Moskva 8. decembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Pečené zemiaky sú jednou z najobľúbenejších príloh u mnohých kuchárov. Príprava tohto jedla obvykle netrvá dlho, stačí vymastiť plech tukom, naukladať kúsky surových zemiakov a dať do rúry
Zemiaky sú výborné, ale existuje spôsob, ako ich pripraviť, aby boli ešte lepšie. Tajomstvo týchto výborných zemiakov poznajú profesionálni kuchári. Čo teda robiť so zemiakmi pred pečením? Kuchári vždy najskôr zemiaky varia, až potom ich dávajú do rúry.
Zemiaky sa dajú do kastróla nakrájané na niekoľko častí. Varia sa dovtedy, kým nie sú úplne hotové a pripravené na jedenie. Nie je však potrebné hneď dávať na stôl. Najprv ich musíme posypať akýmkoľvek korením. Až potom môžeme dávať zemiaky do rúry.
Je potrebné pripomenúť, že pri pečení už uvarených zemiakov nemusíme používať tuk, takže hotové zemiaky budú zdravšie a menej kalorické.
Výsledkom tejto dvojitej úpravy zemiaka je vynikajúce jedlo. Zemiaky sú vo vnútri mäkké a na povrchu sú chrumkavé. Keď bude gazdinka pripravovať zemiaky vyššie uvedeným spôsobom, vytvorí tak vynikajúce jedlo, ktoré sa podáva v drahých reštauráciách.
Pečené zemiaky bez rúry
Dozlatista pečené zemiaky z rúry, ktoré krásne chrumkajú, sú rozhodne jednou z najobľúbenejších príloh. Navyše nie sú ani nijako zložité. Verili by ste ale tomu, keby vám niekto povedal, že sa dá táto pochúťka pripraviť aj bez rúry a vy to vôbec nespoznáte?
Prvým a veľmi dôležitým bodom sú samozrejme samotné zemiaky. Na ich kvalite by ste si totiž mali dať záležať. Až vyberiete tie správne, povarte ich minimálne desať minút vo vriacej vode. Následne ich vyberte sitkom a nechajte vysušiť. Nakoniec ich posypte múkou, soľou, korením, granulovanou cibuľou a šalviou.
A teraz prichádza na rad všetkými ospevovaný pomalý hrniec. Ten stačí s trochou olivového oleja vo vnútri nastaviť na najvyššiu možnú teplotu. A až sa olej zahreje, vložte doň zemiaky a premiešajte. Zemiaky potom varte na vysokej teplote po dobu štyroch hodín, a to s utierkou umiestnenou pod vekom hrnca. V priebehu varenia ale myslite na to, že je nutné zemiaky sem tam premiešať.
Pripomeňme, že trend takzvaného pomalého varenia je stále rozšírenejší a obľubuje ho čoraz viac ľudí. Využívajú ho najmä tí, ktorí chcú zachovať maximálnu kvalitu a výživovú hodnotu pripravovaného jedla. A vôbec im pritom nevadí, že toto varenie trvá dlhšie. Snaha sa totiž oplatí – získate veľmi chutné pokrmy plné živín a vitamínov.