M. Sýkora chodil na elitnú moskovskú školu aj na žurnalistiku v Bratislave

M. Sýkora chodil na elitnú moskovskú školu aj na žurnalistiku v Bratislave

Opakovaná správa Bratislava 13. mája (TASR) – Z vraždy údajného bossa bratislavského podsvetia a silného muža na celom Slovensku Miroslava Sýkoru polícia obvinila štyroch ľudí. Medzi nimi aj údajného šéfa nitrianskeho podsvetia Ľuboša F. Informuje o tom portál čas.sk, ktorý pripomenul, že Sýkoru, po ktorom je pomenovaná jedna z bratislavských zločineckých skupín, popravili 6. februára 1997 pred bratislavským hotelom Holiday Inn na Bajkalskej ulici.

Miroslav Sýkora patril medzi nadpriemerne inteligentných mužov bratislavského podsvetia. Vysokoškolské štúdium začal na elitnej diplomatickej škole v Moskve. Jeho otec pôsobil ako diplomat na Ukrajine a neskoršie v Rusku. Moskovskú školu medzinárodných vzťahov absolvovala elita zo Slovenska. Po návrate na Slovensko necelý rok študoval v Bratislave žurnalistiku na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Už počas vysokoškolského štúdia Sýkora vytvoril okolo seba silnú skupinu mužov, ktorí krátko po Nežnej revolúcii pôsobili najmä ako výpalníci, vydierači, aktéri veľkých krádeží a biele kone. Spočiatku sa venoval menšej trestnej činnosti ako napríklad obchodu s kaviárom, hazardným hrám, falšovaniu dokumentov, kupliarstvu a podobne.

Okolo Sýkoru sa pohybovali na začiatku 90. rokov po rusky hovoriace osoby. Neskôr začal grupovať svoju skupinu z bývalých bratislavských biletárov a vekslákov, medzi ktorými boli po jeho smrti aj štyria najvplyvnejší ľudia, a to neskoršie zavraždený Peter Čongárdy, alias Čongi, Róbert L., alias Kýbel, po ktorom sa v súčasnosti pátra v súvislosti s vraždou podnikateľa Romana Deáka a inou trestnou činnosťou. Ďalej Ladislav B., ktorý je v súčasnosti vo väzbe, a František B., obžalovaný z vydierania bývalej krčmy U Matúša. Podľa viacerých neoficiálnych zdrojov metódy, ktoré neskôr uplatňoval Sýkora v bratislavskom a napokon aj celoslovenskom podsvetí, sa "naučil" v Rusku. Skupina sýkorovcov začala vznikať a pôsobiť v polovici 90. rokov, kedy ešte "nefungovala" v hlavnom meste skupina piťovcov z Lamača a vplyv v Bratislave mali len skupiny svobodovcov, takáčovcov a menší vplyv skupina suchánkovcov.

Členovia skupiny sa navzájom nepoznali. Sýkora používal sofistikované metódy. Vyššie postavení členovia jeho skupiny pri získavaní finančných prostriedkov neuplatňovali hrubú silu, ale zastrašovanie prostredníctvom najatých, v posilňovniach vytrénovaných silákov, ktorí dostali prezývku "hrubokrkí". Získané peniaze Sýkora nemíňal, ale po "prepraní" prostredníctvom komplicov ich investoval do svojich firiem.

Reklama

Sýkoru podozrievali z vraždy Róberta Remiáša, ktorá sa stala 29. apríla 1996 v Karlovej Vsi v Bratislave. Obvinený z nej bol aj Jozef R., prezývaný Potkan. Sýkora mal údajne prepojenie s vtedajším vedením Slovenskej informačnej služby (SIS). Sýkora sa osobne krátko pred smrťou chválil, že jeho majetok presiahol miliardové hodnoty aj s tým, že nemal problém nechať zbiť poslanca Národnej rady SR a bývalého známeho speváka, keďže mu robil "problémy" v jednom z jeho podnikov.

O jeho smrti bolo viacero teórií, z ktorých prevažovala najmä tá, že sa nej podieľala osoba z bratislavského podsvetia Peter Križanovič pod prezývkou Duran, ktorá krátko pred atentátom na Miroslava Sýkoru sa stala obeťou neúspešného atentátu údajne skupiny sýkorovcov. Duran pri streľbe prišiel o dolnú končatinu, neskoršie po Sýkorovej smrti bol zavraždený vo veku 27 rokov pri bombovom atentáte, keď nálož bola umiestnená pod jeho autom v Petržalke. Celkovo za jeho smrťou mali stáť spory týkajúce sa rozdeľovania ukradnutých takmer 200 miliónov slovenských korún z pobočky Všeobecnej úverovej banky v Nitre. V súvislosti s delením peňazí z tejto historickej krádeže dochádzalo v Bratislave a po celom Slovensku k vraždám a násilnostiam. Meno Sýkoru je naďalej v Bratislave známe a silné, aj keď jeden z jeho nástupcov tvrdí, že skupina ako celok už dávno neexistuje.

Reklama

Z vraždy Sýkoru je najnovšie obvinený Ľuboš F., ktorého už dávnejšie obvinili z podielnictva aj vraždy vyššie spomínaného Petra Čongárdyho, alias Čongiho, ktorý bol jedným z bossov sýkorovcov, kde mal na starosti financie. Zavraždili ho 9. septembra 2004 v Bratislave. Ľuboša F. doteraz stíhali na slobode. Vo väzbe bol len krátky čas. V minulosti jeho meno figurovalo v súvislosti s kauzou falošných diaľničných nálepiek, keď prípad pojednával Okresný súd Bratislava II a odvolací krajský súd. Meno Ľuboša F. sa skloňovalo aj s práve rekordnou krádežou vo VÚB v Nitre. On však osobne viac ráz pre médiá striktne odmietal prepojenie na podsvetie a vyhlasoval sa za podnikateľa. Sám mal byť na strane druhej, paradoxne práve blízky skupine sýkorovcov. Križanovič, alias Duran, presunul svoje aktivity do Nitry a začal údajne spolupracovať s Ľubošom F.

Polícia o prípade obvinenia Ľuboša F. mlčí a odporučila médiám, aby sa s otázkami obrátili na Generálnu prokuratúru SR. Tá tvrdí, že vzhľadom na závažnosť skutkov a osoby obvinených sa nebude v súčasnosti vyjadrovať. "Odbor osobitného určenia Generálnej prokuratúry SR vzhľadom na závažnosť skutkov a osoby obvinených nebude v súčasnosti poskytovať bližšie informácie v tejto trestnej veci," povedala pre TASR hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová. K prípadu sa nevyjadruje ani policajné prezídium.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:21

Poľnohospodári sú v posledných rokoch svedkami úbytku poľnohospodárskej pôdy, predovšetkým trvalých trávnych porastov. Poľnohospodári sú teda za zachovanie aspoň súčasnej výmery poľnohospodárskej pôdy. Jednoduchšie odstraňovanie nežiaducej vegetácie, ktoré navrhuje novela zákona o ochrane prírody a krajiny, im v tom môže pomôcť. Uviedla to Jana Holéciová,

15:12

Štáty Vyšehradskej štvorky (V4) sa v Európskej únii v minulosti správali nedospelo, zmeny v pripravovaných zákonoch si niekedy chceli “vytrucovať”. Česko sa v tom zmenilo, stáva sa sebavedomým členom EÚ. Spravodajkyni TASR to povedal predseda českého Senátu Miloš Vystrčil, podľa ktorého je pre ČR prínos zo vstupu do Únie nepomerne väčší ako to, čo sa Čechom možno nepáči.

15:11

Ruské sily zasiahli pri štvrtkovom útoku západné zbrane a vojenské vybavenie prepravované po železnici v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Oznámilo to v piatok ruské ministerstvo obrany s tým, že jeho sily sa zamerali aj na železničné objekty v Charkovskej oblasti.

14:57

Predseda vietnamského parlamentu Vuong Dinh Hue odstúpil z funkcie.

14:56

Opoziční poslanci Veronika Remišová a Michal Šipoš vyzývajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby nepodpísala tento týždeň v parlamente schválený zákon o mimoriadnych opatreniach pre strategické investície a obrátila sa na Ústavný súd SR. Zákon podľa nich hrubým spôsobom porušuje práva občanov.

14:56

Ukrajinského ministra poľnohospodárstva Mykolu Soľského prepustili v piatok na kauciu z väzby, v ktorej sa ocitol pre podozrenia z účasti v korupčnom škandále. Oznámil to jeho rezort.

14:55

Nemecká centrálna banka (Bundesbank) by mala viac zdôrazňovať výhody digitálneho eura pre spotrebiteľov. Vyhlásil to v piatok spolkový prezident Frank-Walter Steinmeier. Do popredia by sa mala dostať “pridaná hodnota súkromia” v porovnaní s inými digitálnymi platobnými systémami, povedal v rámci návštevy Bundesbanky.

14:54

Ruská centrálna banka ponechala v piatok kľúčovú úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni, už tretíkrát v rade, zhoršila však inflačné vyhliadky na tento rok. Nové údaje tak vzďaľujú infláciu v Rusku od inflačného cieľa centrálnej banky. Na druhej strane, výrazne zlepšila odhad vývoja ekonomiky, ktorá by tento rok mohla vzrásť až o 3,5 %.

14:53

Nemecká polícia zakázala v piatok protestný tábor propalestínskeho hnutia vo vládnej štvrti v metropole Berlín.

14:53

Dolná komora nemeckého parlamentu – Bundestag – prijala v piatok kontroverznú reformu zákona o ochrane klímy, ktorou sa výrazne mení implementácia cieľov na zníženie emisií skleníkových plynov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali