Pod stromček – zamyslenie nad tlačovou konferenciou Vladimira Putina

Pod stromček – zamyslenie nad tlačovou konferenciou Vladimira Putina

Svet 24. decembra 2018 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Alexei Druzhinin)

 

Prezident Putin nie je v Rusku všemocný. Vláda sabotuje svojou nečinnosťou snahy o povznesenie krajiny na novú kvalitatívnu úroveň. Krajine nenapomáha ani “mocenská elita”, ktorá si bez svedomia lieta po svete na súkromných lietadlách v čase, keď federálna televízia organizuje zbierky na liečenie detí, píše expert na svetovú politiku, Rusko a Čínu Jan Campbell

Ruský prezident Vladimir Putin

Každoročná tlačová konferencia prezidenta Putina (20. 12) trvala 3 hodiny 44 minút a ponúkla odpovede na 68 otázok novinárov, z celkového rekordného počtu 1.702 akreditovaných. Niekoľko novinárov nedostalo akreditáciu z dôvodu bezpečnosti alebo správania sa v minulosti. Snažia sa túto skutočnosť využiť ku kritike tlačovej konferencie a politického systému v Rusku, zabúdajú ale súčasne, že u susedov, na Ukrajine, by ani neprekročili štátnu hranicu a nedostali vôbec odpoveď.

Reklama

Nebudem konferenciu podrobnejšie opisovať, ani analyzovať. Spomeniem len niekoľko osobných postrehov, ktoré dopĺňajú verejne známe riziká spojené s mocou bez svedomia. Nie je normálne, keď sa na prezidenta pravidelne obracajú občania s prosbou o pomoc pri riešení bytových problémov. Prosba o pomoc v tomto prípade predstavuje absenciu efektívnej vlády a kontroly práce gubernátorov, primátorov a úradníkov miest a obcí a ponúka nejednu otázku: Ako dlho ešte bude súčasná vláda nevládnuť, neplniť príkazy prezidenta a kto a ako vládne?

Odpovede prezidenta Putina na niektoré, pre mňa zaujímavé, otázky (spojené s efektivitou, sociálnou spravodlivosťou a zahraničnou politikou) možno zhrnúť do niekoľkých viet.

Reklama

1) Tzv. oligarchovia a manažéri štátnych podnikov a podnikov so štátnym podielom podnikajú podľa princípu Čubajs: Podnikať so štátom vo svoj a svojej kliky prospech, proti ľudu.

2) Prezident Putin, podľa svojich slov, nesleduje často TV. Napriek tomu vylučujem, že by nevedel o kvalite a obsahu programov štátnych TV a rádií, a nevedel o absencii svedomia u peniazmi a mocou posadnutých. Nie je normálne, aby štátne TV vykonávali zbierku peňazí na operáciu dieťaťa z vidieka a súčasne deti oligarchov a manažérov lietali na futbalové zápasy, dovolenky na Maledivy, alebo oslavy svojich narodenín (po svete) privátnymi lietadlami, napríklad spoločnosti Gazprom. A vo výsledku dotazu, prezident musel nariadiť kontrolu.

V uvedených prípadoch predpokladám, že tzv. Kódex korporátnej etiky sa vzťahuje iba na pracovníkov, nie na manažérov a vlastníkov. Chcem veriť, že odpoveď prezidenta na otázku, prečo štátna TV neponúka programy v kontexte Príroda – Vlasť – Národ, aspoň časť programového vedenie TV pochopí ako svoju úlohu, preveriť a meniť kvalitu ich programov.

3) Boj medzi vládou a Kremľom nie je rozhodnutý, sabotovanie prezidentských príkazov pokračuje. Dôkaz: Signál z Kremľa odchádza, príjemcovia vo vláde ho neprijímajú. Preto musel napríklad prezident Putin napovedať premiérovi, že kontrola národných projektov sa nevykonáva pohľadom na komputer v kancelárii, ale osobné prítomnosťou a znalosťou reality.

4) Veľká časť otázok mi potvrdila nedostatočnú skúsenosť a prípravu pýtajúcich sa klásť otázky. Veď platí: Ako sa pýtam, takú dostanem odpoveď. Ako sa do hory volá, tak sa z hory ozýva. Pre intelektuálne, faktologicky a lingvisticky bezkonkurenčného prezidenta nie je preto problém vtipkovať, odpovedať protiotázkou, upokojovať verejnosť, dokonca aj zovšeobecňovaním a indukovaním (spolu)viny.

Reklama

Nezačul som v odpovediach prezidenta nič o konkrétnom pilotnom riešení problému s odpadom, predovšetkým v spojení s vládnym programom. Úloha postaviť 220 závodov na spracovanie odpadu počas 4-5 rokov, nemôže byť profesionálne splnená súčasnou vládou pri súčasnej úrovni plnenia prezidentských príkazov a korupcie.

Nezačul som vysvetlenie, čo je to za organizáciu a čo sú to za členovia (Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti – OSKB), keď žiadny člen OSKB do dnešného dňa neuznal zjednotenie Krymu s Ruskom.

Nezačul som ani príklad predstaviteľnej role Poľska v geopolitickej hre USA v Európe, ktorú možno porovnať s rolou Kurdov v Sýrii a Turecku.

Nezačul som nič podstatné alebo nové o kultúrnych hodnotách, ani slovo o kultúrnej suverenite na otázky týkajúce sa znárodnenia strategických podnikov a aktív, rozdielu v príjmoch a dôchodkovom zabezpečení. Iba materiálne dôvody hovoriace proti znárodneniu a reformám. Porovnanie bohatých a chudobných s USA bez indikácie metódy, ako zmenšiť rozdiel medzi nimi, nie je kvalitnou odpoveďou, ani nápovedou pre hluchonemú výkonnú moc s obmedzeným cítením a svedomím. Ako si vysvetľujú dianie, to čo sa deje a nemení?

Takzvaní oligarchovia, manažéri štátnych spoločností, štátni úradníci a ich deti sa riadia odpoveďou poradcu Brzezinského na otázku – Ako bude reagovať ruská elita na to či ono: “Oni nemajú žiadnu elitu, je to všetko naša elita, pretože všetky ich základné záujmy sú u nás.” Je to materiálny komfort, absencia patriotizmu a svedomia, ktoré vedú ku zrade vlasti, závislosti na peniazoch, a v neposlednom rade, aj k ovplyvňovaniu priorít zahraničnej politiky.

Reklama

Ukrajina a správanie ruských a ukrajinských oligarchov slúži ako jeden z mnohých príkladov.

Druhý príklad: Zrušenie sankcií USA voči spoločnosti Rusal (druhý najväčší svetový výrobca hliníka – 3,9 milióna ton v roku 2017) a Olegovi Deripaskovi. Zverejnené rozhodnutia OFAC (Správa pre kontrolu zahraničných aktív Ministerstva financií USA) dokazuje, že USA získali skutočnú kontrolu nad aktívami Olega Deripasku. Podľa podmienok OFAC môže Deripaska blokujúci balík akcií En + odpredať VTB, ktorého podiel akcií tak stúpne z 9,6 % na 24 %. Ruská banka však môže hlasovať iba súčasným balíkom tvoriacim necelých 10 % a hlasovacie právo ostatnými akciami (bude podľa informácií Bloombergu) patriť nezávislej tretej strane zastupovanej občanom USA.

Inými slovami: Obmedzenia určené OFAC voči predstavenstvu spoločnosti garantujú Američanom plnú kontrolu nad operatívnou kontrolou ruskej spoločnosti Rusal. Okrem toho En + ani Rusal nemôžu zmeniť registráciu zo zahraničnej na ruskú bez povolenia OFAC.

Tretí príklad: Svetové ekonomické fórum v Davose (WEF Davos 2019) a účasť ruskej oficiálnej delegácie a Rusov na ktorých sú uvalené sanckie. Oleg Deripaska, Viktor Vechselberg (Renova) a Andrej Kostin (VTB) sa môžu podľa posledných dostupných správ zúčastniť fóra, nesmú ale hovoriť s Američanmi, byť v spoločnosti, v ktorej sú alebo vystupujú Američania, nesmú používať komunikačné prostriedky s použitím I-cloud, organizátori im nesmú pomáhať organizovať stretnutia a rokovania, apod.

Ak také podmienky budú skutočne platiť v deň otvorenia fóra, ktoré je podľa môjho mnohoročného pozorovania a hodnotenia výsledkov polomŕtve už preto, že nie je schopné prijímať vážne rozhodnutia o našej budúcnosti, a ak sa fóra zúčastní oficiálna delegácia Ruska a v nej uvedené osoby, bude to ďalší dôkaz slabosti a nezáujmu ruských elít chrániť ruskú kultúrnu suverenitu so všetkými predstaviteľnými a nepredstaviteľnými následkami aj pre nás v Európe.

Kto nechápe, čo sa deje vo svete v ktorom sa každý môže stať prezidentom, nechápe, čo mám na mysli, alebo ako obmedzenú moc prezident Putin vo vzťahu k oligarchom, čo dokazuje spoločnosť Rusal a Oleg Deripaska, môže sa zamyslieť nad výrokom George Denis Patricka Carlina (1937- 2008). Tento americký standup komik, preslávený svojím cynizmom, čiernym humorom, rovnako ako názormi na politiku, anglický jazyk, psychológiu, náboženstvo a rôzne ďalšie tabu a témy, odpovedal svojho času sám sebe na otázku: Čo je najzaujímavejšie na vile postavenej na pobreží? Ste tam obklopení idiotmi iba z troch strán zväčšili sme naše statky (majetok), a súčasne zmenšili naše hodnoty. Príliš veľa hovoríme, príliš málo milujeme a príliš často nenávidíme. Naučili sme sa zarábať na život, ale nevieme žiť. Pridali sme roky k životu, ale nie život k rokom.

Jan Campbell

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali