Prečo sa má Európa zjednotiť s Ruskom?

Prečo sa má Európa zjednotiť s Ruskom?

Berlín 7. júna 2018 (HSP/Sputnik/Foto: Sputnik-Vladimir Sergejev)

 

Samostatne bude Európa sotva schopná čeliť USA. Preto sa potrebuje zjednotiť s Ruskom a Čínou. Napísal o tom novinár Rupert Sternath v článku pre Süddeutsche Zeitung

Ilustračné foto

Autor zdôraznil, že je nutné zjednotiť sa s ostatnými krajinami, ktoré sú súčasťou jadrovej dohody s Iránom v boji proti Washingtonu.

Reklama

Vzťah USA k Európe sa v budúcnosti pozitívne nezmení. Pokiaľ Európa teraz ustúpi Washingtonu, potom sa vzťah bude len zhoršovať, varuje Sternath.

Je potrebné zjednotiť všetky krajiny, ktoré podpísali jadrovú dohodu s Iránom vrátane Ruska a Číny. Pokiaľ sa európskym politikom podarí dohodnúť toto zjednotenie, ďalšie krajiny, napríklad India a krajiny Ázie a Južnej Ameriky, by sa tiež mohli pripojiť k tejto iniciatíve, domnieva sa novinár.

Reklama

Mierové súžitie rôznych európskych národov v dlhodobom výhľade bude možné len za podmienky, že sa budú schopní dohodnúť na spravodlivej bilancii zájmov s Ruskom. Pokiaľ sa podarí dosiahnuť zjednotenie, USA bez ohľadu na postoj Trumpa budú nútené prehodnotiť vlastnú politiku, myslí si Sternath.

Spolupráca s Ruskom by podľa neho priniesla pozitíva aj do ekonomickej oblasti. Ide o ruské zdroje surovín pre EÚ. Aj čínsky trh nie je zanedbateľný,  dnes má rovnaký význam ako americký a môže ho ďalej podporovať čínska iniciatíva Hodvábnej cesty. Komoditné a kultúrne výmeny so všetkými týmito krajinami by skoro vykompenzovali straty s USA. Tento postup tiež vyžaduje okamžité ukončenie neodôvodnených sankcií proti Rusku.

“Zlepšením vzťahov s Ruskom by nebolo potrebné zvyšovať rozpočet na obranu a finančné prostriedky potrebné na tento účel by sa mohli používať zmysluplnejšie inde,” dodáva Sternath.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:58

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opäť naznačil, že by chcel byť novým sprostredkovateľom v konflikte medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas. Palestínčanov zároveň vyzval, aby sa zjednotili. Jeho prezidentský úrad to uviedol po niekoľkohodinových rozhovoroch s vodcom Hamasu Ismáílom Haníjom v Istanbule.

Zelenskyj v Turecku
Na snímke turecký prezident Recep Tayyip Erdogan
17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali