Tvrdé tresty neznížili zneužívanie marihuany. Rezort spravodlivosti uvažuje o zmenách

Tvrdé tresty neznížili zneužívanie marihuany. Rezort spravodlivosti uvažuje o zmenách
Konope siate pestované kvôli THC býva zušľachtené kvôli vyššiemu množstvu účinnej látky
Konope siate pestované kvôli THC býva zušľachtené kvôli vyššiemu množstvu účinnej látky

Bratislava 8. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Dekriminalizácia? To nehrozí 

Súčasťou plánovanej novelizácie trestných kódexov bude zníženie trestov za užívanie marihuany a ich nahrádzanie alternatívnymi trestami. Pre TASR to uviedla hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti (MS) SR Jana Zlatohlávková.

Reklama

“Aplikačná prax potvrdzuje, že súčasné tresty vo viacerých prípadoch zbytočne kriminalizujú mladých ľudí, ničia im budúcnosť a prispievajú k preplnenosti väzníc,” dodala. Dekriminalizácia marihuany, ako ju svojho času presadzovala Sociálnodemokratická alternatíva (SDA) Milana Ftáčnika, či v súčasnosti Sloboda a solidarita (SaS), však nie je pre rezort spravodlivosti inšpiráciou. “Vzhľadom na preukázané škodlivé účinky užívania marihuany neplánujeme ísť nezodpovednou cestou úplnej dekriminalizácie marihuany, ale skôr plánujeme ísť cestou alternatívnych trestov, respektíve využívania rozličných odklonov,” spresnila Zlatohlávková.

Viaceré štúdie už ukázali, že marihuana poškodzuje mentálne schopnosti drogujúcich. Zdravie však nemenej postihujú aj alkohol či tabak
Viaceré štúdie už ukázali, že marihuana poškodzuje mentálne schopnosti drogujúcich. Zdravie však nemenej postihujú aj alkohol či tabak

Dôvodom pre zmenu je podľa nej aplikačná prax, ktorá hovorí o neefektívnosti súčasnej právnej úpravy. “MS SR plánuje v rámci novelizácie trestných kódexov pristúpiť aj na základe podnetov z aplikačnej praxe, z radov odbornej verejnosti, v neposlednom rade aj z radov laickej verejnosti a v súlade s trestnou politikou vlády k prehodnoteniu trestov a trestných sadzieb za užívanie takzvaných mäkkých drog. Vyžaduje si to však dôslednú analýzu a participáciu viacerých odborníkov z aplikačnej praxe,” upozornila.

Reklama

 

Tri roky za jednorazovú dávku budú minulosťou 

Na nízku efektívnosť aktuálnej právnej úpravy upozornil krátko po voľbách na svojom blogu aj premiér Robert Fico (Smer-SD). V ňom sa kriticky vyjadril tak k úvahám o úplnej dekriminalizácii marihuany, ako aj k súčasným neadekvátne tvrdým trestom za jej užívanie. Hoci súdy málokedy siahajú k maximálnemu trestu, zákon umožňuje za jednorazovú dávku marihuany uložiť až tri roky väzenia nepodmienenčne.

“Dekriminalizáciu marihuany som nikdy nepovažoval za zásadnú spoločenskú tému. Okrem toho nesúhlasím s legalizáciou tejto mäkkej drogy, pretože anamnéza viacerých narkomanov potvrdzuje, že na začiatku ich osobnej tragédie bola práve marihuana,” vyhlásil premiér.

Zároveň ale priznal, že mimoriadne tvrdé tresty, ktoré umožňuje uložiť slovenská legislatíva, v priebehu rokov nijako neznížili spotrebu tejto drogy. “Slovensko musí isť pri mnohých trestných činoch, za ktoré dnes nezmyselne posielame ľudí za mreže, opačným európskym trendom dekriminalizácie a depenalizácie. A v takomto odbornom procese môžeme hľadať odpoveď aj na marihuanu. Ak sa ukazuje, že trestanie podľa Trestného zákona nemá na užívateľov marihuany prakticky žiadny vplyv, uvažujme o tom, že by išlo iba o priestupok, prípadne hľadajme iné formy prevencie,” uviedol Fico. “Možno by sme podstatne lepšie výsledky dosiahli účinnou informačnou kampaňou a alternatívami pre mladých ponúkajúcimi rovnaké potešenie ako ‘pozdvihnutie’ z marišky,” naznačil na záver svojej úvahy.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

06:51

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Povedal to katarský premiér Muhammad bin Abdarrahmán Ál Sání.

06:47

Americký prezident Joe Biden vyjadril podporu balíku pomoci pre Ukrajinu a Izrael predstaveného republikánmi v Snemovni reprezentantov. Biden súčasne vyzval na jeho urýchlené prijatie.

Petr Fiala v Bielom dome
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:46

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale nakoniec sa ho rozhodol odložiť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali