Mal len 13. Jeruzalem zasiahla už druhá streľba za menej ako 24 hodín

Mal len 13. Jeruzalem zasiahla už druhá streľba za menej ako 24 hodín

Bratislava 29. januára 2023 (HSP/Ft/Foto:TASR/AP-Mahmoud Illean)

 

Po izraelskom zásahu v utečeneckom tábore sa násilie rozrastá, konštatuje Financial Times

Izrael Palestínčania Jeruzalem streľba
Izraelskí policajti zabezpečujú miesto streľby vo východnom Jeruzaleme 28. januára 2023

Jeruzalemom v sobotu ráno otriasla už druhá streľba za menej ako 24 hodín, ktorá nasledovala po dvoch dňoch špirálovito rastúceho násilia v Izraeli a na palestínskych územiach.

Reklama

Polícia uviedla, že 13-ročný obyvateľ východného Jeruzalema zastrelil otca a syna neďaleko historického Starého mesta a že bol následne “zneškodnený”. Izraelská záchranná služba uviedla, že obe obete boli hospitalizované so zraneniami hornej časti tela.

K streľbe vo štvrti Silwan došlo len niekoľko hodín po tom, ako palestínsky ozbrojenec v piatok zastrelil sedem Izraelčanov a ďalších troch zranil pri synagóge na predmestí Jeruzalema, pričom išlo o najsmrteľnejšiu streľbu v tomto svätom meste od roku 2008.

Reklama

Dvojitá streľba, ktorá nasledovala po najsmrteľnejšom izraelskom nálete na okupovanom Západnom brehu Jordánu za posledné roky a po prestrelke medzi izraelským letectvom a militantmi v Gaze, zvýšila obavy, že vrelý izraelsko-palestínsky konflikt by mohol prerásť do širšej konfrontácie.

Vypuknutie násilia je prvou veľkou skúškou pre novú vládu Benjamina Netanjahua, ktorá je všeobecne považovaná za najpravicovejšiu v histórii Izraela. Do funkcie nastúpila v decembri s ultranacionalistami na kľúčových bezpečnostných postoch, ktorí sa zaviazali posilniť bezpečnosť a zaujať tvrdší postoj voči Palestínčanom.

Netanjahu pred zasadnutím bezpečnostného kabinetu v sobotu večer povedal, že reakcia Izraela na streľbu bude “silná, rýchla a presná”, a vyzval civilistov, aby “nebrali zákon do vlastných rúk”.

“Ktokoľvek sa nám pokúsi ublížiť – ublížime im a každému, kto im pomáha,” povedal a dodal, že jeho vláda urýchli demoláciu domov útočníkov. Navrhol tiež urýchliť vydávanie zbrojných preukazov pre “oprávnených civilistov” a odobrať práva na národné poistenie “rodinám, ktoré podporujú terorizmus”.

“Hoci sa nesnažíme o eskaláciu, sme pripravení na akýkoľvek scenár,” povedal.

Reklama

Polícia uviedla, že prvú streľbu, ktorá sa odohrala v deň pamiatky obetí holokaustu, keď veriaci odchádzali zo synagógy v židovskej osade Neve Ya’akov, uskutočnil 21-ročný obyvateľ východného Jeruzalema, ktorý podľa nej konal sám.

V sobotu ráno polícia v súvislosti so streľbou zadržala 42 osôb vrátane členov strelcovej rodiny a uviedla, že preveruje, či mali s útokom nejakú súvislosť alebo o ňom vopred vedeli.

Dodali, že bezpečnosť v Jeruzaleme bude posilnená, zatiaľ čo armáda uviedla, že na Západný breh Jordánu, ktorý tvorí väčšinu palestínskych území, ale od roku 1967 je okupovaný Izraelom, nasadila tri dodatočné prápory.

K zodpovednosti za oba útoky sa bezprostredne neprihlásili žiadne palestínske militantné skupiny, hoci prvý útok ocenili. Hovorca Hamasu Hazem Qassem uviedol, že išlo o “prirodzenú reakciu na zločinecké akcie okupácie”.

Napätie medzi Izraelom a Palestínou je už niekoľko mesiacov vysoké, pričom v minulom roku zahynulo 190 Palestínčanov a 31 Izraelčanov pri takmer každodenných zrážkach medzi izraelskými bezpečnostnými silami a palestínskymi militantmi na Západnom brehu Jordánu a v auguste minulého roka pri 56-hodinovom konflikte medzi Izraelom a militantmi v Gaze.

Reklama

V uplynulom týždni sa však dramaticky vystupňovali. Vo štvrtok izraelské komando zabilo deväť Palestínčanov počas náletu na utečenecký tábor Jenin, ktorý bol zameraný na militantov z palestínskeho Islamského džihádu, čo bol najsmrteľnejší zásah v tábore za posledné dve desaťročia.

V reakcii na to militanti Islamského džihádu v Gaze v noci na štvrtok vypálili rakety na Izrael. To podnietilo Izrael k bombardovaniu cieľov v pobrežnej enkláve, ktorú Izrael a Egypt blokujú od roku 2007, keď sa k moci dostala militantná skupina Hamas. Ani na jednej strane neboli hlásené žiadne obete.

Podľa palestínskych médií boli v piatok večer pri samostatnom incidente hospitalizovaní traja Palestínčania, ktorých postrelil izraelský osadník neďaleko Nábulusu na severe Západného brehu.

Palestínska samospráva vo štvrtok večer oznámila, že v reakcii na nálet na Jenin ruší bezpečnostnú spoluprácu s Izraelom, čo podnietilo predstaviteľov USA, aby ich vyzvali na zmenu tohto rozhodnutia.

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken má na budúci týždeň odcestovať do Izraela a na Západný breh Jordánu v rámci vopred naplánovanej návštevy regiónu. V piatok bol na návšteve aj šéf CIA William Burns.

Hovorca generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa uviedol, že odsúdil piatkovú streľbu a je “hlboko znepokojený” eskaláciou násilia. “Toto je moment, keď treba zachovať maximálnu zdržanlivosť,” povedal hovorca.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali