Merkelovej odchod sa môže niesť v znamení európskych turbulencií

Merkelovej odchod sa môže niesť v znamení európskych turbulencií

Berlín 2. novembra 2018 (HSP/Iarex/Foto:SITA/AP-Efrem Lukatsky)

 

Alexej Larin na portáli Iarex publikoval zaujímavý materiál o problémoch Merkelovej a o tom, čo možno čaká Nemecko a Európu v najbližších rokoch

Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová

Je prekvapujúce, ako rýchlo začali všetci Merkelovú politicky pochovávať po jej vyhlásení o tom, že odchádza z postu lídra strany (december 2018) i z postu nemeckého kancelára (až o tri roky). Áno, Merkelová prisľúbila neobnoviť svoju kandidatúru v budúcich voľbách, no pomerne jasne deklarovala, že svoje volebné obdobie ako nemecká kancelárka dokončí. Napriek tomu jej spolupracovníci, partneri, opoziční politici, politológovia i žurnalisti pochybujú o Merkelovej šanci udržať si kancelárske kreslo, keď stratí post lídra strany. Merkelovej “politická mŕtvola” ešte nestačila vychladnúť a nemeckí odborníci už hádajú, kam bude teraz Nemecko smerovať.

Reklama

Podľa Spiegelu “Merkelová už zistila že všetko sa skončilo”. Po odchode z pozície lídra strany už neostane dlho nemeckou kancelárkou. Pod Merkelovej vedením stratili  CDU 10 % v Bavorsku a 11 % v Hessensku. Takéto straty ničia sebadôveru CDU a nemeckí konzervatívci podobne ako pred nimi SPD si mohli vyskúšať ako deštruktívne sa vyvíja politická situácia. Nemecký Handesblatt už začal vysvetľovať, ako sa postupný odchod Merkelovej prejaví v nemeckej zahraničnej politike.

Na summite EÚ v decembri 2018 by malo byť prijaté riešenie o niektorých vážnych reformách Eurozóny, vrátane novej úverovej línie pre európske banky. Bude sa však môcť Merkelová zúčastňovať týchto rokovaní, keď na novom kongrese CDU bude zvolený za lídra strany namiesto nej Jens Spahn?

Reklama
Na snímke Jens Spahn

Postupný odchod Merkelovej vyvoláva v Európe dohady a napätie. Rastie vplyv populistických strán, ktoré sa kriticky vyjadrujú na adresu Bruselu a pred takýmito “populistami” vystríha aj Macron. No kruhom okolo Merkelovej či Macrona už neostáva veľa času pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia v máji roku 2019. Európska únia si preto nemôže dovoliť “politické vákuum v Nemecku” a situáciu bude podľa Handesblattu potrebné urýchlene riešiť. Nemeckí a európski novinári už začínajú zisťovať, kto by mohol Merkelovú na jej poste nahradiť.

Bild tvrdí, že v hre sú nemecký minister zdravotníctva Jens Spahn, Friedrich Mertz – bývalý šéf parlamentnej frakcie bloku CDU/CSU, generálna tajomníčka  strany Annegret Kramp – Kerrenbauerová alebo Armin Lashat, súčasný premiér Severného Porýnia a Vestfálska. Nemeckí novinári teda hodnotia potenciálnych uchádzačov o Merkelovej post no zabúdajú, že toto nie je hlavný problém, ktorý by mal trápiť Nemecko i Európu.

Hlavným problémom je skutočnosť, že Merkelovej odchod súvisí so sklamaním nemeckých voličov z politiky systémových strán. Netreba zabúdať, že okrem CDU rázne klesajú aj ratingy CSU (Seehofer) a SPD (Schulz). Nemci sú už unavení so všetkých systémových strán, ktoré nechcú nič meniť a začínajú inklinovať k “populistickým” AfG, Zeleným či Ľavicovej strane. Ak sa v existujúcich systémových stranách (CDU, CSU, SPD) nenájdu realistickí a ambiciózni politici, ktorí sa nebudú obávať získať znova popularitu cestou radikálnej zmeny politického imidžu a odmietaním predchádzajúceho kurzu, rovnako ako sa kedysi takéhoto postupu neobávala Merkelová voči Kohlovi, alebo v ešte dávnejšej minulosti Kohl voči Schmidtovi, tak hrozí nemeckým systémovým stranám tvrdá porážka a nesystémové strany v Nemecku budú sláviť víťazstvo.

Takže sa črtá možnosť, že každý zo straníckych kolegov Merkelovej, ktorý Merkelovú nahradí vo funkcii šéfa strany alebo nemeckého kancelára nemusí mať dlhú životnosť. V Nemecku sa môže vytvoriť “Veľká koalícia” v čele s neznámym (no populárnejším ako Merkelová ) kandidátom. A ešte budú môcť byť všetci šťastní, ako to bude nejaký “nemecký Macron”. Ale čo sa stane, keď sa do čela dostane nejaký “nemecký Trump” s nemeckým “Urobme znova Nemecko veľkým?” Pravda, ak sa takýto kandidát objaví, bude musieť v prvom rade obnoviť nemeckú suverenitu a to môže byť ťažké. Američania neustále zvyšujú svoj vojenský kontingent v Nemecku, rovnako ako Briti a nechystajú sa Nemecko opustiť.

Nedajboh pre Američanov, keby sa v Nemecku objavil vo vrcholnej funkcii politik, ktorý by sa začal pohrávať s myšlienkou nezávislosti a samostatnosti. A ešte keby sa opieral o nemeckých nacionalistov, ktorí by bazírovali na vytvorení vlastnej nemeckej armády, samostatnej zahraničnej politike a chceli by získať “nemecké jadrové zbrane”,  to by mohli mať Američania problém.

Reklama

Možno v najbližších rokov uvidíme v Európe veľa zaujímavých politických udalostí. Porážka a odchod Merkelovej môže priniesť so sebou rast napätia v rámci európskej vnútornej politiky.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali