Literárny fond ocenil kvalitnú tvorbu novinárov

Literárny fond ocenil kvalitnú tvorbu novinárov

Bratislava 14. mája 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Kvalitnú novinársku tvorbu v roku 2018 a aj nové talenty ocenil dnes Literárny fond cenami a prémiami. Na slávnostnom odovzdávaní ocenení v Zichyho paláci v Bratislave vyhlásili laureáta Ceny Romana Kaliského, nositeľov výročných a mimoriadnych cien, ako aj prémií. Za významný prínos v oblasti žurnalistiky udelili Cenu Romana Kaliského najstaršiemu aktívnemu fotoreportérovi na Slovensku Róbertovi Berenhautovi

Na snímke fotograf Róbert Berenhaut

Cenu udeľuje Sekcia pre žurnalistiku a novinársku fotografiu Literárneho fondu od roku 2016 významnej osobnosti slovenskej žurnalistiky. Ako ďalej agentúru SITA informoval Literárny fond, štvrtým laureátom sa stál najstarší aktívny fotoreportér na Slovensku Róbert Berenhaut, ktorý 22. júla oslávi 90 rokov.

Reklama

Fotoreportér Róbert Berenhaut sa vo svete preslávil v roku 1968 snímkou z Čiernej nad Tisou, ktorá pre zákaz vôbec nemala vzniknúť. „Zákaz bol nielen fotografovať, ale aj písať o dejinnej udalosti, keď sa stretol Brežnev s našou straníckou a štátnou delegáciou na čele s Dubčekom, Svobodom, Černíkom a Smrkovským v Čiernej nad Tisou,“ spomína fotograf na snímku, ktorá napokon obletela celý svet. Berenhaut sa narodil 29. júla 1929 v bratislavskej Petržalke, no krátko nato sa jeho rodina presťahovala do Košíc. Po absolvovaní štyroch tried gymnázia, jedného ročníka obchodnej akadémie a vojenskej služby ho zamestnali v košickom obchode s textilom.

Po vojne ho totiž nechceli prijať späť do školy, lebo mal maďarské vysvedčenia. Preto sa musel vyučiť za obchodníka s textilom. V tom čase začal hrávať basketbal. Rovnakou láskou ako šport je preňho aj fotografovanie. Absolvoval kurz fotoreportérov, ktorý organizoval Československý zväz novinárov v Prahe a Bratislave, pretože vtedy nik z fotoreportérov nemal kvalifikáciu. Stal sa fotoreportérom Východoslovenských novín, ale fotografoval všetko, od politiky, po šport. Spolupracoval napríklad aj s Pravdou a Štartom. Najradšej fotografuje šport. Preslávil sa ako fotograf košického Medzinárodného maratónu mieru.

Reklama

Má pravdepodobne najkomplexnejšiu fotodokumentáciu tohto športového podujatia. S manželkou Gabrielou, bývalou gymnastkou, majú dcéru, dve vnúčatá a dve pravnúčatá. Je nositeľom viacerých vyznamenaní. Dnešným dňom sa zaradil medzi nositeľov Ceny Romana Kaliského. Doteraz cenu získali rozhlasový redaktor a moderátor Michal Tvarožek (19. decembra 1942, Bratislava), filmový kritik, publicista a prekladateľ Pavel Branko (27. apríl 1921, Terst, Taliansko) a športový publicista Jozef Kšiňan (3. január 1927, Bratislava). Cenu Romana Kaliského udeľuje Literárny fond za významný prínos slovenskej žurnalistike a za dlhoročnú novinársku tvorbu na vysokej profesionálnej úrovni v duchu pravidiel Etického kódexu novinára.

Literárny fond udelil Výročné ceny za novinársku tvorbu za rok 2018 v kategóriách publicistika, spravodajstvo a novinárska fotografia. Ocenených odborné poroty vybrali spomedzi 134 súťažiacich, ktorí sa prihlásili s 296 príspevkami. V kategórii publicistika vyhrala za tlač Jana Čavojská s reportážami Hra na vojakov, Pivo namiesto zbraní a Zakázané slovo uverejnené v týždenníku Plus 7 dní. Za publicistiku pre internetové média ocenili Katarínu Kiššovú za reportáže Netrasie sa vám práčka? Možno je to vďaka práci Rómov z Matejoviec; Mladí lekári rozprávajú, s čím sa boria po štúdiu: platy nás zaujímajú až na štvrtom mieste zverejnené na www.dennikn.sk. Nositeľkou Výročnej ceny Literárneho fondu za novinársku tvorbu za rok 2018 sa za rozhlasovú publicistiku stala Soňa Gyarfašová za reláciu Osudové osmičky odvysielanú v cykle Príbeh na týždeň na Rádiu Slovensko, RTVS. Za televíznu publicistiku ocenili Miroslavu Ondrejčíkovú za reportáže Kauza domov dôchodcov 1, Šmejdi inzeráty 2 a Šmejdi matrac 3 odvysielané televíziou Markíza.

Výročné ceny za novinársku tvorbu za rok 2018 v kategórii spravodajstvo udelil Literárny fond za minulý rok iba v podkategórii televízia. Za televízne spravodajstvo cenu získal Andrej Bálint z verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Cenu mu udelili za spravodajské príspevky Falošný med, Cesty z plastu a Podozrivé dotácie odvysielané v Správach RTVS. Výročné ceny za spravodajstvo v podkategóriách tlač, internetové médiá, rozhlas, spravodajské agentúry a novinárska fotografia neudelili.

V rovnakých oblastiach ako Výročné ceny vyhlásil dnes Literárny fond aj víťazov Mimoriadnych cien za rok 2018. Za publicistiku mimoriadnu cenu v podkategórii tlač neudelili. Za internetové médiá ju získali Boris Vanya, Jakub Filo a redakcia SME za publicistický materiál Okupácia 1968 – Historická minúta po minúte z 20. – 21. augusta 1968 zverejnený na www.domov.sme.sk. Z prihlásených rozhlasových publicistických príspevkov najviac zaujali rozhovory v Nočnej pyramíde Rádia Slovensko RTVS od dramaturgičky Gabriely Kaliskej a moderátorov Gabriely Angibaud a Štefana Chrappu. Mimoriadnu cenu Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2018 získali za rozhovor Štefana Chrappu s historikom Tomášom Černákom Rok 1948 a čo mu predchádzalo, rozhovor Štefana Chrappu s historičkou Elenou Londákovou Rok 1968 – 60. roky – uvoľnenie, kritika stalinizmu a za rozhovor Gabriely Angiboud s historikom Jurajom Červenkom na tému Rok 1918 – Slovensko v Uhorsku, 1. svetová vojna. V oblasti televíznej publicistiky ocenenie získala Lenka Stanková z televízie Markíza za reportáže Etnologická rodina, Koniec vojny (spomienky z Hrušova) a Žijeme v detskom kočíku.

Za spravodajstvo udelili tri Mimoriadne ceny Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2018, a to za tlač, televíziu a novinársku fotografiu. V podkategóriách internetové médiá, rozhlas a spravodajské agentúry mimoriadne ceny neudelili. Za spravodajské príspevky v tlači sa nositeľmi mimoriadnej ceny stala dvojica investigatívnych novinárov z Košického Korzára Peter Jabrik a Jaroslav Vrábeľ za príspevky Vadala o Troškovej: Sme ako brat a sestra. Ja som ju poradil Jasaňovi; Vadala o Rašim: Páči sa mi ako politik a správny človek a Vadalov posledný biznis: V Beši betónoval, fúrikoval a bagroval. Nositeľom mimoriadnej ceny za televízne spravodajstvo sa stal Jozef Kubánek za príspevky pre Správy RTVS Výživové doplnky, ktoré ohrozujú život; Výskum závislosti na internete a Otvorený list lesníkov verejnosti. Napokon, laureátom Mimoriadnej ceny Literárneho fondu za novinársku tvorbu v roku 2018 je v kategórii novinárska fotografia Michal Svitok za fotografiu Rozhodca pre fotoserviss TASR.

Reklama

Literárny fond ďalej vyhlásil nositeľov prémií za novinársku tvorbu za rok 2018 Spolu ich získalo 23 žurnalistov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali