OTS: Zdravé srdce v ohrození – celosvetový prieskum ukázal, že každý štvrtý…

OTS: Zdravé srdce v ohrození – celosvetový prieskum ukázal, že každý štvrtý…

Zdravé srdce v ohrození – celosvetový prieskum ukázal, že každý štvrtý človek nevie, akú vzdialenosť denne prejde

Viac ako polovica tých, ktorí vedia, koľko denne prejdú, sa chôdzi venuje menej ako 30 minút, čo je odporúčané minimum

Ženeva, Švajčiarsko 26. septembra 2013 (TASR-OTS) – Viac ako štvrtina ľudí, ktorí sa zúčastnili na novom medzinárodnom prieskume, nevie, koľko času denne strávi svižnou chôdzou (t. j. chôdzou rýchlejšou, ako je obvyklé). Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) informovala o celosvetovom poklese objemu fyzickej aktivity a prieskum, ktorý prebehol v šiestich krajinách, tento trend potvrdil: približne 14 až 37 percent dospelých nevenuje vôbec žiadnu pozornosť jednej z najjednoduchších aktivít, ktorú väčšina z nás môže pre svoje zdravie robiť– chôdzi.

Reklama

Svetová federácia srdca (WHF) bude vo Svetový deň srdca, 29. septembra, apelovať na mužov, ženy a deti všetkých vekových skupín, aby zvýšili frekvenciu svojich pohybových aktivít, aby chránili zdravie svojho srdca a znížili riziko vzniku kardiovaskulárneho ochorenia (KVO) vrátane ochorenia srdca a mozgovej mŕtvice.

Doktorka Kathryn Taubert, hlavná vedecká pracovníčka (CSO) Svetovej federácie srdca, uviedla: „Prvým krokom k zdravému srdcu je informovanosť. Venovať pozornosť tomu, koľko prejdeme, by malo byť také ľahké ako sledovať si jedálny lístok. Počas Svetového dňa srdca nabádame ľudí, aby začali niečo robiť pre zdravie svojho srdca. Mnohým predčasným úmrtiam je možné totiž predísť dodržaním odporúčanej minimálnej hranice 30 minút bežnej fyzickej aktivity, napríklad svižnej chôdze, najmenej päťkrát za týždeň.“

Reklama

Nový medzinárodný prieskum Svetovej federácie srdca, ktorý sa konal v Brazílii, Číne, Indii, Španielsku, Británii a USA, ukázal, že:

– Približne každý tretí dospelý človek v USA a Británii nesleduje, akú vzdialenosť denne prejde. V Indii je to iba každý šiesty človek.

– Vo všetkých šiestich krajinách, v ktorých sa prieskum konal, sa celkovo 55 percent respondentov udávajúcich každodennú fyzickú aktivitu pohybuje nedostatočne: V bežný deň prejdú rýchlou chôdzou menej ako 30 minút.

– V USA a v Británii sa ľudia pohybujú svižnou chôdzou menej ako obyvatelia rozvojových krajín. Dve tretiny respondentov z USA a Británie odpovedalo, že v bežný deň chodia rýchlou chôdzou menej ako 30 minút, pričom v Brazílii a Indii to bola menej ako polovica dospelých respondentov.

Reklama

V čase smartfónov a pomôcok na sledovanie športových výkonov je pritom sledovanie fyzickej kondície ľahšie ako kedykoľvek predtým. Štúdie preukázali, že ľudia používajúci krokomery zvýšia svoju fyzickú aktivitu o takmer 27 percent.

Svetová federácia srdca a spoločnosť Bupa, globálny poskytovateľ zdravotníckych služieb, predstaví pri príležitosti oslavy tohtoročného Svetového dňa srdca (29. septembra) novú globálnu iniciatívu – bezplatnú aplikáciu na chodenie, ktorá má ľudí povzbudiť, aby začali a neprestali chodiť. Projekt bol nazvaný Ground Miles (Zemské míle) a má pomôcť motivovať ľudí, aby sa starali o zdravie svojho srdca. Aplikácia slúži ako nástroj počítajúci prejdenú vzdialenosť a zároveň používateľom pomáha sledovať plnenie cieľov, ktoré si v súvislosti s pohybom vytýčili.

Johanna Ralston, výkonná riaditeľka Svetovej federácie srdca, uviedla: „Chceme presvedčiť ľudí z celého sveta, aby začali chodiť, a znížili tak riziko ochorenia na kardiovaskulárne choroby vrátane ochorenia srdca a mozgovej mŕtvice. Naším cieľom je motivovať ľudí k tomu, aby do konca tohto roku spoločne prešli 5 miliónov míľ (8 miliónov kilometrov).“

Reklama

Prvou fázou prevencie rizika ochorenia srdca alebo vzniku mozgovej mŕtvice je zvýšiť povedomie o rizikových faktoroch KVO, ako je napr. nedostatok pohybu, nezdravé stravovanie, nadváha/obezita a fajčenie. Pravidelná fyzická aktivita strednej intenzity, ako je napr. chôdza, jazda na bicykli alebo prevádzkovanie rôznych športových aktivít, má veľký zdravotný prínos pre srdce. Predovšetkým chôdza je jednou z najlacnejších a najdostupnejších fyzických aktivít na svete. Ľudia, ktorí dodržia odporúčané denné minimum 30 minút stredne náročnej fyzickej aktivity päťkrát za týždeň, môžu podľa Svetovej federácie srdca:

– predĺžiť dĺžku svojho života – aj 15 minút stredne náročnej fyzickej aktivity denne (vrátane svižnej chôdze) môže mať podstatný zdravotný prínos a predĺžiť dĺžku života až o tri roky,

– výrazne znížiť riziko KVO – štúdie preukázali zníženie až o 11 percent,

– spáliť viac tuku ako pri džogingu – behanie denne jednu hodinu znižuje riziko srdcového ochorenia o takmer päť percent. Ľudia, ktorí rovnakú energiu denne vydajú chôdzou, však môžu znížiť riziko srdcového ochorenia o viac ako deväť percent.

„Vaše srdce to vďaka vašim nohám môže v živote dotiahnuť ďaleko,“ hovorí na záver doktor Srinath Reddy, prezident Svetovej federácie srdca.

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:13

Štyria ľudia zahynuli a najmenej päť ďalších utrpelo zranenia pri útoku nožom na severe amerického štátu Illinois.

Incident sa odohral v stredu popoludní miestneho času v meste Rockford, ktoré leží asi 145 kilometrov od Chicaga. Útočník v rôznych lokalitách smrteľne pobodal 15-ročné dievča, 63-ročnú ženu a dvoch mužov vo veku 49 a 22 rokov.

09:59

Vyše 70 percent Poliakov si neželá vyslanie vojakov svojej krajiny ani Severoatlantickej aliancie na Ukrajinu. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút IBRIS pre poľský denník Rzeczpospolita.

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali