Merkelová si praje, aby Británia ostala súčasťou EÚ

Merkelová si praje, aby Británia ostala súčasťou EÚ

Brusel 18. februára 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Geert Vanden Wijngaert)

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová má v úmysle urobiť všetko, čo sa bude dať, aby pomohla udržať Britániu v Európskej únii

Píše agentúra AP. “Idem do týchto rozhovorov s pozíciou, že chceme urobiť všetko pre to, aby sa vytvorili také podmienky, aby Veľká Británia mohla ostať súčasťou Európskej únie,” uviedla Merkelová s tým, že niektoré záležitosti sú stále nevyjasnené.

Reklama
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová
Na snímke nemecká kancelárka Angela Merkelová

Nemecká politička to vyhlásila po príchode na dvojdňový summit EÚ v Bruseli. “Toto je dôležité z pohľadu Nemecka,” dodala Merkelová.

Francúzsky prezident dnes pred začiatkom summitu v Bruseli varoval európskych lídrov pred prílišnými ústupkami v diskusii s Britániou o jej zotrvaní v únii. Prílišné ústupky zo strany Bruselu by podľa neho mohli motivovať ďalšie štáty, aby pre seba žiadali “osobitné pravidlá” a tým by sa podkopali princípy európskej jednoty.

Reklama

“Chcem, aby Británia ostala v EÚ. Zo všetkého najviac však dúfam v to, že Európa bude môcť rásť, silnieť, a že to nebude to môcť zastaviť žiaden z národných lídrov,” zdôraznil. V hre je podľa neho celá Európska únia, nie iba jedna krajina.

 

Sobotka: Česko chce kompromisnú dohodu medzi EÚ a Britániou už teraz

Česká republika chce uzavrieť celkovú dohodu medzi EÚ a Britániou už počas dnešného prvého dňa summitu EÚ a nespoliehať sa na nejaký ďalší krízový summit; zároveň si želá prijateľný kompromis tak pre Britániu, ako aj pre ostatné krajiny únie. Uviedol to český premiér Bohuslav Sobotka po príchode na summit EÚ v Bruseli.

Sobotka zdôraznil, že Česko si neželá odchod Británie z EÚ a v prípade brexitu by vznikli veľké škody pre Britániu i pre zvyšné krajiny EÚ. Aj preto treba podľa jeho slov dosiahnuť kompromisnú dohodu, aby Británia zostala v EÚ a aby sa britský premiér David Cameron mohol vrátiť domov s návrhom dohody, ktorá mu pomôže v kampani za zotrvanie Británie v únii.

Reklama

“Cieľom je dnes sa dohodnúť. Určite nebude jediná krajina, ktorá bude uplatňovať výhrady k tomu, čo je v tejto chvíli na stole,” uviedol Sobotka. Zároveň však dodal, že najnovší návrh je lepší, ako boli predošlé verzie dohody medzi EÚ a Britániou.

Podľa jeho slov však stále zostalo niekoľko problémov, ktoré treba na summite vyjasniť a dohodnúť sa na nich. Spresnil, že nie je zatiaľ jasné, na ako dlho by mala fungovať takzvaná záchranná brzda pre vyplácanie sociálnych benefitov. Ďalej sa českej strane nepáči, že návrh dohody nevylučuje to, že indexácia detských prídavkov by sa mohla týkať aj zamestnancov z iných krajín EÚ, ktorí v Británii už v súčasnosti pracujú.

ČR, podobne ako aj ostatné krajiny Vyšehradskej štvorky (V4), majú podľa Sobotku obavy, aby sa po vzore Británie nesnažili aj iné členské krajiny EÚ o indexáciu, čiže znižovanie detských prídavkov pre zahraničných pracovníkov.

“Máme obavy, že by sa to mohlo rozšíriť a v tom prípade by sa to výrazne dotklo Českej republiky. Našim cieľom je, aby sme čo najviac obmedzili okruh ľudí, ktorých by sa takéto opatrenia negatívne dotkli,” spresnil český premiér.

Indexácia detských prídavkov českých pracovníkov v Británii by podľa nemenovaných diplomatov postihla iba okolo 200 detí. O niečo výraznejšie sa znižovanie detských prídavkov dotkne Slovákov pracujúcich v Británii, keď z odhadovaného počtu 100.000 slovenských zamestnancov indexácia postihne okolo 1000 detí.

Reklama

Česká strana má najväčšie obavy, aby sa debaty o znižovaní sociálnych prídavkov nepreniesli aj mimo britských hraníc, napríklad do Nemecka, kde pracuje najviac Čechov mimo hraníc svojej krajiny. Počas rokovaní diplomatov pred summitom EÚ prejavili záujem o možné znižovanie sociálnych dávok napríklad Nemecko, Rakúsko ale aj Švédsko či Luxembursko.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali