Nový pakt EÚ o migrácii: Ďalší pokus prelomiť odpor Východoeurópanov

Nový pakt EÚ o migrácii: Ďalší pokus prelomiť odpor Východoeurópanov

Brusel 8. septembra 2020 (HSP/Foto:TASR/AP/SOS Mediterranee-Flavio Gasperini)

 

Európska komisia predložila „Nový pakt o migrácii a azyle“. Kritici sa obávajú, že to ešte urýchli migračný pakt OSN, ktorý podporuje prisťahovalectvo, a že tento pakt má slúžiť ako páka na prelomenie odporu východoeurópskych štátov voči migrácii

EÚ, migranti, plány
Ilustračné foto

Vyvstáva otázka, či je plánovaný nový pakt o migrácii a azyle skôr obranou proti „príliš veľkému počtu“ prisťahovalcov, najmä nelegálnym prisťahovalcom a tým, ktorí by sa v skutočnosti nemali v krajine nachádzať – alebo znamená ďalšie otvorenie k ešte regulárnejšej, pravidelnejšej a rozšírenej migrácii, ako sa obávajú aj mnohí kritici v sekcii komentárov na webovej stránke Európskej komisie k „Roadmap“.

Reklama

Na túto otázku v súčasnosti nemožno s istotou odpovedať – keďže stále neexistuje konkrétny (zverejnený) text paktu, ktorý by bolo možné vyhodnotiť a pravdepodobne sú aj autori paktu zmietaní medzi humánnymi zámermi a rozpoznaním všetkých druhov praktických problémov.

Komisia sa navyše vyhýba otvorenému konfliktu so štátmi východnej Európy, ktoré na rozdiel od Nemecka bojujú za obmedzenie (migrácie) a považujú nemeckú situáciu za odstrašujúcu. Jednoducho neexistuje jediné ideálne riešenie pre väčšiu globálnu migráciu z husto osídlených, skôr chudobnejších regiónov; dostatočne to ukázal spor o migračný pakt OSN z roku 2018. Európsky konflikt tak naďalej pretrváva a vyostruje sa.

Reklama

Konflikt medzi samozvanými prisťahovaleckými krajinami, ako je Nemecko a odporcami masívneho a bezuzdného prisťahovalectva sa vyostruje – a je potrebné sa obávať, že Angela Merkelová sa pokúsi prelomiť odpor proti prisťahovalectvu.

Rozsiahle vyhlásenia o zámere

V súčasnosti dostupné vyhlásenia k paktu EÚ obsahujú vyhlásenia o zámere, ktoré síce smerujú k „obrane“, kontrole a zníženiu počtu migrantov. Malo by sa napríklad uskutočniť predbežné preskúmanie (čo sa týka bezpečnosti, zdravia a identity) žiadateľov o azyl na vonkajších hraniciach EÚ, ďalej konzekventné vrátenie (vyhostenie) osôb, ktoré nemajú nárok na ochranu do ich krajín pôvodu, čiže zabrániť neoprávneným dlhodobým pobytom v Európe. Pohraničný orgán EÚ Frontex má byť posilnený a intenzívnejšie bezpečnostno-technické výmeny medzi krajinami budú kontrolovať migráciu. Potiaľto je všetko dobré.

Doterajšie návrhy však obsahujú aj také prvky, ako napríklad princíp rutinného rozdeľovania v celej EÚ všetkých osôb považovaných za oprávnené, ako aj Áno k legálnej migrácii a programov presídľovania (resettlement) pre utečencov. Zvyšuje sa tým potenciál prisťahovalectva a cieľom je zahrnúť aj tie regióny, v ktorých sa ešte silnejšie zohľadňujú práva obyvateľstva štátu a ktoré sa nepovažujú za prisťahovalecké krajiny, tak ako je to v prípade Nemecka. Túto pasáž by sa dalo chápať aj ako útok na Poľsko, Rakúsko, Česko a Maďarsko, ktoré vo všeobecnosti odmietajú ďalšiu migráciu a rozdeľovacie kľúče.

Signál pre ešte väčšiu migráciu do Európy

Existuje riziko, že nový pakt o migrácii a azyle zvýši klimaticky v krajinách pôvodu počet ľudí ochotných migrovať a pakt sa bude interpretovať ako signál, že Európa chce (a môže) prijať a riadiť aj rozsiahlejšiu migráciu. K tomu by mohli prispieť práve azylové centrá na vonkajších hraniciach EÚ, najmä ak by v zmysle organizácií na ochranu ľudských práv mali byť spojené s intenzívnou právnou ochranou (možnosť namietať proti negatívnym rozhodnutiam o azyle atď.)

EÚ sa zjavne snaží s novými konkrétnymi nariadeniami a postupmi transformovať súčasný chaos a slabosti reálne existujúceho prisťahovalectva do prehľadného, kontrolovaného a pravidelného systému. Čo by malo byť jednoduchšie v teórii ako v praxi. Zostáva otvorené – nad rámec zásadnej otázky, ako sa bude migrácia z hľadiska rozsahu vyvíjať v nasledujúcich rokoch –, do akej miery sa mnohé eventuálne zmysluplné teoretické základne piliere dajú realizovať v reálnom živote a s akým cieľom. Týka sa to napríklad úspešného zabezpečenia vonkajších hraníc – pri čom by bolo treba objasniť úlohu súkromnej a cirkevnej „námornej záchrany“, ktorú Nemecko presadzuje ako páku pre väčšiu africkú migráciu.

Reklama

Bolo by potrebné objasniť harmonickú spoluprácu s mnohými krajinami pôvodu a tranzitu, prijatie mechanizmov rozdeľovania v celej EÚ dotknutými prisťahovalcami, ktorí by v prípade pochybností museli ako nový domov akceptovať aj Fínsko alebo Rumunsko. Doteraz si prisťahovalci vyberajú cieľovú krajinu s najvyššími dávkami. Vo všeobecnosti by sa mala podporovať ochota migrantov rešpektovať zamietnuté rozhodnutia o azyle – ide tu tiež o konflikt: Aj odmietnutí žiadatelia o azyl môžu de facto zostať v Nemecku, obmedzujúci účinok azylového práva sa neuplatňuje. Tento stav de facto otvorených hraníc štátov a ich sociálnych systémov naráža na odpor v čoraz viac krajinách a to nielen vo východnej Európe, ale aj v Škandinávii.

Prelomí sa odpor východnej Európy?

Najväčším otáznikom zostáva napríklad to, ako možno východoeurópske krajiny integrovať do spoločného európskeho azylového systému. Ak by sa krajiny, prípadne čistí príjemcovia (fin.) EÚ, „vyhli“ prijímaniu prisťahovalcov prostredníctvom finančných platieb, v dôsledku toho sa títo nahromadia do ochotných štátov, ako je Nemecko, ktoré už prakticky nevykonávajú vyhostenia a neustále akceptujú nové prisťahovalecké vlny. Rozdeľovanie migrantov v celej EÚ zásadne viazne v tom, že v jednotlivých štátoch sú životné podmienky a sociálno-ekonomické požiadavky/dávky pre migrantov veľmi odlišné – a migranti sa podľa toho správajú.

V komentároch na webovej stránke „Roadmap“, ktorá obsahuje množstvo konštruktívnych príspevkov, je projekt EÚ zriedka vítaný bez výhrad, často sa však zdôrazňuje, že v otázkach migrácie zohráva úlohu aj súčasný a budúci stav hostiteľských krajín. Komentátori poukazujú napríklad v tieni koronakrízy na nebezpečenstvá preťaženia sociálnych systémov, nadmernej ekonomickej migrácie a migrácie chudoby. Zdôraznené sú problémy s integráciou už existujúcich prisťahovalcov, hustota obyvateľstva a spotreba pôdy v hostiteľskej krajine, príliš malo voľných pracovných miest atď. Témy azyl a migrácia (všeobecne) by sa mali výrazne od seba oddeľovať. Mnoho pozorovateľov sa obáva, že kontinuálne prisťahovalectvo preťažuje európske štáty.

Z tohto hľadiska by mal byť možno doplnený hlavný cieľ nového paktu o migrácii a azyle, ktorý na webovej stránke EK znie: „vytvoriť komplexný a udržateľný rámec na riadenie azylu a migrácie v EÚ, ktorý je odolný voči krízam a pokryť celú migračnú trasu od krajín pôvodu a tranzitných krajín po prijímacie krajiny v EÚ“. Ide o pakt o integrácii, ktorý sa zaoberá otázkou, ako by mohli byť prijatí utečenci a migranti konkrétne začlenení do hostiteľských štátov. V ideálnom prípade by nakoniec mali byť zohľadnené aj príčiny migrácie. To sú tie skutočné a zložité témy, nielen európske zjednocovanie  a prerozdeľovanie čoraz väčšieho počtu takzvaných „utečencov“. Preto zostáva naďalej obava, že pakt bude slúžiť iba na podporu prisťahovalectva a na odstránenie odporu proti nemu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali