Nová vláda Ukrajiny: Oligarchicko-cudzinecká légia

Nová vláda Ukrajiny: Oligarchicko-cudzinecká légia

Kyjev 5. decembra 2014 (HSP/Foto:TASR)

 

Ukrajinský parlament schválil zloženie novej vlády na čele s Arsenijom Jaceňukom. Zastáva svoju funkciu od februára a za staronového premiéra ho zvolili ešte 27. novembra. Ostatných členov vlády zvolili až 1. decembra.

Nová ukrajinská vláda je doslova svetovou raritou: skladá sa z cudzincov, nacionalistov a oligarchov. Podobný koktail doposiaľ nemala žiadna iná vláda vo svete. Všetci ministri pôsobili v mnohých finančných inštitúciách, zúčastňovali sa na privatizáciách, predávali a rozdeľovali štátny majetok, ,mnohí toho majú poriadne veľa nie len za ušami, ale aj na bankových účtoch. Veľa ich pôsobilo v Spojených štátoch. Navyše sú traja ministri – cudzinci. Ukrajinskí novinári smutne žartujú: „Nemáme vlastných odborníkov v 50-miliónovom štáte, preto pozývame cudzincov…“ Zloženie tejto vlády je veľmi zaujímavé. Predstavme jej členov.

Reklama
Na snímke poslanci novej ukrajinskej vlády

Premiér Arsenij Jaceňuk /40 rokov/. Vzdelanie: Štátna univerzita /mesto Černovcy, 1996/ a Obchodno-ekonomická vysoká škola /Černovcy, 2001/. Právnik. V 90-ch rokoch obchodoval – predával na mestskej tržnici v Černovcách autá. Založil právnickú firmu. Od roku 1998 pracoval v banke Avaľ. Na začiatku politickej kariéry bol vo vyššom vedení strany prezidenta Janukoviča, potom sa stal jeho veľkým nepriateľom. V roku 2004 sa stal riaditeľom Národnej banky Ukrajiny, vo februári 2005 sa funkcie vzdal. V roku 2008 vyhlásil, že vytvorí vlastnú politickú stranu. Analytici a politickí oponenti mu vytýkajú viaceré finančné a korupčné škandály. Jaceňuk to odmieta. V roku 2007 v daňovom priznaní uviedol svoje príjmy vo výške 1,24 mil. grivien. Počas Oranžovej revolúcie to bola dosť nevýrazná politická postava, ale na začiatku roka 2014 sa postavil na čelo štátneho prevratu.

Prvý vice-premiér a minister bytového hospodárstva Gennadij Zubko /47 rokov/. Vzdelanie: Kyjevská polytechnická vysoká škola /1991/. Absolvoval kurzy manažmentu v Chicagu /USA, 2006/. Začal sa politicky angažovať tiež v roku 2006 – hneď po návrate z USA. Figuroval vo viacerých korupčných škandáloch.

Reklama

Vice-premiér a minister kultúry Vjačeslav Kirilenko /46 rokov/. Vzdelanie: Kyjevská univerzita /1993/. V 90-ch rokoch aktívne pôsobil v študentskom hnutí na Ukrajine. V roku 2002 sa stal zástupcom predsedu Ukrajinskej ľudovej strany. V roku 2005 sa stal ministrom práce vo vláde Júlie Timošenkovej a neskôr aj vice-premiérom. Bol predsedom strany Naša Ukrajina. Pred 2 mesiacmi súhlasil so zlúčením svojej strany Za Uktrajinu so stranou premiéra Jaceňuka Národný front.

Vice-premiér Valerij Voščevskij /58 rokov/. Vzdelanie: Kyjevská hospodárska vysoká škola /1977/. V rokoch 2002 – 2003 pôsobil v administratíve prezidenta Leonida Kučmu. V rokoxh 2003 – 2005 bol zástupcom ministra hospodárstva Ukrajiny. Momentálne je členom nacionalistickej Radikálnej strany Olega Ľaška. Tiež figuruje vo viacerých korupčných škandáloch.

Minister zahraničných vecí Pavel Klimkin /47 rokov/. Vzdelanie: Moskovská fyzikotechnická vysoká škola /1991/. V 90. rokoch sa však dostal do diplomatických služieb. V rokoch 2004 – 2008 pracoval na ukrajinskom veľvyslanectve vo Veľkej Británii. V roku 2010 sa stal zástupcom ministra zahraničných vecí Ukrajiny. Od roku 2012 pracoval na veľvyslanectve Ukrajiny v Nemecku. Ministrom zahraničných vecí Ukrajiny ho menovali 19. júna tohto roku.

Minister obrany Stepan Poltorak /49 rokov/. Vzdelanie: Vysoká škola Ministerstva vnútra ZSSR a Armádna akadémia Ukrajiny. Od 26. februára tohto roku bol veliteľom vojsk Ministerstva vnútra Ukrajiny a od apríla je veliteľom Národnej gardy Ukrajiny. V októbri ho menovali za ministra obrany. Vojenská hodnosť – generál – poručík.

Minister justície Pavel Petrenko /35 rokov/. Vzdelanie: Černovická univerzita /2001/. Pracoval ako súkromný advokát. Zároveň sa začal politicky angažovať. Od roku 2009 bol členom strany Arsenija Jačeňuka. V roku 2013 sa stal jedným zo zástupcov súčasného premiéra.

Reklama

Minister vnútra Arsen Avakov /50 rokov/. Vzdelanie: Charkovská polytechnická univerzita. Začal vo funkcii inžiniera, ale už v roku 1992 vytvoril vlastnú komerčnú banku Bazis. V roku 2004 ho prezident Viktor Juščenko menoval na funkciu predsedu Charkovskej okresnej samosprávy. Pôsobil v strane Júlie Timošenkovej. Vo februári 2014 ho menovali do funkcie ministra vnútra. Figuroval v mnohých korupčných škandáloch a je podozrievaný v mafiánskych vraždách. Je jedným z najbohatších Ukrajincov. Má majetok v hodnote vyše 300 miliónov dolárov.

Ministerka financií Natália Jaresko. Ukrajinka, občianka USA. Pracovala na ministerstve zahraničných vecí vo Washingtone. Bola jednou zo zakladateliek spoločnosti Horizon Capital a je jej konateľkou. Keď sa na začiatku 90.-ch rokov vrátila z USA na Ukrajinu, dlhšie pracovala na americkej ambasáde v Kyjeve. V rokoch 1992 – 1995 bola riaditeľkou ekonomického oddielu veľvyslanectva USA na Ukrajine. Potom pracovala v amerických investičných spoločnostiach Western NIS Enterprise Fund na Ukrajine a v Moldavsku.

Minister energetiky a uholného priemyslu Vladimír Demčišin. Člen strany Perta Porošenka. Pracoval väčšinou v bankových štruktúrach. Okrem vysokoškolského vzdelania získaného na Ukrajine svoje poznatky rozšíril aj na biznis – škole Kansaskej univerzity /USA/.

Minister ekonomického rozvoja Ajvaras Abromavičius, občan Litvy. Vzdelanie: absolvoval americkú pobočku Concordia International University v Estónsku a Concordia University vo Viskonsine v USA. Koncom 90.-ch rokov vycestoval za prácou do Švédska, potom 6 rokov pôsobil v Moskve. Momentálne je riaditeľom švédskeho fondu East Capital.

Minister zdravotníctva Alexander Kvitašvili, občan Gruzínska /44 rokov/. Vzdelanie: Historická fakulta Tbiliskej univerzity. Od roku 1993 pôsobí vo finančníctve. V rokoch 2002 – 2003 pracoval v New Yorku na Vysokej škole Západu a Východu /EastWest Institute/. V roku 2005 sa stal riaditeľom sekretariátu tejto školy. Do Gruzínska sa vrátil v roku 2008 a bol menovaný do funkcie ministra práce, zdravotníctva a sociálnych vecí. O 2 roky sa vzdal funkcie.

Reklama

Minister vzdelania a vedy Sergej Kvit /49 rokov/. Vzdelanie: Vysoká škola žurnalistiky Kyjevskej univerzity /1991/. Pracoval ako novinár. V roku 2007 ho menovali do funkcie rektora Kyjevskej univerzity. Aktívne sa zapojil do udalostí na Majdane.

Minister ekológie Igor Ševčenko /43 rokov/. Vzdelanie: začal na Kyjevskej vysokej škole telesnej výchovy, v 3. ročníku prestúpil na Historickú fakultu Kyjevskej univerzity, ale o rok zasa prestúpil – na Vysokú školu medzinárodných vzťahov. Pracovnú činnosť však začal v roku 1991 v advokátskej firme Legis. Od roku 1996 pracoval ako samostatný advokát. Po Oranžovej revolúcii roku 2004 sa stal poradcom premiéra a primátora Kyjeva. Od roku 2012 je na čele Meritokratickej strany Ukrajiny.

Minister pôdohospodárstva Alexej Pavlenko. Vzdelanie: Ekonomická fakulta Kyjevskej univerzity. V rokoch 2006 – 2009 bol konateľom obchodnej spoločnosti Foxtrot, ktorá vlastnila vyše 200 obchodov. Neskôr sa dostal na čelo holdingovej spoločnosti Rize.

Minister infraštruktúry Andrej Pivovarskij. Vzdelanie: Historická fakulta Kyjevskej univerzity /2000/ a Flatcher scool /USA, 2003/. Pracoval v investičných spoločnostiach v Kyjeve a Moskve.

Minister sociálnej politiky Pavel Rozenko /44 rokov/. Vzdelanie: Kyjevská polytechnická vysoká škola /1993/. V roku 1993 začal svoju kariéru v ukrajinskej televízii. Neskôr pracoval ako poradca poslanca Národnej rady Ukrajiny a poradca ministra ekológie. V roku 2005 bol menovaný do funkcie zástupcu ministra práce a sociálnej politiky Ukrajiny.

Minister mládeže a športu Igor Ždanov /47 rokov/. Vzdelanie: Historická fakulta Kyjevskej univerzity /1994/ a kurzy na univerzite v Thames Valley /Veľká Británia, 1996 /. Pracoval vo volebnom tíme prezidenta Leonida Kučmu a neskôr bol jeho poradcom. V roku 2004 pôsobil ako analytik v tíme Viktora Juščenko. Neskôr bol funkcionárom politickej strany Naša Ukrajina.

Minister informačnej politiky Jurij Stec /39 rokov/. Vzdelanie: Charkovská polytechnická univerzita /2009/. Pracoval v televíznej spoločnosti mesta Černovcy a ďalej vo viacerých televíznych spoločnostiach.

Ministerka Rady ministrov Anna Oniščenko /30 rokov/. Vzdelanie: Právnická fakulta Kyjevskej univerzity /2007/. Pracovala v advokátskych kanceláriách. V marci – máji 2014 bola vo funkcii zástupcu ministra justície Ukrajiny a od mája 2014 je predsedníčkou Štátnej registračnej služby Ukrajiny.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
07:18

Európa by mala dať Ukrajine viac peňazí, vyhlásil vo štvrtok bývalý prezident USA Donald Trump; niekoľko dní pred tým, ako budú americkí zákonodarcovia hlasovať o dlho odkladanom balíku pomoci vo výške 61 miliárd dolárov.

07:06

Situácia na ukrajinskom fronte je kritická a nasledujúce týždne môžu rozhodnúť o osude vojny, vyhlásil vo štvrtok po skončení summitu EÚ v Bruseli poľský premiér Donald Tusk.

Závery summitu podľa poľského premiéra obsahujú zmienku o záväzku Európskej únie dodať Ukrajine čo najskôr prostriedky protivzdušnej obrany.

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali