Minister vnútra Kaliňák odstupuje z funkcie, chce zachovať stabilitu Slovenska. Odpovedal aj na otázky o Gašparovi

Minister vnútra Kaliňák odstupuje z funkcie, chce zachovať stabilitu Slovenska. Odpovedal aj na otázky o Gašparovi

Bratislava 12. marca 2018 AKTUALIZOVANÉ (HSP/TASR/Foto: TASR – Martin Baumann)

 

Robert Kaliňák (Smer-SD) odstúpil z postu ministra vnútra a funkcie podpredsedu vlády

Na snímke podpredseda vlády SR a minister vnútra SR Robert Kaliňák (Smer-SD)

Odchádzajúci minister to oznámil v pondelok doobeda vo vyhlásení pre médiá. Kaliňák chce aj týmto krokom zachovať stabilitu na Slovensku. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice je pre Kaliňáka vec, s ktorou sa dá podľa jeho slov veľmi ťažko vyrovnať.

Reklama

“Pred dvoma týždňami sa stala brutálna vražda dvoch mladých ľudí. Pre ministra vnútra existuje len jedno riešenie, a to je vyšetriť vraždu, postaviť pred súd jej páchateľov, prípadne objednávateľov,” povedal Kaliňák. Pripomenul, že od vraždy sa situácia najmä spoločensky vyhrotila. “Myslím si, že je dôležité, aby sme nechali dostatočný priestor polícii a vyšetrovateľom, aby tento prípad vyšetrili. Som presvedčený, že sa to vyšetrovateľom podarí,” uviedol. Kaliňák opäť zdôraznil, že na vražde pracuje najväčší vyšetrovací tím s tým, že Slovensko spolupracuje aj so zahraničím. Situácia bola podľa Kaliňáka posledné dni veľmi komplikovaná, a to aj pre klímu na politickej scéne.

Verí, že vraha a objednávateľa vraždy polícia nájde. Pokojom pre vyšetrovateľov chce dokázať, že Slovensko je modernou krajinou. Kaliňák opäť zdôraznil, že na vražde pracuje najväčší vyšetrovací tím, Slovensko spolupracuje aj so zahraničím. Situácia bola podľa Kaliňáka posledné dni ale veľmi komplikovaná, a to aj pre klímu na politickej scéne.

Reklama

Kaliňák sa vrátil aj k piatkovým (9.3.) zhromaždeniam. “Z môjho pohľadu to, čo sme v roku ’89 vybojovali, boli hodnoty. Prvou je možnosť sa zhromažďovať. Chcem sa poďakovať účastníkom pochodu, že bol bez incidentu a každý mal právo povedať svoj názor. Rovnako ďakujem aj organizátorom a polícii,” povedal Kaliňák. Rovnakou hodnotou sú podľa ministra vnútra aj slobodné voľby.

Kaliňákov odchod z funkcie žiadal koaličný Most-Híd. Vládna kríza a napätie prišli po vražde investigatívneho novinára a jeho snúbenice a po zverejnení Kuciakovho nedokončeného článku, ktorý hovorí o prepojení politikov na taliansku mafiu. Jeho demisiu chcela aj opozícia a táto požiadavka zaznela i od ľudí na minulotýždňových zhromaždeniach Postavme sa za slušné Slovensko.

Kaliňák o svojom rozhodnutí odstúpiť informoval nielen premiéra Roberta Fica, ale aj koaličných partnerov. K otázke návratu do parlamentu na post poslanca NR SR sa odstúpujúci minister vnútra nechcel bližšie vyjadriť. Vo svojom vyhlásení sa poďakoval polícii, hasičom a záchranárom, ale aj ľuďom, ktorí pracujú v civilnej sekcii. Kaliňák dúfa, že jeho odchodom by sa situácia na Slovensku mohla stabilizovať. “To, čo potrebujeme, je stabilita,” zdôraznil.

 

Požiadavka odstúpenia Gašpara

Reklama

V súvislosti so súčasným prezidentom Policajného zboru SR Kaliňák uviedol, že Tibor Gašpar je aktuálne podľa meraní najsilnejším a najlepším policajným prezidentom akého Slovensko doteraz malo. Dôvodom sú podľa jeho slov Gašparove výsledky. „To, prečo sa o Tiborovi hovorí, je predovšetkým v súvislosti so mnou,“ uviedol.

„Tibor Gašpar nebol môj nominant. Bol nominantom ešte druhej vlády Mikuláša Dzurindu, kedy sa dostal do jednej z najvyšších pozícií Policajného zboru, a tak som to aj vnímal. Aj prvý prezident, ktorého som menoval bol tak isto nominantom predchádzajúcej vlády,“ upresnil Kaliňák.

„Vždy som si na tom zakladal, že nerobím politické zmeny. Tak ako dodnes je viceprezidentom Policajného zboru človek, ktorého do funkcie uviedol môj predchodca Daniel Lipšic,“ dodal.

Kaliňák vníma kritiku Gašpara len v súvislosti s jeho osobou. Uviedol tiež, že policajný prezident mal vždy dostatočnú trpezlivosť, aby veci vysvetľoval. „Gašpar je odborník nespochybniteľný, a to viete aj vy,“ uviedol na adresu prítomných novinárov.

„Rôzne konšpirácie, ktoré tak častokrát odsudzujete, niekedy produkujete sami. Je potrebné si uvedomiť, čo je dôležité pri vyšetrovaní a ktorou cestou sa ide,“ vysvetlil novinárom a dodal, že na odstúpenie Gašpara z funkcie nevidí žiadny dôvod, práve pre stabilitu, ktorú potrebuje policajný zbor.

Reklama

 

Prokurátor Špirko

Odstupujúci minister sa vyjadril aj k prokurátorovi Špeciálnej prokuratúri Vasiľovi Špirkovi. Podľa vlastných slov ho považuje za fušera, pretože komisia ho oslobodila len preto, že nedokázali, že zápisnicu sfalšoval.

„Je to kandidát OĽaNO, možno do budúcich volieb. Pracovali s ním politicky už v lete pri protestoch pred Bonaparte,“ dodal.

 

Trojnásobný minister

Kaliňák bol ministrom vnútra v prvej (2006-2010), druhej (2012-2016) aj súčasnej tretej vláde Roberta Fica (Smer-SD). Je jedným zo zakladajúcich členov Smeru-SD a od roku 2004 je podpredsedom strany.

Ide už o druhého člena kabinetu, ktorý odchádza po vražde novinára. Minulý týždeň vo funkcii skončil minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), išlo o jeho osobné rozhodnutie.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali