Poslanci pokračujú v mimoriadnej schôdzi, opozícia chce odvolať Romana Mikulca. Z vlády prišla len Milanová, Blaha kritizuje, že poslali “pani cez kultúru”

Poslanci pokračujú v mimoriadnej schôdzi, opozícia chce odvolať Romana Mikulca. Z vlády prišla len Milanová, Blaha kritizuje, že poslali “pani cez kultúru”

Bratislava 16. júna 2021 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:  TASR – Pavol Zachar, Facebook, TASR – Jakub Kotian, SITA/Branislav Bibel)

 

Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú od stredajšieho rána v mimoriadnej schôdzi, na ktorej chce opozícia odvolať ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). V úvode dňa vystúpila exministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Denisa Saková. Kritizuje pomery v polícii, ktorá podľa nej nemá rozviazané ruky a upadla do chaosu a anarchie. Do rozpravy je ešte písomne prihlásených približne desať poslancov, do diskusie sa následne môžu poslanci prihlásiť aj ústne

Natália Milanová Roman Mikulec a Ľuboš Blaha
Na snímke minister Natália Milanová Roman Mikulec a Ľuboš Blaha

Schôdza sa začala v utorok (15. 6.), vystúpilo na nej desať rečníkov, okrem predkladateľov zo Smeru-SD aj niektorí členovia vlády. Opozícia chce vysloviť nedôveru ministrovi vnútra pre podozrenia o manipulovaní vyšetrovania viacerých káuz istou skupinou v rámci silových zložiek.

Reklama

V odôvodnení návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi opozícia píše o vyhľadávaní spolupracujúcich osôb v prebiehajúcich trestných konaniach s cieľom ich oslovovania na ďalšiu spoluprácu. Spočívať má v podávaní účelových, tzv. univerzálnych výpovedí proti vopred vytypovaným osobám v úmysle privodiť ich trestné stíhanie.

 

Reklama
Saková: Polícia je v najhoršom stave za posledných 30 rokov, zodpovednosť nesie Mikulec

Polícia je v najhoršom stave za posledných 30 rokov, na Slovensku prebieha vojna policajtov a za tento rozklad je zodpovedný minister vnútra SR Roman Mikulec (OĽaNO). V dnešnej rozprave v parlamente to povedala bývalá ministerka vnútra a nezaradená poslankyňa Národnej rady SR (NR SR) Denisa Saková.

Denisa Saková
Na snímke Denisa Saková

„Polícia nemá rozviazané ruky, ale upadla do chaosu a anarchie. Je veľký rozdiel medzi tým, či má polícia voľné ruky alebo v nej vládne svojvôľa,” uviedla exministerka vnútra. Polícia podľa jej slov má vyšetrovať, ale v medziach zákona a pod dohľadom nadriadených orgánov.

„Za môjho ministrovania mala polícia pod generálom Lučanským naozaj voľné ruky. V súčasnosti tam však panuje chaos, kde nikto nevie, či vyšetrovateľ vyšetruje, ako vyšetruje, či nasadzuje adekvátne prostriedky a nevie o tom ani jeho nadriadený. Za to zodpovedá policajný prezident a minister vnútra,” dodala Saková..

Mimoriadna schôdza NR SR, na ktorej čelí minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) odvolávaniu z funkcie, pokračuje dnes od 9:00. V rozprave počas utorka 15. júna vystúpili v pléne viacerí členovia kabinetu na čele s premiérom Eduardom Hegerom (OĽaNO). Ministrovi vyjadrilo podporu hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strany Sloboda a Solidarita (SaS) a Za ľudí. Naopak, za jeho odvolanie budú hlasovať koaliční poslanci z hnutia Sme rodina Peter Pčolinský a Adriana Pčolinská.

Samotný Mikulec cíti dôveru vlády a poslaneckých klubov koaličných strán. Schôdzu iniciovala strana Smer – sociálna demokracia (Smer-SD). V odôvodnení návrhu opoziční poslanci uvádzajú, že medializované udalosti potvrdzujú, že minister vnútra nezvláda riadenie tohto rezortu.

Reklama
Koaliční poslanci aj samotný Mikulec neprítomní

Členovia vlády ani minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) nie sú prítomní na mimoriadnom rokovaní Národnej rady (NR) SR. V pléne sa pritom diskutuje o návrhu na Mikulcovo odvolanie. Neprítomnosť ministra a vlády kritizovali opoziční poslanci. Koalícia vysvetľuje, že museli ísť na rokovanie vlády.

“Pán predsedajúci, môžem vás poprosiť, mohli by ste zabezpečiť účasť aspoň jedného člena vlády? Minimálne pána Mikulca, keďže ide o návrh na odvolávanie člena vlády,” poznamenal Erik Tomáš (nezaradený). Navrhol, aby schôdzu prerušili do momentu, kým nepríde niekto z členov vlády. Hovorí o prejave neslušnosti voči parlamentu. “Pripomínam, že parlament je nadriadený vláde,” podotkol.

Podpredseda parlamentu Milan Laurenčík (SaS), ktorý viedol schôdzu, vysvetlil, že ministri aj s Mikulcom museli ísť na rokovanie vlády.

“Pokiaľ viem, v rokovacom poriadku nie je nikde napísané, že tu povinne musí sedieť minister. Momentálne musel minister súrne odísť na vládu, ale vráti sa,” odpovedal Laurenčík.

Tomáš mu však prečítal inú časť rokovacieho poriadku, kde sa hovorí, že na požiadanie parlamentu by mali byť členovia vlády prítomní v pléne. Pri hlasovaní o jeho návrhu na prerušenie schôdze plénum nebolo uznášaniaschopné.

Reklama

Marek Šefčík (OĽANO) reagoval tým, že Mikulec sedel v pléne NR SR v utorok (15. 6.) celý deň a reagoval na vystúpenia poslancov, viackrát sám vystúpil a diskutoval. Kritizoval, že predseda Smeru-SD Robert Fico ako predkladateľ návrhu na Mikulcovo odvolanie len prečítal odôvodnenie, nenechal na seba reagovať poslancov a odišiel, pričom sa viac do diskusie nezapájal.

 

Z vlády prišla na rokovanie Milanová

Do pléna Národnej rady (NR) SR prišla po kritike neúčasti členov vlády pri diskusii o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO) ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO). Neúčasť predstaviteľov vlády v parlamente v stredu ráno namietali viacerí opoziční poslanci. Zdôraznili, že sa odvoláva minister, preto by tam mali členovia vlády byť. Koalícia vysvetlila, že Mikulec aj ďalší ministri museli ísť na rokovanie vlády.

Po príchode ministerky Milanovej spustil Ľuboš Blaha (Smer-SD) kritiku aj na jej osobu. Namietal, že na rokovaní diskutujú o závažných veciach, správe Slovenskej informačnej služby (SIS) a situácii v bezpečnostných zložkách.

“A oni sem pošlú pani cez kultúru,” vyhlásil. Milanová je podľa neho zbytočná na vláde, ale aj v parlamente. Za rovnako zbytočného považuje aj Mikulca. Označil ho za “vrátnika na ministerstve vnútra”, ktorý nič nevie a “blúdi tu ako bludný Holanďan”.

“Prejav plný urážok, ponižovania, pýchy, nadutosti, výsmechu z iných ľudí,” reagoval Marek Šefčík (OĽANO). Podobne to vidí Peter Vons (OĽANO). Hovorí, že Blaha za pár minút stihol v pléne uraziť viacero ľudí. Ministerky Milanovej sa zastal len nezaradený poslanec Eduard Kočiš. Pochválil ju za financie na záchranu Spišského hradu.

V závere Blahovho vystúpenia už v pléne nesedela ani Milanová. Vláda tak opäť nemala na rokovaní zastúpenie ani jedného jej člena. Martin Beluský (ĽSNS) znova predložil návrh na prerušenie schôdze, kým nepríde aspoň Mikulec. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zopakoval, že podľa rokovacieho poriadku členovia vlády nemajú takú povinnosť. Plénum pri hlasovaní o Beluského návrhu opäť nebolo uznášaniaschopné. V rokovacej sále totiž od rána nemali veľké zastúpenie ani poslanci, striedali sa tam zhruba dvadsiati z koalície aj opozície.

 

Susko: Mikulec by mal vyvodiť politickú zodpovednosť

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) by mal vyvodiť politickú zodpovednosť, pretože nesie zodpovednosť za to, čo sa v polícii deje, ako aj za podozrenia o manipulácii svedkov. Vyhlásil to poslanec Boris Susko (Smer-SD) v pléne Národnej rady (NR) SR počas diskusie o odvolávaní ministra vnútra. Dúfa, že sa všetky podozrenia náležite vyšetria, v tejto súvislosti žiada aj právnu zodpovednosť. Ako poslanec však žiada od Mikulca aj vyvodenie politickej zodpovednosti. Hovorí, že politici odstupovali v minulosti za menej závažné kauzy.

Susko tiež kritizoval neprítomnosť ministra v pléne. Je to podľa neho neúcta voči parlamentu, ktorý je nadriadený vláde. Údajné manipulovanie svedkov v trestných konaniach považuje za obrovský škandál, bezpečnostné riziko, ako aj útok na práva, ktoré sú chránené Ústavou SR.

Reklama

“Počuli sme množstvo argumentov a dôkazov, ktoré hovoria o tom, že v rámci trestných konaní sa manipulujú výpovede svedkov, a to tak, aby sa dosiahol stav, keď sa tieto výpovede budú vzájomne zhodovať, aby sa dosiahlo väzobné stíhanie konkrétnych osôb a prípadne aj ich následné odsúdenie,” priblížil poslanec.

Zdôraznil závažnosť podozrení a nebezpečnosť takýchto praktík. Rovnako ako ďalší opoziční poslanci hovorí o vojne v polícii. Bude podľa neho veľmi zaujímavé, ako podozrenia a dôkazy o situácii v bezpečnostných zložkách a o manipulácii vyšetrovania kompetentné orgány vyšetria.

Do diskusie sa zapojil aj Suskov stranícky kolega Marián Kéry. Kritizuje, že tzv. profesionálni udavači sú schopní povedať čokoľvek na kohokoľvek, len aby sa vyhli trestom.

“A je to podľa vás z našej strany nejaké politikárčenie, keď hovoríme, že toto neobstojí?” pýtal sa koalície. Orgány činné v trestnom konaní musia mať podľa neho istým spôsobom zviazané ruky, a to zákonom. “Inak je to svojvôľa,” dodal. Myslí si, že je tu snaha pomocou udavačov dostať za mreže kohokoľvek, kto je nepohodlný.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali