Nekonečný príbeh podvodov s jazdenkami

Nekonečný príbeh podvodov s jazdenkami

Bratislava 25. novembra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Kúpa ojazdeného vozidla prináša so sebou viaceré riziká. Na jednej strane sú to napríklad stočené kilometre, omladenie roku výroby, sfalšované doklady alebo identifikátory vozidla. Na strane druhej tu sú spoločnosti vydávajúce rôzne reporty a certifikáty naoko garantujúce údaje o vozidle

Ilustračné foto

Nepríjemnú skúsenosť má pán Peter z Dubnice nad Váhom, ktorý si vyhliadol Citroën C4 Grand Picasso cez autobazár v Kalnej nad Hronom. Cena 7-tisíc eur, najazdených necelých 51-tisíc kilometrov, rok výroby 2012. Predajca v inzeráte samozrejme vyzdvihol „top stav“. V inzeráte a ani v reporte, ktorý si zakúpil od „priekupníckej“ spoločnosti nebola žiadna zmienka o tom, že vozidlo nie je v poriadku. Pri osobnej prehliadke ale zistil, že auto bolo havarované. Údaje o vozidle si následne overil cez kontrolu originality. Z merania povlakovej vrstvy vyplýva, že vozidlo bolo jednoznačne havarované a následne opravované. Spoločnosť, ktorá report vystavila pritom spotrebiteľov cez reklamu na webe informuje, že „zistí, či bolo vozidlo havarované“. V tomto prípade sa tak nestalo a spotrebiteľ z Dubnice nad Váhom bol jednoznačne uvedený do omylu.

Reklama

 

Obr1.: Graf nameranej hrúbky povlakovej vrstvy na stránke www.ko.sk potvrdzuje, že predná kapota, ľavé zadné dvere, pravý zadný blatník a pravé zadné aj predné dvere na vozidle Citroën C4 Grand Picasso boli opravované, tmelené a prelakované.

Niektoré „priekupnícke“ spoločnosti pôsobiace v oblasti predaja jazdených vozidiel, prezentujú svoje aktivity ako kontrolu originality (KO), pričom nemajú oprávnenie na túto činnosť. Tým zavádzajú spotrebiteľov, ktorí v snahe získať podstatné informácie o vozidle zaplatia za certifikát alebo report, ktorý obsahuje absolútne irelevantné informácie. Spotrebitelia by preto pri overovaní údajov o vozidlách mali využívať len oficiálne zdroje.

Reklama

Výsledok kontroly originality je vždy zaznamenaný do Odborného posudku o kontrole originality vozidla, do informačného systému KO a vyjadruje stav spôsobilosti vozidla na prevádzku v cestnej premávke. Nezaznamenáva sa do žiadnych reportov a ani certifikátov. V Odbornom posudku o KO sú okrem údajov o vozidle zaznamenané: klasifikácia a výsledok kontroly originality, to znamená či je vozidlo spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke, ďalej stav počítadla prejdenej vzdialenosti zapísaný počas výkonu KO, namerané hodnoty hrúbky povlakovej vrstvy. Okrem iných skutočností sa počas kontroly originality overuje exekučná blokácia vozidla, zisťuje sa, či je alebo nie je vozidlo spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke z hľadiska pravosti identifikátorov na vozidle, pravosti dokladov  alebo neoprávnených zásahov do konštrukcie vozidla. Overujú sa záznamy v evidencii vozidiel SR a výskyt v národných a medzinárodných pátracích systémoch.

 

Obr.2: Odborný posudok o kontrole originality vozidla sú oprávnené vydať len pracoviská kontroly originality. Zoznam pracovísk KO je dostupný na webovej stránke: https://www.ko.sk/Home.aspx?Menu=id:Pracoviska

Na webovej stránke Technickej služby kontroly originality www.ko.sk sú dostupné informácie o všetkých vozidlách, ktoré absolvovali kontrolu originality. Po bezplatnej registrácii si spotrebiteľ vie pomocou identifikačného čísla vozidla VIN, evidenčného čísla vozidla, Odborného posudku o KO, čísla kontrolnej nálepky KO, príp. RFID/QR nálepky overiť údaje z kontroly. Okrem informácií o výsledku kontroly originality sa zobrazia fotografie vyhotovené počas KO a zaznamenané údaje o vozidle. Pri zadaní čísla Odborného posudku o KO sú naviac zobrazené namerané hodnoty hrúbky povlakovej vrstvy, ako aj stav najazdených kilometrov zaznamenaný v čase vykonania KO.

Oficiálne údaje o vozidle spotrebiteľ získa aj na webe Registra prevádzkových záznamov vozidiel (www.rpzv.sk), ktorý zriadilo Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Pomocou identifikačného čísla vozidla VIN si overí či bol k vozidlu vydaný Výpis z RPZV, tzv. ODO-Pass, ktorý zobrazuje históriu najazdených kilometrov.

 

Reklama
Obr.3: Na zobrazenie ODO-Passu je potrebné zadať číslo ODO-Passu, dátum posledného záznamu a posledný stav kilometrov zaznamenaný v ODO-Passe.

Od 20.mája 2018 sa podľa zákona č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, zaznamenáva história najazdených kilometrov do RPZV. Údaje zo štátneho registra sa poskytujú prevádzkovateľovi vozidla formou ODO-Passu. ODO-Passy je možné získať na pracoviskách kontroly originality a u poskytovateľov ODO-Passov (https://www.rpzv.sk/Ziskat). Existenciu ODO-Passu si spotrebiteľ overí na stránke www.rpzv.sk. Prevádzkovateľ vozidla môže ODO-Pass zverejniť, resp. poskytnúť záujemcom o kúpu vozidla. Pokiaľ predajca údaje z ODO-Passu neposkytne a kupujúci zistí, že výpis existuje, je viac ako pravdepodobné, že vozidlo má „upravený“ odometer.

V rámci RPZV sú okrem najazdených kilometrov dostupné aj ďalšie informácie. V Prílohe k Výpisu z RPZV (ODO-Passu) spotrebiteľ získa údaje o exekučnej blokácii, leasingu, záložnom práve, o overení vozidla v pátracích evidenciách, o platnosti technickej a emisnej kontroly, výbave vozidla, atď.

Obr.4: Príloha k Výpisu z RPZV potvrdzuje, že na vozidlo sa vzťahuje leasing a záložné právo.

Prílohu, ktorá obsahuje aktuálne údaje ku každému registrovanému vozidlu v slovenskej evidencii, možno vygenerovať vždy len ku platnému ODO-Passu. Získať prílohu je možné na pracoviskách kontroly originality a u poskytovateľov ODO-Passov. K prílohe sa dostane aj spotrebiteľ cez web www.rpzv.sk, potrebuje k tomu od prevádzkovateľa (majiteľa vozidla) rovnaké údaje ako aj na overenie ODO-Passu, to znamená číslo ODO-Passu, dátum posledného záznamu a posledný stav kilometrov zaznamenaný v ODO-Passe. Všetky vygenerované prílohy sa zaznamenajú do RPZV a sú súčasťou historických záznamov o vozidlách.

V súčasnosti každý občan získa údaje o vozidle cez oficiálne zdroje. Na webovom sídle Technickej služby kontroly originality (www.ko.sk) má možnosť si overiť, či na aute bola vykonaná kontrola originality, a s akým výsledkom, t. j. či vozidlo je alebo nie je spôsobilé na prevádzku v cestnej premávke. Pred kúpou ojazdeného vozidla by mal od predávajúceho požadovať ODO-Pass zobrazujúci historický priebeh najazdených kilometrov, ako aj Prílohu k Výpisu z RPZV, v ktorej získa komplexné a relevantné údaje o vozidle. Pravosť ODO-Passu a prílohy si overí na webe Registra prevádzkových záznamov vozidiel (www.rpzv.sk).

Slovenský spotrebiteľ nie je odkázaný na problematické overovanie si informácií cez rôzne nedôveryhodné weby. Požadovať od predávajúceho pred kúpou ojazdeného vozidla ODO-Pass a Prílohu k Výpisu z RPZV a rovnako aj Odborný posudok o kontrole originality je na mieste. Pokiaľ by uvedené dokumenty vyžadoval každý kupujúci, miera podvodov s ojazdenými vozidlami by s najväčšou pravdepodobnosťou rapídne klesla.

Reklama

Zdroj: www.ko.sk, www.rpzv.sk

Redakciu informoval Miroslav Strelec z Technickej služby kontroly originality.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali