Mikas sa stotožňuje s názorom konzília, ktoré navrhuje tvrdý lockdown. Konzílium už hovorí o humanitárnej kríze, žiada zatvorenie škôl

Mikas sa stotožňuje s názorom konzília, ktoré navrhuje tvrdý lockdown. Konzílium už hovorí o humanitárnej kríze, žiada zatvorenie škôl

Bratislava 24. novembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák, Dano Veselský, Martin Baumann)

 

Hlavný hygienik SR Ján Mikas sa stotožňuje s názorom konzília odborníkov, ktorí navrhujú tvrdý lockdown. Potvrdil to pred stredajším zasadnutím vlády. Návrh konzília považuje za dostatočne tvrdý, sľubuje si od neho sploštenie krivky nárastu nových prípadov koronavírusovej infekcie

Ján Mikas
Na snímke hlavný hygienik SR Ján Mikas

Pripomenul, že sme dosiahli hranicu 3 200 hospitalizovaných pacientov s ochorením COVID-19, ktorá je stanovená aj v COVID automate ako hranica pre zvažovanie celoplošného lockdownu.

Reklama

 

Konzílium navrhuje tvrdý lockdown na tri týždne, týka sa aj žiakov od druhého stupňa

Konzílium odborníkov navrhuje prijať nové epidemické opatrenia na národnej úrovni, a teda vo všetkých okresoch Slovenska bez rozdielu farby v rámci COVID automatu. Obmedzenia navrhujú pre všetkých občanov na obdobie troch týždňov. Uviedli to vo svojom stanovisku vzhľadom na fakt, že epidemická situácia je kritická a dosahuje úroveň humanitárnej krízy.

Reklama

Odborníci pripomenuli, že chorobnosť na COVID-19 je vyššia ako na vrchole druhej vlny pandémie a nemocnice kolabujú. Nie sú schopné poskytovať zdravotnú starostlivosť nielen pacientom s ochorením COVID-19, ale ani pacientom s inými ochoreniami.

Odborníci z konzília preto navrhujú, aby sa obmedzil pohyb obyvateľov na cestu do a z práce v režime OTP. Zamestnanci, ktorí nemôžu pracovať z domu, sú neočkovaní a ochorenie COVID-19 neprekonali, by sa mali testovať dvakrát týždenne. Povolená by okrem toho mala byť už len cesta do prevádzok a služieb nevyhnutných pre život.

Tiež navrhujú prerušiť prezenčnú výučbu na obdobie od 25. novembra do 3. decembra 2021 pre žiakov druhého stupňa základných škôl, stredných a vysokých škôl. Zachovať by sa mala len prezenčná výučba na prvom stupni základných škôl a v materských školách. Zrušiť chcú aj všetky mimoškolské aktivity detí.

Po zlepšení situácie by sa mali začať uvoľňovať opatrenia hlavne pre zaočkovaných občanov a tých, ktorí ochorenie COVID-19 prekonali. V záujme ochrany zdravia, ľudských životov a zlepšenia situácie v zdravotníckych zariadeniach je podľa odborníkov nevyhnutné naďalej zvyšovať zaočkovanosť obyvateľov.

„Uvedomujeme si, že nami navrhované opatrenia budú účinné len vtedy, ak ich budeme všetci dodržiavať. Záleží na každom z nás,” dodalo konzílium.

Reklama

 

Gröhling: Na rozhodnutie dospelých by nemali doplácať žiaci svojim vzdelaním

Minister školstva Branislav Gröhling na zatváranie škôl nevidí dôvod. Na jednej strane síce chápe obavy niektorých ľudí zo šírenia ochorenia Covid-19 medzi žiakmi, na druhej strane však argumentuje tým, že aj dospelým bude predsa umožnené chodiť do práce. A pracujúcich je štvornásobne viac ako školákov, zároveň sú rizikovejší a napriek tomu nikto nespochybňuje ich potrebu pracovať.

Navyše, ministerstvo pravidelne zbiera štatistické dáta zo škôl o pozitivite detí. Z nich jednoznačne vyplýva, že za posledný týždeň bolo pozitívnych iba 1,6% žiakov.

Podľa Gröhlina je miera pozitivita takto nízka hlavne preto, lebo máme účinný systém preventívnej karantény pre triedy. „Ak je jeden žiak pozitívny, celá trieda ide preventívne do karantény. Tak sa koronavírus šíri menej, než ak by išiel do karantény iba pozitívny žiak alebo jeho spolusediaci. Navyše v školách máme fixnú skupinu ľudí. V triede sa stretáva vždy tá istá skupina, ktorú vieme ľahko izolovať, ak sa tam objaví pozitívny človek,“ vysvetlil minister.

Vďaka tomuto systému sa dnes môže bezpečne prezenčne vzdelávať až niečo cez 82% žiakov a toto je aj dôvod, prečo školy majú ostať naďalej otvorené.

Reklama

Problémom sú podľa neho skôr starší neočkovaní ľudia, ako školopovinné deti.

Títo starší ľudia by sa mali očkovať, aby sa toto nedialo. Na ich rozhodnutie neočkovať sa by nemali doplácať žiaci svojim vzdelaním,“ vysvetlil minister.

 

Lockdown nie je riešením, tým je očkovanie, uviedla Remišová

Nemôžeme dnes ľuďom klamať a tváriť sa, že lockdown je riešenie, ktoré zabráni utrpeniu v nemocniciach alebo obetiam. Lockdown obete a utrpenie iba odsúva o niekoľko mesiacov. Jeho jediným cieľom je uľahčiť momentálnu situáciu preťaženým nemocniciam. Vo svojom profile na sociálnej sieti to napísala vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová. Nezaočkovaným ľuďom odkazuje, že lockdown ich neochráni.

35. rokovanie vlády SR v Bratislave
Na snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Veronika Remišová (Za ľudí)

Koronu tu určite budeme mať aj na budúci rok. Lockdown nie je riešením, je len dočasným a krátkodobým, navyše mimoriadne nákladným, opatrením, ktoré situáciu odsúva o pár mesiacov neskôr. Keďže nechceme riešiť stále sa opakujúce vlny pandémie, potrebujeme systematické riešenie, a tým je očkovanie,” zdôraznila Remišová.

Vicepremiérka poukázala tiež na to, že Slovensko momentálne čelí aj pandémii dezinformácií. „Dvaja bývalí premiéri podkopávajú očkovanie aj všetky opatrenia, a tým posielajú ľudí, ktorí im dôverujú, do nemocnice, prípadne do márnice. Slovensko ešte nikdy nemalo takých sabotérov v opozícii, ako je Peter Pellegrini a Robert Fico,” uviedla.

Akékoľvek navrhované opatrenia musia byť podľa ministerky motiváciou k očkovaniu a musia zjednodušovať život tým, ktorí sú chránení očkovaním.

Prísne obmedzenia bez zvýhodnenia ľudí chránených očkovaním môžu mať efekt, ako keď si človek strelí do nohy. Výrazne by mohli znížiť motiváciu ľudí očkovať sa, čo by situáciu na Slovensku iba zhoršilo. Skúsenosti zo zahraničia potvrdili, že najväčší motivačný efekt k zaočkovaniu sa pre nerozhodnutých občanov je práve nastavenie opatrení v prospech ľudí chránených očkovaním a dobrá dostupnosť očkovania,” ozrejmila Remišová. V strane Za ľudí sa budú preto podľa jej slov v súčasnosti a v budúcnosti zastávať očkovaných tak, aby bol pre nich život jednoduchší.

 

Naď: Alternatíva bez lockdownu neexistuje

Alternatíva, ako vyriešiť súčasnú situáciu s pandémiou ochorenia COVID-19 bez lockdownu, neexistuje. Povedal to minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) pred rokovaním vlády s tým, že lockdown je jediná zodpovedná možnosť a všetko ostatné je populizmus.

Reklama
41. rokovanie vlády SR
Na snímke minister obrany SR Jaroslav Naď (OľaNO)

Doplnil, že si vie predstaviť výnimky z opatrení, ale len pre očkovaných. Záleží to však od toho, aké riešenie predloží na dnešné zasadnutie kabinetu minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽaNO). Zároveň potvrdil, že bude hlasovať za to, čo Lengvarský predloží.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Včera 19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

Včera 19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

Včera 19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
Včera 19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

Včera 19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

Včera 18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

Včera 18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali