PAHREBA. Ktorý utajený “kardinál Richelieu” a prečo poslal do útoku “neznámych ozbrojencov” na rusko-ukrajinskej hranici?

PAHREBA. Ktorý utajený “kardinál Richelieu” a prečo poslal do útoku “neznámych ozbrojencov” na rusko-ukrajinskej hranici?

Bratislava 14. augusta 2016 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Ruské bezpečnostné zložky pred niekoľkými dňami blízko mesta Armjansk objavili skupinu ukrajinských teroristov. Došlo k prestrelke a potom na mieste činu príslušníci FSB objavili  výbušné zariadenia, munície, míny a granáty. Prečo došlo k tomuto incidentu?

Ilustračné foto
Ilustračné foto

 

Reklama

Ahoj, Jožo. Už tomu prestávam rozumieť. Čo sa to vlastne deje? Pred niekoľkými rokmi to si ani v zlom sne človek nemohol predstaviť. Ukrajinskí diverzanti sa pokúsili prebojovať na územie Ruska. Je to blázinec. Je to vôbec pravda? Jedni tvrdia, že je, druhí, že je to somarina, tretí poklepkávajú si po hlave a hovoria, že sú obidve strany to nemajú v hlave v poriadku. Už ani neviem, čomu mám a čomu nemám veriť…

Nuž, podľa mňa, je to asi skutočnosť: podobné divadielko by sa asi nedalo zinscenovať. Takže to sa asi ozaj stalo. A to, že to bolo bláznovstvo, tak v tom máš úplnú pravdu. Vyzerá to tak, že na Ukrajine niektorí majdanutí sa premenili na čistých majdownov – jednoducho im šibe. Keď sa niekto uchýli k otvoreným teroristickým činom – je to ozaj choré.

Reklama

 

Ale veď ukrajinské vedenie tvrdí, že sa také nič nestalo. Komu máme veriť? Možno ozaj Kyjev v tom nemá prsty? Možno sa také niečo stalo v skutočnosti, ale Kyjev za to nemôže? Sám vieš, aký je teraz bordel na Ukrajine. Každý robí čo chce, každý vedie svoju vlastnú vojnu a neposlúcha rozkazy zhora. Kto tam vlastne útočil? Ukrajinci, diverzanti, tajné služby, dobrovoľníci z nejakého skazeného bataliónu, obyčajní banderovci alebo vycvičení vojaci? Je v tom poriadny chaos. 

Je. Rusi vyhlasujú, že chytili ukrajinských diverzantov a že majú na to dôkazy. Ukrajina všetko popiera a tvrdí, že sú to nezmysly a provokácie. A obidve strany sa obracajú na OSN a iné úrady, aby urobili poriadok s tým druhým – provokatérom. Mnohí svetoví politici o tom radšej nehovoria nič, snažia sa to ututlať. Väčšina médií tiež o tom neinformuje, akoby dostali rozkaz, že táto téma je tabu. Všetko je to neuveriteľne podozrivé.

 

Každý to zdôvodňuje po svojom. Rusi hovoria, že sú to operácie ukrajinských tajných služieb, na ktoré sa pripravovali dlho a rafinované. Diverzanti vraj niekoľko razy  navštívili Krym ako turisti, poobzerali sa tam, pozbierali informácie, trochu sa tam „udomácnili“. Niektorí sa hrali na obchodníkov a dokonca chodili po domoch ako agenti rôznych spoločností. Zisťovali si prístupy a režim fungovania objektov. Samozrejme, hľadali agentov na mieste činu, snažili sa vybudovať svoju špiónsko-teroristickú sieť. Pripravovali sa profesionálne. A vraj medzi nimi bolo veľa agentov tajných služieb.

Reklama

Ale Ukrajinci to popierajú. Generálny štáb Ozbrojených síl Ukrajiny nazval tieto reči za provokáciu. Samotný prezident Petro Porošenko bol veľmi nahnevaný a servítku pred ústa príliš nedával. No a teraz skús to zistiť – kto klame a kto hovorí pravdu. Myslím si však, že Rusi asi neklamali: takúto akciu zinscenovať je ťažké. Asi také niečo sa ozaj stalo.

 

To ti neviem povedať. Ja už neviem, komu mám veriť doma, dupľom v zahraničí. Dnes každý klame až sa práši. Kašlem na to, len aby nebola vojna – dotkne sa to nás všetkých.

To si píš. Dúfam, na Ukrajine nie je až tak veľa hlupákov, aby dokázali rozviazať otvorený vojenský konflikt s Ruskom. Aj keď si budú myslieť, že ich USA budú brániť – len aby sa neprepočítali… Tak alebo inak, ale tieto udalosti značne zmenia situáciu v tomto regióne a vôbec bezpečnostnú situáciu v Európe a dupľom vzťahy medzi Moskvou a Kyjevom.

 

Reklama

Samozrejme, zdôvodniť by to mali skúsení analytici, ale aj my svojim sedliackym rozumom vieme si predstaviť niektoré veci. Napríklad, je jasné, a Rusi to už aj vyhlásili, že s rokovaniami v Normandskom formáte aspoň na nejaké obdobie je amen: ťažko budú chcieť rokovať so stranou, ktorá proti nim pripravuje a uskutočňuje teroristické činy. To ani ja by som sa s tebou nerozprával, keby si mi podložil mínu do šopy.

Je to jasné. Veď to potvrdil aj samotný ruský prezident. Priznám sa, neočakával som od neho takú prudkú reakciu. Predsa rád sa hrá na diplomata a šachistu, ale určité sú situácie, keď sa už nedá rozohrávať šachovú partiu, ale treba si navliecť aj boxerské rukavice. Všetkým svetovým lídrom „rozkázal“, aby si to rozmysleli a konečne zhodnotili všetko, čo robí súčasné ukrajinské vedenie: buď budú aj naďalej zatvárať oči na všetky „hriechy“ Kyjevu, alebo už konečne odložia dvojitý meter a povedia pravdu – čo je zač tá súčasná „ukrajinská demokracia“. Prízvukoval, že Porošenko škodí svojmu ľudu a okráda ho.

 

Skrátka, vzťahy medzi Ruskom a Ukrajinou sa pokazili – razantne a zdá sa, na dlhšie obdobie. Možno dovtedy, kým sa na Ukrajine nezmení politické vedenie. A to asi tak skoro sa nestane. Podľa mňa, v Kyjeve to nenaordinovali na ten správny čas. Akurát, keď sa v celom svete začala šíriť kritika na margo činnosti súčasného vedenia Ukrajiny a postoj voči nemu sa väčšinou značne zhoršil, práve vtedy Kyjev sa odhodlal na túto „hrdinskú operáciu proti agresorovi.“ Nie – nie, veľmi zle to načasovali…

Veď práve. Keď už „totalitník“ Erdogan by chcel zasa sa skamarátiť s Ruskom – a vie prečo! – o niečom to svedčí. Pomaly svet začína vytriezvievať – aj čo sa týka Ruska, a aj Ukrajiny. Samozrejme, ide to strašne pomaly a s problémami, ale predsa väčšina štátov by si už chcela obnoviť normálne vzťahy s Ruskom. Niektorí sa, samozrejme, obávajú reakcie USA, ale veď ani tam to nie je všetko také jednoznačné. Ak sa prezidentom stane Trump, kto vie, možno aj Biely dom trochu zmení politiku voči Rusku. Nemusí to byť, preto hovorím – možno…

 

Nuž, čo by si chceli v Kyjeve? Svetové elity nemajú na starosti iba Ukrajinu, nemôžu sa venovať výlučne iba jej. Sýria, Afganistan, migranti, tureckí kríza, teroristické činy v Európe ako na bežiacom pase, hospodárska recesia, debilná sankčná vojna s Ruskom a pod. – tých starostí je vyše hlavy. Ukrajina určite nie na prvom mieste v rebríčku priorít. Myslím si, že si to v Kyjeve neuvedomujú a to je najväčšia chyba.

V Kyjeve by si predovšetkým nemali myslieť, že sú stredobodom vesmíru a všetci svetoví lídri o ničom inom nesnívajú, ako o tom, že majú pomáhať Kyjevu, odpúšťať mu všetky jeho prešľapy, hriechy a zločiny a do nekonečná nalievať do tejto nádoby bez dna tony prachov. Navyše Kyjev nerealizuje žiadne reformy aj keď  to prisahal. Kto sa bude babrať s neposlušným, rozmaznaným a hlúpym deckom dlhé roky? Všetci sú už z Ukrajiny unavení. A akurát teraz sa odhodlá k teroristickým činom. Žeby Kyjev ju chcel premeniť na „filiálku“ Islamského štátu? A v tom „nesprávnom“ čase, keď sa celý svet zbrojí proti teroristom?

 

No až tak by tom to nepreháňal. Predsa porovnávať islamistov a súčasných ukrajinských „nazi“ je trochu silná káva. Hocijako, až na taký rozsiahly teror nie sú schopní a nedokážu používať také metódy ako islamisti: sotva sa nájde viac Ukrajincov, ktorí budú ochotní stať sa samovražednými atentátnikmi. Podložiť bombu pod cestu alebo most – to by šlo. Ale vyhodiť sa do luftu spolu s nákladniakom plným dynamitu, tak na takúto prácu veľa Ukrajincov sa asi nenájde… Predsa aj tá mentalita je iná…

Reklama

Aspoň jedna dobrá správa… Som zvedavý, či túto akciu v hlavnom štábe ukrajinskej rozviedky si vymysleli sami alebo predsa konali na rozkaz zaoceánskych „inštruktorov“? Samozrejme, nie je v tom veľký rozdiel, ale predsa… Netreba byť skúseným analytikom, aby si človek to vedel prečítať medzi riadkami: niekto mocný a „neviditeľný“, taký svetový kardinál Richelieu, neuveriteľne sa snaží, aby v Európe vypukol vojenský konflikt. Najschodnejšou cestou je preňho asi vojna medzi Ruskom a Ukrajinou a veľmi sa snaží – vidno to aj bez okuliarov… Neviem – neviem, či Rusom neprasknú nervy… Dokedy si budú dovoľovať takto brnkať po nose? Nikto by to dlhšie nevydržal – práve na tom vybudoval svoju taktiku chytrák Richelieu. A celé európske spoločenstvo sa tvarí, že všetko je v poriadku, že sa nič nedeje a ak niekto zaútočí na Rusov, tak si dokonca sami za to môžu…

 

Nuž, pred pomaly 100 rokmi slávny sovietsky básnik Vladimír Majakovskij písal: ak hviezdy zažíhajú, znamená to, že to niekto potrebuje… Ak „neznámi Ukrajinci“ pripravujú teroristické útoky voči Rusku, znamená to, že to niekto potrebuje.

Samozrejme, ako hovorím: potrebuje to „mierumilovný“ kardinál Richelieu a jeho garda. Potichu poťahuje nitky svetovej politiky, občas pritvrdí, ale tvarí sa, že s tým nemá nič spoločné, že je iba muzikant. Zdvorilo sa usmieva, vyzdvihuje vlastnú úlohu, ako „silou zbraní nastoľuje mier a demokraciu po celom svete“ a poučuje iných, ako majú žiť v mieri. Nuž, kým sa nenájdu traja mušketieri a odvážny d’Artagnan a nezatlačia šedého kardinála do kútu, tak provokáciám, teroristickým činom a vojenským konfliktom ešte neodzvoní. Vyzerá to zatiaľ zle. Lenže nič netrvá večne. Veď sme to čítali, vieme, ako ho chodí a ako sa to skončí: na každého kardinála Richelieu sa predsa raz nájde svoj d’Artagnan…

Eugen Rusnák

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali