Možná platobná neschopnosť USA spôsobí globálnu finančnú krízu

Možná platobná neschopnosť USA spôsobí globálnu finančnú krízu

Washington 5. mája 2023 (HSP/globaltimes/Foto:TASR/AP-Jose Luis Magana)

 

Prípadná platobná neschopnosť USA, ktorá by sa mohla uskutočniť už v júni, čo by bolo prvýkrát v histórii krajiny, vážne poškodí už aj tak narušený úverový a finančný systém USA a zároveň prinúti ďalších medzinárodných investorov presunúť sa k aktívam iných krajín, uviedli odborníci

Janet Yellenová
Na snímke americká ministerka financií Janet Yellenová

Americká ministerka financií Janet Yellenová v pondelok podľa agentúry Associated Press v utorok v Kongrese povedala, že USA by mohli nesplatiť svoj federálny dlh už 1. júna, ak zákonodarcovia nezvýšia alebo nezastavia platnosť úverového limitu krajiny a neodvrátia to, čo by sa potenciálne mohlo stať globálnou finančnou krízou.

Reklama

V liste adresovanom lídrom Snemovne reprezentantov a Senátu Yellenová požiadala kongresových lídrov, aby “ochránili plnú vieru a kredit USA tým, že budú konať čo najskôr” a budú sa zaoberať limitom 31,4 bil.

Čínski experti uviedli, že platobná neschopnosť USA by bola “veľmi nezodpovedným činom” najväčšej svetovej ekonomiky pre jej predvídateľný vplyv na globálnu finančnú stabilitu.

Reklama

Rozsah deficitu USA už začiatkom tohto roka dosiahol hornú hranicu a averzia investorov voči riziku sa zvyšuje, čo sa prejavuje vyššími cenami tzv. bezpečných aktív.

Napríklad v apríli dosiahla cena zlata takmer rekordnú úroveň a cena zlata v Číne sa pohybovala okolo 440 jüanov (63,66 USD) za gram.

Hoci nie je jasné, kedy a ako môže dôjsť k nesplateniu dlhu, slúži ako pripomienka nahromadených rizík amerického finančného systému v dôsledku neuváženej menovej politiky USA. Podľa odborníkov to podnieti internacionalizáciu jüanu ako spoľahlivejšej a dôveryhodnejšej meny pri zúčtovaní medzi medzinárodnými investormi.

S rastúcim trendom “de-dolarizácie” vo svete sa mnohé krajiny poisťujú proti riziku možného zlyhania USA prostredníctvom mechanizmov cezhraničného zúčtovania platieb a diverzifikácie svojich rezervných aktív, povedal v stredu pre Global Times Dong Dengxin, riaditeľ Inštitútu financií a cenných papierov na Wuhanskej univerzite vedy a techniky, a poznamenal, že jüan vystupuje ako spoľahlivejšia alternatíva.

Najväčšie ekonomiky vrátane Číny pristúpili k zníženiu držby amerických štátnych dlhopisov, zatiaľ čo iné krajiny používajú pri obchodných vyrovnaniach rôzne meny, povedal v stredu pre Global Times Čao Si-ťün, spoluriaditeľ Inštitútu pre výskum kapitálového trhu na čínskej univerzite Renmin.

Reklama

Čínska pevnina mala v januári v držbe vládny dlh USA v hodnote približne 859,4 miliardy USD, čo predstavuje pokles o 7,7 miliardy USD od decembra, teda šiesty mesiac po sebe.

Ostatné krajiny, ako napríklad Brazília, pri obchodnom vyrovnávaní prikladajú väčšiu váhu jenu, aby obmedzili rastúce riziká spojené s americkým dolárom.

Ak americká vláda nespláca svoj dlh, kredit krajiny bude čeliť silnému úderu a investori sa budú zbavovať ďalších amerických dlhov, čo zintenzívni tlak na finančný systém krajiny, uviedli experti.

“Vzhľadom na tento kontext je pravdepodobné, že americký Kongres schváli vyšší dlhový limit, čo umožní vláde požičať si viac na zaplatenie svojich účtov,” povedal Dong.

Keď sa však hegemónia amerického dolára začne rúcať v súvislosti s prechodom rozvojových ekonomík na iné meny na účely zúčtovania, aby odvrátili riziká spojené s bezohľadnou menovou politikou USA, USA môžu mať ešte ťažšie obchodovanie so svojimi štátnymi dlhopismi, uviedol expert.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:46

Miera nezamestnanosti vo Švédsku dosiahla v marci najvyššiu úroveň za posledných deväť mesiacov.

Sezónne neupravená miera nezamestnanosti sa minulý mesiac vyšplhala na 9,2 % z februárovej úrovne 8,5 %. Zvýšila sa aj v medziročnom porovnaní, keďže v marci 2023 predstavovala 7,7 %.

12:35

Slovenský hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa je vďaka členstvu v EÚ a eurozóne vyšší až o 16 %. Na údaj z modelu Erste Group Research odkazuje v analýze k 20. výročiu vstupu Slovenska do EÚ analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák. Od vstupu do EÚ nominálne mzdy na Slovensku vzrástli 2,7-násobne, zatiaľ čo ceny sú vyššie približne o 80 %.

12:22

Desaťtisíce ľudí demonštrovali v utorok v Argentíne ľudí proti úsporným opatreniam vlády pravicovo-populistického prezidenta Javiera Mileiho a za “obranu bezplatných verejných univerzít”. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

protest, Argentína
Študenti protestujú proti úsporným opatreniam vlády pod vedením prezidenta Javiera Mileiho a požadujú tiež viac financií pre verejné univerzity v Buenos Aires
11:54

Čína vydala v stredu vyhlásenie, v ktorom uviedla, že americká vojenská pomoc pre Taiwan “zvýšila nebezpečenstvo konfliktu” v Taiwanskom prielive. Vyjadrenie prišlo po tom, ako americký Kongres vyčlenil na vojenskú podporu pre Taiwan približne 7,7 miliárd eur.

11:35

Austrálsky súd predĺžil do 10. mája platnosť príkazu, ktorým sociálnej sieti X prinútil odstrániť videá z minulotýždňového útoku nožom na biskupa, ku ktorému došlo v kostole v Sydney.

Súdny príkaz požadovala po útoku austrálska komisia pre elektronickú bezpečnosť, podľa ktorej spoločnosť X ignorovala predchádzajúce oznámenia o stiahnutí takýchto videí.

11:20

Šesť ľudí utrpelo zranenia pri ruskom raketovom útoku v Charkove na východe Ukrajiny. Oznámil to v stredu gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov s tým, že rakety tam poškodili tri obytné budovy, dva úrady, tri ďalšie budovy a tiež plynovod v centre mesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali