NRSR: Poslanci odobrili správu o Gorile, ďalšiu si nevypýtali

NRSR: Poslanci odobrili správu o Gorile, ďalšiu si nevypýtali

Bratislava 3. decembra (TASR) – Poslanci Národnej rady SR dnes hovorili o kauze Gorila v pléne zrejme na dlhší čas naposledy. V poradí tretiu správu o aktuálnom stave vyšetrovania dnes 80 hlasmi odobrili, ďalšiu si už však nevypýtali.

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) dnes poslancov informoval, že na jeseň došlo k začatiu troch nových trestných stíhaní vo veci, k trom dožiadaniam o právnu pomoc na Cyprus, Anglicko a Rakúsko, sú pripravované tri ďalšie dožiadania o právnu pomoc pre USA, Anglicko a ČR a boli vypočuté desiatky nových svedkov. "Medzičasom došlo aj k zastaveniu troch častí stíhaní, ostatné pokračujú. Stíhanie je veľmi komplikované, našou úlohou je nezasahovať do vyšetrovacieho tímu, aby mohol nezávisle vyšetrovať tieto veci," povedal minister.

Šéf vyšetrovacieho tímu Gorila Marek Gajdoš ešte v októbri Hospodárskym novinám potvrdil, že pri privatizácii bratislavského letiska, ktorú opisuje spis Gorila, sa nevydieralo a na exministra dopravy Pavla Prokopoviča nebol vyvíjaný žiadny nátlak. Trestné stíhanie vo veci vydierania v súvislosti s privatizáciou letiska začala Národná kriminálna agentúra začiatkom tohto roka. "Dňa 24. septembra 2013 vyšetrovateľ rozhodol o zastavení trestného stíhania v zmysle Trestného poriadku, pretože je nepochybné, že sa nestal skutok, pre ktorý je vedené trestné stíhanie. Išlo o vydieranie člena vlády v súvislosti s privatizáciou bratislavského letiska," uviedol pre HN Gajdoš.

V dokumente Gorila zverejnenom na internete sa uvádza, že na Prokopoviča, ktorý bol v roku 2005 ministrom dopravy, vyvíjala nátlak jedna z finančných skupín, ktoré sa uchádzali o privatizáciu bratislavského letiska. Autentickosť dokumentu Gorila zverejnenom na internete sa však doteraz nepodarilo dokázať.

Reklama

V poradí tretiu správu o aktuálnom stave vyšetrovania kauzy si parlament vyžiadal ešte 7. februára. Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik ju vypracoval v júli, v auguste sa ňou zaoberal Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Do pléna sa však dostala až dnes.

V júlovej správe Kováčik okrem iného píše, že vyšetrovateľom kauzy Gorila sa zatiaľ nepodarilo preukázať poskytovanie alebo prijímanie úplatkov, teda zadovážiť také dôkazy, na základe ktorých by bolo možné vzniesť obvinenie voči konkrétnej osobe. Kováčik poslancov informuje, že od podania poslednej správy (začiatok roka) bolo vo veci vypočutých približne 40 osôb v postavení svedka, boli vykonané analýzy bankových účtov podozrivých osôb, analýzy prepisov vystúpení poslancov NR SR k privatizácii letiska a výberu poradcu investora a boli vyhodnotené výsledky dožiadaní a spracované a zaslané odpovede k právnej pomoci z Rakúska.

Reklama

Naposledy poslanci odobrili priebežnú správu o vyšetrovaní kauzy Gorila vo februári, a to 136 hlasmi. Uznesenie NR SR sa vtedy pokúsil rozšíriť Martin Fedor (SDKÚ-DS), ktorý žiadal, aby minister vnútra predložil aj správu o priebehu vyšetrovania kauzy orgánmi Policajného zboru, a to od roku 2006 do roku 2012. "Vrátane dôvodov, prečo v tomto období nedospeli k výsledkom, ktoré by umožnili trestné stíhanie, respektíve obvinenia konkrétnych osôb," doplnil Fedor. Jeho návrh neprešiel.

map ed

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali