Nemecko je svetovým šampiónom, porazilo Argentínu 1:0

Nemecko je svetovým šampiónom, porazilo Argentínu 1:0

Rio de Janeiro 14. júla 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

O triumfe Nationalelf rozhodol striedajúci Mario Götze v 113. minúte

Futbalisti Nemecka získali v nedeľu titul svetových šampiónov na 20. MS v Brazílii. Vo finále na bájnej Maracane v Rio de Janeiro zvíťazili nad Argentínou 1:0 po predĺžení a vybojovali si už ich štvrté svetové zlato po rokoch 1954, 1974 a 1990. O triumfe Nationalelf rozhodol striedajúci Mario Götze v 113. minúte predĺženia. Nemci čakali na zlato 24 rokov, po striebre v 2002 a bronzoch z 2006 a 2010, sú opäť na futbalovom Olympe.

Reklama
Nemecký futbalista Mario Götze (19) sa raduje so spoluhráčmi z gólu na 1:0 v druhom predĺžení vo finále na MS vo futbale 2014 Argentína - Nemecko v brazílskom Riu de Janeiro 13. júla 2014. Futbalisti Nemecka získali v nedeľu titul svetových šampiónov na 20. MS v Brazílii

Na tróne pre svetových šampiónov Nemci vystriedali Španielov, ktorí získali ich prvý titul pred štyrmi rokmi v JAR. Prvýkrát v histórii MS sa stalo, že európske mužstvo získalo zlato na americkom kontinente. Argentína má tak stále “iba” dva tituly, v roku 1978 z domáceho turnaja, resp. z Mexika 1986.

Európa sa v počte získaných titulov odtrhla od Južnej Ameriky na rozdiel dvoch a vedie už 11:9. Naposledy nezvíťazila v 2002 v Japonsku a Kórejskej republike, kde triumfovali brazílski “kanárici”.

Reklama

Najbližšie MS zorganizuje v roku 2018 Rusko, kvalifikácia sa začne na jeseň 2016.

Tréneri finalistov Joachim Löw aj Alejandro Sabella pôvodne chceli poslať do ohňa finálového duelu rovnaké zostavy ako v semifinále. Trojnásobní majstri sveta z Nemecka ale museli tesne pred zápasom urobiť jednu vynútenú zmenu. V rozcvičke si zranil lýtko Sami Khedira a jeho miesto zaujal Christoph Kramer. Smola Nemcov pokračovala, Kramer po tvrdom zákroku protihráča do hlavy nemohol pokračovať, hoci chcel, a v 31. minúte ho musel vystriedať Andre Schürrle. Európania mali na hrote 36-ročného veterána Miroslava Kloseho. Kapitán Philipp Lahm opäť nastúpil na poste pravého obrancu.

Argentínska zostava sa nezmenila. Dvojnásobní majstri sveta Albiceleste nastúpili bez útočníka Sergia Agüera a nedoliečeného stredopoliara Angela Di Mariu.

 

MS v Brazílii, finále:

Reklama

Nemecko – Argentína 1:0 po predĺžení (0:0)

Gól: 113. Götze, ŽK: Schweinsteiger, Höwedes – Mascherano, Agüero. Rozhodovali: Rizzoli – Faverani, Stefani (všetci Tal.), 74.738 divákov.

zostavy a striedania:

Nemecko: Neuer – Lahm, Boateng, Hummels, Höwedes – Schweinsteiger, Kramer (31. Schürrle) – Müller, Kroos, Özil (120. Mertesacker) – Klose (88. Götze)

Argentína: Romero – Zabaleta, Demichelis, Garay, Rojo – Perez (86. Gago), Mascherano, Biglia – Messi, Lavezzi (46. Agüero) – Higuain (78. Palacio)

Reklama

Na Maracane to bolo v prvom polčase dobýjanie argentínskej žuly nemeckým strojom. Nemci mali územnú prevahu, usadili sa na polovici súpera a trpezlivo sa snažili kombinačne vyšachovať kompaktnú a dobre si pomáhajúcu defenzívu Juhoameričanov. Tí podľa očakávania expertov prenechali iniciatívu rivalovi a čakali na rýchly brejk. Prvá obrovská šanca prišla v 21. minúte, keď Kroos nepochopiteľne hlavičkoval späť svojmu brankárovi, tam bol ale zabudnutý Higuain, ktorý išiel sám na Neuera, no strela mu vôbec nesadla. Po polhodine sa viac osmelila aj Argentína. V 30. minúte Higuain po centri s chuťou hrajúceho Lavezziho strelil gól, ale z ofsajdu. Potom skúsil Messi prehodiť cez stred loptu do jasnej šance spoluhráčovi, ale Nemci odvrátili na roh. V 38. minúte zakončil Schürrle, ale Romero vyrazil a pískal sa aj ofsajd. V 40. minúte sa do šance prebil Messi, z ostrého uhla chcel ešte prihrať, ale loptu opäť odvrátil Boateng. Na konci polčasu slabo a do stredu brány pálil Kroos a potom prišla najväčšia šanca Nemcov, keď po centri Kroosa vo výskoku hlavou napálil loptu do pravej tyče Höwedes.

Do druhého dejstva prekvapujúco nahradil Lavezziho Agüero a Argentínčania mohli udrieť ako prví. To výborná Bigliova prihrávka za chrbát Boatenga našla Messiho, ten vo výbornej pozícii zakončoval pred Neuerom, ale jeho strela na vzdialenejšiu žrď o centimetre minula bránu. V ďalších fázach hry už mali Nemci o čosi menej držanie lopty. Zaujal aj tvrdý obranný zákrok brankára Neuera, ktorý vybehol hasiť pred Higuainom a tvrdo ho zostrelil za šestnástkou, faul sa však nepískal. Aktéri sa stále sústredili na snahu najmä sa vyhnúť osudovej chybe. Takmer sa tak stalo v 62. minúte po zlej rozohrávke Demichelisa Schürrle nacentroval Özilovi, ten ale strieľal mizerne. V 71. minúte sa po šťastnej kombinácii cez stred argentínskej obrany dostával do pozície Schürrle, ale nedokázal zakončiť. V 75. minúte sa pokúsil vytvoriť si parketu Messi, ale jeho obstrel išiel vedľa. A jeho individuálna akcia mu nevyšla ani o pár minút neskôr. V 80. minúte po prihrávke Özila dlho váhal so zakončením Höwedes a tak obrana súpera odvrátila. O ďalšie dve minúty sa nepodarilo zakončenie z hranice 16-ky ani Kroosovi. Zápas tak dospel do predĺženia, už tretieho vo finále MS za sebou.

A to začalo zostra, skóre mohol otvoriť Schürrle, ale Romero vytiahol výborný zákrok. Odpovedať sa pokúsil Agüero, no jeho prienik skončil nepodarenou strelou. Rozhodnutie mal na kopačke v 97. minúte Palacio, center Roja podcenil Hummels, ale argentínsky útočník zle loboval cez Neuera. O zlate sa rozhodlo v 113. minúte, Schürrle naviazal na ľavej čiare trio hráčov súpera, prehodil na voľného Götzeho a ten strelou ľavačkou otvoril skóre a rozhodol o štvrtom titule majstrov sveta pre Nemcov. Nič na tom nezmenili ani dva posledné strely Messiho nad bránu víťazov v posledných minútach finále.

 

Hlasy po zápase:

Alejandro Sabella, tréner Argentíny: “Cítim smútok, že sme neboli schopní vyhrať turnaj, ale aj pýchu na toto mužstvo. Odohrali sme skvelé finále. Gratulujem hráčom. Sú pýchou národa, lebo odovzdali obrovské množstvo práce na celom turnaji.

Joachim Löw, tréner Nemecka: “Hráči prekročili svoje hranice. Počas celého šampionátu boli jednotní a usilovne pracovali na našom spoločnom sne. Desať rokov tvrdej driny sa vyplatilo, pre každého z nás je titul splnením tajného želania, s ktorým sme do Brazílie cestovali.”

Manuel Neuer, brankár Nemecka: “Je to neuveriteľné! Naše mužstvo dosiahlo nesmierny úspech. Podieľali sme sa na ňom nielen my – hráči, ale vôbec každý, kto stál za nami. Budeme tento titul oslavovať, užijeme si to naplno.”

Philipp Lahm, kapitán Nemecka: “Neskutočný pocit. Dokázali sme veľkú vec, toto mužstvo ukázalo svoju silu. Lomcujú mnou neuveriteľné pocity.”

Bastian Schweinsteiger, stredopoliar Nemecka: “Ešte si to poriadne neuvedomujem. Musíme si užiť tento moment. Ďakujeme celému Nemecku za podporu. Môže byť na nás pyšné. Dnes sa tam musí oslavovať všade.”

Reklama

Lukas Podolski, stredopoliar Nemecka: “Sme super tím. Teraz sme získali to, kvôli čomu sme tak tvrdo pracovali.”

Christoph Kramer, stredopoliar Nemecka: “Dosť si toho nepamätám, ale toto si budem.”

Jerome Boateng, obranca Nemecka: “Cítim iba číru radosť. Celé Nemecko je na nás pyšné. Vedeli sme, že to nepôjde tak ľahko ako proti Brazílii. Mali sme ale dosť priestoru, takže som vedel, že to dokážeme.”

Mats Hummels, obranca Nemecka: “Ja to ešte ani poriadne nechápem. Som v inom svete. Vedeli sme, že to bude tesný zápas. Pri ich šanciach sme mali aj trochu šťastia, ale potom sme už nemali problémy.”

Javier Mascherano, stredopoliar Argentíny: “Bolesť je obrovská. Chceli sme ľuďom v Argentíne spraviť radosť a priniesť domov pohár. Sme zničení. Dali sme do finále celé naše úsilie a je nám ľúto prehry s Nemeckom práve kvôli našim oddaným fanúšikom. Bude nás to mrzieť do konca života, pretože sme prepásli veľkú šancu.”

Reklama

jf

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali