OTS: Stanovisko k spracúvaniu mäsa z Brazílie v zariadeniach spoločného…

OTS: Stanovisko k spracúvaniu mäsa z Brazílie v zariadeniach spoločného…

OTS: Stanovisko k spracúvaniu mäsa z Brazílie v zariadeniach spoločného stravovania Reakcia ÚVZ SR na tvrdenia Únie hydinárov Slovenska

Bratislava 15. novembra (TASR-OTS) – Úrad verejného zdravotníctva a Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR vykonávajú štátny zdravotný dozor a úradnú kontrolu v sieti zariadení spoločného stravovania v SR v súlade s požiadavkami potravinového práva v Slovenskej republike.

Pri kontrole dávajú okrem iného dôraz na vysledovateľnosť a zdravotnú bezpečnosť surovín a potravín, ktoré sa v týchto zariadeniach spracúvajú do hotových pokrmov. Všetky potraviny rastlinného aj živočíšneho pôvodu, to zn. aj mäso, musia byť známeho pôvodu od oficiálnych dodávateľov. Zo surovín, potravín a hotových pokrmov sa priebežne odoberajú vzorky na laboratórne vyšetrenie za účelom overenia ich zdravotnej neškodnosti. V prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek legislatívy sú okamžite prijaté opatrenia. Tým je vylúčená možnosť spracúvania surovín a potravín, ktoré by predstavovali riziko pre zdravie obyvateľov Slovenskej republiky.

Reklama

Pokiaľ ide o mäso od domácich výrobcov alebo z dovozu z členských krajín alebo z 3. krajín (napr. aj z Brazílie), kontrolu na trhu v obchodnej sieti, hypermarketoch, skladoch, ako aj hraničné kontroly vykonávajú výhradne orgány veterinárnej a potravinovej správy. Z tohto dôvodu je Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a orgány veterinárnej a potravinovej správy oprávnené kontrolovať, čo povolia umiestniť na trh (napr. do veľkoskladov, pre spracovateľov mäsa, do hypermarketov). Prevádzkovatelia zariadení spoločného stravovania nakupujú potraviny, ktoré sú oficiálne ponúkané na trhu uvedenou cestou. Z uvedeného dôvodu nie je opodstatnené presúvať zodpovednosť za povolenie umiestňovania na trh mäsa, mäsových výrobkov, ako aj rastlinných výrobkov v Slovenskej republike na orgány verejného zdravotníctva.

Pokiaľ ide o zabezpečenie dohľadu nad zariadeniami spoločného stravovania, konkrétne o počet kontrol v zariadeniach spoločného stravovania vykonaných orgánmi verejného zdravotníctva, orgány verejného zdravotníctva (regionálne úrady verejného zdravotníctva v Slovenskej republike) celkovo vykonali (t.j. kontroly zamerané na všetky požiadavky legislatívy vzťahujúce sa na zariadenia spoločného stravovania, nielen na vysledovateľnosť a zdravotnú bezpečnosť mäsa):

Reklama

– v roku 2009 spolu 25.555 kontrol v 15.100 zariadeniach, pričom nedostatky (nezhody so súčasne platnými právnymi predpismi) sa zistili v 4338 kontrolovaných prevádzkach,

– v roku 2010 spolu 20.661 kontrol v zariadeniach spoločného stravovania, pri ktorých skontrolovali 11.746 zariadení. Pri kontrolách zistili nedostatky v 2931 zariadeniach,

– v roku 2011 spolu 29.856 kontrol v 15.159 zariadeniach, pričom nezhody sa zistili v 4100 kontrolovaných prevádzkach,

– v roku 2012 42.440 kontrol v 20.156 kontrolovaných potravinárskych prevádzkach, pričom nezhody sa zistili v 3901 kontrolovaných prevádzkach,

– v roku 2013 (doteraz) 31.329 kontrol v 14.545 kontrolovaných potravinárskych prevádzkach, pričom nezhody sa zistili v 3274 kontrolovaných prevádzkach

Reklama

Z uvedeného vyplýva, že orgány verejného zdravotníctva vykonali či už v rámci plnenia viacročného plánu úradnej kontroly alebo v rámci mimoriadnych kontrol a kontrol na základe podnetov tisíce kontrol, teda si plnia svoju úlohu ustanovenú legislatívou. Audit FVO (audítor na úrovni EÚ zodpovedný za výkon auditov orgánov vykonávajúcich úradnú kontrolu) v Slovenskej republike zameraný na systém úradnej kontroly a jeho efektivitu potvrdil, že výkon úradnej kontroly v SR, vrátane úradnej kontroly vykonávanej regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva pod vedením Úradu verejného zdravotníctva SR, je efektívny.

ÚVZ SR dostal informácie o distribúcii výrobku "mrazené solené filety z kuracích pŕs z Brazílie", dátum min. trvanl.: 13/01/2015, výrobca: Seara Alimentos S.A. – AP-N°: SIF 2485 (Brazil) do 9 zariadení spoločného stravovania (z toho 1 školská jedáleň) z národného kontaktného bodu pre Rýchly výstražný systém pre potraviny a krmivá (RASFF) v Slovenskej republike – zistenia RVPS Bratislava. Dňa 14. 11. 2013 boli ÚVZ SR zaslané z národného kontaktného bodu pre RASFF v Slovenskej republike zistenia RVPS Prievidza o ďalšej distribúcii predmetného škodlivého výrobku do 9 zariadení spoločného stravovania v Slovenskej republike z prevádzky podliehajúcej ich kontrole. Tieto zistenia boli odstúpené miestne príslušným RÚVZ v SR za účelom vykonania kontrol a overenie, príp. zabezpečenie stiahnutia z trhu predmetného škodlivého výrobku. Príslušné RÚVZ v súčasnosti vykonávajú kontroly a postupujú štandardným postupom predpísaným v prípade šetrení hlásenia RASFF

Reklama

UPOZORNENIE: Upozorňujeme odberateľov, že materiály označené skratkou OTS sú poskytované v rámci Originálnej textovej služby a za ich obsah nesie zodpovednosť zadávateľ.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali