Poslanci bratislavskej časti Staré Mesto neschválili Vallovu parkovaciu politiku. Palko ml.: Je to paškvil, aký som ešte nevidel

Poslanci bratislavskej časti Staré Mesto neschválili Vallovu parkovaciu politiku. Palko ml.: Je to paškvil, aký som ešte nevidel

Bratislava 15. mája 2019 (SITA/HSP/Foto: SITA/Branislav Bibel)

 

Poslanci bratislavskej časti Staré Mesto neschválili na mimoriadnom zastupiteľstve návrh magistrátu o parkovacej politike. Viacerým poslancom prekážali chýbajúce dáta v predloženom návrhu, rýchlosť s akou magistrát rieši parkovaciu politiku alebo rozdelenie peňazí z parkovania

Na sníme víťaz komunálnych volieb na post primátora mesta Bratislava Matúš Vallo a bývalý predseda hnutia Progresívne Slovensko Ivan Štefunko

Poslanec Boris Ažaltovič navrhol pozmeňujúce návrhy, aby zastupiteľstvo neschválilo dokumenty k návrhu o parkovaní. Po takmer dvojhodinovej debate nakoniec väčšina poslancov hlasovala za pozmeňujúce návrhy Ažaltoviča a odmietli návrh parkovacej politiky, ktorý vypracoval magistrát.

Reklama

Poslanci sa na začiatku diskusie zhodli na tom, že podporujú parkovaciu politiku, avšak mnohým z nich chýba v predkladanom návrhu mnoho detailov. „Chýba nám kompetencia pre mestské časti, aby rezidentské zóny navrhovali mestské časti. Takisto nám chýba finančná analýza, aby sme vedeli na základe akých čísiel prišlo mesto s týmito cenami. Radi by sme videli aj dopadovú štúdiu. Nedostali sme žiadne podklady, len power pointovú prezentáciu,“ uviedol poslanec Ažaltovič.

Poslanec Vladimír Palko označil návrh parkovacej politiky ako paškvil, aký ešte nevidel. „Je to nedomyslené, nedomerané a nemôžem za to zahlasovať ani náhodou,“ dodal Palko.

Reklama

K pochybnostiam poslancov ohľadom parkovania v Bratislave prehovorila aj viceprimátorka Tatiana Kratochvílová, ktorá taktiež prišla na mimoriadne zasadnutie. „Nehľadajte prosím žiadny iný záujem v tomto návrhu. Po schválení všeobecne záväzného nariadenia bude ešte dlhý čas na detaily a pripomienkovanie,“ povedala Kratochvílova.

Viceprimátorka ďalej dodala, že návrh nariadenia bude 22. mája vyvesený, aby ho mohla pripomienkovať verejnosť a prerokujú ho mestskí poslanci na júnovom zastupiteľstve.

Podobný názor zdieľal aj poslanec Adam Berka z poslaneckého klubu Team Vallo, ktorý ubezpečoval nespokojných poslancov, že je ešte veľa času na doplnenie všetkých detailov a mnohých diskusií.

„Problémom je práve slimačie tempo a nie kozmická rýchlosť prijatia parkovacej politiky,“ dodal Berka.

Matej Vagač z rovnakého poslaneckého klubu nerozumel zásadnej nedôvere časti poslancov voči návrhu magistrátu. „Nikdy to nebude na 100 percent dobré, lebo veci sa neustále menia. Ale nemôžeme stále odmietať, musíme už parkovanie začať riešiť,“ uviedol Vagač.

Reklama

Návrh parkovacej politiky, ktorý vypracoval magistrát, ráta s tým, že Bratislavčania by mali zaplatiť za ročné parkovanie minimálne 49 eur. Cena platí pre rezidentov, ktorí majú jedno auto. Pre druhé auto sa poplatok zvýši na 149 eur a pri treťom má byť poplatok 500 eur.

V novom parkovacom pláne počíta bratislavský magistrát okrem poplatkov za autá aj s bezplatným parkovaním v mieste bydliska, 100 hodín parkovania pre návštevy na domácnosť a taktiež s dvojhodinovým parkovaním zadarmo mimo svojej rezidentskej zóny.

V meste by mali platiť štyri tarifné pásma za hodinové parkovanie, v centrálnej časti by sa mali v parkovacích zónach platiť dve eurá za hodinu, v okrajových štvrtiach by malo vyjsť hodinové parkovanie 50 centov. Novú parkovaciu politiku chce magistrát spustiť v roku 2020.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali