Nový Zéland v Sýrii pátra po zdravotníčke, ktorú v roku 2013 zrejme uniesol IS

Nový Zéland v Sýrii pátra po zdravotníčke, ktorú v roku 2013 zrejme uniesol IS

Ženeva 15. apríla 2019 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) až po piatich rokoch zverejnil informáciu o novozélandskej zdravotníčke, ktorá sa v roku 2013 stala obeťou únosu v Sýrii. Podľa MVČK je pravdepodobné, že táto 62-ročná žena stále žije, uviedla v pondelok agentúra AFP

Na snímke Louisa Akaviová

Zdravotnú sestru a pôrodnú asistentku Louisu Akaviovú a dvoch sýrskych vodičov zajali islamisti 13. októbra 2013, keď zastavili konvoj MVČK rozvážajúci humanitárnu pomoc v provincii Idlib ležiacej na severozápade Sýrie. Okrem spomínanej trojice zadržali ešte štyri ďalšie osoby, ktoré však o deň neskôr prepustili. MVČK sa domnieva, že únoscovia boli príslušníkmi džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Reklama

MVČK vo svojom vyhlásení zverejnenom v nedeľu uvádza, že podľa “našej poslednej dôveryhodnej informácie bola Louisa v decembri 2018 nažive”. O unesených šoféroch sa mu nepodarilo získať viac informácií.

Novozélandská vláda i MVČK uvalili svojho času na tento prípad prísne informačné embargo, ktoré médiá rešpektovali. Aj preto v pondelok novozélandská premiérka Jacinda Ardernová vyjadrila sklamanie, že MVČK zverejnil informácie o únose a na pravidelnej tlačovej konferencii odmietla odpovedať na otázky na túto tému. Podľa nej by bolo vhodnejšie, keby verejnosť nevedela o vývoji tohto prípadu.

Reklama

Podpredseda novozélandskej vlády Winston Peters však v pondelok potvrdil, že jeho krajina vyslala do Sýrie špeciálny tím, aby pátral po Akaviovej. Jeho členmi sú aj príslušníci armádnych jednotiek osobitného určenia. Členovia tímu z času na čas pôsobia v Sýrii, “podľa toho, ako je to potrebné”. Peters spresnil, že ide o nebojový tím, ktorého úlohou je lokalizácia Akaviovej a identifikovanie možností, ako ju vyslobodiť.

Peters vysvetlil, že informácia o únose sa na verejnosť a do médií nedostala preto, že “v týchto situáciách by mala byť prioritou bezpečnosť rukojemníkov”. “Varovali nás, že akákoľvek publicita by vystavila Louisu ešte väčšiemu riziku,” uviedol vicepremiér a ocenil médiá, že v tejto veci spolupracovali s vládou.

Riaditeľ MVČK pre humanitárne operácie Dominik Stillhart vyzval na poskytnutie akýchkoľvek informácií o humanitárnej pracovníčke a vodičoch a apeloval na ich okamžité a bezpodmienečné prepustenie na slobodu.

Denník The New York Times napísal, že MVČK má oprávnený dôvod domnievať sa, že Akaviová je stále nažive, a to na základe výpovedí dvoch osôb, ktoré tvrdia, že v decembri 2018 ju videli v nemocnici vo východosýrskej obci Súsa — vtedy jednej z posledných lokalít ovládaných ozbrojencami Islamského štátu. Posledná bašta IS v tejto časti Sýrie padla 23. marca, keď ju dobyli Sýrske demokratické sily (SDF) pod kurdským vedením a za podpory USA.

Akaviová je posledným spomedzi najmenej 23 cudzincov, ktorých IS ako rukojemníkov zadržal krátko po vypuknutí konfliktu v Sýrii. Väčšina z nich sa dostala na slobodu po zaplatení výkupného, iných islamisti popravili sťatím. Ich popravy zverejnené na internete šokovali západný svet.

Reklama

MVČK má v Sýrii momentálne 98 pracovníkov zo zahraničia a pracuje tam preň aj 580 Sýrčanov.

Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré počas ozbrojeného konfliktu monitorovalo situáciu v Sýrii prostredníctvom svojich informátorov a aktivistov, obviňuje IS, že od roku 2014 uniesol tisíce ľudí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

18:21

Najvyšší súd Talibanu v utorok oznámil, že súd v severovýchodnej afganskej provincii Kápísá dal verejne zbičovať dvoch mužov obvinených z lúpeže.

18:20

Súd poprednému predstaviteľovi Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnovi Höckeovi v prípade uznania za vinného z použitia nacistického sloganu pravdepodobne udelí finančnú pokutu. Oznámila to v utorok hovorkyňa krajského súd v nemeckom meste Halle Adina Kesslerová-Jenschová na záver druhého dňa pojednávania v tejto kauze.

18:19

Španielsky sudca v utorok oznámil, že obnovil vyšetrovanie podozrenia zo sledovania mobilného telefónu španielskeho premiéra Pedra Sáncheza špionážnym sotfvérom Pegasus. Súvisí to so žiadosťou o spoluprácu pri podobnom vyšetrovaní vo Francúzsku.

18:18

Vzájomné uznanie územnej celistvosti a zvrchovanosti Azerbajdžanu a Arménska je pre Česko principiálne. ČR má eminentný záujem na tom, aby bol región južného Kaukazu stabilný. V utorok to povedal český minister zahraničných vecí Jan Lipavský, ktorý v Prahe prijal svojho azerbajdžanského partnera Džejhuna Bajramova.

18:17

Vojenská spolupráca a regionálna bezpečnosť boli medzi témami rozhovorov poľského ministra obrany Wladyslawa Kosiniaka-Kamysza a britského kolegu Granta Shappsa vo Varšave. Obaja ministri sa stretli v utorok na základni 1. varšavskej obrnenej brigády.

 

18:16

Pro-palestínski demonštranti v utorok v Turíne narušili konferenciu o spolupráci v oblasti vedy a vesmíru medzi Talianskom a ďalšími krajinami.

18:01

Azerbajdžanský prezident Ilham Alijev sa domnieva, že mierová dohoda s Arménskom je čoraz viac na dosah. Vyjadril sa tak v utorok, keď expertné tímy z oboch krajín mali začať na spoločných hraniciach s demarkačnými prácami.

17:26

Moskovský súd odmietol v utorok odvolanie väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha proti predĺženiu vyšetrovacej väzby. Gershkovich je ako prvý západný novinár od čias studenej vojny obvinený zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali