Pellegrini: Nárast extrémizmu je výsledok aj neustáleho vytvárania negatívnej atmosféry v spoločnosti

Pellegrini: Nárast extrémizmu je výsledok aj neustáleho vytvárania negatívnej atmosféry v spoločnosti

Bratislava 16. februára 2020 (TASR/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová)

 

Reforma nemocníc alebo stratifikácia by sa mohla pilotne vyskúšať v jednom kraji a následne rozšíriť. V oblasti školstva sa treba zamerať na kontrolu kvality výkonu práce pedagógov. V rozhovore pre TASR to povedal premiér, volebný líder a podpredseda strany Smer-SD Peter Pellegrini

Na snímke Peter Pellegrini

Tvrdí, že do škôl treba zaviesť aj manažérsky spôsob odmeňovania. Zdôraznil tiež potrebu stability novej vlády. Opozičné strany podľa neho už teraz ukazujú opak. “Je preto normálne, ak počas kampane ukazujme ľuďom, aby si to všimli,” poznamenal v súvislosti s kampaňou Smeru-SD na sociálnych sieťach.

Reklama

 

Čo považujete za najväčšie problémy Slovenska a aké riešenia ponúkate?

Reklama

Z dlhodobého hľadiska bude problémom demografia a postupné starnutie obyvateľstva. Ďalšou výzvou budú výrazné zmeny na trhu práce vzhľadom na príchod moderných technológií. Slovenské školstvo bude musieť byť schopné na pracovný trh dodávať ľudí s potrebnými schopnosťami. Obrovskou výzvou bude zabezpečenie dôstojného starnutia obyvateľstva vo forme opatrovateľskej služby. Záujmom nebude vytvárať koncentrované domovy sociálnych služieb, ale pokúsiť sa poskytovať terénnu službu. Na to všetko sa musí reagovať v predstihu, to znamená postupne budovať kapacity, nedostatok lekárov riešiť zvyšovaním počtu novoprijatých študentov a nájsť mechanizmy, ako ich na slovenskom medicínskom trhu udržať.

 

Sú pre vás niektoré priority také dôležité, že nimi podmienite vstup do vládnej koalície?

Určite sú to veci, ktoré sa dotýkajú sociálneho štátu. Nešli by sme do vlády s nikým, kto by deklaroval, že chce tieto sociálne opatrenia zrušiť alebo výrazne osekať. Privítali by sme partnerov, ktorí by pomohli prijať ďalšie opatrenia na zvyšovanie úrovne kvality života ľudí na Slovensku a približovať ju k vyspelej európskej životnej rovni.

 

Reklama

Ako sa postavíte k reforme zdravotníctva? Viete si prípadne osvojiť už pripravenú reformu?

V reforme bude treba pokračovať. Musíme investovať do budovania nových oddelení, nákupu techniky, dovybavenia kliník, čo sa aj robí. Bez celkovej reorganizácie chodu slovenského zdravotníctva to však nepôjde. Otázka je, či by sme pilotne nemohli vyskúšať reformu nemocníc alebo stratifikáciu v jednom kraji. Optimálnym by bolo preorganizovanie siete nemocníc v Banskobystrickom kraji, keďže krajská nemocnica v Banskej Bystrici bola dvakrát po sebe vyhlásená za najlepšiu na Slovensku. Mohli by sme ukázať, ako by to fungovalo s centrálnou nemocnicou, kde sú schopní robiť najťažšie zákroky, spolu s rozdelením kompetencií v jednotlivých okresoch a v prípade úspechu rozšíriť tento projekt ďalej.

 

Aký je váš postoj k potrebe očisty slovenského súdnictva? Ak je potrebná reforma, ako si ju predstavujete?

Celkový súdny systém Slovenska je nastavený relatívne dobre. Čo nefunguje, sú samokontrolné, samoočistné mechanizmy. Súdna moc sa držala v izolácii a tvrdo reagovala, ak sa vláda chcela nejakým spôsobom dotknúť fungovania súdnictva. To by bolo v poriadku, keby si sami vedeli urobiť poriadky. Teraz sme svedkami určitej samoočisty. Ak sudcovia povedia, že ešte potrebujú nejaký nástroj, som pripravený. Ale urobme to spolu s predstaviteľmi súdnej moci.

Reklama

 

Aké kroky mienite podniknúť v oblasti školstva?

Budúcnosť treba zamerať na kontrolu kvality výkonu práce pedagóga. Zákony nebránia učiteľovi, aby bol kreatívny, aby využíval moderné metódy výučby. Nasledujúce roky sa štát a inšpekcia musí zamerať nie na školskú dokumentáciu, ale na výkon práce pedagógov a riaditeľovi dávať správu, ktorí sú skvelí, priemerní a ktorí neodvádzajú dobrú prácu. Akú motiváciu má mladá učiteľka, ak má menší plat pre to, že 60-ročná kolegyňa má viac odrobených rokov, hoci je len priemernou učiteľkou? Preto sa musí do škôl zaviesť aj manažérsky spôsob odmeňovania a časť mzdy pedagóga musí byť závislá od jeho výkonu.

 

Ako mienite prispieť k tomu, aby sa mladí neutiekali k extrémizmu a intolerancii?

Nárast extrémizmu je výsledok viacerých faktorov. Jedným je neustále vytváranie negatívnej atmosféry v spoločnosti. Neakceptujeme, že v mnohých oblastiach nastal pokrok, nehovoríme o tom, čo sa podarilo zlepšiť. Spôsobujú to aj kolegovia z opozičných strán, ktorí sa tvária, že bojujú proti extrémizmu, ale neustálym atakovaním vlády a poukazovaním na to, že na Slovensku akoby nič nefungovalo, a za účasti médií plných negatívnych správ, sa vytvára atmosféra a podhubie žičlivé tomu, aby prichádzali jednoduchí ľudia s jednoduchými riešeniami. Nesie si na tom svoj kus zodpovednosti každý z nás.

 

Plánujete upraviť daňovo-odvodový systém? Ako? Presadzujete aj nové dane?

Odmietam názor niektorých pravicových strán: znížme dane, majme menej štátu, nejako to pôjde. Ak znížime dane a oklieštime štát, budeme ľuďom vedieť poskytnúť menej služieb. To nie je v súlade s politikou sociálnej demokracie. Povinnosťou štátu je postarať sa o všetky skupiny obyvateľstva. Na to potrebujete dostatok zdrojov. Bez toho, aby sme platili dane, sa nedá fungovať. V oblasti daní nevidím potrebu niečo meniť, horšie je odvodové zaťaženie práce. Mohli by sme sa snažiť postupne znižovať odvody. Ak by sa Slovensku darilo viac bojovať s daňovými podvodmi, štát bude mať viac peňazí, aby mohol dotovať výpadky sociálnej poisťovne, a to vytvorí väčší priestor, aby sme mohli znížiť odvody.

 

Reklama

Ste za zachovanie súčasného zahranično-politického orientovania Slovenska?

Samozrejme. Slovensko má jasnú orientáciu, čo sa týka členstva v EÚ a v Severoatlantickej aliancii. V tomto sme nijakým spôsobom neodbočili. Slovensko nemá iný priestor na svoj rozvoj a prosperitu ako EÚ.

 

Vediete pomerne silnú kampaň aj na sociálnych sieťach, súčasťou je antikampaň. Prečo ste sa rozhodli pre tento postup? Je to zodpovedná zmena, ktorú hlásate?

Je veľmi dôležité ľuďom pripomínať, s kým máme dočinenia. Na strane opozície máme niekoľko rozdrobených subjektov, ktoré sa na jednej strane chcú prezentovať ako jednotná masa, ktorá má krajinu viesť ďalej, ale na druhej strane je to spolok pánov, ktorí si nevedia prísť na meno. Už teraz ukazujú nestabilitu. Je preto normálne, ak počas kampane ukazujme ľuďom, aby si to všimli.

Reklama

 

Trváte na tom, že po voľbách Smer-SD nevytvorí koalíciu s ĽSNS?

Absolútne áno. Strana Smer-SD má ako jeden zo svojich pilierov aj boj proti fašizmu. Preto Smer-SD nemôže nikdy spolupracovať s niekým, kto popiera udalosti druhej svetovej vojny, spochybňuje Slovenské národné povstanie (SNP), holokaust. Je to pre nás neprijateľné. Mrzí ma, že naši politickí protivníci so záujmom očierniť Smer-SD sú schopní fabulovať, že ak budú ľudia voliť Smer-SD, tak dláždia cestu Marianovi Kotlebovi k moci. Je to klamstvo a vedenie Smeru-SD vám dá vždy a všade takúto istú odpoveď.

 

S ktorými stranami si viete predstaviť povolebnú spoluprácu?

Reklama

S každou príčetnou normálnou stranou, ktorá bude vykazovať znaky aspoň akej-takej profesionality a pripravenosti riadiť štát a ktorá bude ochotná pokračovať v garantovaní sociálnych opatrení a istôt, ktoré sme doteraz predstavili a ktorá nám umožní presadzovať politiku, že štát sa musí postarať o slabých a chorých.

 

Čiže aj súčasné opozičné strany?

Rozhodnú ľudia. Ambíciou Smeru-SD je piatykrát vyhrať parlamentné voľby a štvrtýkrát sa pokúsiť byť súčasťou vládnej koalície. Smer-SD vie ponúknuť dostatočný počet odborných a dobre pripravených ľudí na výkon štátnych funkcií. U mnohých strán opozície, žiaľ, túto istotu nemám. Hlavne by som si želal, aby sa nám podarilo zostaviť koalíciu, ktorá bude mať aspoň nejaké znaky stability.

 

Budete novým predsedom Smeru-SD?

To je otázka, o ktorej dnes vôbec nediskutujeme. Chceme sa sústrediť na dobrý výsledok vo voľbách. Smer-SD má tradíciu, že po parlamentných voľbách má pracovný snem, na ktorom sa nanovo volí vedenie. Smer-SD vedel vždy robiť rozhodnutia, ktoré majú garantovať jeho ďalšiu budúcnosť. Počkajme však na výsledok volieb.

Reklama

 

Budete mať záujem o funkciu?

Uvidím, ako sa budem cítiť, aká bude atmosféra, ako sa bude uvažovať o nomináciách. Potom sa budem vedieť vyjadriť. Dnes to nie je téma, s ktorou by som zaspával a ráno vstával.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali