Mazák si vymýšľa argumenty proti § 363

Mazák si vymýšľa argumenty proti § 363

Bratislava 23. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Dňa 18.11.2021 bol na Domov.sme.sk uverejnený rozhovor s predsedom Súdnej rady SR pod názvom „Sudca Mazák: Náš justičný systém nepatrí do 21. storočia“. Mazák sa v rozhovore vyjadril aj k tomu, prečo Súdna rada nepodporila jeho návrh stanoviska k § 363 Trestného poriadku. Navrhoval totiž, aby sa kriticky vyjadrila k tomu, že generálny prokurátor, ako orgán výkonnej moci, vraj negoval rozhodnutia niekoľkých súdnych orgánov, ktoré v rámci rozhodovania o väzbe potvrdili dôvodnosť trestného stíhania

Ján Mazák
Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák

Súdna rada návrh svojho predsedu údajne nepodporila preto, že zazneli názory, že generálny prokurátor nie je orgánom výkonnej moci. Mazák tieto názory odmietol, so slovami: „Ústavný súd, celá doktrína ústavného práva i špičkoví odborníci tvrdia opak. Aj Európska prokuratúra predsa patrí do výkonnej moci. Podobne to funguje v Poľsku či v Česku. Prečo by to malo byť u nás inak?“

Reklama

Nuž, Poľsko aj Česko majú svoje ústavy a postavenie našich štátnych orgánov sa nimi neriadi. Poliaci a Česi majú napríklad aj dvojkomorový parlament, ale u nás je to inak.

Je pravda, že poľská prokuratúra, aj české štátne zastupiteľstvo sú podriadené ministrovi spravodlivosti a zaraďované do výkonnej moci. Naša a ani Európska prokuratúra však nie sú podriadené výkonnej moci a ich začleneniu do výkonnej moci neprisviedča ani jurisprudencia.

Reklama

K postaveniu Európskej prokuratúry v systéme trojdelenia moci je zatiaľ ťažko nájsť nejaké vyjadrenie, ale napríklad generálny riaditeľ sekcie medzinárodného práva na ministerstve spravodlivosti Michal Kotlárik v príspevku „Na Slovensku bude pôsobiť päť európskych delegovaných prokurátorov, dostanú sa aj ku kauze Dobytkár“ uverejnenom v EURACTIV z 30.11.2020 uviedol: „Podľa nášho názoru by mal byť tento orgán porovnateľný s Európskym súdnym dvorom v zmysle statusu, lebo ide o európsky justičný orgán.“ Teda nie orgán výkonnej moci.

Ďaleko od pravdy má aj tvrdenie Mazáka, že Ústavný súd, celá doktrína ústavného práva i špičkoví odborníci tvrdia, že naša prokuratúra patrí do výkonnej moci.

Ústavný súd SR v náleze PL. ÚS 17/96 uviedol, že „k problému, ktorý navrhovateľ predostrel ústavnému súdu ako sporný, totiž kde zaradiť prokuratúru v systéme štátnej moci, ústavný súd nepovažoval za potrebné zaujať stanovisko. Osma hlava ústavy nevymedzuje postavenie prokuratúry.“

V náleze PL. ÚS 105/2011 Ústavný súd uviedol: „Ústava neupravuje prokuratúru ako súčasť výkonnej moci (v rámci šiestej hlavy), ale priznáva jej postavenie osobitného ústavného orgánu právnej ochrany obdobne ako verejnému ochrancovi práv (ôsma hlava ústavy)“…“Možno konštatovať, že prokuratúra je orgánom štátnej moci nesúcim znaky ako orgánov výkonnej moci (napríklad pri dozore nad zachovávaním zákonnosti orgánmi verejnej správy), tak aj orgánov súdnej moci (najmä vo vzťahu k oprávneniam v trestnom konaní). Z uvedených skutočností vyplýva relatívne samostatné postavenie uvedeného orgánu v ústavnom systéme Slovenskej republiky, v kontraste s koncepciou, ktorá chápe prokuratúru ako súčasť orgánov výkonnej moci podriadených vláde.“

Rovnako z dôvodovej správy k čl. 149 Ústavy a viacerých komentárov k Ústave, vrátane komentára z roku 1997 spracovaného širokým kolektívom autorov pod vedením Milana Čiča, s množstvom profesorov, ktorého členom bol aj Ján Mazák, vyplýva jednoznačný názor, že slovenská prokuratúra nie je orgánom výkonnej moci.

Reklama

Slovensko pritom nie je jediným štátom, kde prokuratúra nepatrí a nepodlieha výkonnej moci.

Benátska komisia v „Správe o európskych normách týkajúcich sa nezávislosti justičného systému, časť II – Prokuratúra“ uvádza, že „Právne postavenie prokuratúry v právnom systéme jednotlivých štátov môže byť relatívne rôzne. Od modelov, kde je prokuratúra súčasťou výkonnej moci a je podriadená výkonnej moci, resp. výrazný vplyv na jej činnosť má minister spravodlivosti, až po modely, kde má prokuratúra samostatné postavenie.“

Výbor expertov Rady Európy pre otázky o postavení prokurátora v systéme trestného súdnictva (PC PR) zistil, že orgány verejnej obžaloby (prokuratúry, štátne zastupiteľstva a pod.) sú súčasťou výkonnej moci alebo závislé na ministrovi spravodlivosti len v 8 z 25 členských štátov Rady Európy, ktoré boli predmetom posudzovania, zatiaľ čo 13 štátov konštatovalo úplnú oddelenosť verejnej obžaloby od orgánov výkonnej moci a tri štáty uviedli, že ich orgány verejnej obžaloby sú súčasťou súdnej moci. Delegáti jednotlivých štátov sa zhodli na tom, že orgány verejnej žaloby vo väčšine štátov nemožno jednoznačne zaradiť do žiadnej zo sústav moci podľa vžitého chápania ich trojdelenia. Funkcie, ktoré plní prokuratúra nie sú plne identické ani pre výkonnú ani pre súdnu moc, ale majú črty oboch týchto mocí. Preto sa o verejnej obžalobe hovorí ako o orgáne sui generis (svojho, vlastného druhu).

Jednoznačne teda nie je pravdou, že by „Ústavný súd, celá doktrína ústavného práva i špičkoví odborníci“ tvrdili, že naša prokuratúra je súčasťou výkonnej moci. To isté platí aj o Európskej prokuratúre a orgánoch verejnej obžaloby v mnohých ďalších štátoch. Ťažko preto uhádnuť aké argumenty vedú Mazáka k opačnému tvrdeniu, ak by to nemali byť argumenty politické.

JUDr. Michal Vaľo, CSc., bývalý generálny prokurátor

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:32

Štátny rozpočet dosiahol ku koncu apríla tohto roka schodok na úrovni 3,2 miliardy eur. Medziročne sa tak zvýšil o 1,005 miliardy eur alebo 45,8 %. Informovalo o tom vo štvrtok Ministerstvo financií (MF) SR.

19:22

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) SR má od začiatku mája nového riaditeľa. Odchádzajúceho Jozefa Bíreša nahradil Martin Chudý, ktorý organizáciu riadil už počas úradníckej vlády. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

19:18

Parížska univerzita Sciences Po odmietla požiadavky protestujúcich študentov, aby prehodnotila svoje vzťahy s partnerskými izraelskými inštitúciami. Uviedol to vo štvrtok jej dočasný riaditeľ Jean Basseres. Niektorí študenti v reakcii na to avizovali, že na budúci týždeň začnú hladovku.

19:17

Poľská tenistka Iga Swiateková sa stala prvou finalistkou dvojhry na turnaji WTA v Madride. V semifinále v pozícii nasadenej jednotky zdolala osemnástku “pavúka” Američanku Madison Keysovú hladko 6:1, 6:3.

19:05

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v závere 10. rokovacieho dňa 12. schôdze venovali novele zákona o rodnom čísle. Rokovanie má pokračovať opäť v piatok (3. 5.). Na programe majú poslanci napríklad novelu zákona o sociálnom poistení z dielne poslankýň za PS. Počas dňa by poslanci nemali hlasovať, rokovať by mali do 15.00 h.

19:01

Spojené štáty vo štvrtok vyjadrili znepokojenie z návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, o ktorom rokuje parlament v Gruzínsku. Kritici tvrdia, že pripomína ruskú legislatívu, ktorá sa využíva na potlačenie disentu.

18:51

Osem detí utrpelo vo štvrtok zranenia v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny, keď ruské navádzané bomby zasiahli prevádzku istej firmy nachádzajúcu sa pri športovom komplexe, v ktorom deti vtedy trénovali. Oznámili to miestni predstavitelia.

18:25

Brusel je hrozbou pre demokraciu v Európe, vyhlásil bývalý poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre maďarský týždenník Mandiner. Podľa neho EÚ zadržaním fondov ovplyvnila výsledok parlamentných volieb v Poľsku. Za tieto vyjadrenia ho následne kritizovali predstavitelia poľskej vládnej koalície.

18:20

Vyšetrovacia komisia dolnej komory belgického parlamentu, ktorá bola poverená vyšetrovaním prípadov sexuálneho zneužívania v rámci katolíckej cirkvi i mimo nej, vo štvrtok jednomyseľne schválila 137 odporúčaní. Patrí medzi ne vytvorenie odborného strediska pre objasňovanie a riešenie takýchto prípadov, funkčnejší systém odškodňovania a ustanovenie pamätného dňa obetí sexuálneho zneužívania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali