Matovičovi maďarská karta nevyšla. Pripravený plán zlyhal v plnom rozsahu

Matovičovi maďarská karta nevyšla. Pripravený plán zlyhal v plnom rozsahu

Bratislava 11. júna 2020 (HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

Igor Matovič je politik, ktorý v snahe dosiahnuť politický úspech neberie ohľad na okolnosti. Jeho snahu miešať maďarskými kartami môžeme sledovať už od roku 2016. Vtedy urobil bezprecedentný krok, keď juh Slovenska doslova „zbombardoval“ tisíckami letákov, v ktorých škandalizoval svojho politického nepriateľa Bélu Bugára a pokúsil sa tak? presmerovať maďarských voličov na podporu Strany maďarskej komunity (SMK). Ako vieme, tento pokus nevyšiel. Most-Híd sa napriek Matovičovej škandalizácii do parlamentu dostal a Strana maďarskej komunity, naopak, tretíkrát v rade ostala pred bránami parlamentu

Na snímke predseda vlády SR Igor Matovič

V priebehu minulého volebného obdobia sa Igor Matovič znova pokúšal podchytiť maďarských voličov. Je to logické, volebný rezervoár tejto skupiny elektorátu sa pohyboval na úrovni dvanástich percent a ešte aj dnes dokáže atakovať úroveň takmer desiatich percent. Problém je v tom, že strany slovenských Maďarov sú rozdelené, a preto bola bytostne ohrozená ich účasť v celonárodnom parlamente. Ako sa ukázalo, táto obava bola naozaj reálna a rezultovala do vypadnutia strán zastupujúcich maďarské menšiny z národného parlamentu.

Reklama

Strana maďarskej komunity sa teda dnes skôr profiluje ako strana, ktorá má silné zastúpenie na lokálnej či regionálnej úrovni, pričom Most-Híd ako dvojetnická strana dokázala trikrát po sebe obhájiť svoj parlamentný status. V tejto situácii sa Igor Matovič veľmi horúčkovito snažil podchytiť práve SMK, s cieľom oslabiť Most-Híd, a zároveň posilniť aj svoju pozíciu na politickej scéne, keďže logicky rátal s tým, že kandidáti SMK voličsky posilnia jeho stranu. Nakoniec však rokovania o tom, že kandidáti SMK pôjdu na kandidátku OĽANO stroskotali a SMK sa stalo základom volebného bloku troch maďarských strán, ktoré sa vymedzovali voči Mostu-Híd a ktoré však, ako dnes už vieme, neuspeli.

Apetít Igora Matoviča po maďarských hlasoch ale nijako neopadol. Vďaka dlhým rokovaniam s predstaviteľmi SMK  a vďaka dlhoročnej známosti, ba dokonca osobnému priateľstvu Igora Matoviča s bývalým predsedom SMK a dnešným trnavským vicežupanom Józsefom Berényim sa pokúsil sté výročie Trianonu politicky zneužiť s tým, že sám seba bude prezentovať ako slovenského politika, ktorý má značnú mieru pochopenia pre požiadavky maďarskej menšiny.

Reklama

Scenár bol pripravený nasledovne. Pri príležitosti stého výročia podpísania Trianonskej mierovej zmluvy a  Dňa národnej spolupatričnosti sa na Bratislavskom hrade malo konať priateľské stretnutie s predstaviteľmi maďarskej komunity. Matovič mal od nich prevziať Memorandum maďarskej komunity, o ktorom predpokladal, že bude žiadať len nejaké nepodstatné kozmetické zmeny, ktorým on veľkoryso vyhovie a bude za veľkého priateľa tejto menšiny. Ako sa však ukázalo, realita bola podstatne iná.

Predstavitelia SMK predložili sumár požiadaviek, ktoré žiaden súdny slovenský politik nemôže prijať, ak nechce spáchať politickú samovraždu. Signatári memoranda žiadali napríklad zmenu preambuly ústavy, čo je veľmi citlivý politický akt s cieľom uznania Maďarov ako svojbytného politického národa. Ďalej žiadali v podstate vytvorenie autonómie, ktorú však nazvali „Maďarským okolím“ a požadovali, aby si ju spravovali sami prostredníctvom svojich volených zástupcov.  Zároveň by sa maďarčina na zmiešanom území stala plne rovnoprávnym štátnym jazykom. V memorande boli aj požiadavky, ktoré spochybňovali slovenskú suverenitu na zmiešanom území, keďže požadovali voľné a ničím neregulované používanie maďarských symbolov: hymny, štátneho znaku či maďarskej trikolóry. K požiadavkám patrila aj  zmena územnosprávneho členenia Slovenska tak, aby novovzniknuté členenie zohľadňovalo tradičné regióny. To sa, samozrejme, nedá vyhodnotiť nijako inak ako  snahu o presadenie povestnej Komárňanskej župy, ktorú pri ostatnej reforme  územnosprávnom členenia Slovenska v roku 1999 vtedajšie koaličné SMK nedokázalo presadiť. No a nakoniec signatári memoranda  požadovali od našej vlády vytvorenie maďarského arcibiskupstva, čo je požiadavka, ktorá presahuje možnosti slovenskej vlády, keďže o takýchto rozhodnutiach v konečnom dôsledku rozhoduje Vatikán.

Na snímke Roman Michelko

Ukázalo sa, že aj keď sa Matovič v istých kruhoch pokladá za majstra politického marketingu, v tomto prípade totálne zlyhal. Miesto mierotvorcu a zmierovateľa sa dostal do pozície oklamaného a naivného štatistu, ktorého zámer totálne nevyšiel. Trocha prekvapujúco pôsobí iba fakt, že jeho reakcia na toto memorandum neprišla okamžite, ale nechal si na ňu dlhých štyridsaťosem hodín. Nakoniec ho komentoval ako opľutú ruku a nevdojak prezradil, čo všetko mali Maďari za lojalitu k jeho vláde sľúbené. Preriekol sa, že v rámci jednaní mali prisľúbené miesta v štátnej správe, prednostov okresných úradov a množstvo pozícií, ktoré im mohol ponúknuť.

Toto všetko je už pasé, ale pre Matoviča by z toho malo vyplynúť predsa len isté poučenie. Ak politik povýši okamžitý politicky zisk nad hodnoty a dlhodobý záujem vlastného národa, veľmi často sa mu to vráti. A práve to sa stalo Igorovi Matovičovi

Roman Michelko

Reklama

 

Text vyšiel aj na webe Sputnik.cz

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali