“Môže nám vyrásť frustrovaná generácia mladých mužov”: Nové prípady sexuálneho obťažovania sa pomaly zvrhávajú na hon na čarodejnice

“Môže nám vyrásť frustrovaná generácia mladých mužov”: Nové prípady sexuálneho obťažovania sa pomaly zvrhávajú na hon na čarodejnice

Praha 14. novembra 2017 (HSP/Foto:Pixabay)

 

V USA sa často stáva, že mnohé kauzy naberú až extrémny rozmer. To sa dá povedať aj o problematike desiatok oznámení o sexuálnom obťažovaní, ktoré spustil prípad známeho režiséra Harveyho Weinsteina. V súčasnosti sa objavujú aj mnohé absurdné či účelové oznámenia, čo spôsobuje rozdielne názory verejnosti na túto tému. Na súčasné vnímanie vzťahov medzi mužom a ženou v kontexte kampane MeToo sa v zaujímavom komentári pozrela šéfka redakcie kultúry Lidových novín Jana Machalická.

Ilustračné foto

Tomuto šialenstvu pripravujú pôdu angažované publicistky, ktoré vyrábajú rozhovory s bojovníčkami proti sexuálnym agresorom, prípadne opisujú príbehy, v ktorých vždy a za všetko môže chlap, tento podivný druh živočícha, ktorého treba stále držať na uzde.

Reklama

Prípad vymazania Kevina Spaceyho z dokončeného filmu je zatiaľ vrcholom kampane proti sexuálnemu obťažovaniu. Záležitosť, ktorú spustili sťažnosti na sexuálnu agresiu mocného producenta, sa už regulárne premenila v hon na čarodejnice.

“Než budem pokračovať, chcem zdôrazniť, že skutočná sexuálna agresie a zneužívanie moci týmto spôsobom, či v profesijnom prostredí, alebo v rodine, sú neospravedlniteľné, a to bez ohľadu na pohlavie. Žijeme v civilizovanej spoločnosti, kde snáď platia určité normy, a či muž nedokáže svoje pudy ovládnuť, patrí buď na uzavreté oddelenie, alebo za mreže. Bavme sa teda o spoločnosti nezfanatizovaných jedincov, ktorý dokážu rozoznať, kedy ide o hrubý sexuálny útok a kedy o normálnu sexuálnu aktivitu,” píše Machalická.

Reklama

Drvivá väčšina mužov na ženy dotiera a skúša, či by “nemali záujem”. Pripomína, že to trvá od počiatku sveta a je to biologicky normálne – neandertálci to riešili tak, že objekt túžby udreli do hlavy kyjakom a odtiahli za vlasy do svojho ležoviska. Dnešní muži sa až na výnimky ako neandertálci nesprávajú a aktivitu, ktorej sa hovorí “baliť baby”, prevádzkujú od detstva až do vysokého veku.

Pravda, niektorí chlapi sú pri tejto činnosti roztomilí a šarmantní a iní otravní, ba trápni. Ale nie je nič jednoduchšie ako povedať nie a odísť. “A nie sa hodinu natriasať, že sa necítim dobre a nechcem to, ako nám predviedla jedna aktérka vo Weinsteinovej kauze. Psychicky zdravá žena aj v útlom mladosti vie, kde je hranica, ktorú nemožno prekročiť, ak skutočne nechce. Avšak je pravda, že mnohé dámy skúšajú, kam až môžu zájsť, tiež si úplne nie sú isté, či dotyčného chcú odmietnuť, alebo nie. Ale stále platí, ako vraveli naše babičky – dievča, nemôžeš dovoliť a potom udrieť,” pripomína.

Podľa Machalickej na tom, že takéto prirodzené vzorce správania začínajú byť považované za sexuálny atak, nemorálnosť, ba priamo zločin, sa podieľajú ľudia, ktorí sledujú určité ciele alebo sami majú v hlavách zmätok. A tak prekrúcajú fakty a vymývajú mozgy najmä mladým ľuďom. Tí ešte len sexualitu objavujú, tápu a sú ľahko ovplyvniteľní. A tak nie je vylúčené, že tu vyrastie frustrovaná generácia mladých mužov. Budú si myslieť, že je nevhodné, ba trestné dvoriť , koketovať, napríklad aj so láskyplne dotknúť a nedaj bože skúsiť dievča pobozkať. To predsa nie je násilné vynucovanie, ale prirodzená túžba a iskrenie medzi dvoma ľuďmi.

Ako príklad Machalická uvádza prípad ženy, ktorá vzdeláva verejnosť v sexuálnych vzťahoch a prednáša o sexuálnom násilí. Táto dvadsaťsedemročná osoba je prakticky stále sexuálne atakovaná, raz čelila pokusu o znásilnenie, predtým však už znásilnená bola, čo opisuje nasledovne: “Sedeli sme s kamarátkou v bare v Bratislave a mali pár drinkov a zrazu sme tam zaspali. Keď som sa prebudila, mala som nad sebou muža, ktorý so mnou súložil. ” Pokusu o znásilnenie sa potom dočkala od kamaráta, s ktorým bola dobrovoľne na dovolenke. Podľa slov Machalickej slečnu zrejme nikdy nenapadlo zamyslieť sa nad tým, či náhodou ona nerobí niečo zle. “Je to pokrútené videnie, absolútna naivita alebo čo vlastne? V každom prípade či školí populáciu o sexuálnom správaní, je to tragédia.”

“Iste že môžu nastať neznesiteľné situácie, keď muž zneužíva svoje mocenské pozície alebo iné sily pre dosiahnutie sexuálneho uspokojenia, a mnoho žien tak bolo zahnaných do kúta. Skúsme ale tiež používať zdravý rozum a rozlišujme medzi agresiou a tým, čo je prirodzené a čomu sa každá / ý, ak chce, ubráni. Veď nemalá časť svedectiev žien, ktoré v tejto kampani figurujú, je nedôveryhodná a svedčí skôr o snahe zviditeľniť sa,” uvádza.

Reklama

Machalická pripomína, že kritizujeme arabské krajiny za ich prístup k ženám a k sexu všeobecne, vyčítame im, že žena a muž sa o svojich vzťahoch nemôžu slobodne rozhodovať, že sa im dohovárajú sobáše. “Nesmerujeme ale týmto honom na čarodejnice k niečomu podobnému? Veď k situácii, keď je muž označený za zločinca, pretože chce ženu dobyť, už nie je až tak ďaleko,” dodáva na záver.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali