Pečené zemiaky ako z reštaurácie. Čo s nimi kuchári robia pred pečením?

Pečené zemiaky ako z reštaurácie. Čo s nimi kuchári robia pred pečením?

Moskva 8. decembra 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Pečené zemiaky sú jednou z najobľúbenejších príloh u mnohých kuchárov. Príprava tohto jedla obvykle netrvá dlho, stačí vymastiť plech tukom, naukladať kúsky surových zemiakov a dať do rúry

Pečené zemiaky
Pečené zemiaky

Zemiaky sú výborné, ale existuje spôsob, ako ich pripraviť, aby boli ešte lepšie. Tajomstvo týchto výborných zemiakov poznajú profesionálni kuchári. Čo teda robiť so zemiakmi pred pečením? Kuchári vždy najskôr zemiaky varia, až potom ich dávajú do rúry.

Reklama

Zemiaky sa dajú do kastróla nakrájané na niekoľko častí. Varia sa dovtedy, kým nie sú úplne hotové a pripravené na jedenie. Nie je však potrebné hneď dávať na stôl. Najprv ich musíme posypať akýmkoľvek korením. Až potom môžeme dávať zemiaky do rúry.

Je potrebné pripomenúť, že pri pečení už uvarených zemiakov nemusíme používať tuk, takže hotové zemiaky budú zdravšie a menej kalorické.

Reklama

Výsledkom tejto dvojitej úpravy zemiaka je vynikajúce jedlo. Zemiaky sú vo vnútri mäkké a na povrchu sú chrumkavé. Keď bude gazdinka pripravovať zemiaky vyššie uvedeným spôsobom, vytvorí tak vynikajúce jedlo, ktoré sa podáva v drahých reštauráciách.

 

Pečené zemiaky bez rúry

Dozlatista pečené zemiaky z rúry, ktoré krásne chrumkajú, sú rozhodne jednou z najobľúbenejších príloh. Navyše nie sú ani nijako zložité. Verili by ste ale tomu, keby vám niekto povedal, že sa dá táto pochúťka pripraviť aj bez rúry a vy to vôbec nespoznáte?

Prvým a veľmi dôležitým bodom sú samozrejme samotné zemiaky. Na ich kvalite by ste si totiž mali dať záležať. Až vyberiete tie správne, povarte ich minimálne desať minút vo vriacej vode. Následne ich vyberte sitkom a nechajte vysušiť. Nakoniec ich posypte múkou, soľou, korením, granulovanou cibuľou a šalviou.

A teraz prichádza na rad všetkými ospevovaný pomalý hrniec. Ten stačí s trochou olivového oleja vo vnútri nastaviť na najvyššiu možnú teplotu. A až sa olej zahreje, vložte doň zemiaky a premiešajte. Zemiaky potom varte na vysokej teplote po dobu štyroch hodín, a to s utierkou umiestnenou pod vekom hrnca. V priebehu varenia ale myslite na to, že je nutné zemiaky sem tam premiešať.

Reklama

Pripomeňme, že trend takzvaného pomalého varenia je stále rozšírenejší a obľubuje ho čoraz viac ľudí. Využívajú ho najmä tí, ktorí chcú zachovať maximálnu kvalitu a výživovú hodnotu pripravovaného jedla. A vôbec im pritom nevadí, že toto varenie trvá dlhšie. Snaha sa totiž oplatí – získate veľmi chutné pokrmy plné živín a vitamínov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali