Pád českej vlády a nežné pohlavie na čele EÚ ako cesta k vláde oligarchov

Pád českej vlády a nežné pohlavie na čele EÚ ako cesta k vláde oligarchov

Praha 6. júla 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Wikimedia)

 

Dve nové ženy na čele a scenár pádu českej vlády ako najrýchlejšia cesta k spoločnej vláde oligarchov, neomarxistov a Gretoaktivistov. To sú hlavné vecí, ktorými sa v článku na iDNES.cz venovala česká ekonómka Markéta Šichtařová

Na snímke Markéta Šichtařová

S výberom šéfky Európskej komisie súvisí to, že členovia V4 zablokovali vedúceho kandidáta na post predsedu Fransa Timmermansa, ktorý by skvele nahradil Brežneva na čele Sovietskeho zväzu. Avšak V4 sa podarilo zablokovať jeho kandidatúru a do čela EK by mala nastúpiť Ursula von der Leyen, o ktorej Šichtařová píše ako o osobnosti s nie úplne výraznou politickou kariérou, o ktorej je najviac počuť len to, že má sedem detí v Nemecku, kde na ženu pripadá len 1,6 dieťaťa. (Tak aspoň toto je sympatické.)”

Reklama

Oveľa rozsiahlejší komentár získala Christine Lagardeová, ktorá by mohla nastúpiť ako prvá žena do čela Európskej centrálnej banky. Lagardeová viedla Medzinárodný menový fond a stála na čele francúzskeho ministerstva hospodárstva.

Šichtařová začína z histórie: Guvernér bol dlhé desaťročia v minulosti po celom svete vnímaný ako pokiaľ možno najlepší z najlepších ekonómov. Zhruba pred dvadsiatimi rokmi sa to opäť po celom svete zlomilo. Šéf ECB bol až doteraz vnímaný z polovice ako odborník a z polovice ako politik. Teraz z neho bude len politík ako z kohokoľvek iného.

Reklama

Ďalej sa autorka pozastavuje nad životopisom Francúzky: Lagardová totiž nikdy neštudovala ekonómiu a nikdy v centrálnej banke ani nepracovala. Pani Lagardová totiž nepracovala nikdy v žiadnej banke! Vyštudovala právo, profesijným zameraním je advokátka s profiláciou na pracovné právo a protimonopolnú oblasť. Potom vstúpila do politiky. Tu okrem iného pôsobila ako ministerka financií a následne aj ako riaditeľka Medzinárodného menového fondu. Lenže akokoľvek post šéfa MMF znie ,ekonomicky, boli to stále len funkcie politické a nie odborné.

To máte asi ako chcieť po ambulantnom zubárovi, aby viedol na sále transplantáciu srdca, a tvrdiť, že lekár ako lekár.

Autorka článku uvádza, že na Lagardovú sa v kariére ekonóma amatéra následne usmialo šťastie, keď kvôli sexuálnej kauze musel Dominiq StraussKahn okamžite opustiť post šéfa MMF. Francúzsko vtedy potrebovala rýchlo zaplátať miesto svojim kandidátom, inak by ho dostala iná krajina. A siahlo po svojej političke. A Lagardová verne poslúžila ako bábka. Dodnes je kritizovaná napríklad za to, že na politickú objednávku nahrala Číne, keď MMF prijal medzi rezervné meny čínsky jüan, a to aj napriek odporúčaniu vlastných analytikov.

Všetko uvedené môže viesť k tomu, že Lagardová v ECB bude len bábkou politikov. “Navyše bez pochopenia súvislostí bude ako, centrálny bankár amatér asi ďaleko viac naklonená ďalšiemu kolu kvantitatívneho uvoľnenia – teda v podstate ,tlačiť peniaze ako skutočný makroekonóm. To je celé zle.

Podľa českej ekonómky by bolo ďaleko lepšie, keby kreslo šéfa Komisie získal Francúz a ECB ovládol prezident Bundesbanky Jens Weidmann, ktorý má nespochybniteľný odborný kredit a tlač peňazí dlhodobo kritizuje.

Reklama

Šichtařová si je istá, že doterajšie vedenie a eurozóny nebolo dobré, ale ani to nové nie je lepšie: Stávka na ďalšie pumpovanie peňazí do ekonomiky sa páči špekulantom. sa nepýtajú, či záporné úrokové sadzby budú ešte zápornejšie, ale kedy. A my sa vďaka tomu nemusíme pýtať, či bývanie v eurozóne bude ešte drahšie a nedostupnejšie, ale kedy. A vďaka nedostupnému bývaniu sa zase nemusíme pýtať, či budú socialistickej nálady na uliciach a výzvy na vyvlastňovania ešte agresívnejšie, ale kedy

 

Keby náhodou česká vláda padla čo ďalej?

Na záver sa ekonómka vracia domov. Nedávne protibabišovské demonštrácie v nej vzbudzujú istý druh obáv či naozaj bude krásne na svete, padne česká vláda?

Markéta Šichtařová sa domnieva, že ak sa to stane, bude rovnaký premiér znova dvakrát menovaný prezidentom. A ak by sa vládu nepodarilo zostaviť, prídu predčasné voľby.

Reklama

A ďalej? Naozaj to potom bude iné? Naozaj vo voľbách nezíska rovnaký premiér, proti ktorému Letná protestovala, ešte viac percent? A neposilnia v rovnakých voľbách ešte viac neomarxisti volajúci po vyvlastňovaní bytov? Nie sú tieto demonštrácie najrýchlejšou skratkou k spoločnej vláde oligarchov, neomarxistov a Gretoaktivistov? Nie je pre nás voľba ,európskychšéfov vlastne užitočným mementom?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:50

Tým, že sa Rusko zmocnilo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES), vzniká hrozba radiačnej katastrofy, vyhlásil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spravil tak v deň, keď si na Ukrajine pripomínajú 38. výročie jadrovej katastrofy v Černobyle.

11:40

Dvadsať rokov v Európskej únii bolo pre Česko obdobím rozvoja a zvýšenia potenciálu krajiny. Členstvo v Únii je pre ČR bezpochyby výhodné a nemá žiadnu alternatívu. Hlas štátov strednej a východnej Európy je však dôležitý aj pre samotnú EÚ. Spravodajkyni TASR v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala.

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

 

11:32

Donald Trump sa nevie dočkať, kedy bude “ako 47. prezident Spojených štátov” opäť úzko spolupracovať s maďarským premiérom Viktorom Orbánom. Vyplýva to z optimisticky ladeného videozáznamu, ktorým bývalý americký prezident a terajší prezidentský kandidát Republikánskej strany pozdravil v piatok účastníkov tretej budapeštianskej medzinárodnej konferencie Conservative Political Action Conference (CPAC).

11:23

Kolumbijská univerzita v New Yorku pokračuje vo vyjednávaní s propalestínskymi demonštrantmi, ktorých sa snaží prinútiť, aby opustili jej areál. Demonštrujúcim študentom dalo pôvodne vedenie školy do polnoci (čiže do piatka 06.00 h SELČ) čas na, aby vypratali svoj “tábor” a z areálu sa stiahli.

11:15

Francúzsko zvažuje rozšírenie sankcií voči izraelským osadníkom za násilnosti voči palestínskym civilistom na Západnom brehu Jordánu. Oznámil to úrad francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona po jeho rokovaní s jordánskym kráľom Abdalláhom II.

10:59

Úrady v Burkine Faso vo štvrtok neskoro večer oznámili, že na dva týždne pozastavili vysielanie rozhlasových staníc britskej BBC a americkej Voice of America (VoA) za reportáž o správe ľudskoprávnej organizácie, ktorá armádu v tejto krajine obviňovala z útokov na civilistov. Informovala o tom agentúra AFP.

10:45

Japonský premiér Fumio Kišida navštívi budúci týždeň Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj v čase, keď sa jeho krajina snaží posilniť vzťahy s Južnou Amerikou.

Kišidove turné potrvá šesť dní a japonský premiér sa počas neho stretne s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom i brazílskym lídrom Luizom Ináciom Lulom da Silvom, uviedla Kišidova kancelária.

10:35

Dvaja astronauti pridelení americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír (NASA) na prvý pilotovaný vesmírny let spoločnosti Boeing dorazili vo štvrtok na miesto plánovaného štartu rakety, ktorý je naplánovaný 6. mája.

Testovacími pilotmi kozmickej lode Starliner od spoločnosti Boeing budú Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová. Stroj je pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Posádka vyštartuje z kozmodrómu Kennedyho vesmírneho strediska na Floride.

Barry "Butch" Wilmore
Na snímke astronauti NASA Barry “Butch” Wilmore a Sunita Williamsová pózujú počas príchodu do Kennedyho vesmírneho strediska na Myse Canaveral na Floride
10:04

Ceny benzínov v 16. týždni po piatich týždňoch zdražovania klesli. Cena nafty kulminovala pod hodnotou 1,60 eura za liter. V porovnaní s minulým rokom boli ceny pohonných látok vyššie v priemere o 7 %.

09:53

Ukrajinský súd nariadil v piatok väzbu pre ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského v súvislosti s obvineniami z účasti na nelegálnom nadobudnutí štátnej pôdy v hodnote takmer siedmich miliónov eur.

Samotný Soľskyj obvinenia odmieta.

09:43

Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemský trh boli v marci 2024 medziročne tretíkrát po sebe nižšie o 15 %. Prispel k tomu najmä pokles cien v energetike až o 31 %.

09:36

Zlodeji elektrických káblov v noci na piatok paralyzovali železničnú dopravu v častiach západného Nemecka. Spôsobilo to meškania vlakov, ktoré budú podľa očakávania pretrvávať až do piatkového poludnia.

09:28

V marci 2024 boli ceny poľnohospodárskych výrobkov medziročne nižšie o 12,8 %. Ceny rastlinných výrobkov boli o 20,5 % nižšie ako v rovnakom období minulého roka, ceny živočíšnych výrobkov o 7 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali