Lídri EÚ sa v panike ponáhľajú do Pekingu

❚❚

Brusel 27. marca 2023 (HSP/Niccolo Soldo/Foto:TASR/AP-Olivier Matthys, Pool)

 

Nejde len o Nemecko, ale o celú Európu (bez Poliakov, Baltov a Rumunov), píše rešpektovaný konzervatívny analityk Niccolo Soldo

Xavier Bettel
Na archívnej snímke z 25. júna 2021 luxemburský premiér Xavier Bettel

Nazvime ich satrapmi, vazalmi alebo regionálnymi franšízovými manažérmi USA Inc. Všetci pracujú proti vlastným záujmom, aby slúžili diktátu Američanov. Sú nielen krátkozrakí, ale aj hlúpi.

.

Po Siovej historicky významnej trojdňovej návšteve Moskvy, kde sa stretol s Vladimírom Putinom, sa Európa teraz zmieta v otázke, ako môže pokračovať v obchodovaní s Čínou, keď sa otvorene postavila na stranu nepriateľa Európy menovaného USA, Ruska.

Stalo sa tradíciou, že USA nechávajú Európanov na holičkách v dôsledku svojej politickej a hospodárskej politiky. Credit Suisse musela byť predaná skôr, ako sa zrútila (a teraz sa potáca aj obrovská Deutsche Bank), čo je ďalším príkladom toho, že “keď USA kýchnu, Európa prechladne”. Počas finančnej krízy v roku 2008 Greenspan svedčil o tom, že veľká časť rizika vyplývajúceho z rizikových hypoték združených do cenných papierov krytých hypotékami bola kompenzovaná ich predajom Nórom. Nemôžem teraz nájsť video, ale spomínam si, že Greenspan sa pri svedectve o tejto skutočnosti nevedel udržať v smiechu.

.

Z článku Politico:

Európski lídri sa zrazu predbiehajú, aby sa dostali do Číny.

Španielsky premiér Pedro Sánchez vo štvrtok oznámil, že v súvislosti s rastúcimi obavami, že čínsky líder Si Ťin-pching ešte viac podporuje ruskú vojnu na Ukrajine, odletí na budúci týždeň na rokovania do Pekingu. Francúzsky prezident Emmanuel Macron ho bude nasledovať na dlhšie plánovanej ceste 4. apríla.

Viacerí vedúci predstavitelia Európskej únie využili tento týždeň samit v Bruseli na to, aby upozornili na ostentatívnu podporu Číny Vladimírovi Putinovi a varovali, že sa nemôžu prizerať, ako Peking a Moskva upevňujú spojenectvo, ktoré hrozí prehĺbením krízy vo svete.

Politico je atlantistická publikácia, takže klame. Obavy sú v prvom rade ekonomické, a to kvôli opatreniam USA proti čínskym spoločnostiam, ako je Huawei, ktoré nútia Európu, aby si vybrala stranu. Európanom teraz začína dochádzať, že nielenže nesmú obchodovať s Rusmi, ale že Amerika dohliada na to, aké obchody budú môcť v budúcnosti s Čínou robiť. Vidíme to už na nátlaku USA na holandskú spoločnosť ASML. Dodáva najmodernejšie polovodičové nástroje, ale je nútená obmedziť obchodovanie s Čínou.

.

Musíme čítať medzi riadkami:

Aj bez vojenskej eskalácie sa medzi Pekingom a Západom zvyšuje napätie v oblasti bezpečnosti a obchodu. V posledných týždňoch viaceré európske vlády uvalili obmedzenia na čínsku sociálnu mediálnu spoločnosť TikTok v obave, že dominantné postavenie Pekingu v oblasti technológií predstavuje bezpečnostné riziko pre Západ.

Vlády EÚ zároveň pripravujú plány na obmedzenie svojej závislosti od Číny v oblasti kritických surovín, ako je napríklad lítium do batérií pre elektrické autá.

Lotyšský líder Krišjānis Kariņš v rozhovore pre médiá počas samitu v Bruseli označil stretnutie Si-Putina v Moskve za “otvorenie očí pre Európu”.

Stretnutie podľa neho ukázalo, že “Čína nezastáva úlohu sprostredkovateľa, [ale] otvorene sa pohybuje na strane Ruska, a to je pre nás všetkých problém”. Kariņš dodal, že Peking má vo vzťahu s Ruskom miesto vodiča, ale stále nie je jasné, kam chce tento vzťah posunúť.

.

Zdá sa, že v Európe panuje domýšľavosť jej zbytočnej politickej triedy, že si vyberie Západ namiesto Ruska.

Opäť čítajte medzi riadkami:

Zatiaľ čo vedúci predstavitelia EÚ vyjadrili obavy z užších vzťahov medzi Moskvou a Pekingom, v Bruseli nedošlo k dohode o tom, či by mal blok ako celok zaujať nový prístup k Číne.

Luxemburský premiér Xavier Bettel vyzval na pokračovanie spolupráce s Pekingom v snahe priblížiť Čínu.

 

Jedného dňa budeme možno Čínu potrebovať

Čína nie je dokonalá, ale jedného dňa ju možno budeme potrebovať,” povedal jeden z predstaviteľov EÚ. “Niekoľko členských štátov sa s týmto hodnotením stotožňuje.”

Iní však vzhľadom na najnovšiu situáciu zrejme podporujú tvrdší postup voči Číne.

Macronov diplomatický poradca Emmanuel Bonne sa vo štvrtok rozprával s najvyšším čínskym diplomatom Wang I. “Čína očakáva, že Francúzsko a ďalšie európske krajiny sa budú podieľať na … hľadaní politického riešenia,” povedal Wang.

USA sú presvedčené, že sa môžu postaviť Rusku prostredníctvom ukrajinskej armády podporovanej NATO a Číne prostredníctvom ekonomických sankcií. Európania si začínajú uvedomovať, že cenu za obe dobrodružstvá budú znášať oni.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:42

Ruská centrálna banka v piatok zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 200 bázických bodov na 18 %, keďže zápasí s vysokou infláciou a prehriatou ekonomikou, čím sa náklady na pôžičky dostali na najvyššiu úroveň za viac ako dva roky. Banka zároveň upravila smerom nahor svoju prognózu tohtoročnej inflácie, ktorú teraz očakáva v rozpätí 6,5 % až 7 %.

14:42

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR zaplatí za vytvorenie komunikačnej identity pre Program Slovensko 2021 – 2027 sumu 82.000 eur. Upozornila na to v piatok opozičná poslankyňa Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) s tým, že podľa nej ide o ďalšie plytvanie financiami. Vedenie MIRRI sa bráni, že ide o povinnú publicitu, ktorú pri eurofondových projektoch vyžaduje Európska komisia. Remišovej vyčítajú, že podobnú zmluvu počas jej ministerského pôsobenia obstarávala za ešte vyššiu sumu.

14:41

Francúzsko-taliansky výrobca luxusných okuliarov EssilorLuxottica oznámil za 1. polrok tohto roka rast tržieb aj zisku, keď ho podporil vývoj v regióne zahrnujúcom Európu, Blízky východ a Afriku. Výsledky v tejto oblasti dokázali vykompenzovať spomalenie rastu na trhu Severnej Ameriky.

14:41

Letné olympijské hry, ktoré sa začínajú v piatok v Paríži, by mali zvýšiť hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska o 10 miliárd eur, rekordný by mal byť aj prílev turistov. Podujatie prinesie aj rôzne ekonomické benefity v oblasti cestovného ruchu či dopravy. Vyplýva to z aktuálnej analýzy poisťovne Allianz.

14:41

Zmena zákona o tepelnej energetike, ktorý reguluje merače na meranie dodaného tepla na vykurovanie a ohrev teplej vody, môže znížiť celkové výdavky za energie domácností na Slovensku. V prípade meračov teplej vody prinesie zmena nutnosť mať funkciu diaľkového odpočtu, vďaka čomu budú odpočty prebiehať bez potreby vstupu odpočtára do bytu. Zberom dát na diaľku sa taktiež eliminujú možné chyby pracovníkov, ktorí v súčasnosti vykonávajú fyzické odpočty. Poukázala na to spoločnosť Enbra pôsobiaca v oblasti technického zariadenia budov.

14:39

Slovenská správa ciest (SSC) pripravuje rekonštrukciu vozovky na ceste I/76 medzi Kalnou nad Hronom a Kozárovcami v okrese Levice. Ako informovala, celková výška investície bude 1.930. 598 eur.

14:39

Zastavenie dodávok ropy od ruskej spoločnosti Lukoil môže mierne destabilizovať trh s palivami a stáť za vyššími cenami napriek pozitívnemu vývoju na trhu s ropou. Uviedol to analytik finančných trhov spoločnosti XTB Marek Nemky.

14:38

Po štyroch mesiacoch zmierňovania inflačných očakávaní spotrebiteľov v eurozóne sa tento trend v júni zastavil. Poukázali na to výsledky najnovšieho prieskumu Európskej centrálnej banky (ECB).

14:38

Nálada talianskych spotrebiteľov sa v júli nečakane zlepšila, pričom dosiahla najvyššiu úroveň za takmer 2,5 roka. Údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT zverejnil v piatok portál RTTNews.

14:36

Britský minister zahraničných vecí David Lammy vyzval Čínu, aby zabránila tomu, aby čínske firmy poskytovali pomoc ruskej armáde. Oznámila to v piatok jeho kancelária.

14:36

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) pošle v najbližších týždňoch do Pásma Gazy viac ako milión vakcín proti detskej obrne, uviedol v piatok generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Cieľom je zabrániť nákaze detí.

14:36

Španielska Občianska garda (Guardia Civil) v piatok uviedla, že v prístave v Barcelone zadržala viac než štyri tony kokaínu ukryté vo vreciach s ryžou. Podarilo sa jej tak odhaliť zločineckú skupinu, ktorá pôsobila v Španielsku, Paraguaji a Británii.

14:20

Francúzske orgány sa rozhodli zvolať krízový štáb. Podľa BFMTV je to potrebné po sabotáži vysokorýchlostných vlakov na viacerých tratiach v deň otváracieho ceremoniálu olympijských hier.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali