Moskva vyzýva USA

Moskva vyzýva USA

Moskva 29. marca 2023 (HSP/indianpunchline/Foto:TASR/AP-Alberto Pezzali, screenshot)

 

Moskva vyzýva USA na dodržiavanie poriadku založeného na pravidlách v Európe. Baroness Goldiová je skúsená škótska politička a doživotná peer, ktorá v rokoch 2005 až 2011 pôsobila ako líderka Škótskej konzervatívnej strany a od roku 2019 ako štátna ministerka obrany Spojeného kráľovstva. Je všetko, len nie straníčka ako Liz Trussová, ktorá často musela prehltnúť svoje nerozvážne slová prezrádzajúce neznalosť, konštatuje významný indický medzinárodný pozorovateľ, bývalý veľvyslanec M. K. Bhadrakumar

Baroness Goldie
Na snímke Baroness Goldie

Baroness Goldieová určite veľmi dobre chápala dôsledky toho, čo 20. marca uviedla v písomnom vyhlásení v Snemovni lordov v odpovedi na zdanlivo nevinnú otázku lorda Hiltona: “Opýtať sa vlády Jeho Veličenstva, či niektorá z munície, ktorá sa v súčasnosti dodáva na Ukrajinu, obsahuje ochudobnený urán.” (Mimochodom, lord Hylton je jedným z 92 dedičných peerov zvolených v Snemovni lordov; v súčasnosti je najdlhšie slúžiacim členom Snemovne lordov od roku 1968 a je dynamickým bojovníkom za mier a záujmy zraniteľných a marginalizovaných skupín).

Reklama

Odpoveď Goldieovej znela: “Spolu s poskytnutím eskadry hlavných bojových tankov Challenger 2 Ukrajine poskytneme aj muníciu vrátane pancierových nábojov, ktoré obsahujú ochudobnený urán. Takéto náboje sú veľmi účinné pri porážaní moderných tankov a obrnených vozidiel.”

Dá sa predpokladať, že minister obrany Spojeného kráľovstva Ben Wallace informoval Downing Street 10 – a čo je ešte dôležitejšie, že pred uvedeným oznámením vlády Spojeného kráľovstva viedol predchádzajúce konzultácie a súhlasil so svojím americkým náprotivkom, ministrom obrany Lloydom Austinom.

Reklama

Wallace aj Austin sú ľudia z vojenského prostredia a chápu, prečo je v súčasnej fáze zástupnej vojny na Ukrajine potrebná munícia s prímesou “ochudobneného uránu”, ak má vôbec Kyjev na jar, keď sa priebeh vojny v Donbase zreteľne obracia v prospech Ruska, podniknúť dostatočne dôveryhodnú protiofenzívu.

Rovnako si obaja musia byť dobre vedomí, že legálnosť zásahu NATO v Juhoslávii je stále otvorenou otázkou. V reakcii na bombardovaciu kampaň NATO bývalá Juhoslávia 29. apríla 1999 začala konanie pred Medzinárodným súdnym dvorom proti desiatim členom NATO priamo zapojeným do útoku – Belgicku, Kanade, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Holandsku, Portugalsku, Španielsku, Spojenému kráľovstvu a USA – s odvolaním sa na sériu porušení práva národov (ktoré zahŕňa povinnosť nepoužívať zakázané zbrane).

Hoci Medzinárodný súdny dvor zamietol žiadosť Belehradu o predbežné opatrenia, vyhlásil, že je hlboko znepokojený použitím sily západnými mocnosťami v Juhoslávii, ktoré “za súčasných okolností … vyvoláva veľmi vážne otázky medzinárodného práva”. Stačí povedať, že prípady, ktoré podala Juhoslávia proti odporcom z NATO, stále zostávajú na stole Medzinárodného súdneho dvora.

Nemýľte sa, Washington a Londýn vedome opakujú vojnové zločiny v bývalej Juhoslávii. Hlavným cieľom anglosaskej kliky je vypočítavá eskalácia zástupnej vojny, ktorá určite vyvolá ráznu reakciu Moskvy, predvídateľnú tak, ako noc nasleduje za dňom.

Presne to sa stalo, keď ruský prezident Vladimir Putin v sobotu oznámil, že Rusko rozmiestni svoje taktické jadrové zbrane v Bielorusku. Putin to spojil so žiadosťou Bieloruska, ktorá bola reakciou na vyhlásenie barónky Goldieovej v Londýne pred týždňom.

Reklama

Ešte dôležitejšie je, že Putin použil aj analógiu s USA, ktoré už desaťročia umiestňujú svoje jadrové zbrane na územiach spojeneckých krajín NATO.

EÚ a NATO sa po Putinovom odhalení rozbehli na plné obrátky. Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell v nedeľu vyhlásil, že rozhodnutie Moskvy je “nezodpovednou eskaláciou a hrozbou pre európsku bezpečnosť”. Prisľúbil, že proti Bielorusku zavedie “ďalšie sankcie”!

Hovorkyňa NATO označila rozhodnutie Moskvy za “nebezpečné a nezodpovedné”. Zaujímavé však je, že Bidenova administratíva túto otázku elegantne obišla a namiesto toho sa zamerala na to, že USA nezaznamenali žiadne známky toho, že by Rusko presunulo jadrové zbrane do Bieloruska alebo kamkoľvek inam!

Hovorca Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby v dobrom dodal: “V skutočnosti sme nevideli žiadne náznaky, že by mal Putin v úmysle použiť jadrové zbrane, bodka, na území Ukrajiny.”

Potom však Putin dal jasne najavo, že Rusko najprv do 1. júla dokončí výstavbu skladu taktických jadrových zbraní v Bielorusku.

Reklama

Kirby klamal. Aký je herný plán? Po prvé, anglosaská klika dúfa, že táto záležitosť vyvolá v Európe ďalší nepokoj a neistotu vo vzťahu k Rusku a zjednotí európske krajiny za Bidenovou administratívou v čase, keď sa v transatlantickej aliancii objavujú zlomové línie v súvislosti s dlhotrvajúcou vojnou na Ukrajine, ktorá by mohla mať katastrofálne následky pre európske ekonomiky.

Washington však ťažko reaguje na Putinovu poznámku, že Rusko robí len niečo, čo USA robia už desaťročia. Ide o to, že vzájomný záväzok nerozmiestňovať jadrové zbrane v tretích krajinách bol jedným z návrhov, ktoré Moskva predložila Washingtonu v decembri 2021 spolu so záväzkom, že Ukrajina nevstúpi do NATO. USA to ignorovali a namiesto toho s veľkým rozmyslom urýchlili ruskú špeciálnu vojenskú operáciu na Ukrajine.

Podstata veci spočíva v tom, že podobne ako v prípade kubánskej krízy v roku 1962 je ruské rozhodnutie o taktických jadrových zbraniach v Bielorusku odvetou, ktorá upozorňuje na americké rakety umiestnené v blízkosti jeho hraníc. (Odhaduje sa, že približne 100 jadrových zbraní je uložených v trezoroch v piatich európskych krajinách – Belgicku, Nemecku, Taliansku, Holandsku a Turecku).

americké rakety umiestnené v blízkosti jeho hraníc
Americké rakety umiestnené v blízkosti jeho hraníc

Čo je však ešte horšie, USA uplatňujú kontroverznú dohodu známu ako “jadrové zdieľanie”, v rámci ktorej inštalujú jadrové vybavenie do stíhačiek vybraných nejadrových krajín NATO a školia ich pilotov na vykonávanie jadrových úderov americkými jadrovými bombami. Deje sa to v čase, keď USA ako zmluvná strana Zmluvy o nešírení jadrových zbraní (NPT) sľúbili, že neodovzdajú jadrové zbrane iným krajinám, a nejadrové krajiny v rámci dohody o zdieľaní NATO samy sľúbili, že nedostanú jadrové zbrane od jadrových štátov!

NATO minulý rok vyhlásilo, že sedem krajín NATO prispelo do misie zdieľania jadrových zbraní lietadlami s dvojitou spôsobilosťou. Predpokladá sa, že týmito krajinami sú USA, Belgicko, Nemecko, Taliansko, Holandsko, Turecko a Grécko. A všetky sú signatármi Zmluvy o nešírení jadrových zbraní!

Vitajte v “poriadku založenom na pravidlách”! Čo je pre Západ úplne dovolené, je pre Rusko zakázané!

Nakoniec, diplomatická pirueta barónky Goldieovej má ešte jeden rozmer: Rozhodnutie Británie poslať na Ukrajinu zbrane s ochudobneným uránom potvrdzuje jej povesť najbezohľadnejšieho štátu v celej aliancii NATO.

Niet pochýb o tom, že munícia s ochudobneným uránom je rádioaktívna a toxická a jej intenzívne používanie vo vojnách v Juhoslávii a Iraku bolo spojené s vrodenými chybami a rakovinou. Vo Fallúdži, meste, ktoré bolo počas invázie USA do Iraku dvakrát brutálne obliehané, sa spája s “najvyššou mierou genetického poškodenia u akejkoľvek populácie, aká sa kedy skúmala”.

Toxicitu munície s ochudobneným uránom uznali mnohé krajiny NATO a Európsky parlament vyzval na zákaz jej používania. Po úmrtí 366 talianskych vojakov so stavmi súvisiacimi s touto látkou Taliansko v roku 2019 prijalo zákon, ktorý veteránom uľahčuje podanie žaloby o náhradu škody spôsobenej vystavením účinkom tejto látky.

Prečo sa Veľká Británia správa ako výnimka? Zdá sa, že Británia vytvára v Európe podmienky na ospravedlnenie základne amerických bombardérov s jadrovými zbraňami v Lakenheath v Suffolku, ktoré boli odstránené v roku 1991 v súlade so zmluvou o strednodobých jadrových silách.

Reklama

Mierové hnutie v Británii je na ústupe. Počítajte s tým, že vojnoví štváči a rusofóbne elity v Spojenom kráľovstve využijú ruskú odvetu v Bielorusku a budú požadovať ďalšiu eskaláciu.  V blízkej budúcnosti očakávajte návrat amerických bombardérov do Lakenheath.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali