Predstavitelia kresťanských cirkví sa modlili za Blízky východ

Predstavitelia kresťanských cirkví sa modlili za Blízky východ

Bari/Vatikán 7. júla 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Alessandra Tarantino)

 

Pápež František privítal v sobotu lídrov pravoslávnych, východných katolíckych a protestantských cirkví z Blízkeho východu na ekumenickom stretnutí, ktorého účastníci sa spoločne modlili za mier v tomto vojnami poznačenom regióne.

Zľava patriarcha Alexandrie a celej Afriky Theodoros II, ekumenický pravoslávny patriarcha a konštantínopolský arcibiskup Bartolomej I., pápež František, koptský pápež Tawadros II a Ibrahim Isaac Sidrak sa modlia počas celodenných modlitieb za mier na Blízkom východe 7. júla 2018 v talianskom meste Bari

Zriedkavé vrcholné stretnutie sa na pozvanie pápeža konalo v meste Bari na juhovýchodnom pobreží Talianska, v ktorom sa nachádza hrob sv. Mikuláša, svätca z 3.-4. storočia, ktorého uctievajú katolíci i pravoslávni kresťania.

Reklama

Pápež pripísal problémy Blízkeho východu sčasti “prahnutiu po zisku, ktorý kradmo využíva ropné a plynové” zdroje, ako aj náboženskému fundamentalizmu a obchodu so zbraňami, píše agentúra DPA.

“Tak mnoho konfliktov bolo podnietených aj formami fundamentalizmu a fanatizmu, ktoré pod zásterou náboženstva znesvätili Božie meno a prenasledovali odvekých susedov,” povedal František.

Reklama

“Vojna je dcérou moci a chudoby. Poraziť ju možno zrieknutím sa prahnutia po nadvláde a odstránením chudoby,” vyhlásil tiež pápež.

Zopakoval súčasne výzvy, aby bol Jeruzalem ochránený pred “rôznymi spormi a napätím” a aby bol status quo v tomto meste “rešpektovaný na základe rozhodnutia medzinárodného spoločenstva”.

František sa vyjadril po tom, ako viedol za zatvorenými dverami v rímskokatolíckej bazilike v Bari so svojimi hosťami rozhovory o ekumenizme. Práve v tomto chráme si v úvode dňa pápež a ďalší kresťanskí predstavitelia uctili relikvie sv. Mikuláša a zapálili lampu pri jeho hrobe ako symbol jednoty.

Náboženskí predstavitelia následne viedli na miestnej pobrežnej promenáde modlitby pred davom 70.000 ľudí, vyplýva z odhadov talianskej polície.

“Svojím pohľadom tu môžeme vnímať horizont a more a cítime, že nás to núti prežiť tento deň s mysľou i srdcom upriamenými na Blízky východ, križovatku kultúr a kolísku veľkých monoteistických náboženstiev,” citoval pápeža spravodajský portál Svätej stolice Vatican News.

Reklama

Prekrásny región Blízkeho východu podľa Františka “pokryl, zvlášť v posledných rokoch, hustý závoj chmár: vojna, násilie a pustošenie, okupácie a formy fundamentalizmu, nútené migrácie a opúšťanie domovov, a to všetko za mlčania toľkých a za spoluviny mnohých”.

Sobotňajšie stretnutie bolo osobitne zamerané na kresťanské menšiny na Blízkom východe, ktorých rady sa v uplynulých rokoch vážne zmenšili v čase, keď krajiny ako Sýria, Irak a Egypt sužujú útoky islamistických extrémistov.

“Je tu riziko, že prítomnosť našich bratov a sestier vo viere zanikne, čím sa zohyzdí samotná tvár tohto regiónu, pretože Blízky východ bez kresťanov by už viac nebol Blízkym východom,” povedal pápež.

Na ekumenickej modlitbe za pokoj v tomto regióne sa zúčastnili predstavitelia dvoch desiatok kresťanských cirkví. Pravoslávie zastupovali okrem iných ekumenický patriarcha Konštantínopola Bartolomej I., koptský pápež a patriarcha Alexandrie Tawadros II. a delegát Ruskej pravoslávnej cirkvi metropolita Hilarion. Východné katolícke cirkvi reprezentovali chaldejský patriarcha Babylonie kardinál Louis Raphael I. Sako či koptský patriarcha Alexandrie Ibrahim a protestantské cirkvi aj biskup Evanjelickej luteránskej cirkvi v Jordánsku a Svätej zemi Sani Ibrahim Azar.

O bezpečnostné opatrenia v súvislosti so stretnutím sa staralo 1000 policajtov, 250 bezpečnostných kamier i drony, informovala s odvolaním sa na miestne úrady talianska agentúra ANSA.

Reklama

František neorganizoval modlitby za mier na Blízkom východe po prvý raz. V roku 2014 pozval vtedajšieho izraelského prezidenta Šimona Peresa a palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása do Vatikánu, aby sa spoločne modlili za mier, neviedlo to však k uvoľneniu napätých izraelsko-palestínskych vzťahov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali