Marián Tkáč: Čo nás čaká v jadre Európskej únie?

Marián Tkáč: Čo nás čaká v jadre Európskej únie?

Bratislava 20. augusta 2017 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Byť či nebyť v jadre Európskej únie je jedna zo zásadných otázok, ktorá nadlho zmení náš život. Keďže oficiálna diskusia nebeží, pokúsime sa priblížiť problematiku záhadne schovanú za „jadro EÚ“.

Na snímke predseda Matice slovenskej Marián Tkáč

Podnetom je text, ktorý na facebooku uverejnil Tomáš Lukačovský. Podľa neho sme už v jadre EÚ od prijatia eura. A tak na rozdiel od našich susedov netreba uvažovať o vstupe do jadra, ale o zotrvaní v ňom. Ak v ňom zotrváme, mali by sme byť pripravení na ďalšie integračné kroky. Lukačovský ich vymenoval desať.

Reklama

Prvým je zvládnutie štvrtej priemyselnej revolúcie (digitalizácia, robotizácia, nástup umelej inteligencie) a z nej vyplývajúcich zmien na trhu práce. Byť v jadre by malo pomôcť udržať prácu pre polovicu z 300-tisíc Slovákov, ktorí pracujú v EÚ. Budú na to fondy, bude Európsky inšpektorát práce na väčšiu ochranu pracovníkov v cudzine.

Lákadlom je európska minimálna mzda. Dokedy však vyrovnáme rozdiely aj v rámci eurozóny, kde priemerný Španiel zarobí približne dvakrát a Nemec až trikrát viac ako Slovák? A otvorenou je aj otázka, kto to zaplatí.

Reklama

Aby sa už neopakovalo „Grécko“, bude európsky minister financií, budú sa zbližovať daňové systémy, euroval sa zmení na Európsky menový fond. A pozor: všetky dlhy všetkých sa spočítajú a „spravodlivo“ rozdelia medzi všetky štáty jadra. Teda my, čo sme ešte pred pár rokmi neboli zadlžení, budeme mať na krku dlhy štátov, ktoré si žili roky nad svoje pomery, zatiaľ čo my sme žili vždy veľmi skromne?

Sľubujú, že eurofondy budú na Slovensko tiecť naďalej, aj keď systém čakajú dve veľké skúšky. Bude chýbať britských 10 miliárd eur ročne a navyše bohaté štáty zvažujú prispievať menej. Keďže však európske dotácie majú aj negatívnu stránku — často sa na nich nabaľujú podvodníci a zlodeji, má to vyriešiť európsky prokurátor.

Problematické môže byť spoločné riešenie imigrácie, vznikne Agentúra EÚ, ktorá bude riešiť všetky žiadosti o azyl. Takže už by sme nemohli povedať „nie imigrantom“. Schengen je jednou z výhod európskej integrácie, prečo je však deravý? A chceme ho zachovať aj za cenu rozplynutia sa našich civilizačných tradícií v mori multi-kulti? V ponuke je aj viac mladých Slovákov v programe Erazmus, teda možnosť študovať v zahraničí možno aj všetkým osemnásťročným.

Má vzniknúť európska armáda, pričom NATO ostane, budeme teda platiť tam aj tam? Ochráni nás euroarmáda pred imigrantmi lepšie ako NATO, alebo to bude protiruská armáda tak, ako uvažuje bloger? Naozaj je Rusko náš nepriateľ číslo jeden?

Čudne znie aj prísľub predposledný: Jadro obráni Slovensko od vplyvu nových mocností — myslí sa na Čínu, Indiu a Turecko(?). Je tu strach z toho, že Európa sa bude k zvyšku sveta populačne a ekonomicky zmenšovať — prečo však nikoho nenapadne zmeniť demografiu inou populačnou politikou? Je múdre v čase, keď tretina národného dôchodku EÚ závisí od obchodu so zvyškom sveta, hlásať izolacionizmus?

Reklama

Komicky znie nápad blogera, že celá stredná Európa má na to, aby bola súčasťou silnej EÚ, ktorá si bude môcť dovoliť Čínu a iné nové mocnosti priateľsky „usmerňovať“ — nielen v rozvoji obchodu, ale aj v otázke ľudských práv.

Posledný, desiaty, prísľub je prinajmenšom kontroverzný. Požaduje od nás kroky, ktoré už urobili Nemci aj Malta, keď „síce oneskorene, ale predsa rozšírili manželstvo aj pre páry rovnakého pohlavia, čím odstránili jednu z posledných vecí, ktorá ich delila od zvyšku jadra EÚ“. Budeme povinní aj my prijať legislatívu známu pod skratkou LGBTI?

Vlak k tuhej federalizácii EÚ sa práve pohýna. Zvažujme teda za a proti, aby sa negatíva, ktoré s EÚ prišli (neobrábaná pôda, európsky potravinový odpad na našich pultoch, vysťahovalectvo ako v najhorších časoch Uhorska) ešte nerozšírili. Máme sa vzdať suverenity a naša vláda bude iba na „okrasu“, ak o všetkom bude rozhodovať Merkelová a Macron len preto, že nám sľubujú peniaze?

Lukačovský nemá pravdu, že „Slovensko by sa nemalo vyčerpávať vnútropolitickou debatou“, naopak, nastal čas otvorenej diskusie o všetkých plusoch a mínusoch nášho zotrvania v jadre EÚ. A na jej konci by malo byť celoštátne referendum, aby sa každý mohol vyjadriť jednoznačne: áno alebo nie!

Marián Tkáč

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali