Pohľad do minulosti: 25. októbra sa narodili herci Dušan Jamrich a Miro Noga

Pohľad do minulosti: 25. októbra sa narodili herci Dušan Jamrich a Miro Noga

Bratislava 24. októbra 2018 (SITA/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský, Radovan Stoklasa)

 

25. októbra

Narodenia

Reklama

1825 – narodil sa rakúsky skladateľ, kráľ valčíkov Johann Strauss ml., syn skladateľa J. Straussa st. Huslista, dirigent, predstaviteľ klasickej viedenskej operety. Diela: Rozprávky z Viedenského lesa, Netopier, Cigánsky barón, Noc v Benátkach. Zomrel v roku 1899.

Na kombosnímke Dušan Jamrich a Miro Noga

1838 – narodil sa francúzsky hudobný skladateľ Georges Bizet. Najväčší úspech mu priniesla svetoznáma opera Carmen. Autor opier Lovci perál, Džamilé, vokálnych a klavírnych skladieb. Zomrel v roku 1875.

Reklama

1844 – narodil sa sochár Viktor Tilgner. Koncom 19. storočia výrazne prispel k dotvoreniu reprezentatívnych priestorov a budov Viedne. Vytvoril tiež mnohé súsošia pre Bratislavu, napríklad Ganymedovu fontánu pred historickou budovou Slovenského národného divadla. Zomrel v roku 1896.

1881 – narodil sa španielsky maliar, grafik, sochár a keramikár Pablo Picasso, vl. m. Pablo Ruiz y Picasso. Osobnosť moderného umenia, tvorca kubizmu, bol pri všetkých umeleckých revolúciách prvej polovice 20. storočia. V roku 1904 sa presťahoval do Francúzska. Keď v roku 1937 Hitlerove lietadlá zmasakrovali obec Guernica, vytvoril obrovské plátno s týmto názvom, ktoré je symbolom utrpenia civilistov a šialenstva vojny. Najznámejšie diela: Slečny z Avignonu, Harlekýn, Kúpajúce sa ženy na morskom brehu, Sen. Po smrti zanechal asi 35-tisíc obrazov, kresieb a sôch. Zomrel v roku 1973.

1888 – narodil sa americký letec a polárnik Richard Evelyn Byrd. Tvrdil o sebe, že ako prvý dosiahol lietadlom severný pól (9. mája 1926) a južný pól (29. novembra 1929), no prvý uvedený míľnik mnohí odborníci spochybňujú. Zomrel v roku 1957.

1897 – narodil sa zberateľ ľudových piesní Janko Matuška, priekopník v nahrávaní autentického folklóru. V rozhlase mal reláciu Spevy nášho ľudu. Zomrel v roku 1959.

1931 – narodila sa francúzska herečka Annie Girardot. Herectvo absolvovala na parížskom konzervatóriu. V rokoch 1954 – 1957 bola členkou Comédie-Française, vystupovala v kabaretoch i v televízii. Z filmov: Rocco a jeho bratia, Stará panna, Najcennejšie, čo mám, Prežiť si svoje peklo, Nežné kura, Ukradli torzo Jupitera!, Pianistka, Utajený. Zomrela v roku 2011.

Reklama

1932 – narodil sa český maliar a filmový výtvarník Theodor Pištěk. Navrhol kostýmy pre približne 100 filmov, napríklad Markéta Lazarová, Údolí včel, Dívka na koštěti, Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, Adéla ještě nevečeřela, Stíny horkého léta, Postřižiny, Valmont. V roku 1985 získal Oscara za kostýmy pre film Amadeus Miloša Formana.

1946 – narodil sa herec Dušan Jamrich. Od roku 1970 je členom, a v rokoch 1991 – 1996 a 1998 – 2005 bol riaditeľom Slovenského národného divadla (SND). Spolupracuje s rozhlasom, filmom a televíziou. Z významných divadelných úloh: Jochanan (Hviezdoslav Herodes a Herodias), Orestes (J. W. Goethe Ifigénia na Tauride), Dosužev (Ostrovskij Výnosné miesto), Richard II. a Richard III. v Shakespearových rovnomenných hrách. Účinkovanie vo filmoch a v televízii: Parížski mohykáni, Povstalecká história, Kohút nezaspieva, Alžbetin dvor, Štúrovci, Eva Nová a i.

1949 – narodil sa český herec Jiří Schmitzer. Držiteľ troch Českých levov ako najlepší herec v hlavných úlohách filmov Bumerang, Kráska v nesnázích a Jako nikdy. Z ďalších filmov a seriálov: Marečku, podejte mi pero!, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má, středisková, Dům pro dva, Černí baroni, Zdivočelá země, Báječná léta pod psa, Četnické humoresky, Místo nahoře, Dobrá čtvrť, Gympl, U mě dobrý, Cesta do lesa, Padesátka.

1950 – narodil sa anglický spevák Chris Norman, známy najmä ako bývalý člen legendárnej rockovej formácie Smokie, v ktorej pôsobil v rokoch 1964 až 1986. So skupinou nahral albumy ako Pass It Around, Midnight Café, Bright Lights & Back Alleys, The Other Side Of The Road, Solid Ground či Strangers In Paradise. Sólovú kariéru odštartoval v roku 1986, keď vydal debutovú štúdiovku Some Hearts Are Diamonds. Nasledovali nahrávky ako Break The Ice, Jealous Heart, Every Little Thing, Into The Night, Full Circle, Handmade, Million Miles, Time Traveller, Crossover či zatiaľ naposledy Don’t Knock The Rock z roku 2017. Do povedomia verejnosti sa zapísal tiež vďaka hitu Stumblin’ In, ktorý nahral s americkou speváčkou Suzi Quatro.

1959 – narodil sa herec, humorista a spevák Miro Noga. Absolvoval štúdium herectva na bratislavskej VŠMU. Už počas štúdia bol spoluzakladateľom a členom kabaretnej skupiny Strapatí gentlemani (Fujarová show, Rýchlokurz geniality, Show mix). Spolu so Štefanom Skrúcaným účinkoval vo viacerých politicko-saritických programoch. Od roku 1990 je členom bratislavskej Astorky Korzo ’90. Účinkovanie vo filme a televízii: Utekajme, už ide!, Polepetko, Mahuliena, zlatá panna, Sedem jednou ranou, Vášnivé známosti, Bumerang, Ranč U zelené sedmy, Rivers of Babylon, Hanele, Mŕtvola musí zomrieť, Babovřesky, Sedem zhavranelých bratov, Agáva, Keď draka bolí hlava a i. V roku 2011 získal divadelnú cenu DOSKY za stvárnenie hlavnej mužskej postavy v inscenácii hry Ondreja Šulaja Gazdova krv, ktorú uviedlo Divadlo Astorka Korzo ’90 Bratislava.

Reklama

1971 – narodila sa japonsko-americká huslistka Midori Goto. Debutovala ako 11-ročná s newyorskými filharmonikmi. Z diskografie: Paganini: 24 Caprices for Solo Violin, Op.1, Live at Carnegie Hall, Encore!, Midori’s 20th Anniversary CD, The Essential Midori a mnohé ďalšie.

1979 – narodila sa anglická speváčka a multiinštrumentalistka s pakistanskými koreňmi Bat for Lashes, vl. m. Natasha Khan. Na konte má albumy Fur and Gold, Two Suns, The Haunted Man a The Bride. Prvé dva a tiež štvrtý nominovali na Mercury Prize a speváčka si vyslúžila i štyri nominácie na Brit Awards. Jej zrejme komerčne najúspešnejšou skladbou je Daniel, za ktorú jej v roku 2010 udelili prestížnu Ivor Novello Award.

1984 – narodila sa americká speváčka Katy Perry, vl. m. Katheryn Elizabeth Hudson. Už ako dieťa spievala v kostole a v 2001 vydala debutový album Katy Hudson. Do povedomia verejnosti sa ale zapísala až v roku 2008 vďaka piesni I Kissed a Girl z druhej štúdiovky One Of The Boys. Po tej v roku 2010 nasledoval album Teenage Dream, v roku 2013 nahrávka Prism a najnovšie Witness z roku 2017. Okrem hudby sa príležitostne venuje aj herectvu. Prepožičala napríklad hlas Šmolinke v snímkach Šmolkovia a Šmolkovia 2. Predstavila sa aj v dokumentoch Katy Perry: Kúsok zo mňa, Katy Perry: The Prismatic World Tour či v komédii Zoolander No. 2 a v roku 2010 účinkovala aj vo vianočnej epizóde Simpsonovcov. Americký hudobný magazín Billboard ju vyhlásil za ženu roka 2012.

1985 – narodila sa americká r’n’b speváčka Ciara, celým menom Ciara Princess Harris. Na hudobnej scéne sa pohybuje od roku 2002. Debutovala o dva roky neskôr albumom Goodies, po ktorom nasledovali nahrávky Ciara: The Evolution, Fantasy Ride, Basic Instinct, Ciara a Jackie. Okrem hudby sa príležitostne venuje aj herectvu a modelingu.

 

Úmrtia

1996 – zomrel prozaik, kultúrny a politický činiteľ Vladimír Mináč. Študoval na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Počas 2. svetovej vojny bol v koncentračných táboroch. Po vojne pracoval ako novinár a v rokoch 1974 – 1990 bol predsedom Matice slovenskej. Po novembri 1989 poslanec za SDĽ. Prvý román Smrť chodí po horách z roku 1948 je o Slovenskom národnom povstaní (SNP) a jeho pokračovaním je román Včera a zajtra. Napísal napríklad aj knihu Modré vlny, zbierku poviedok Na rozhraní a za vrchol jeho tvorby je považovaná trilógia o Slovensku v období vojny, SNP a v prvých povojnových rokov s názvom Generácia – Dlhý čas čakania, Živí a mŕtvi, Zvony zvonia na deň. Napísal tiež satirický román Výrobca šťastia, knihy noviel a poviedok Tmavý kút, Záznamy. Eseje mu vyšli pod názvom Dúchanie do pahrieb. Narodil sa v roku 1922.

2002 – zomrel írsky herec Richard Harris. Na konte mal dve nominácie na Oscary za hlavné roly – z roku 1964 za film Ten športový život a z roku 1991 za drámu Pastvina. Prvý menovaný mu vyniesol aj cenu pre najlepšieho herca z medzinárodného filmového festivalu v Cannes a nomináciu na filmovú cenu BAFTA. V roku 1968 získal Zlatý glóbus za hlavnú rolu v romantickom muzikáli Camelot a v roku 2002 mu posmrtne udelili British Independent Film Award za celoživotné dielo. Zahral si aj v snímkach Muž zvaný kôň, Nezmieriteľní, Gladiátor, Gróf Monte Christo a stvárnil tiež profesora Dumbledora v prvých dvoch filmoch o mladom čarodejníkovi Harrym Potterovi, Harry Potter a Kameň mudrcov a Harry Potter a Tajomná komnata. Narodil sa v roku 1930.

2014 – zomrel škótsky hudobník Jack Bruce, ktorý sa preslávil predovšetkým pôsobením v zoskupení Cream, ktoré tvorili aj gitarista Eric Clapton a bubeník Ginger Baker. Skupina vznikla v roku 1966, fungovala iba tri roky a vydala len štyri albumy, no napriek tomu sa zapísala do hudobnej histórie. V roku 1993 sa Cream jednorazovo spojili pri príležitosti uvedenia do Rock’n’rollovej siene slávy a ešte raz začiatkom mája v roku 2005, keď odohrali štyri koncerty v londýnskej Royal Albert Hall a ďalšie v newyorskej Madison Square Garden. Bruce sa po rozpade kapely venoval sólovej kariére. Narodil sa v roku 1943.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:24

Najmenej dve letecké spoločnosti v piatok narýchlo zmenili trasy svojich lietadiel po uzavretí iránskeho vzdušného priestoru. Irán uzavrel časť svojho vzdušného priestoru a niektoré letiská v reakcii na nočný útok, za ktorým podľa amerických médií stojí Izrael. Lietadlá boli presmerované na iné letiská alebo sa vrátili na miesto odletu.

10:11

Ukrajinská armáda v piatok oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských rakiet a dronov na ukrajinské mestá.

10:02

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) v piatok uviedla, že pri výbuchoch hlásených z iránskej provincie Isfahán neboli poškodené jadrové zariadenia.

09:50

Koncom apríla sa začne likvidácia jednej z turistických atrakcií na Havajských ostrovoch. Schody Haiku (prezývané aj Schody do neba) na ostrove Oahu doplatili na nedisciplinovanosť návštevníkov. Mestská rada Honolulu preto rozhodla o ich demontáži.

09:42

Medzinárodné letisko Hamad (HIA) v katarskej metropole Dauha získalo najvyššie hodnotenie v rebríčku World Airport Awards.

Druhé miesto v celosvetovom hodnotení si vyslúžilo singapurské letisko Changi (najlepšie letisko za rok 2023) pred tretím letiskom Incheon v Soule, štvrtým Haneda a piatym Narita, ktoré obe obsluhujú japonské Tokio.

09:35

Izraelské útoky sa v piatok zamerali na pozície sýrskej armády na juhu krajiny, uviedol šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii Rámí Abdal Rahmán.

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

Americká veľvyslankyňa navštívila vo väzbe novinára Gershkovicha
Na snímke bilbord s podobizňou väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha
09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali