Nenechajte sa rušiť. Je to konšpirácia!

Nenechajte sa rušiť. Je to konšpirácia!

Bratislava 7. decembra 2022 (HSP/Dailyreckoning/Foto:Pixabay,Twitter)

 

Usilovne sa snažím vyhýbať konšpiračným teóriám. Je príliš ľahké prijať ich ako vysvetlenie najrôznejších podivných udalostí a vo väčšine prípadov sú veľmi nepravdepodobné, píše James Rickards vo svojom poslednom príspevku

kryptomena bitcoin
Ilustračné foto

Vyžadujú si extrémne množstvo inteligencie, koordinácie a kompetencií, ktorých údajní konšpirátori, úprimne povedané, jednoducho nie sú schopní.

Reklama

Zvyčajne je hlúposť úplne dobrým vysvetlením, najmä ak ide o politikov a iných verejných činiteľov.

Aj keď je niekedy zjavná koordinácia elity, nemusí ísť nevyhnutne o sprisahanie. Môže ísť len o to, že podobne zmýšľajúci jednotlivci sledujú spoločný cieľ.

Reklama

Elity väčšinou chodili na pomerne malú skupinu špičkových škôl a absolvovali podobné kurzy, ktoré vyučovala úzka skupina akademikov. Postupovali v tých istých vládnych agentúrach a multilaterálnych inštitúciách.

Keď majú toľko spoločného, nie je prekvapením, že zmýšľajú podobne a majú rovnaké globalistické ciele. Niektoré konšpirácie sú zároveň skutočné. Je naivné veriť v opak.

 

Skutočná dohoda

Ako však odlíšiť tuctové konšpiračné teórie od skutočných?

Pomáhajú dôkazy typu “Smoking gun”, ale tie sú zriedkavé. Jedným z najlepších prístupov je priama skúsenosť so zvažovanou záležitosťou. To ma privádza k tomuto príbehu…

Reklama

Týka sa CIA, skrachovanej krypto burzy FTX, príspevkov na predvolebnú kampaň demokratov, pakistanskej banky BCCI (ktorá bola zločineckým podnikom na kôpkach, ktorý sa zrútil v roku 1991), al-Káidy, Jefferyho Epsteina a krypto stablecoinu Tether.

 

To je veľa na rozbalenie

V 80. rokoch som sa staral o finančnú kontrolu Citibank v Afrike a BCCI bola banka, na ktorú sme narážali neustále. Vedeli sme, že je to zlá správa už vtedy, roky pred krachom, a dávali sme si pozor, aby sme sa od nich držali čo najďalej.

V tom istom čase som tiež previedol Citi na islamské bankovníctvo v Pakistane. Moje skúsenosti z Pakistanu boli jedným z dôvodov, prečo ma CIA v roku 2000 najala na finančný protiteroristický boj proti al-Káide a ďalším.

Táto skúsenosť si zaslúži niekoľko slov…

Reklama

 

Projekt Proroctvo

CIA ma naverbovala v rámci projektu Prophesy, ktorý sa začal ako strategická štúdia pod vedením veterána CIA Randyho Taussa, ktorý bol zároveň skúseným obchodníkom s opciami.

Do skupiny ma vybrali čiastočne na základe mojich skúseností s islamským bankovníctvom v Pakistane.

Tá sa považovala za užitočnú na pochopenie myslenia potenciálnych teroristických obchodníkov. Neskôr som sa stal jedným z dvoch projektových manažérov podriadených Taussovi.

V roku 2004 som pomohol vytvoriť funkčný prototyp stroja Project Prophesy s využitím umelej inteligencie, aplikovanej matematiky, informačných kanálov, cenových kanálov, výpočtovej techniky a ľudského dohľadu. Hľadali sme teroristické obchodovanie s využitím dôverných informácií.

Projekt Prophesy sme vyvíjali v úplnom utajení. A veľká časť mojej práce je utajená. Môžem vám však povedať, že 7. augusta 2006 systém Prophesy odhalil varovné signály blížiaceho sa teroristického útoku.

O tri dni neskôr sa v Londýne podarilo prekaziť plán vyhodiť do vzduchu 10 amerických dopravných lietadiel. Dvadsaťštyri pakistanských extrémistov bolo zatknutých.

 

Vláda ignorovala moje varovania

V roku 2007 môj systém zaznamenal blížiaci sa krach na realitnom a akciovom trhu.

Svoje zistenia som predložil úradníkom ministerstva financií. Tí však moje varovania ignorovali. Všetci vieme, čo sa stalo potom.

Reklama

V tom čase sme boli pripravení vytvoriť robustnejšiu verziu tohto systému pre CIA a usilovali sme sa o ďalšie financovanie.

CIA sa však rozhodla nepokračovať v projekte najmä z politických dôvodov.

Obávali sa možných nepriaznivých titulkov, ak by sa ukázalo, že spravodajská komunita prehľadáva osobné obchodné záznamy občanov.

To nikdy nebola pravda; na získanie prvotných stôp sme používali cenové kanály z otvorených zdrojov a potom sme pracovali prostredníctvom súdneho systému. Ale riziko publicity tu bolo a CIA nechcela riskovať.

Po roku 2008 som sa presunul k iným projektom, ale nikdy som nestratil zo zreteľa potenciálnu prediktívnu silu, ktorú sme objavili v projekte Prophesy.

Reklama

Naučil som sa, že techniky, ktoré som vyvinul, sú užitočné ďaleko za hranicami boja proti terorizmu. Dali by sa použiť na akýkoľvek druh geopolitických hrozieb uskutočňovaných na kapitálových trhoch.

 

Kryptomeny a kapitálové trhy

A od roku 2010 som bol expertom na kryptomeny krátko po ich vzniku v roku 2009. Okrem toho som roky sledoval príbeh Tetheru a mohol som sa v reálnom čase vŕtať v FTX.

Inými slovami, mám dostatok praktických skúseností s bankovými podvodmi v treťom svete, spravodajskou prácou, kryptomenami a ďalšími dotykovými bodmi na to, aby som vedel, že tento príbeh drží pohromade a predstavuje vysoko dôveryhodný prípad.

Nechám príbeh radšej na vás, než aby som opakoval všetky podrobnosti. Tu je hlavný záver: FTX je len špičkou ľadovca.

Reklama
Michael Bankman Fried
Na snímke Michael Bankman Fried

Tether nemá likvidné dolárové aktíva, o ktorých tvrdí, že podporujú jeho 80 miliárd vydaných mincí. Keď Tether skolabuje, dopad bude násobne väčší ako dopad FTX a určite ovplyvní hlavný finančný prúd, čo povedie k bankrotom bánk a hedžových fondov.

Ak sa kolaps Tetheru trochu oddiali, bude to preto, že CIA ho považuje za veľmi užitočný pri financovaní Ukrajiny (demokratická schéma prania špinavých peňazí) a takzvaných “farebných revolúcií” po celom svete.

Všetko sa to odohráva pred našimi očami. Krypto domino medzitým naďalej padá a bude padať dovtedy, kým nezvalí na zem hlavný finančný prúd.

 

Zbohom, BlockFi

Kryptoburza BlockFi požiadala o vyhlásenie konkurzu. BlockFi bola už nejaký čas na lane a 11. novembra nakoniec pozastavila vykupovanie svojich zákazníkov, pretože nemala k dispozícii prostriedky na vyplatenie týchto zákazníkov.

Dohodla sa, že ju prevezme väčšia krypto burza FTX, ale od tejto dohody sa upustilo po tom, ako sa ukázalo, že FTX je najväčším krypto podvodom zo všetkých. Nakoniec bola BlockFi nelikvidná, jej ocenenie sa zrútilo a nemala ako vyplatiť zákazníkov, takže zatvorila svoje brány a podala návrh na konkurz.

Investori si z toho môžu vziať niekoľko dôležitých ponaučení, aj keď nie sú priamo zapojení do kryptomien…

Reklama

Prvým je, že svet kryptomien je husto prepojený. Jedna burza nechá svoje prostriedky uložené na inej burze a tak ďalej v reťazi vzájomne prepojených vkladov.

Samozrejme, ak zlyhá jeden článok reťaze, zlyhá celá reťaz a nikto nedostane peniaze späť. To je dosť zlé, ale to, čo sa deje v krajine kryptomien, je ešte horšie.

 

Domček z kariet

Strany, ktoré prijímajú vklady od iných, si na tieto vklady požičiavajú. Tým sa zavádza pákový efekt, takže sumy spojené s kolapsom sú oveľa vyššie ako pôvodne prijaté sumy.

Mnohí z účastníkov tohto bezohľadného konania ponúkli zákazníkom úrok. Ako by mohli ponúkať úroky, keď skutočné kryptomeny nie sú cennými papiermi a samy o sebe nič nezarobia?

Nepýtajte sa. Strana vyplácajúca “úrok” by dostala výnos od inej strany vyplácajúcej “úrok”, takže k pôvodnému podvodu sa pridala aj úroková zložka. Prepojenie vkladov, pôžičiek, pákového efektu, úrokov, derivátov a ďalších prvkov bolo súčasťou kryptografického podvodu.

Okrem toho mnohé z “miliardových” strát, o ktorých čítate v krypto svete, nie sú v skutočnosti doláre, ale straty, pôžičky a vklady v kryptomenách, ktoré sa oceňujú v dolároch pri vysoko nadhodnotených hodnotách kryptomien (ďalšia forma pákového efektu).

Reklama

Zostal domček z kariet, ktorý sa teraz rúca. Luna a Tri šípy zlyhali skôr ako FTX. Odvtedy zlyhali BlockFi a ďalší. Genesis môže byť ďalší v poradí.

Tento pomalý postupný kolaps sa ešte zďaleka neskončil. Je len otázkou času, kedy kolaps krypto-sveta presiakne do hlavného finančného sveta bánk, maklérov a hedžových fondov.

Môžem len povedať, že tomu treba dať čas.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali