Pahreba. Jeden zo spôsobov ako zabrániť šíreniu koronavírusu – zastaviť prílev migrantov do Európy

Pahreba. Jeden zo spôsobov ako zabrániť šíreniu koronavírusu – zastaviť prílev migrantov do Európy

Bratislava 14. marca 2020 (HSP/Foto: TASR – koláž Eugen Rusnák)

 

Európa je v obkľúčení. Surový, krutý, nemilosrdný nepriateľ dobýja európske územia, jednu za druhou obsadzuje prísne strážené pevnosti, demoluje všetky múry a dostáva sa dovnútra a tam zabíja…

Reklama

Nie sú to riadky z historického románu či zábery z amerického thrilleru, ba nie sú to ani hysterické pasáže z prejavov európskych politikov, analytikov a novinárov o „ruskom agresorovi“. Nie je to nepriateľ mýtický, ale reálny, ktorý nepozná zľutovanie a rýchlo dobýja jednotlivé európske teritória – koronavírus.

Po niekoľkých týždňoch neistoty a očakávania, ako sa situácia bude vyvíjať, v Európe konečne začali biť na poplach a podnikať razantné, aj keď oneskorené opatrenia: rušia športové a kultúrne podujatia, zatvárajú všetky školy – vysoké, stredné a základné, materské školy a iné detské inštitúcie, zavádzajú karantény, kam posielajú takmer všetkých, ktorí sa vracajú zo zahraničia, hlavne z krajín, kde koronavírus je najviac rozšírený a pod.

Reklama

Lídri Európskej únie rokujú o koordinovanej reakcii na epidémiu koronavírusu. Irán dočasne prepustil 70 tisíc väzňov, aby nepripustil šírenie koronavírusu v preplnených väzniciach. Slovenské národné divadlo zrušilo všetky predstavenia. Dvaja premiéri /dosluhujúci a budúci – Peter Pellegrini a Igor Matovič/ by chceli spolupracovať na riešení obrovského problému. Predstavitelia Slovenskej lekárnickej komory vyzývajú kompetentné orgány, aby zabezpečili bezproblémovú dostupnosť ochranných a dezinfekčných prostriedkov…

Správy o hrozbách a opatreniach sa hrnú zo všetkých kútov Slovenska a z celého sveta. Zatiaľ prevládajú pochmúrnejšie informácie: koronavírus sa aj napriek prísnym opatreniam šíri a berie ľudské životy. Niektoré nariadenia úradov pripomínajú obdobie totalitných režimov a okupácie: je zakázané zhromažďovať sa do väčších skupín – ako aj za čias okupačných režimov, je to spojené s ohrozením života, aj keď z iných dôvodov…

V priebehu pár rokov Európu zmieta už druhá obrovská a nebezpečná vlna. Druhá je už tu, ale prvá ešte neodstúpila a vlastne ani nemieni odstúpiť. Paradoxom je, že možno až táto druhá mimoriadne nebezpečná vlna donúti európske vlády, aby konečne tvrdo zabojovali aj proti prvej – tiež veľmi nebezpečnej. Prvá vlna je migračná, druhá – koronavírusová. Obe v súčasnosti ohrozujú Európu a kvôli tej druhej aj tá prvá je mnohonásobne nebezpečnejšia.

Prečo? Už zopár rokov Európa nezvláda migračnú krízu. Bežného občana skontrolujú na hraniciach a z najmenšieho dôvodu ďalej nepustia. Migranti z Afriky a Ázie prichádzajú často bez dokladov, prinášajú rôzne choroby, vôbec nie je známa ich minulosť, nik nevie, či sú to pracovití ľudia, príživníci, ktorí utiekli do Európy, aby tu žili ako v raji, alebo sú to kriminálnici, ba teroristi. Tí všetci prechádzajú voľne otvorenými bránami.

Aby toho nebolo málo, k migračnej kríze sa pridala koronavírusova. Európa nevie, čo má robiť sama so sebou, všetky opatrenia sú slabé a pomáhajú iba minimálne. Je tu hrozba totálnej mnohomiliónovej nákazy nebezpečným vírusom. Vakcíny a účinné prostriedky sú v nedohľadne. Ľudia zomierajú a budú zomierať. Všetky opatrenia sú nepostačujúce, aj keď všade budujú múry, rozmiestňujú závory, všetko zatvárajú a zakazujú. Na niektorých miestach v Európe sa ani myš neprešmykne, ale… ale tisíce migrantov sa aj naďalej valia do Európy – bez dokladov, zdravotníckych záznamov, nik nevie, aké choroby mali a aké majú v súčasnosti – kto ich skontroluje?..

Reklama

V tom momente človeka napadne logická otázka: a to nezastavia prílev migrantov ani v tejto kritickej situácii? Kto dokáže skontrolovať tisíce migrantov, keď všetci zdravotníci Európy nestíhajú vyšetrovať obyčajných ľudí, obyvateľov kontinentu? Koľko ďalších nebezpečných chorôb v „koktaile“ s koronavírusom sem dotiahnu migranti? Rozlezú sa po celej Európe. Kto tomu zabráni, kto ich skontroluje v tejto divokej situácii? Chceme, aby sa koronavírus rozšíril s mnohonásobne vyššou rýchlosťou, ako v súčasnosti? Uvedomuje si niekto, že žiadne opatrenia nezabránia tomu, aby migranti rozšírili nebezpečnú nákazu po celej Európe?

Ešte aj teraz liberáli a demokrati nás budú presviedčať, že treba pomáhať nešťastným utečencom, utekajúcim pred vojnou? Mnohí európski analytici poukazujú na to, že drvivá väčšina migrantov neuteká z vojnových zón – zo Sýrie, Iraku a pod., ale z chudobných krajín Afriky a Ázie. Sú to ekonomickí migranti, väčšinou sú to mladí ľudia, ktorí by mohli pracovať vo vlastnej krajine – keby chceli. Lenže skúsenosti tisíc migrantov z predošlých rokov svedčia o tom, že utečenci ozaj v Európe môžu žiť ako v raji – ani netreba pracovať. Načo? Všetko majú zdarma – ubytovanie, zdravotnícku a sociálnu starostlivosť, solídne  „vreckové“ a pod.

Pozná európska verejnosť isté „špecifické“ štatistiky? Napríklad, aspoň to, koľko percent migrantov, ktorí utiekli do Európy, začali tu aj pracovať? Mizerné percento. V tom chaose, nervozite a takmer panike, ktorá panuje v Európe kvôli koronavírusu, keď všetky sily a prostriedky posielajú proti nebezpečnej nákaze, kto bude mať sily, prostriedky a čas, aby sa venoval migrantom – a hlavne tomu, aby zabránil tomu, aby migranti po celej Európe rýchlo nerozšírili koronavírus? V krajinách, z ktorých prichádzajú, podnikajú veľmi slabé opatrenia a do Európy môžu prichádzať tisíce nakazených. V EÚ nestíhajú pomáhať a zachraňovať domácich – budú mať sily a prostriedky, aby pomohli a zachránili desiatky a stovky tisíc migrantov? Chceme, aby sa Európa premenila na gigantický cintorín?

Čo s tým? Univerzálny liek proti „migračnej chorobe“ existuje už dávnejšie a o tom sa veľakrát hovorilo. Nemusíme pomáhať migrantom tu, v Európe, ale radšej v krajinách ich pôvodu. Drvivá väčšina utečencov – to sú ekonomickí migranti, nič neohrozuje ich život doma. Treba im pomôcť ekonomicky. Tie isté gigantické financie, ktoré sa do migrantov vrážajú v Európe, dá sa posielať do krajín ich pôvodu a účinne tam pomáhať. Prirodzene, treba prísne kontrolovať, aby tie financie nerozkradli vlády tých – ktorých krajín.

Mimochodom, podobná finančná pomoc v krajinách pôvodu bude účinnejšia, pretože tam európske peniaze budú mať oveľa väčšiu hodnotu. Sú tam nižšie ceny, lacnejšie tovary, lacnejšia pracovná sila a pod. Za ten istý peniaz sa tam dá postaviť oveľa viac domov, ciest, podnikov, ako v Európe, zamestnať a poskytovať mzdy pre väčší počet ľudí, zaplatiť lekárov, sociálne služby a pod. Tam európske peniaze budú mnohonásobne účinnejšie, ako tu, v EÚ.

Reklama

Európski politici by si mali pochopiť niečo, čo je jasné, ako facka. Európa má obrovské problémy sama so sebou, aby zvládla koronavírusovú krízu. Keď sa do toho pripletie ešte aj migračná kríza, znásobí negatívne následky koronavírusovej, Európa to jednoducho nezvládne. Preto „vakcína“ v tomto prípade má byť jednoznačná: minimálne na niekoľko mesiacov či rok úplne zakázať prísun migrantov do Európy. Keď sa u gréckych a talianskych brehov otočia zopár lodí späť, migranti sa sem prestanú tlačiť. A pašovateľov migrantov treba trestať mimoriadne tvrdo, ba surovo: v týchto časoch opatrenia musia byť veľmi a veľmi tvrdé – presne v súlade so situáciou. Ak sa to nestane, potom sa nepodarí vyriešiť ani jednu krízu – ani migračnú, ani koronavírusovu. Postačí rozumu u európskych vlád?..

Prekvapivé je v tomto smere aj konanie novej vládnej koalície, budúcej vlády. Nastávajúci premiér Igor Matovič cez média odkazuje dosluhujúcemu premiérovi Pellegrinimu, čo má a čo nemá robiť v komplikovanej situácii. „Vlastnoručne“ však riešiť situáciu nik z budúcej vlády sa akosi neponáhľa, ponecháva zodpovednosť na vládu, ktorá už vlastne skončila.

Súčasný liberálny štvorlístok vyše 10 rokov denno-denne vyhlasoval, že je pripravený vládnuť a nemohol sa dočkať, kedy skončí „smeracká rabovačka“. Nuž, je tu príležitosť začať vládnuť, riadiť štát a riešiť situáciu s koronavírusom. Nastupujúca vláda sa však vôbec neponáhľa ani dva týždne po voľbách. Ak bola pripravená vládnuť už dávnejšie, prečo nezačne? Čaká na to, že mnohí ľudia začnú podozrievať, že vôbec nie je pripravená riešiť danú situáciu a bude naťahovať čas a čakať, ako sa s tým vysporiada vláda, ktorá skončila? Akosi sa slová a činy liberálov znova rozchádzajú…

Eugen Rusnák

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:34

Austrálska polícia v stredu pri protiteroristických raziách zadržala sedem ľudí, ktorí podľa nej predstavovali neprijateľné riziko pre verejnosť a boli spojení s mladíkom obvineným z nedávneho útoku v kostole. Informovala agentúra AFP.

10:20

Taiwanská vláda sa zaviazala odstrániť takmer 800 sôch čínskeho vojenského diktátora Čankajška, ktorý na tomto ostrove vládol niekoľko desaťročí v rámci stanného práva. Jeho dedičstvo je naďalej predmetom sporných diskusií v krajine.

09:57

Nemecká vláda čoskoro obnoví spoluprácu s Agentúrou OSN pre pomoc palestínskym utečencom (UNRWA), ktorá pôsobí v Pásme Gazy a ďalších regiónoch. Oznámilo to v stredu ministerstvo zahraničných vecí spolu so spolkovým rezortom pre hospodársku spoluprácu a rozvoj.

09:37

Argentínska vláda pod vedením prezidenta Javiera Mileiho, ktorá spochybňuje počet nezvestných z čias brutálnej diktatúry v krajine, oznámila, že pozastavuje vyplácanie odškodného jej obetiam až do jeho úplného auditu.

09:14

Americký výrobca elektromobilov Tesla zaznamenal v minulom štvrťroku prvý pokles tržieb za takmer štyri roky. V medziročnom porovnaní sa znížili o 9 % na 21,3 miliardy dolárov (19,96 miliardy eur).

08:48

Ruské úrady tvrdia, že Ukrajina útočila dronmi na energetické zariadenia v Smolenskej oblasti ležiacej zhruba 400 kilometrov západne od Moskvy.

08:41

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac sa v stredu poďakoval Senátu USA za odobrenie vojenskej pomoci v hodnote 13 miliárd eur, čo podľa neho nepriateľom jeho krajiny vyslalo “silný odkaz”. Informovala agentúra AFP.

08:14

Ceny ropy v stredu mierne vzrástli, keď správa o poklese zásob komodity v USA signalizovala oživenie dopytu v najväčšej svetovej ekonomike.

08:04

Kolumbijský súd rozhodol, že environmentálne katastrofy, či už náhle alebo postupné, možno právne považovať za príčinu núteného vysídlenia, čo ukladá štátu povinnosť chrániť a pomáhať postihnutým občanom. Informovala agentúra AFP.

07:55

V Severnom Macedónsku sa v stredu začalo prvé kolo prezidentských volieb, k urnám môže pristúpiť zhruba 1,8 milióna oprávnených voličov. Volebné miestnosti sa otvorili o 7.00 h SELČ, zatvoria sa o 19.00 h SELČ.

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

Policajti
Policajti stoja pred budovou univerzity v nemeckom Mannhausene
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali