Záporožskej oblasti sa pravdepodobne uskutoční v septembri, dátum bude čoskoro určený, tvrdí šéf regiónu

Reklama

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali