Odborníci upozorňujú na dôsledky konzumácie alkoholu v tehotenstve

Odborníci upozorňujú na dôsledky konzumácie alkoholu v tehotenstve

Banská Bystrica 12. septembra 2019 (TASR/HSP/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

S cieľom poukázať na dôsledky konzumácie alkoholu počas tehotenstva a rizikách vzniku fetálneho alkoholového syndrómu (FAS) u dieťaťa organizujú v týchto dňoch odborníci z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici na stredných a vysokých školách, a tiež v materských centrách prednášky s ústrednou témou Fetálny alkoholový syndróm

Ilustračné foto

Odborníčka Zora Kľocová Adamčáková vysvetlila, že FAS môže spôsobiť prenatálna expozícia alkoholu, teda ak matka počas tehotenstva požíva alkohol. Porucha sa prejavuje nižším intelektom v približne štvrtine prípadov, hyperaktivitou, autistickými rysmi, a problémami v správaní v kombinácii s poruchou rastu a faciálnou dysmorfiou. “Z celospoločenského hľadiska je diagnóza FAS závažný postih, ktorý si vyžaduje spoločensky úprimnú pozornosť,“ skonštatovala.

Reklama

Akcie k tejto téme sa začali v pondelok (9. 9.), symbolicky deviaty deň deviateho mesiaca, aby si svet pamätal, že počas deviatich mesiacov tehotenstva by sa žena mala zdržiavať alkoholu. V tento i ďalších dňoch sa na celom svete uskutočňujú rôzne podujatia a preventívne aktivity zamerané na to, aby sa ženy počas tehotenstva zdržali akéhokoľvek množstva alkoholu.

“Alkohol by mal byť počas tehotenstva úplne tabu. Keď gravidná žena požíva alkohol, cez placentu sa k plodu dostávajú škodlivé látky, ktoré môžu poškodiť jeho mozog i ostatné orgány. Napriek týmto hrozbám, veľa tehotných žien alkohol naďalej konzumuje. Podľa celosvetového prieskumu si počas tehotenstva pohárik alkoholu neodoprie až 10 percent žien,” podotkla Kľocová Adamčáková.

Reklama

V jednom zo 67 prípadov sa narodí dieťa s fetálnym alkoholovým syndrómom, ročne sa pritom narodí 119.000 takýchto detí. Najvyššia miera konzumácie alkoholu počas tehotenstva je podľa odborníkov paradoxne vo vyspelých európskych krajinách – alkohol tu požíva až štvrtina tehotných žien!

“Obsahom našej aktivity bude prednáška formou prezentácie, po ktorej v prípade záujmu bude nasledovať krátka diskusia a kvíz, možnosť vyskúšať si interaktívnu pomôcku – okuliare navodzujúce stav opitosti, dokument z trilógie ‘Čo sme si, to sme si. Vypime si? Dievčatá…’ z dielne nadácie Športom proti drogám. Dokumentárne filmy z tejto trilógie prostredníctvom skutočných príbehov, ale aj výpovedí renomovaných odborníkov poukazujú na príčiny a následky pitia alkoholu počas tehotenstva,” uviedla Gabriela Rakická z RÚVZ v Banskej Bystrici.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali