Merkelovej plán sa rúca. Salvini migrantov z Nemecka v žiadnom prípade naspäť neprijme. Podobne ani Maďarsko a ďalšie štáty

Merkelovej plán sa rúca. Salvini migrantov z Nemecka v žiadnom prípade naspäť neprijme. Podobne ani Maďarsko a ďalšie štáty

Rím 12. júla 2018 (HSP/Foto:TASR/AP-Olmo Calvo)

 

Taliansky minister vnútra a líder protiimigračnej Ligy Matteo Salvini v rozhovore pre taliansky denník Il Messaggero povedal, že Taliansko žiadnom prípade nebude naspäť prijímať migrantov vrátených z nemecko-rakúskej hranice.

Ilustračné foto

Ako Salvini doslova uviedol: “Rakúsko a Nemecko obhajujú svoje záujmy. Stretneme sa v Innsbrucku, aby sme našli zhodu… Moja krajina v žiadnom prípade nebude späť prijímať migrantov, ktorí sa vydali ďalej na sever. To je to posledné, čo by mohlo nastať… Ak by nám Rakúšania a Nemci pomohli uzavrieť vonkajšie hranice EÚ, namiesto toho, aby nám posielali späť migrantov, urobili by sme krok vpred.”

Reklama

Ako ďalej na margo toho dodal: “Máme ešte overiť 130 000 žiadostí o politický azyl a 300 000 žiadostí o talianske občianstvo. V talianskych prístavoch bolo ubytovaných 164 000 údajných utečencov. Urobili sme viac než ktorákoľvek iná krajina. Teraz je s tým koniec, na rade sú ostatní! Taliansko sa chce postarať o to, aby do Talianska neprichádzali ďalší migranti, kým sa nedosiahne dohoda medzi členskými štátmi EÚ o prerozdeľovaní migrantov. Pretože na summite v Bruseli bolo dohodnuté, že prijímanie migrantov sa má odohrávať na dobrovoľnom základe, uplatní aj Taliansko svoju vôľu.”

“Prioritou talianskej vlády zostáva zastaviť obchodovanie s ľuďmi. Začali sme s plavidlami mimovládnych organizácií. Teraz ide o zmenu cieľov medzinárodných vojenských misií, ktorých lode nemôžu vziať na palubu všetkých migrantov a prepraviť ich do Talianska.”

Reklama

Tento najnovší Salviniho rozhovor tak len potvrdil to, čo bolo očividné už od samého začiatku, tj. že celá údajná dohoda, ktorá mala padnúť na júnovom summite v Bruseli je len obyčajný nefunkčný paškvil, ktorý bola Merkelová pod tlakom nemeckého ministra vnútra Seehofera prinútená uzatvoriť, no jej realizácia je v súčasnej rozdelenej Únii nemožná.

Ako chce Merkelová riešiť len napr. Seehoferove požiadavky na navrátenie migrantov registrovaných v inej, najčastejšie prvej krajine EU, do ktorej vstúpili, keď táto krajina, ktorou je poväčšine Taliansko, ich odmieta prijímať späť? A s ňou podobne aj štáty ako Rakúsko, Maďarsko a iné. Ako chce Merkelová zabezpečiť splnenie požiadavky sesterskej CSU na vracanie migrantov, keď daných migrantov nemá kam vrátiť?

Samozrejme, že nijako a tí migranti, ktorí už raz do Nemecka vstúpia, tam už aj zostanú, pretože si ich nik späť nevezme. Bolo a je to evidentné už od začiatku a zo strany Merkelovej tak ide len o naťahovanie času. Ten ale už tak moc nenatiahne, pretože Nemci jej prestávajú veriť, o čom svedčia aj najnovšie prieskumy, ktoré nemeckej pronárodnej, euroskeptickej a protimigračnej Alternatíve pre Nemecko (AfD) prisudzujú už takmer 18% preferencie, čím preskočila nemeckých Socialistov z SPD a stala sa druhou najsilnejšou stranou v Nemecku.

Merkelová tak skôr či neskôr pod tlakom verejnosti definitívne skončí a Salvini svojou politikou tomu len krásne dopomôže. Nemecké brány otvorené pre migrantov totiž do nekonečna byť nemôžu a uvedomuje si to stále viac európskych politikov a občanov.

Martin Bago

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:33

Palestínska samospráva prehodnotí svoje bilaterálne vzťahy so Spojenými štátmi po tom, ako USA v Bezpečnostnej rade vetovali plné členstvo Palestíny vo svetovej organizácii. Uviedol to palestínsky prezident Mahmúd Abbás.

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali