Meno nového predsedu Národnej rady sa verejnosť dozvie v utorok

Meno nového predsedu Národnej rady sa verejnosť dozvie v utorok

Bratislava 20. novembra 2014 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Keďže ide o druhý najvyšší ústavný post je podľa premiéra dôležitá kultúra rozhodovania

Meno nového predsedu Národnej rady SR sa verejnosť dozvie až po tom, ako vládna strana Smer-SD doručí návrh v utorok (25.11.) do parlamentu. Po zasadnutí vlády to dnes oznámil premiér Robert Fico.

Reklama
Na snímke premiér SR Robert Fico

Vysvetlil, že ide o druhý najvyšší ústavný post v tejto krajine, čo vyžaduje „kultúru rozhodovania“. Ešte predtým, než bude meno nástupcu Pavla Pašku zverejnené, ho Smer-SD predstaví prezidentovi Andrejovi Kiskovi, informoval.

„Obávam sa, že to meno budete vedieť definitívne, šumy môžete mať, ale definitívne ho budete vedieť, až keď bude na stôl do Národnej rady položený písomný návrh, kto to je,“ uviedol premiér.

Reklama

Kritizoval pritom médiá špekulujúce o tom, kto Pašku nahradí. Označil to za „balkanizáciu slovenskej politiky“. „Tu sa šermuje, manipuluje, mne je niekedy až smutno, čo čítam v novinách, čo sú to tam za hlúposti popísané,“ doplnil.

Fico avizoval v utorok (18.11.), že do 48 hodín bude známe meno nového šéfa parlamentu, aj kandidát na podpredsednícky post, ktorý opustila Renáta Zmajkovičová. Dnes spresnil, že tým myslel, že bude známe meno, o ktorom sa budú baviť v straníckych štruktúrach.

Viacerí ministri dnes pred rokovaním vlády uviedli, že v Smere-SD ešte nového predsedu parlamentu nevybrali. „Nerozriešilo sa to ešte. Stretneme sa. Teším sa na ďalší obed na túto tému,“ uviedol podpredseda strany a minister financií Peter Kažimír.

Členovia kabinetu zároveň nepotvrdili ani nevylúčili medializovanú informáciu, že minister kultúry Marek Maďarič nechce prijať post šéfa parlamentu. Samotný Maďarič sa dnes novinárom vyhol.

 

Reklama

Mená má v pondelok definitívne odsúhlasiť Predsedníctvo Smeru-SD

Meno nástupcu Pavla Pašku na poste predsedu slovenského parlamentu zrejme vládna strana Smer-SD nezverejní dnes. Pred zasadnutím kabinetu to uviedol minister životného prostredia a košický krajský šéf strany Peter Žiga.

Na snímke predseda strany Smer-SD Robert Fico

„Asi až v pondelok, si myslím, keď o tom rozhodne príslušný orgán strany, a to je predsedníctvo,“ uviedol Žiga novinárom pri príchode na rokovanie vlády.

Premiér a predseda Smeru-SD Robert Fico v utorok (18. 11.) avizoval, že dnes bude známe meno nového šéfa parlamentu, aj kandidát na podpredsednícky post, ktorý opustila Renáta Zmajkovičová. Mená má v pondelok (24. 11.) definitívne odsúhlasiť Predsedníctvo Smeru-SD.

Minister financií a podpredseda strany Peter Kažimír potvrdil, že o nástupcovi Paškovi sa ešte nerozhodlo. „Nerozriešilo sa to ešte. Stretneme sa. Teším sa na ďalší obed na túto tému,“ vysvetlil, že o tejto otázke budú rokovať.

Reklama

Minister obrany a bratislavský krajský šéf strany Martin Glváč rovnako pripustil, že mená nemusia byť známe dnes. Vysvetlil, že je potrebné, aby sa zišlo užšie vedenie strany. To sa podľa neho môže zísť dnes, ale aj v nasledujúcich dňoch. „Určite najneskorší termín je termín predsedníctva, ktoré je zvolané na pondelok,“ ozrejmil pred zasadnutím vlády.

Premiér Fico v utorok zároveň uviedol, že pri výbere nástupcu za Pašku budú „zrejme loviť vo vládnych vodách“, teda v radoch ministrov. Členovia kabinetu dnes nepotvrdili ani nevylúčili medializovanú informáciu, že minister kultúry Marek Maďarič nechce prijať post predsedu NR SR.

„Nebudem to komentovať, pokiaľ nepadne konečné rozhodnutie,“ reagoval na túto informáciu minister školstva Peter Pellegrini. „Myslím si, že skôr sa len vyberá najlepšia alternatíva z tých navrhnutých mien,“ ozrejmil, prečo ešte nie je známe meno Paškovho nástupcu.

Pavol Paška oznámil odchod z funkcie predsedu NR SR aj z parlamentu po protestoch, na ktorých ho ľudia o to žiadali. Demonštrácie organizoval poslanec NR SR Alojz Hlina (nezaradený). Opozícia žiada Paškovu hlavu za to, že ho vidí za údajným tunelovaním slovenského zdravotníctva, aj za podozrivým nákupom CT prístroja v piešťanskej nemocnici. Šéf parlamentu opozičné obvinenia odmieta, reagoval na ne trestnými oznámeniami. Pre odchod z funkcie aj z parlamentu sa Paška rozhodol preto, že chce chrániť svoju rodinu.

ml

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali