Panika maistreamových médií a mimovládok. Trump si vybral hlavného poradcu

Panika maistreamových médií a mimovládok. Trump si vybral hlavného poradcu

USA 16. novembra 2016 (HSP/Foto: TASR/AP – Evan Vucci)

 

Novozvolený prezident Spojených štátov Donal Trump už oznámil prvé dve nominácie svojich poradcov. Do Bieleho domu tak spolu s Trumpom smeruje Reince Priebus a Steve Bannon. Práve druhý menovaný vyvolal medzi maistremovými médiami, vrátane tých slovenských, paniku.

Na snímke Stephen Bannon
Na snímke Stephen Bannon

Steve Bannon, riaditeľ a prevádzkovateľ alternatívneho portálu Breitbart News, ktorý bol zároveň od augusta šéfom Trumpovej kampane, sa stane hlavným poradcom a stratégom novej hlavy štátu.

Reklama

Bannon sa v minulosti venoval výskumnému projektu Biosphere 2, ktorý bol zameraný na bývanie vo vesmíre. Následne pracoval ako producent filmov v Hollywoode. Bol tiež finančným partnerom v skupine Goldman Sachs, ako aj námorným dôstojníkom.

Na základe svojich doterajších skúseností bol Bannon nespokojný s vládnucimi elitami, a preto založil portál Breitbart. Je totiž presvedčený, že globalistické sily, pre ktoré počas života pracoval, sa snažia zničiť a rozbiť Spojené štáty zvnútra.

Reklama

Bannon tiež kritizuje židovskú a moslimskú komunitu, za čo mu bola prisúdená nálepka “antisemita číslo 1 v USA”. Podporuje spoluprácu s Ruskom, tradičnú rodinu, bipolárne rozdelenie sveta. Presadzuje tiež, aby sa USA vrátili k hodnotám zakladateľov krajiny – k slobode slova, slobode držania zbrane, k právu na obranu vlastnej rodiny, právu na pôdu, právu na lov a rybolov i k právu na odmenu za prácu s nízkymi daňami.

 

Panika

Po vymenovaní Bannona za hlavného stratéga sa v amerických médiách, ako aj mimovládnych organizáciách, spustila panika. Výnimkou nie sú ani slovenské médiá. Denník N, hlasná trúba neoconov a nadnárodných elít, hneď obvinil portál Breibart, ako to má vo zvyku, že nemá ďaleko od konšpiračných webov, ako ich poznáme na Slovensku. Výnimkou nie sú ani titulky: “Nová pravá ruka Trumpa: Antisemita, rasista a sexista v jednom!”.

Bannovi tiež médiá vyčítajú, že sa prihlásil k alternatíve “Alt-right”, ktorú oni označili za názorový prúd podporujúci nacionalizmus a xenofóbiu. Skupina totiž hlása tézy, ktoré odmietajú masovú migráciu a snažia sa o zachovanie, aby jednotlivé národy produkovali svoje vlastné unikátne civilizačné okruhy a kultúru. Alt-right totiž vystupuje proti multikulturalizmu, pri ktorom aj samotná nemecká kancelárka Angela Merkelová priznala, že jeho presadenie sa v Nemecku nepodarilo dosiahnuť. Skupina tiež kritizuje feminizmus a politikov, ktorí každého belocha považujú za zavrhnutiahodné indivíduum.

Reklama

Slovenské maistreamové médiá sú teda zhrozené z toho, že do Bieleho domu putuje predstaviteľ alternatívneho média. Rúca sa im totiž mantra o konšpirátoroch. Informácie, o ktorých maistreamové médiá tvrdili, že sú konšpiračné, sa dnes ukazujú, ako pravdivé. Mainstream sa dlho mantrou o konšpirátoroch chránil pred tým, aby sa populácia pozrela triezvo na ich propagandu a bludy, ktoré v maske spravodlivých a múdrych doteraz beztrestne šírili. V amerických voľbách sa však prvýkrát stalo a bolo jednoznačne vidieť, že nezávislé médiá (označované aj ako alternatívne) zakrútili elitárom krkom a ich kandidátka prehrala. A práve to si dnes uvedomujú mnohí, vrátane popredných štátnych predstaviteľov. Jednotlivé štáty, vrátane USA, sa tak postupne dostávajú z područia elít a ich propagandy. Prostredie, ktoré maistreamové médiá považovali za výsostne vlastné, im dnes totiž obsadili ľudia so “zdravým sedliackym rozumom”, ktorých neplatia ľudia so záujmom šíriť vlastnú propagandu.

 

Maistreamový republikán

Druhý zverejnený poradca Trumpa, Reince Priebus, už vyhovuje maistreamovým médiám oveľa viac. Označujú ho totiž za maistreamového republikána, ktorý celý čas stál po boku Trumpa a zároveň udržiaval pevné vzťahy s Republikánskou stranou.

Priebus sa stane šéfom kancelárie nastávajúceho prezidenta.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:12

Grécki armádni pyrotechnici zneškodnili dovedna 314 bômb z obdobia druhej svetovej vojny, ktoré našli v podzemnom sklade na starom aténskom letisku zatvorenom už od roku 2001.

14:09

Maďarsko sa pripravuje v druhej polovici tohto roka na skutočné stredoeurópske predsedníctvo v Rade EÚ. Podľa agentúry MTI to povedal v piatok šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó na spoločnej tlačovej konferencii s českým ministrom zahraničných vecí Janom Lipavským.

Lipavský  Szijjártó
Na snímke český minister zahraničných vecí Jan Lipavský (vľavo) a maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
14:07

Európska komisia (EK) v piatok oznámila, že vzhľadom na zhoršujúcu sa humanitárnu krízu v Pásme Gazy zvyšuje svoje financovanie na podporu Palestínčanov postihnutých prebiehajúcou vojnou medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas.

13:55

Rast peňažnej zásoby v eurozóne sa v marci výrazne zrýchlil, pričom dosiahol najvyššie tempo za takmer rok. Okrem toho sa zrýchlilo aj tempo rastu úverov súkromnému sektoru, aj keď zrýchlenie bolo iba mierne, pričom ho podporili najmä pôžičky pre firemný sektor. Naopak, rast úverov domácnostiam sa v porovnaní s vývojom vo februári mierne spomalil. Uviedla to v piatok Európska centrálna banka (ECB).

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali