Malová: Prehrali sme všetci, ľudia čakajú od poslancov seriózny prístup

Malová: Prehrali sme všetci, ľudia čakajú od poslancov seriózny prístup

Bratislava 24. októbra 2018 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Človek, ktorý chodí denne do práce, by od poslancov NR SR očakával seriózny prístup, teda že budú hľadať riešenia na prospech celej spoločnosti, a nie na prospech jednotlivcov či strán. Chaotická a neprofesionálna situácia, ktorá v parlamente vznikla pri nočnom hlasovaní o novele Ústavy SR, nie je dobrý odkaz pre demokraciu na Slovensku. Pre TASR to uviedla politologička Darina Malová

Na snímke hlasovacia tabuľa NR SR 23. októbra 2018

“Prehrali sme všetci. Akou správou pre spoločnosť je tento obrázok z parlamentu? Na jednej strane Marian Kotleba (ĽSNS) povie, že a s koalíciou hral, čo je to veľmi neseriózny postoj k mandátu a povinnostiam poslanca. Boris Kollár (Sme rodina) zase podal veľmi vágne vysvetlenie, že mu išlo iba o to, aby sa Robert Fico (Smer-SD) nedostal na ústavný súd,” povedala.

Reklama

Na margo skutočnosti, že zmena ústavy napokon neprešla a ústavní sudcovia sa budú voliť podľa súčasných podmienok, Malová poznamenala, že to znovu povedie len k ďalšej polarizácii. “Je to zlý odkaz pre demokraciu na Slovensku. Jednoduchá väčšina si navolí svojich favoritov, prezident ich nebude chcieť menovať a bude to presne to isté, čo sme tu už mali. Odkaz Benátskej komisie bol jasný, a to hľadať konsenzuálne riešenia, čo sa nepodarilo. Rozhodne z tejto situácie bude profitovať Smer-SD. Neviem, či to mali takto naplánované, ale nedá sa to vylúčiť,” dodala Malová.

Politológ Pavol Baboš upozornil, že pri témach, kde predstaviteľom Smeru-SD veľmi záleží na tom, aby dosiahli potrebnú väčšinu, vedia veľmi efektívne rokovať aj s opozíciou a v prípade potreby dokážu posúvať finálne hlasovanie. “To bolo veľmi dobre vidieť pri dôchodkovom strope, ktorý preložili na november. To je dôkaz, že ak im ide o vec a myslia to vážne, vedia rokovať a posunúť hlasovanie,” vysvetlil.

Reklama

Baboš uznáva, že v tejto situácii, kedy deviatim ústavným sudcom končí funkčné obdobie už vo februári, by sa hlasovanie odsúvalo ťažšie. “Ale Smer-SD viac-menej dopredu rátal, že nebude mať ústavnú väčšinu, aj časť Mosta-Híd hovorila, že nebude hlasovať za takúto novelu ústavy. Smer-SD teda do nejakej miery počítal s tým, že to takto skončí,” pripustil Baboš.

Podľa jeho slov bolo jasné, že avizované zmeny v ústave by vyhovovali práve najsilnejšej vládnej strane, a to z dvoch dôvodov. “Chceli ukázať prezidentovi Andrejovi Kiskovi, že mu vedia zobrať nejaké kompetencie. A zároveň chceli ukázať, že by ho vedeli obísť, ak by chcel byť Fico ústavným sudcom. Na druhej strane, musel by na svoje zvolenie nájsť aspoň 90 hlasov a ja si neviem predstaviť, ako by Kollár či väčšina Mostu-Híd vysvetľovala, že hlasuje za Fica,” uzavrel Baboš.

Sudcovia Ústavného súdu SR sa budú voliť tak ako doteraz. V pléne NR SR totiž v utorok neprešla novela Ústavy SR, ktorá mala do tohto procesu zaviesť niekoľko noviniek. Za zmenu najvyššieho zákona štátu zahlasovalo len 55 poslancov zo Smeru-SD, SNS a Mostu-Híd. Viacero koaličných poslancov sa zdržalo, nepridala sa ani opozícia. Neúspešné výsledné hlasovanie bolo spôsobené tým, že poslanci ani na druhý pokus napriek snahe neopravili zmenu účinnosti prechodných ustanovení. Podporilo ich len 81 poslancov, minimom bolo 90.

Ešte predtým sa však počítalo s tým, že ústava sa napokon bude meniť. V pléne totiž prešiel aj s podporou časti opozície 98 hlasmi dôležitý pozmeňujúci návrh Róberta Madeja (Smer-SD). Ten spočíval v tom, že ak kandidát na sudcu Ústavného súdu (ÚS) SR získa od poslancov aspoň 90 hlasov, stane sa ústavným sudcom automaticky a do rúk prezidenta len zloží sľub. Ak by ich bolo viac, rozhodujúce malo byť poradie podľa počtu získaných hlasov. Naopak, ak by sa takýmto spôsobom neobsadili všetky voľné miesta na Ústavnom súde, v druhom kole sa malo pristúpiť k voľbe kandidátov nadpolovičnou väčšinou hlasov všetkých poslancov, po dvoch na každý voľný post, z ktorých mal prezident vybrať sudcov.

Už vo februári 2019 sa končí funkčné obdobie deviatim z celkového počtu 13 ústavných sudcov. Úlohou poslancov tak bude zvoliť 18 kandidátov, z ktorých si hlava štátu vyberie deviatich sudcov na 12-ročné funkčné obdobie. Na zvolenie kandidáta bude stačiť nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:07

 Hlavná opozičná strana v Indii obviňuje premiéra Naréndru Módího z nenávistného prejavu voči moslimom po tom, čo ich nazval “špiónmi” a použil tak doposiaľ najostrejší slovník v súvislosti s touto náboženskou menšinou v krajine.

09:45

Nemecká polícia zatkla v Drážďanoch muža podozrivého zo špionáže pre Čínu. Ide o asistenta Maximiliana Kraha, lídra kandidátky krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) vo voľbách do Európskeho parlamentu.

09:44

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí nariadilo všetkým konzulárnym úradom pozastaviť poskytovanie konzulárnych služieb pre mužov vo veku od 18 do 60 rokov, ktorí sa zdržiavajú v zahraničí.

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali